Епіфаній очолив унікальне богослужіння в Патріаршому храмі на Фанарі

27 Січня 2023, 20:20
Епіфаній очолив хоростасію в Патріаршому храмі святого Георгія на Фанарі 2337
Епіфаній очолив хоростасію в Патріаршому храмі святого Георгія на Фанарі

Предстоятель Православної церкви України, митрополит Епіфаній відвідав Константинополь, де зустрітися зі Вселенським патріархом Варфоломієм та очолив унікальне богослужіння в Патріаршому храмі святого Георгія на Фанарі (Стамбул, Туреччина).

Про це митрополит повідомив на своїй сторінці у фейсбук.

Предстоятель Православної церкви України очолив хоростасію в Патріаршому храмі святого Георгія на Фанарі, яку зазвичай очолює патріарх.

Служба була присвячена вшануванню перенесення мощей святителя Іоана Золотоустого, архієпископа Константинопольського.

Під час літургії українська делегація причастилася святих Христових таїн, а ввечері у кафедральному соборі Святої Тройці Халкідонської митрополії – помолилася за єдність християн.

За словами Епіфанія, Вселенський патріарх Варфоломій захоплюється сміливістю українського народу, молиться за нас і за нашу перемогу.

«Ми засуджуємо цю війну, російську агресію проти України. Це диявольська війна, яку породила неправда. Я про це сказав у своєму виступі нещодавно на форумі в Абу Дабі, і більшість присутніх вітали це визначення аплодисментами», – цитує Варфоломія предстоятель ПЦУ.

На повідомлення української делегації про те, що в соборному храмі Києво-Печерської лаври відбулось уже дві літургії й вона поступово стає українською. патріарх зауважив: «Нехай Бог благословить, щоби вся Лавра була українською!». 

 

 

Довідково: Хоростасія – це служіння, яке звершує священник і диякон у присутності та з благословення архієрея, який стоїть на троні, очолюючи його. Така традиція існує у Вселенському Патріархаті для низки урочистих служб. 

 

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024