Литва вирішила денонсувати угоду про прикордонну співпрацю з Білоруссю

19 Січня 2023, 15:03
Литва вирішила денонсувати угоду про прикордонну співпрацю з Білоруссю 323
Литва вирішила денонсувати угоду про прикордонну співпрацю з Білоруссю

Уряд Литви ухвалив рішення денонсувати двосторонню угоду між Литвою і Білоруссю про прикордонне співробітництво.

Про це, як пише Європейська правда, повідомляє портал Delfi.

Таке рішення ухвалено з огляду на політичну ситуацію в Республіці Білорусь після сфальсифікованих виборів президента Білорусі 2020 року, інструменталізації міграції режимом Лукашенка проти країн ЄС і залучення у війну проти України.

"Реалізація угоди неможлива в поточній геополітичній ситуації, і вельми ймовірно, що її реалізація не буде можлива найближчим часом", - ідеться в оцінці правового акта.

 

Угоду з Білоруссю було підписано 1 червня 2006 року у Вільнюсі. Вона передбачала співробітництво з метою ефективності використання інфраструктури, довкілля, енергоресурсів регіонів, міст і сільської місцевості, охорону, а також у галузі туризму та туристичної інфраструктури, рекреації, спорту, культурної спадщини.

Угода також передбачала співпрацю щодо бізнес-інфраструктури, транскордонного переміщення транспортних засобів і пасажирів тощо.

Литва ще в жовтні 2020 року припинила фінансування проєктів програми прикордонного співробітництва та поінформувала Європейську комісію про ухвалені рішення. Відтоді вівся діалог з Єврокомісією щодо подальшої долі програми до березня 2022 року. Тоді Європейська комісія вирішила призупинити програму.

Від початку відновлення незалежності Литва підписала з Білоруссю кілька двосторонніх угод про співпрацю у відповідних сферах управління МВС, а також кілька міжвідомчих угод, практична реалізація яких уже деякий час не відбувається.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024