Аварія в Броварах убиває міністра: що пишуть у світі про російсько-українську війну

21 Січня 2023, 10:47
Перша шпальта американської газети «The New York Times» 4491
Перша шпальта американської газети «The New York Times»

Перші шпальти світових ЗМІ 19-20 січня про війну росії в Україні.

 

  •          Велика Британія: Трагічна катастрофа. Авіакатастрофі в Україні загинули дитина та міністр. Аварія в Києві вбиває міністра
  •          Бельгія: У краху гелікоптера немає злого наміру
  •          Данія: Канцлер Німеччини бореться з браком часу та російською ескалацією. Олаф Шольц поки не відповідає, чи готова Німеччина відправити в Україну німецькі танки Leopard
  • Німеччина: Постачання «Леопардів». Європарламент закликає, Шольц мовчить. Вимоги до канцлера Олафа Шольца дозволити постачання основних бойових танків «Леопард» в Україну продовжують зростати
  •          Швеція: Зброя, яка може стати переломним моментом у війні      
  • Швейцарія: Гіркі сльози Зеленської в Давосі
  • США пом'якшують позицію щодо надання допомоги Києву у боротьбі за Крим. Сміливий перехід на допомогуЗагроза ключовій базі путіна може дати Україні важелі впливу на переговорах
  •          США: Війна на Україні – порятунок для деяких іноземних бойовиків. Багато хто підтримує Київ, але інші шукають вихід із домашніх негараздів
  •          Канада, Бермуди, США, Німеччина, Австрія, Іспанія, Туреччина Індія, Кувейт, ОАЄ, Бразилія, Сінгапур : «Міністр внутрішніх справ серед загиблих під час аварії гелікоптера в Києві»
  •          Італія: Танкова дилема. Україна просить важку техніку, Європа не може вирішити. Москва: «Танки в Києві? Надзвичайно небезпечна дискусія»
  •          Велика Британія: Припиніть гальмувати угоду про танки, кажуть союзники по НАТО НімеччиніБританія та США ведуть кампанію тиску на Берлін надіслати важке озброєння
  •          США: Прагнення Заходу озброїти Україну відображає нову гостроту на фронті».

 

      Туреччина, «DailySabah» – «Міністр внутрішніх справ України серед 18 загиблих в аварії під Києвом»

            Міністр внутрішніх справ України, кілька інших високопосадовців та троє дітей були серед 18 осіб, які загинули внаслідок краху гелікоптера біля дитячого садка під Києвом у середу.

            Вертоліт впав поряд із дитячим садком та житловим будинком у Броварах, передмісті Києва, яке було ареною запеклих боїв на початку вторгнення Росії в Україну.

На аматорських кадрах, що циркулюють у соціальних мережах, видно, що обвуглені останки гелікоптера змішалися з уламками довколишніх будівель, а автомобіль роздавлений великими уламками металу. На місці пожежі було чути крики. «У Броварах розбився гелікоптер ДСНС.

            В результаті авіакатастрофи загинуло керівництво МВС», – йдеться у повідомленні. У ньому йдеться, що загинули міністр внутрішніх справ Денис Монастирський та його перший заступник Євген Єнін.

 

 

 

      Велика Британія, «Times» – «Трагедія катастрофи»

Олена Зеленська, перша леді України, здавалося, ледь розплакалася в Давосі після звістки про аварію гелікоптера біля дитячого садка поблизу Києва. Міністр внутрішніх справ і дитина були серед 14 загиблих, включаючи всіх дев'ятьох на борту.

 

 

 

     «Guardian» – «Авіакатастрофі в Україні загинули дитина та міністр»

Місце падіння гелікоптера біля дитсадка в Броварах під Києвом, в результаті якого вчора загинули щонайменше 18 людей, серед яких одна дитина та міністр внутрішніх справ України.

 

 

 

      «FinancialTimes» – «Аварія в Києві вбиває міністра»

            Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський загинув у результаті аварії гелікоптера біля дитячого садка. Тринадцять також померли.

 

 

 

      Бельгія, «DeMorgen» – «У краху гелікоптера немає злого наміру»

Міністр внутрішніх справ України та двоє його старших помічників загинули в результаті аварії гелікоптера в Броварах, передмісті Києва.

Поки все вказує на аварію. Міністр внутрішніх справ України та двоє його найближчих помічників загинули внаслідок краху вертольота у Броварах, передмісті Києва. Поки що все вказує на аварію. Міністр внутрішніх справ України та двоє його найближчих помічників загинули внаслідок краху вертольота у Броварах, передмісті Києва. Поки що все вказує на аварію.

 

 

 

Німеччина, «F. A.Z.» – «Шольц: Нова зброя тільки разом із союзниками

Європарламент закликає до бойових танків.

Міністр внутрішніх справ України загинув в авіакатастрофі.

            Федеральний канцлер Олаф Шольц (СДПН) все ще залишає відкритим питання, чи хоче він прокласти шлях для доставлення в Україну основних бойових танків Leopard 2.

            На Всесвітньому економічному форумі в Давосі в середу він заявив, що Німеччина вже є одним з найбільших постачальників зброї в Україну після США і разом з Великою Британією.

            «Ми й надалі будемо таким великим прихильником», — сказав він. Німеччина буде доставляти стільки, скільки буде потрібно. Шольц заявив, що тільки разом із союзниками ухвалюватиме рішення щодо якісно нових кроків у постачанні озброєнь.

            Цієї п'ятниці міністри оборони контактної групи України зустрінуться на базі американських військово-повітряних сил у Рамштайні. Президент України Володимир Зеленський закликає про швидку підтримку із заходу через відеозв’язок.

            Прем'єр-міністр Баварії та лідер партії ХСС Маркус Зьодер у середу висловився за постачання Україні танків Leopard 2. «Німеччина вирішила постачати зброю. Ви не можете пояснити мені, чому один танк не повинен бути проблемою, а інший повинен бути», – сказав Зьодер у монастирі Банц біля Бад-Штаффельштайна під час закритого засідання парламентської групи ХСС.

            Європарламент також закликав канцлера Шольца дозволити постачання Києву танків Leopard.

            У середу переважна більшість депутатів схвалила пропозицію німецького зеленого політика Райнхарда Бютікофера. Шольца попросили «ініціювати створення консорціуму відповідних європейських країн для доставлення бойових танків Leopard 2 в Україну без подальших зволікань».

            Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський і ще щонайменше 13 людей загинули внаслідок аварії гелікоптера під Києвом у середу вранці. Гелікоптер SuperPuma розбився рано вранці прямо біля дитячого садка та житлового будинку.

Підпис під фото: Недалеко від дитсадка: уламки гелікоптера, що розбився під Києвом у середу

 «Головний продавець»

            У своєму виступі на Всесвітньому економічному форумі в Давосі нинішній канцлер Олаф Шольц представив себе передусім як продавця переваг німецької економіки та німецької економічної моделі. Всі інші теми, включно з війною в Україні, відігравали в його висловлюваннях значно меншу роль.

            Нагода була вибрана непогано. З початку війни ефективність і майбутня життєздатність німецької економіки оцінювалися за кордоном набагато менш прихильно, ніж раніше.

            Частину поваги, якою користувалася німецька промисловість, було втрачено.

            Відомі ЗМІ англомовного світу обговорювали можливість деіндустріалізації Німеччини. А німецьку енергетичну політику все одно неможливо пояснити за кордоном.

            Меседж канцлера був таким: «Зелена» трансформація не ставить під загрозу промислову базу; навпаки, вона створює умови для забезпечення довгострокової безпеки.

            Конкурентоспроможність німецької економіки та пропонує численні перспективні інвестиційні можливості. Чи станеться це, ще належить побачити; неминуча зміна німецької промисловості призведе до багатьох програшів.

 

 

 

 Іспанія, «LaVanguardia» – «ТРАГІЧНА СМЕРТЬ УКРАЇНСЬКОГО МІНІСТРА»

                  Гелікоптер, у якому перебував міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський, так виглядав після падіння йшлося про дитсадок у Броварах на Київщині.

      Загалом загинуло 14 людей, серед них дитина. Київ не надав інформацію про причини аварії, хоча слідство не відкидає жодних гіпотез.

     

 

 

  Австрія, «Der Standard» – «Міністр внутрішніх справ України загинув у катастрофі гелікоптера»

            Президент Володимир Зеленський розповів про «жахливу трагедію»: міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський загинув під час аварії гелікоптера під Києвом у середу. Загалом в результаті аварії загинули 14 осіб, у тому числі заступник Монастирського та держсекретар.

            Оскільки катастрофа сталася біля дитсадка, серед постраждалих дитина, батьки та працівники дитсадка. Причина аварії поки що невідома.

 

 

 

      Швеція, «Dagens Nyheter»  – «Зброя, яка може стати переломним моментом у війні»

            Майкл Вінярський з DN: Є багато ознак того, що табу на танки на авіабазі Рамштайн буде порушено

            Після майже року війни Україна так і не отримала жодного танка від Заходу, незважаючи на те, що вони мають вирішальне значення для того, щоб українці могли захистити себе від Росії.

            Здається, це зміниться, коли представники понад 50 західних країн зустрінуться в п’ятницю на авіабазі Рамштайн на півдні Німеччини.

            «Ознаки того, що західні союзники готові порушити табу, яке досі становили постачання танків, стають дедалі одностайнішими», — пише зовнішній коментатор DN Майкл Вінярський.

            Водночас Україна в шоку після аварії гелікоптера в середу в Броварському районі на околиці Києва.Загинули щонайменше 14 людей, у тому числі міністр внутрішніх справ країни Денис Монастирський.

 

 

 

     Швейцарія, «Blick» – «Гіркі сльози Зеленської в Давосі»

  • Серед постраждалих – міністр внутрішніх справ і троє вихованців дитсадка. Трагедія шокувала WEF і Першу леді: «Це жахливий день для нашої країни».
  • В Україні гелікоптерна драма з 18 загиблими. 

            Російсько-загарбницька війна. Вчора долина Ландвассер стала долиною сліз. Новина, яка шокувала українську делегацію та всіх у Давосі, надійшла незадовго до 9:30 ранку: під Києвом у дитячому садку впав гелікоптер. Загинуло 18 людей, серед яких троє дітей і міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський (†42).

            Олена Зеленська  пустила сльози на волю. «З боку може здатися, що ми до всього цього звикли. Але ми цього не зробили», – сказала перша леді. «На війні не буває нещасних випадків.

            Все, що з нами відбувається, відбувається через війну», – прокоментував драму її чоловік, президент Володимир Зеленський.

 

 

 

      США, «ArkansasDemocrat-Gazette» – «США готують Україні допомогу на 2,6 мільярда доларів»

100 Страйкерів, 50 Бредлі, але жодного танка.

       

    

 

       «Arizona Daily Star» – «Внаслідок аварії гелікоптера загинув високопосадовець України»

 

 

 

«The Washington Post» – «Війна на Україні – порятунок для деяких іноземних бойовиків»

            Багато хто підтримує Київ, але інші шукають вихід із домашніх негараздів

            30-річний колишній британський військовий капітан зіткнувся з особистим розпуттям за кілька місяців до того, як Росія вдерлася в Україну, оскільки він подумував про роботу за столом в охоронній фірмі та про майбутнє, яке він провів, обговорюючи дрібниці зі своїми сестрами та матір'ю в них рідне місто на південному сході Англії.

            Він все ще боровся із рутиною громадянського життя, коли шанс стати добровольцем на захист України запропонував альтернативний шлях. Тепер, після того, як мало не загинув внаслідок артилерійського обстрілу в Бахмуті, колишній офіцер, ім'я якого не називається з міркувань безпеки, сказав, що він «щасливіший, ніж будь-коли».

Українська боротьба дала йому мету, і він схвильований небезпекою.

           «Ця війна була жахливою, жахливою річчю для України», - сказав він у телефонному інтерв'ю минулого місяця. «Але останні дев'ять місяців були найкращими, найприємнішими в моєму житті. Я не можу сидіти в офісі та робити PowerPoint протягом наступних 50 років.

            «Частина мене робить це з правильних причин, і частина мене робить це заради насильства», – сказав британський ветеран. «Це як би і те, і інше».

            Складні мотиви, які потягли його в просочені кров'ю окопи України, відбивають досвід тисяч людей, які відгукнулися на заклик президента Володимира Зеленського набрати добровольців після того, як Росія вторглася востаннє.

     

     «USA Today» – «Гелікоптер впав на дитсадок»

Український високопосадовець та дитина серед 14 загиблих.

 

 

 

      Бермуди, «The Royal Gazette» – «Загинув міністр внутрішніх справ»

Міністр внутрішніх справ України та дитина були серед щонайменше 14 людей, які загинули, коли вертоліт впав на дитячий садок у Броварах, передмісті столиці Києва.        

 

 

 

      Канада: «The National post» – «Ми взяли дітей і передали їх через паркан якомога далі від дитячої, оскільки там була пожежа»

 

 

 

Читайте такожТанки НАТО – ключ до українського наступу: що пишуть у світі про російсько-українську війну

 

Сінгапур, «Lianhe Zaobao» – «14 загиблих у катастрофі, в тому числі кілька високопосадовців»

 

 

 

       Ізраїль, «HAARETZ» – «США використовують запаси в Ізраїлі для постачання артилерійських снарядів в Україну»

            США використовують величезні запаси американських боєприпасів в Ізраїлі для постачання Україні артилерійських снарядів у війні з Росією, повідомила в середу New York Times з посиланням на ізраїльські джерела.

            Незважаючи на постійну відмову озброїти Україну проти російських військ, Ізраїль наразі виконує роль плацдарму американської військової підтримки Києва, який з лютого минулого року веде оборонну війну проти Російської Федерації.

            Дуже важко підтримувати постійне постачання артилерійських снарядів для східноєвропейської країни, що перебуває в облозі, минулого року Сполучені Штати звернулися до Єрусалиму з проханням, щоб Ізраїль дозволив Пентагону розпочати доставлення боєприпасів зі своїх місцевих стратегічних резервів, TheNewYorkTimes сказав.

            Резерви, створені після війни Судного дня 1973 року, призначені для забезпечення збройних сил США на Близькому Сході, а також для надання екстреного військового постачання Ізраїлю під час конфлікту.

            За словами ізраїльського чиновника, який говорив з TheTimes, план був запропонований тодішньому міністру оборони Бенні Ганцу міністром оборони США Ллойдом.

 

 

 

      Індія, «Asian Age» – «Міністр внутрішніх справ серед 18 загиблих під час аварії гелікоптера в Києві»

 

 

 

      Кувейт, «Kuwait Times» – «Український міністр серед загиблих під час аварії гелікоптера»

 

 

 

      ОАЄ, «The National» – «Український міністр серед 14 загиблих під час аварії гелікоптера»

 Італія, «Metro» – «Танкова дилема»

·         Україна просить важку техніку, Європа не може вирішити

·         Москва: «Танки в Києві? Надзвичайно небезпечна дискусія».

 

 

 

Велика Британія, «The Daily Telegraph» – Припиніть гальмувати угоду про танки, кажуть союзники по НАТО Німеччині»

Британія та США ведуть кампанію тиску на Берлін надіслати важке озброєння

            НІМЕЧЧИНА повинна припинити свою опозицію до виряджання танків в Україну, інакше Росія може взяти верх у війні, попередили вчора союзники по НАТО.

Минулої ночі Велика Британія та США були в авангарді міжнародної кампанії тиску на Берлін, який має ліцензію на експорт танків Leopard 2, відправити їх в Україну та дозволити іншим країнам це зробити.

            Кілька європейських країн сподіваються пообіцяти танки Україні на сьогоднішньому саміті на авіабазі Рамштайн у Німеччині. Британія вже зобов’язалася надіслати ескадрилью з 14 основних бойових танків Challenger 2, посилюючи тиск на Берлін, щоб той наслідував їхній приклад.

            Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що надішле танки Leopard 2 лише в тому випадку, якщо Америка передасть еквівалент Abrams зі свого арсеналу.

            Вчора представник Пентагону заявив, що «немає сенсу» надавати «Абрамс», причому офіційні особи послалися на труднощі з матеріально-технічним забезпеченням і надзвичайну потребу в паливі автомобіля.

«Зрештою, це рішення Німеччини», – сказала Сабріна Сінгх.

            Бен Уоллес, міністр оборони, намагався розвіяти побоювання, що Німеччина «буде працювати сама», надсилаючи танки, оприлюднивши спільну заяву з вісьмома іншими країнами, в якій пообіцяли Києву «безпрецедентну» зброю, включаючи бойові танки.

            Тим часом Ллойд Остін, міністр оборони США, зустрівся з Борисом Пісторіусом, своїм новопризначеним німецьким колегою, намагаючись вийти з глухого кута.

            Минулої ночі було незрозуміло, чи погодиться пан Шольц сьогодні зняти вето Берліна з інших союзників України, які експортують Leopard 2 у рамках пожертвувань, оголошених на Рамштайні, головній авіабазі Вашингтона в Європі.                        

            На саміті в Давосі в середу пан Шольц сказав американським політикам, що Німеччина з більшою ймовірністю витримає будь-який удар від кроку, який Росія вважає ескалаційним. Він сказав, що США повинні взяти на себе ініціативу, оскільки Німеччина покладається на свої сили ядерного стримування, повідомляє Politico.

            Вчора Польща дала сигнал, що може надіслати важку бронетехніку без схвалення Німеччини, а прем’єр-міністр Матеуш Моравецький заявив, що Варшава це зробить. «Ми або швидко отримаємо [дозвіл], або зробимо те, що вважаємо за потрібне».

Пан Моравецький сказав, що він «скептично налаштований» щодо того, що Берлін схвалить передачу Leopard 2, оскільки «німці захищаються від цього, як диявол захищається від святої води».

            В інтерв’ю німецькому мовнику ARD президент України Володимир Зеленський втратив самовладання, обговорюючи коливання Берліна.

            «Простою мовою: можна доставити Леопардів чи ні?» «Віддайте їх!»

            У попередній промові в Києві пан Зеленський розкритикував Німеччину за її спробу прикритися США за те, що вони не санкціонували постачання танків.

            «Коли хтось каже: «Я дам танки, якщо хтось інший також поділиться танками». Я не вважаю, що це правильна стратегія. Мужності наших воїнів... не вистачить проти тисяч танків Російської Федерації».

            Аналітики кажуть, що танки є важливою частиною будь-якого загальновійськового наступу, спрямованого на витіснення сил путіна з окупованих територій на сході та півдні України.

            Офіційні особи в Києві побоюються, що без постачання щонайменше 100 танків вони будуть особливо вразливі до нового російського нападу навесні. На конференції українських донорів в Естонії пан Уоллес спробував заспокоїти Берлін, сказавши, що Німеччина надала Києву «набагато потужнішу» зброю, ніж танки.

            Як повідомляло WashingtonPost, Вільям Бернс, директор ЦРУ, минулого тижня таємно їздив до Києва для зустрічі з паном Зеленським.

            Сьогодні на зустрічі України та її союзників на авіабазі Рамштайн у Німеччині обговорять всю атрибутику війни. Будуть закладені гаубиці та бронетранспортери, засоби протиповітряної оборони та мінометні радари, споживання боєприпасів та реактивні системи матеріально-технічного забезпечення: усе, що потрібно Києву для продовження опору російському вторгненню.

            Але над усіма постає одне питання: чи погодиться Німеччина відправити танки Leopard 2? Або принаймні дозволити іншим союзникам реекспортувати свої?

Результат усієї війни міг залежати від відповіді.

            «По суті, мова йде про здатність вести контрнаступ. Танки означають, що ми маємо більше шансів провести широкомасштабний контрнаступ», – сказав ексміністр оборони України Андрій Загороднюк.

            «І якщо ми не почнемо контрнаступ, росіяни це зроблять. Вони зараз готуються до нового наступу, і ми не можемо втрачати ініціативу.

            «Тому ми цілком відкрито говоримо: «Хлопці, допоможіть нам зараз, поки Росія слабка».

Іншими словами, поки що відмова Олафа Шольца звільнити Леопардів є рішенням на полі бою. І не вигідного Україні.

            Однак це не означає, що він таємно хоче перемоги Росії або затягування війни.

 

 

 

США, «Washington Post» – «Прагнення Заходу озброїти Україну відображає нову гостроту на фронті»

            Пізньої осені минулого року, коли офіційні особи Пентагону поплескували себе по плечах через серію українських бойових перемог за підтримки США, у війні з Росією відбулися дві різкі зміни. Москва почала серію ракетних і безпілотних ударів по цивільних і інфраструктурі по всій країні. А на лінії фронту російські війська радикально посилили наступ на невелике східне місто Бахмут, зміцнюючи при цьому свою оборону на півдні.

            Ці дії змусили західних партнерів України різко переоцінити хід війни та напрямок, який вона, ймовірно, піде цієї весни. У результаті Сполучені Штати та їхні партнери лише за кілька останніх тижнів вирішили розпочати набагато агресивнішу фазу підтримки, погодившись надати такий рівень допомоги, в якому вони довго відмовляли Києву.

            Сполучені Штати — разом із Францією, Німеччиною та Сполученим Королівством — взяли на себе зобов’язання передати броньовану техніку, свої найсучасніші засоби протиповітряної оборони та широкомасштабні програми підготовки військ. Ці рішення відображають нову невідкладність і віру в те, що якщо українські сили не будуть оснащені для досягнення значних нових здобутків у найближчі місяці, вони можуть зіткнутися з нескінченною війною на виснаження або ще гірше.

            Напередодні п’ятничної зустрічі Контактної групи з питань оборони України — регулярної зустрічі високопосадовців оборонних відомств із західних спонсорів Києва — у Рамштайні, Німеччина, Сполучені Штати оголосили про нове скорочення до 2,5 мільярдів доларів зброї, включаючи ще 59 Bradle.

            США та союзники розпочинають більш агресивну фазу, щоб підтримати весняний наступ.

 

 

Читайте такожЗлочини в Україні мають бути покарані: що пишуть у світі про російсько-українську війну

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024