Талант українських авторів нумізматичного мистецтва вкотре визнали на міжнародному рівні

25 Січня 2023, 12:39
Українські монети 373
Українські монети

Дві українські пам’ятні монети, відкарбовані Банкнотно-монетним двором НБУ, увійшли до 10 найкращих монет світу та перемогли у двох номінаціях престижного конкурсу «Монета року» від авторитетного нумізматичного видання World Coin News.

Кожна з них має виразний самобутній дизайн і мовою образів та художніх сенсів розповідає світу про важливі події з історії України, нашого шляху до вільної незалежної держави. Про це пише НБУ.

Отже, перемогу здобули:

  • у номінації «Найхудожніша монета» – «До 30-річчя незалежності України» (нейзильбер, номінал 5 гривень).Композиція на монеті зображує Україну: безкрайні мальовничі поля у вигляді стилізованих орнаментів, над якими летять лелеки, та зображення кольорової вишиваної стрічки, що символізує код нації і нагадує ДНК.Автором ескізу цієї монети став відомий український художник Олег Шупляк. Скульптор монети – Володимир Атаманчук;
  •  у номінації «Найкраща монета про сучасну подію» – «25 років Конституції України» (срібло, номінал 10 гривень).

Композиція на монеті відтворює складений пазл, контурами якого є мікротекст із цитатами окремих статей Конституції України. Силуетні постаті на монеті уособлюють народ України та символізують, що кожен окремий українець є частиною одного цілого, а Основний Закон України – гарантує їхні права.

Автор ескізу київський художник Владислав Яровий

Програмне моделювання обох монет здійснив Юрій Лук’янов, працівник Банкнотно-монетного двору НБУ.

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024