В Чехії президентом обрали колишнього генерала НАТО і прихильника України

28 Січня 2023, 18:48
Петр Павел, президент Чехії 2021
Петр Павел, президент Чехії

Президентом Чеської Республіки був обраний Петр Павел з результатом понад 57 відсотків.

Як пише  BBC, для України ці вибори були важливими, адже боротьба точилася між кандидатом, який виступає за поразку Росії у війні, постачання ЗСУ озброєнь і вступ України в НАТО, і кандидатом, який пропонував мирну конференцію, мільярдером Андрієм Бабішем. 

Бабіш казав, що в Чехії вже немає озброєнь для України і не вважає, що вона може вступити в альянс. Бабіша на виборах підтримував нинішній чеський президент Мілош Земан, відомий українцям заявами про громадянську війну в Україні, засудження санкцій проти Росії і виголошену 2017 року пропозицію Україні взяти за анексований Крим «якусь компенсацію – чи у фінансовій формі, чи нафтою і газом».  Втім, коли путін 24 лютого 2022 року здійснив повномасштабний напад на Україну, Земан визнав, що помилявся щодо намірів Росії.

А переможець виборів Петр Павел вважає путіна військовим злочинцем, одну з перших закордонних подорожей планує здійснити в Україну, він казав, що «солідарність вартує того, щоб ми поступилися власним комфортом», «Україна вражаюче захищається – це викликає захоплення і заслуговує на нашу всебічну підтримку».

Петр Павел все своє життя присвятив армії і лише кілька років тому пішов у політику. Після закінчення військового інституту сухопутних військ у 1983 році почав військову кар'єру, командував розвідувальним десантним взводом особливого призначення. З 1985 року і до Оксамитової революції 1989 року був членом комуністичної партії.

«Вступ до комуністичної партії був помилкою. Але за останні 33 роки я належним чином компенсував це», – казав Петр Павел в інтерв'ю у вересні 2022 року.

Після Оксамитової революції він зробив блискучу кар'єру. У 1991 році перейшов у військову розвідку, у 1993 році зіграв важливу роль в порятунку групи французьких миротворців під час війни в Хорватії, у 2002 році став бригадним генералом і командувачем спецвійськ, у 2012-2015 роках очолював генштаб армії Чехії. А в 2015-2018 роках був першим представником посткомуністичної країни на чолі військового комітету НАТО.

Дружина Петр Павела також є кадровою військовою: Ева Павлова є підполковником у відставці.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024