У Польщі планують додати іспит з української мови до матури

20 Січня 2023, 11:07
Матура 652
Матура

У переліку іноземних мов, з яких польські випускники можуть скласти матуру (аналог українського ЗНО) зʼявиться українська. 

Такі зміни до випускних іспитів планує ввести польське Міністерство освіти і науки. Сьогодні матуру з української в Польщі складають лише учні українських шкіл, натомість за три роки іспит буде доступний для усіх випускників.


Міністерство освіти і науки Польщі планує додати українську до переліку іноземних мов з яких можна скласти матуру. Відповідне розпорядження міністр освіти Пшемислав Чарнек повинен видати у другому кварталі цього року – повідомляє сервіс Onet. Скласти матуру з української вперше можна буде у 2026 році. 

Наразі матуру з української в обовʼязковому порядку пишуть лише випускники українських шкіл. Натомість через три роки, випускний іспит з української як іноземної зможуть написати також і поляки. Ідея міністерства полягає в тому, щоб додати українську до групи так званих сучасних іноземних мов. Іспит з однієї з них є обовʼязковим для отримання атестата зрілості. Іспит з інших іноземних мов можна скласти як додатковий. 

Ідея додати українську мову до матури виникла через велику кількість українців в Польщі та все більшу зацікавленість поляками українською мовою та культурою. 

«Широкий приплив громадян України до Польщі у зв’язку з військовими діями в цій країні може вплинути на підвищення інтересу поляків до цієї країни, її мови та культури», – читаємо у розʼясненні Міністерства освіти і науки. Іспит з української як іноземної зможуть також складати українці, яких все більше навчається у звичайних польських школах.

Попри плани додати українську до переліку матуральних іспитів, міністерство не передбачає введення викладання української в польських ліцеях. 

Сьогодні іноземними мовами з яких поляки найбільш охоче складають матуру є англійська, німецька та російська. Найменш популярні – іспанська, французька та італійська. 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024