Російська крилата ракета розрізала житловий будинок навпіл: що пишуть у світі про російсько-українську війну

17 Січня 2023, 16:47
Порятунок жінки з багатоквартирного будинку в Дніпрі. Перша шпальта «The New York Times» 2386
Порятунок жінки з багатоквартирного будинку в Дніпрі. Перша шпальта «The New York Times»

Перші шпальти світових ЗМІ 16 січня про війну росії в Україні.

Головні теми видань:

  •        США: Дніпро оплакує десятки загиблих під час удару з Росії
  •          Бахмут зіткнувся із запеклим штурмом
  •         Путинський кухар підпалює найманців та «підсмажує» звичайних російських військових
  •          Зростає кількість загиблих внаслідок російського удару
  •          Серед українських руїн лють поєднується з розпачем
  •          Російська крилата ракета розрізала житловий будинок навпіл
  •          Японія: Російські війська атакують багатоквартирний будинок
  •          Російсько-японські зв’язки досягли найнижчої позначки за роки після вторгнення Москви в Україну, і ніде ця напруга не проявляється так явно, як на Хоккайдо
  •          Канада: Україна наполягатиме на отриманні у Канади бойових танків «Леопард», коли Німеччина погодиться
  • Це просто не по-людськи – атака на Дніпро
  •          Чилі: Атака на сході України»
  •          Нідерланди: Британці поставлять танки до Києва»
  •          Бельгія: Прокуратура розслідує 30 порушень санкцій проти Росії. Зараз заморожено не менше 50 мільярдів євро активів
  •          Велика Британія: Зухвала велика втеча російського дезертира
  •          Італія: Десятки загиблих та зниклих безвісти у Дніпрі. Ракети проти мирного населення України. Москва: мета досягнута
  • Дніпро - розправа над сім'ями
  •          Іспанія: Це бійня, вони йдуть наступаючи на трупи.EL PAÍS відвідує фронт у Бахмуті, де велика українська дислокація містить російських найманців Вагнера
  •          Іспанія: Десятки вбитих під час однієї з найгірших атак Росії проти мирного населення в Україні»
  •          Португалія: Під час нападу росіян на будівлю загинули щонайменше 25 жителів»
  •          Німеччина: Війна у містах. Російські ракетні удари по українських об'єктах, таких як Дніпро чи Бахмут, насамперед торкаються мирного населення.
  • Важкі ракетні обстріли України
  •          Польща: Черговий масований удар по Україні. У кварталі в Дніпрі загинули люди.
  •          Франція: Російська ракета розірвала будівлю в Дніпрі, убивши щонайменше 20 мирних жителів
  •          Саудівська Аравія: Путін: російська військова операція в Україні йде успішно. У Дніпрі під час удару по житловому будинку загинули багато людей
  •          Китай: Газета провела опитування – все більше людей у Європі «не задоволені» зв’язками між США та ЄС.37 відсотків учасників із 14 країн вважають, що російсько-український конфлікт завершиться у 2023 році. 33 відсотки учасників вважають, що США відіграють негативну роль в українській кризі, а 28 відсотків з них вважають, що їхнє враження про США погіршується після початку конфлікту. 

 

      США, «Arkansas Democrat-Gazette» – «Наслідки російського бомбардування»

            У неділю працівник служби екстреної допомоги несе поранену жінку, яка постраждала внаслідок влучення російської ракети до багатоповерхової будівлі у суботу у Дніпрі, Україна. Кількість загиблих внаслідок нападу в неділю продовжувала зростати, оскільки рятувальники працювали, щоб дістатися тих, хто вижив у будівлі, де проживало близько 1700 осіб.

 

 

 

       США, «The New York Times» – «Дніпро оплакує десятки загиблих під час удару  Росії»

У руїнах квартир — ознаки тактичного зсуву

Смерть легко знайти.

У міру того, як дим і пил підіймається в дніпровське небо, легкий сніговий пил почав скупчуватися на п'ятьох постраждалих, які були витягнуті з-під завалів і розкладені в мішках для трупів на невеликій галявині поряд  зі зруйнованим будинком.

Це були п'ятеро із 30 підтверджених загиблих внаслідок російського удару по цивільному кварталу — 79 осіб отримали поранення — і щонайменше 30 людей вважаються зниклими безвісти.

Навіть деякі з тих, кого витягли з-під руїн, які колись були їхнім будинком, здавалося, мали лише невпевнене уявлення про життя.

«У мене немає слів, у мене немає емоцій, я нічого не відчуваю, крім величезної порожнечі всередині», - написала в соціальних мережах 23-річна жінка Анастасія Швець.

Фотографія пані Швець із місця нападу викликала відгук в українців по всій країні. На ньому зображено молоду жінку, яка,  стискаючи плюшеву іграшку і золоту різдвяну гірлянду, стоїть серед руїн і чекає на порятунок.

Пані Швець отримала невелику рану на голові та синці на ногах. Але її батьки, як вона написала у перевіреному акаунті в Instagram, зникли безвісти. А її друг, який служив в українській армії, чотири місяці тому загинув у бою.

Удар у суботу по звичайному дев'ятиповерховому житловому будинку призвів до однієї з найбільших втрат серед цивільного населення далеко від лінії фронту від початку війни і викликав нові звинувачення Москви у воєнних злочинах.

Фото: Порятунок жінки з багатоквартирного будинку у Дніпрі, Україна, який було зруйновано російською ракетою у суботу.

 

 

 

      «The Washington Post» – «Облога становить небезпеку для України»

Бахмут зіткнувся із запеклим штурмом

Наступальні плани, оборона міста вимагають балансу.

Україна стоїть перед важким вибором, наскільки глибоко її збройні сили мають бути втягнуті в затяжні бої за місто Бахмут, оскільки Київ готується до нового контрнаступу в іншому місці на фронті, який вимагає збереження зброї, боєприпасів та досвідчених бійців.

Останніми днями Росія посилила свої атаки в цьому районі, розв'язавши запеклі бої, які підкреслили високу ціну битви. Російські найманці та звільнені злочинці з групи Вагнера рушили до сусіднього соледобувного міста Соледар і на дюйм наблизилися до Бахмута, взяття якого вислизало від них протягом кількох місяців, незважаючи на перевагу вогневої могутності та готовність пожертвувати військами.

«Коли ми вбиваємо п'ятьох із 10 їхніх бійців одразу, вони знову поповнюються до 10 протягом кількох годин», — сказав Андрій Крищенко, заступник командира батальйону підрозділу національної гвардії, дислокованого на півдні від міста.

            «Хоча вони і штурмують невеликими групами, але люди постійно поповнюються, що дає їм можливість дуже часто штурмувати позиції - іноді п'ять, шість, сім разів протягом дня», - сказав Крищенко.           

 

 

 

      «The Washington Times» – «Путінський кухар» підпалює найманців та «підсмажує» звичайних російських військових»

Група Вагнера, тіньова армія найманців, контрольована російським бізнес-магнатом, відомим як «кухар Путіна», використала одну з найзапекліших битв 11-місячного вторгнення на Україну, щоб підняти свій авторитет за кордоном та свій політичний вплив усередині країни.

Аналітики кажуть, що приватна армія направила до України близько 50 тисяч найманих солдатів з моменту вторгнення Росії майже рік тому. Адміністрація Байдена заявляє, що щонайменше 40 000 із них — засуджені, звільнені з російських в'язниць, яким було запропоновано помилування в обмін на шестимісячне відрядження на передову, у тому числі відрядження до Сирії та країн Африки, на південь від Сахари.

Бойові дії в Україні минулого тижня були своєрідним виходом у світ для групи Вагнера та її все більш могутнього боса Євгена Пригожина.

Найманці групи Вагнера вели бої в містах Бахмут і Соледар на сході України, де Кремль прагне символічно значущої перемоги перед рішучим опором.

У п'ятницю Росія заявила, що її війська захопили Соледар, місто, де ведеться запекла боротьба за видобуток солі, що стане рідкісною перемогою Кремля після серії невдач у війні. Проте українська влада заявила, що боротьба за Соледар триває.

Пан Пригожин, який не соромиться критикувати дії традиційної російської армії в Україні, наполягав на тому, що його війська взяли під контроль Соледар. Уряд у Києві спростував це твердження.

Пригожин сказав у відео, поширеному на початку січня, що «виключно» його війська захопили та втримали територію навколо Соледара.

Він вихвалявся, що «Бахмут — центральний пункт східного фронту та серйозний логістичний центр».

Завдання групи Вагнера, за словами бізнес-магната, «полягає в тому, щоб його бійців загинуло там якнайменше і якнайбільше знищити ворогів».

ФОТО: АТАКА НА ЦИВІЛЬНИХ – рятувальники врятували десятки людей, які опинилися під завалами житлового будинку, зруйнованого російською ракетою цими вихідними в Дніпрі, Україна. Київ пообіцяв помститися за загибель щонайменше 29 людей, серед яких одна дитина.

 

 

 

     «ArizonaDailyStar» – «Зростає кількість загиблих внаслідок російського удару»

 

 

 

      «BostonGlobe» – «Серед українських руїн лють поєднується з розпачом»

Російська крилата ракета розрізала житловий будинок навпіл

 

 

 

      Японія, «Mainichishinbun» – «Російські війська атакують багатоквартирний будинок»

Фото: Працівники швидкої допомоги шукають жертв російського ракетного обстрілу у житловому комплексі на сході України, Дніпро.

 

 

 

   «TheJapanTimes» – «Відносини Росії та Хоккайдо – ще одна жертва вторгнення в Україну»

Російсько-японські зв’язки досягли найнижчої позначки за час після вторгнення Москви в Україну, і ніде ця напруга не проявляється так явно, як на Хоккайдо.

Уряд Хоккайдо має офіційні відносини з урядом сусіднього Сахаліна, який знаходиться досить близько, щоб його було видно з острова Ребун префектури в яснупогоду. П'ятнадцять міст Хоккайдо також мають побратимські відносини з російськими містами на Сахаліні та Далекому Сході. Томоюкі Сато, представник Хоккайдо, відповідальний за відносини префектури з Росією, каже, що з 2020 року менше людей їздили туди й назад, зокрема, між Хоккайдо та Сахаліном.

«Після спалаху коронавірусу багато населених пунктів Хоккайдо та їхні російські міста-побратими вийшли в Інтернет, щоб провести заходи. Але після вторгнення в Україну навіть це стало неможливим», – сказав він.

Минулого року вся діяльність була призупинена до подальшого розпорядження.

«Ми не збираємося скасовувати місцеві хоккайдо-сахалінські дружні зв’язки. Але навіть якби префектура продовжувала сприяти обміну з нашими російськими колегами зараз, існував би ризик суспільної реакції. Тому ми призупинили всі дії», – сказав Сато. «На даний момент,-  додав він, - немає жодної перспективи відновлення діяльності в 2023 році, хоча це може змінитися, якщо бойові дії в Україні припиняться».

У той же час Сато сказав, що уряд префектури не отримує запитів від міст Хоккайдо, які мають зв’язки з російськими містами-побратимами, щодо швидкого відновлення цих обмінів.

«Серед багатьох місцевих лідерів Хоккайдо існує вичікувальна позиція, коли мова заходить про російські міста-побратими їхніх міст», — сказав він.

Вакканай, який лежить у північно-західній частині Хоккайдо, розташований лише за 43 кілометри від Сахаліну, і регулярне поромне сполучення з островом було припинене через війну. Мають побратимські відносини з сахалінськими містами Південно-Сахалінськ та Корсаков.

«Хоча через погіршення японсько-російських відносин важко передбачити майбутні обміни, місцева російська газета на Сахаліні заявила, що хоче продовжити обміни з Вакканай», — заявив у листопаді Хіроші Кудо, мер Вакканаї.

Інші неурядові організації на Хоккайдо, які сприяють культурному обміну з Росією, також помітили, що на їхню діяльність безпосередньо вплинуло вторгнення в Україну.

 

 

 

  Канада: «The National post» – Робітники рятують жінку з Дніпровського житлового будинку, який постраждав від російського ракетного удару. Чиновники більше не сподівалися знайти тих, хто вижив під завалами

 

 

 

     «The Globe and Mail» – «Україна наполягатиме на отриманні у Канади бойових танків «Леопард», коли Німеччина погодиться»

Радник Зеленського каже, що Берлін має спочатку припинити опір реекспорту зброї.

Україна планує запросити у Канади частину своїх основних бойових танків Leopard-2, щойно Німеччина припинить заперечувати реекспорт зробленого нею озброєння.

Михайло Подоляк, головний радник Президента України Володимира Зеленського, заявив The Globe and Mail, що Зеленський звернеться з проханням до прем'єр-міністра Джастіна Трюдо, коли бюрократичні перепони з Берліном будуть усунені.

Україна заявляє, що їй потрібно кілька сотень важких танків стандарту НАТО, щоб відтіснити російські війська, що вторглися, зі своєї території і покласти край майже 11-місячній війні. Однак канцлер Німеччини Олаф Шольц досі чинив опір тиску з метою дозволити реекспорт вироблених у Німеччині «Леопардів», побоюючись, що постачання танків НАТО Україні може призвести до ескалації конфлікту.

Проте пан Подоляк був оптимістичний щодо того, що уряд Шольця зрештою дозволить передачу «Леопардів» Україні. Польща та Фінляндія вже висловили готовність відправити в Україну кілька своїх танків "Леопард-2", якщо і коли Німеччина відмовиться від заперечень.

Канаді, яка має 82 Leopard-2, закуплені в Німеччині в 2007 році, буде запропоновано зробити те ж саме.

«Очевидно, що президент Зеленський, який має дружні стосунки з прем'єр-міністром Канади, попросить важкі танки. Перший крок зпостачяння броні має бути за Німеччиною, тому що вона є власником технології. Це має відбуватися природним чином, і Німеччина має взяти на себе ініціативу в цьому процесі», – сказав Подоляк.

Даніель Мінден, прессекретар міністра оборони Аніти Ананд, не сказав, чи надасть Оттава ці танки, якщо Німеччина дасть добро. Він сказав, що пані Ананд перебуває у тісному контакті з міністром оборони України Олексієм Резніковим щодо вирішення найнагальніших потреб України у сфері безпеки.

«Канада продовжує підтримувати Україну, і ми визначаємо різні варіанти продовження надання Україні всебічної військової допомоги», – сказав Мінден.

Хоча за останній рік Німеччину неодноразово звинувачували в тому, що вона зволікає з наданням військової підтримки Україні, пан Подоляк сказав, що очікує, що Шольц незабаром дасть необхідну згоду.

Фото: Співробітник служби екстреної допомоги несе жінку, поранену внаслідок влучення російської ракети у житловий будинок у Дніпрі, Україна.

 

 

 

     «TorontoStar» – «Це просто не по-людськи»

Щонайменше 30 людей загинули, десятки зникли безвісти після обстрілу будинку у Дніпрі російськими ракетами.

 

 

 

      Чилі, «ElMercurio» – «Атака на сході України»

            Рятувальники шукають людей, які опинилися під завалами після того, як російська ракета влучила в житловий будинок в українському місті Дніпро. Подія, яка сталася в суботу ввечері, на даний момент залишає баланс - 30 загиблих і 40 зниклих безвісти, ця цифра, очевидно, зростатиме, оскільки рятувальні роботи триватимуть.

 

 

 

      Нідерланди «NRC» – «Британці поставлять танки до Києва»

            Незадовго до нових масованих російських атак на мирних жителів Лондон оголосив, що направить в Україну чотирнадцять танків.

Фото: Рятувальники виносять жінку з дніпровської квартири, яка сильно постраждала внаслідок російського ракетного обстрілу в суботу по Україні, російські ракети вразили цивільні об'єкти.

 

 

 

   Бельгія «De Standaard»«Прокуратура розслідує 30 порушень що до санкцій проти росії»

            З моменту введення санкцій проти Росії вже заблоковано для перевірки 27 тисяч контейнерів. Прокуратура відкрила розслідування у тридцяти справах. Зараз заморожено не менше 50 мільярдів євро активів.

Прокуратура розслідує 30 порушень що до санкцій проти Росії.

З моменту введення санкцій проти Росії вже заблоковано для перевірки 27 тисяч контейнерів. Прокуратура відкрила розслідування у тридцяти справах. Зараз заморожено не менше 50 мільярдів євроактивів.

Наша країна серйозно налаштована на моніторинг економічних санкцій, запроваджених проти Росії. Згідно з новими даними, запитаними De Standaard, після вторгнення в Україну бельгійська митниця тимчасово або іншим чином заблокувала для перевірки понад 27 000 контейнерів. Близько п’ятисотцих контейнерів призначенних для Росії досі перебувають під наглядом у морських портах. Їх можна відпустити, лише якщо залучені компанії нададуть необхідні документи, які підтверджують, що вони не підпадають під європейські санкції. Якщо документи не внесуть жодної ясності в товар та законність товару, бельгійська митниця приступить до фізичної перевірки вмісту.

У близько тридцяти випадках митні органи також виявили явні порушення з боку причетних осіб та компаній. На них складено протокол та направлено до прокуратури.

Товари, перехоплені митницею, дуже різноманітні. З боку експорту це часто стосується (запасних) частин для машин і хімічних, електронних і сталевих виробів так званого подвійного використання. Це означає, що їх можна використовувати як у цивільних, так і у військових цілях. Крім того, у 2022 році також було вилучено предмети розкоші, медичне обладнання та продукти харчування, призначені для Росії. У зворотному напрямку також були затримані фізичні особи та компанії що порушили санкції, які в тому числі незаконно ввозили з Росії золото, сталь і нафтопродукти.

Оскільки проти них все ще триває провадження, митниця поки не може оприлюднити імена затриманих осіб або компаній що порушили санкції. Їм загрожує тюремне ув'язнення від восьми днів до п'яти років і штраф у розмірі до 25 000 євро.

Митниця не отримала фінансування для набору додаткового персоналу для моніторингу економічних санкцій. Але з моменту його запровадження контроль товарів, що ввозяться та вивозяться з Росії, став одним із пріоритетів усіх існуючих митних органів. Регулярно блокують і додатково перевіряють не тільки відправлення в Росію. Поставки в сусідні з Росією країни, такі як Киргизстан, Вірменія, Казахстан і Грузія, також перебуваютьпід прицілом. Це популярні транзитні країни, які часто використовують, щоб уникнути санкцій.

Крім того, наша країна також намагається стримувати грошові потоки в Росію та з Росії. На кінець минулого року в списку фінансових санкцій було 1110 осіб та 83 організації. Згідно з останніми даними, які запитав De Standaard у FPS Finance, наша країна вже заморозила підозрілі активи на 50 мільярдів євро.

Часто це стосується активів осіб, які намагаються приховати або передати свої активи особам, на яких не поширюються санкції. В останньому випадку FPS Finance застосовує принцип обачності, і суми, які очікують додаткового розслідування, все одно блокуються. Загальна сума заблокованих операцій під санкціями вже зросла до 200 мільярдів євро.

         

 

  

    Велика Британія, «The Daily Telegraph» – «Зухвала втеча російського дезертира»

  Російський командир найманців утік зі своєї батьківщини до Норвегії, прокрадаючись повз прикордонні сторожові вежі, ухиляючись від вогню з гвинтівок і відриваючись від слідчих собак. Андрій Медведєв стверджував, що близько другої години ночі в п'ятницю він піднявся на два паркани з колючого дроту, які охороняли 123-мильний російсько-норвезький кордон в Арктиці, а потім перебіг замерзлу річку. Новобранець «Вагнера» сказав: «Я почув гавкіт собак, увімкнулися прожектори і в мене стріляли. Я просто побіг до лісу».

Щонайменше троє російських військових загинули і 16 отримали поранення, коли ручна граната випадково підірвала склад боєприпасів, повідомили вчора російські інформаційні агентства.

Вибух у Білгородській області Росії, що межує з північно-східною Україною, стався в культурному центрі, який використовується для зберігання боєприпасів для збройних сил Росії.

Вісім військовослужбовців пропали безвісти вчора ввечері, повідомляє Інтерфакс. «Внаслідок ненавмисного підриву сержантом ручної гранати в гуртожитку ... виникла пожежа. Шістнадцять військовослужбовців, у тому числі винуватець, доставлені до лікарні. Троє загинули», – повідомили в місцевій екстреній службі.

Офіційні особи звинувачують у вибуху «необережне поводження» з гранатою, повідомляє російське агентство новин ТАСС. Телеграм-канали «112» і «База», пов’язані з російськими правоохоронними органами, повідомили, що загиблі та поранені – військовозобов’язані, яких призвали воювати в Україну після мобілізації.

Бєлгородська область зазнала кількох російських ракетних ударів. У жовтні озброєний чоловік відкрив вогонь на одній із кількох військових баз у Білгородській області, убивши 11 військових.

            Тамтешні склади палива та боєприпасів також зазнали вибухів під час, за словами Москви, українських атак. Київ, не визнаючи відповідальності, назвав їх «кармою» за вторгнення Росії.

 

 

 

      Італія, «CorrieredellaSera» – «Десятки загиблих та зниклих безвісти у Дніпрі» «Ракети проти мирного населення України»

«Москва: мета досягнута».

 

 

 

«Il Mattino» – «Дніпро, розправа над сім'ями»

Україна, 30 загиблих і багато хто зник безвістипід завалами.

 

 

 

 «Libero» – «Порівняння медіафеноменів: Скучили за Зеленським у Сан-Ремо»

 

 

 

      Іспанія, «El País» – «Це бійня, вони наступають і йдуть по трупам»

            EL PAÍS відвідує фронт у Бахмуті, де велика українська дислокація містить російських найманців Вагнера.

            У 20-кілометровому периметрі навколо Бахмута немає жодного гаю чи ферми, де б не стояли артилерійські підрозділи, замасковані бензовози чи танкові роти. Бої на фронті в цьому куточку Донецької області сьогодні є найзапеклішими за всю війну в Україні.

Росія хоче досягти своєї першої воєнної перемоги за пів року та після принизливих відходів, як-от з Харкова та Херсона, але українське підкріплення, яке прибуває, уповільнило просування найманців групи Вагнера.

            Розгортання українських військових навколо Бахмута є колосальним, згідно з інтерв’ю, проведеним EL PAÍS минулих вихідних на фронті. Ось як це описує Богдан Кіган, солдат 77-ї ОМСБр: «Це бійня, посилають «вагнерівців», щоб завоювати позиції, а потім бригади регулярної армії наступають на їхні трупи». Вдалині видно Соледар, звідки чути стукіт автоматів і звуки вибухів.

            Піддони, завантажені енергетичними напоями всіх можливих марок і смаків, складені на двох досі наявних АЗС у Костянтинівці, східна Україна. Близько двадцяти солдатів шикуються біля каси, щоб взяти повні сумки цих підбадьорливих напоїв і пачки тютюну. Вони одягнені у бойове спорядження, гвинтівка на плечах і каска в одній руці.            

Заправляють позашляховики, а звідти повертаються на Бахмутський фронт, за 11 кілометрів. Бій у цьому куточку Донецької області на сьогодні є найзапеклішим у війні.

            На кожному іншому відрізку війни українське командування унеможливлює прямий доступ преси до цих боїв. У Бахмуті, навпаки, журналісти можуть спостерігати за стрільбою з залпового вогню «Град», переміщенням гармати НАТО M777 з одного місця на інше або колоною танків, які стоять на вершині пагорба, щоб навести вогонь на ворога. У Бахмуті військові занадто зайняті, щоб дбати про журналістів.

            6 січня, напередодні православного Різдва, підрозділи Вагнера, приватні військові, оплачувані Кремлем, розпочали раптовий штурм Соледару, на північ від Бахмута.

Тепер у їхніх руках перебуває більша частина цього шахтарського міста — майже знищена руйнуванням — за винятком його західної околиці. У Москві запевняють, що вони повністю контролюють Соледар, але вчора український командир, який відповідає на кодове ім’я Мадяр, підтвердив зображеннями у своїх соціальних мережах, що український прапор досі майорить у районі соледарських соляних копалень, на заході міста.

            EL PAÍS був у суботу на другорядній під’їзній дорозі до Соледару з Бахмута. І спокій солдатів, які там дислокувалися, і військовий рух цією дорогою, довжиною всього п’ять кілометрів, засвідчували, що західний фланг Соледара все ще в руках українських військ. Незважаючи на це, також було видно, що київські війська готуються до можливого відходу.

            В околицях Красної Гори, містечка між Соледаром і Бахмутом, вантажівка розвантажувала протитанкові міни, які кілька загонів саперів мали відвезти до Соледару та Бахмута – основної зброї для зупинки наступу танків і бронетранспортерів піхоти. Приблизно за 10 кілометрів від цієї точки на карті, в напрямку Краматорська, українці також обкопували оборонні позиції.

            Президент України Володимир Зеленський у п'ятницю запевнив, що в район направлено все можливе підкріплення. За останні 72 години просування росіян сповільнилося, українські сили влаштовують тактичні контратаки, щоб отримати кілька метрів у східному передмісті Бахмута, куди дійшли кремлівські війська.

            Бій майже рукопашний, і ви можете боротися цілими днями, щоб взяти житловий будинок. «На полі бою у нас росіяни на відстані 40 метрів, це те, з чим я ще не зустрічався на цій війні», — розповідає Роман, солдат 17-ї бронетанкової бригади. Романа — прізвище він воліє не називати — півтора місяця тому розподілили до Бахмута. На передній частині бронежилета у нього є зарядні пристрої для рушниці; в одній руці банка Red Bull, передана йому колегою, а в іншій — сигарета. За його оцінками, цими днями він стріляє втричі більше, ніж коли приїхав у листопаді.

            Російська артилерія падає всього за 50 метрів від місця, де стоїть Роман, але його помірність контрастує з нервами журналіста. Цей солдат кричить, спосіб спілкування нагадує те, що написав Сергій Жадан у своєму романі про війну на Донбасі «Будинок сиріт», де бійці відступаючого полку в Донецькій області кричать, бо вибухи бою зробили їх напівглухими.

            Однією з найпоширеніших неправдивих відомостей минулого тижня є те, що місто Красна Гора, що поруч з Бахмутом, окупували росіяни. Про це повідомила розвідувальна група Osint, а також російське державне агентство ТАСС. Згідно з цими джерелами, найманці Вагнера змогли потрапити туди через відступ 17-ї бронетанкової бригади.

            Фото: Українські військові вчора застосовували зенітний вогонь на фронті поблизу Бахмута.

 

 

 

      «La Vanguardia» – «Десятки людей загинули внаслідок одного з найжорстокіших нападів Росії на мирних жителів України»

                  Київ просить у союзників зброю для перехоплення російських ракет Х-22.

Результат російської атаки ракетою Х-22 по житловому будинку в Дніпрі в суботу – попередньо 29 загиблих, що робить її найбільшою за кількістю смертей серед цивільних за кілька місяців.

                  Рятувальники витягли з-під завалів ще 73 поранених і розшукують 40 зниклих безвісти.

 

 

 

        Португалія, «Diário de Coimbra» – «Під час нападу росіян на будівлю загинули щонайменше 25 жителів»

 

 

 

       «Der Tagesspiegel» – «Війна у містах»

               Російські ракетні удари по українських об'єктах, таких як Дніпро чи Бахмут, насамперед торкаються мирного населення. Як люди там живуть із постійною загрозою? 

«Плануючи прямі виплати, Держава полегшить громадянам переказ грошей»

            Федеральний міністр праці Губертус Хайль (SPD) виступає за нові варіанти прямих державних виплат громадянам. "На майбутнє необхідно створити технічні вимоги для соціально диференційованих прямих виплат громадянам", - сказав Хайль з Німецького агентства преси. СДПН, Зелені та ВДП вже оголосили про розробку механізму прямих виплат у своїй коаліційній угоді.

            Хайль тепер також пов'язав плани з державною допомогою з огляду на енергетичну кризу та російську війну в Україні.

            Останніми місяцями вже були одноразові виплати та єдина ставка за енергію. Вони ще не запущені як соціально диференційовані прямі виплати, оскільки такого механізму виплат ще не існує. «Але на майбутнє нам знадобиться такий механізм прямих виплат, щоб ми могли швидко й точно знімати тягар під час кризи», — сказав Хайль.

 

 

 

       «Frankfurter Allgemeine Zeitung» – «Важкі ракетні обстріли України»

                На вихідних Росія завдала найсильніших ракетних ударів з початку року, що призвело до численних смертей і нових збоїв в енергетичній мережі України.

                Тільки в місті Дніпро, де обвалилася багатоповерхівка, загинули щонайменше 23 людини. У багатьох містах довелося припинити електропостачання. Українські збройні сили попередили про можливу чергову хвилю обстрілів. Росія випустила лише половину розгорнутих у Чорному морі крилатих ракет.

 

 

 

       Польща, «Dziennik» – «Черговий масований удар по Україні. У кварталі в Дніпрі загинула 21 людина».

 

 

       

       Саудівська Аравія, «Arabnews» – «Путін: російська військова операція в Україні йде успішно. У Дніпрі під час удару по житловому будинку загинули 25 осіб»

               Президент путін сказав, що військова операція в Україні набула позитивного імпульсу, і він сподівається, що його солдати здобудуть більше перемог після того, як Росія заявила про контроль над українським соляним містом Соледар.

 

 

 

      Китай, «GlobalTimes» – «Більше людей у Європі «не задоволені» зв’язками між США та ЄС» 

Дослідницький центр GlobalTimes провів опитування в 13 країнах Європи та Туреччині, щоб дізнатися про думку європейців щодо їхніх відносин із США після початку російсько-українського конфлікту в лютому 2022 року, а також про їхню стурбованість ситуацією з безпеки. А також з та енергетична та продовольча кризи.

Дані 7536 опитувань показують, що все більше європейців незадоволені своїми зв’язками зі США і стурбовані тим, що дії США проти Росії негативно вплинуть на економіку Європи.

Опитування також виявило, що хоча людей, які «не задоволені» відносинами між Європою та США, більше, ніж тих, хто вважає зв’язки зі США «задовільними». Також більшість європейців вважають, що США домінують у трансатлантичних відносинах, а більшість європейців не мають впевненості що ЄС має більш незалежну та автономну стратегію, яка могла б служити власним інтересам Європи, а не бути під домінуванням Вашингтона.

Дослідницький центр GlobalTimes провів опитування 12 різними мовами для постійних жителів віком від 18 років у 13 європейських країнах і Туреччині, яка розташована на стику Європи та Азії. Опитування отримало 7536 зразків з 23 листопада по 22 грудня 2022 року і містить 44 запитання, які стосуються безпекової ситуації в Європі та поглядів на відносини між Європою та США, а також наслідків, викликаних російсько-українським конфліктом і внутрішніми та зовнішніми стратегіями Європи.

14 країн: Франція, Німеччина, Велика Британія, Італія, Іспанія, Польща, Швеція, Бельгія, Швейцарія, Греція, Угорщина, Сербія, Литва та Туреччина. Серед учасників з 14 країн 39 відсотків вважають, що США «домінують» у двосторонніх відносинах з їхніми країнами, 23 відсотки вважають, що їхні країни мають «рівноправне партнерство» зі США, а 12 відсотків вважають, що їхні країни мають «повну незалежність і автономію».

Що стосується відносин між Європою та США, 32 відсотки з опитаних вважають, що США домінують у відносинах між Європою та США, і 30 відсотків вважають, що Європа та США мають рівноправне партнерство, і менш як 10 відсотків вважають, що Європа повністю не домінує або має повну незалежність і самостійність у стосунках.

Опитування показало, що в середньому 32 відсотки учасників «незадоволені» відносинами між їхніми країнами та США, 39 відсотків — «нейтральні», а 29 відсотків — «задоволені».  Коли мова заходить про відносини між Європою та США, 31 відсоток «незадоволені», тоді як 40 відсотків «нейтральні», а 29 - «задоволені».

Загалом тих, хто не задоволений відносинами зі США, трохи більше, ніж тих, хто задоволений. На думку аналітиків, це свідчить про те, що більшість європейців страждають від дилеми, відповідаючи на такі запитання: з одного боку, США залякують європейські країни та часто втручаються в європейські справи, а США використовують кризу в Україні як можливість підірвати економіку Європи, але з іншого боку, європейці вважають, що їхні країни надто слабкі або надто малі, щоб протистояти величезним кризам і геополітичним конфліктам, тому їм доводиться покладатися на зовнішню силу або наддержаву з подібною ідеологією та цінностями, щоб забезпечити свою безпеку у світі, який стає дедалі бурхливішим.

Про російсько-українську кризу

Російсько-український конфлікт – саме те питання, яке зараз найбільше хвилює європейців. Опитування показало, що 33 відсотки учасників вважають, що США відіграють негативну роль в українській кризі, а 28 відсотків з них вважають, що їхнє враження про США погіршується після початку конфлікту. І 49 відсотків учасників вважають, що відповідь США на російсько-український конфлікт матиме дуже негативний або відносно негативний вплив на європейську економіку.

Опитування також показує, що 26 відсотків учасників вважають, що європейські країни «нерозумно» слідували за США щодо санкцій проти Росії через кризу в Україні, тоді як 23 відсотки сказали, що європейські країни змушені втручатися, а 24 відсотки сказали, що санкція є «мудрою».

Результати опитування відображають судження європейської громадськості, засноване на поточній реальній ситуації, заявив у неділю Global Times ЦуйХунцзянь, директор відділу європейських досліджень Китайського інституту міжнародних досліджень. «Оскільки вони відчувають, що загроза стоїть прямо перед ними, і вони відчувають сильну кризу, від них не можна очікувати, що вони будуть думати про майбутнє цілком розумно або самостійно впоратися з кризою в надзвичайному стані», — пояснив Цуй.

                Опитування показало, що 37 відсотків учасників із 14 країн вважають, що російсько-український конфлікт завершиться у 2023 році. 

 

 

 

       «Le Figaro» – «Російська ракета розірвала будівлю в Дніпрі, убивши щонайменше 20 мирних жителів»

Велика Британія оголосила в суботу, що збирається поставити Україні чотирнадцять важких танків Challenger 2.

 

 

 

 

Читайте такожТанки НАТО – ключ до українського наступу: що пишуть у світі про російсько-українську війну

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024