Чеська група хоче йти на Євробачення з українською мовою, борщем та наративом про «адін народ»

05 Лютого 2023, 17:00
Чеський гурт Vesna 6146
Чеський гурт Vesna

До опівночі 6 лютого можливе голосування за гурт, який зможе представити Чехію на Євробаченні 2023. 

Якщо Vesna переможе у Нацвідборі та представлятиме Чехію на Євробаченні, то це, напевно, буде вперше, коли представниці іншої країни на цьому конкурсі заспівають українською мовою, пише партнер ІА «Район.in.ua» видання ProUkraїnu.

30 січня відбувся фінал чеського національного відбору на цей конкурс. За право представляти країну борються п’ять претендентів: Maella, Маркета Ірґлова, Pam Rabbit, Rodan та Vesna. Примітно, що у конкурсній пісні групи Vesna, яка називається My sister’s crown, звучить українська мова. Гурт начебто висловлює Україні свою підтримку у війні проти росії. Але таку думку поділяють далеко не всі.

У соцмережах розгорілася дискусія навколо цієї пісні. «Сестро красива, ой ти сильна, хоробра, єдина, корона твоя», – співається в приспіві. У пісні звучать куплети чеською, англійською, болгарською мовою і з отаким приспівом українською мовою. Виразно чути елементи фольклору в стилі сучасної популярної музики. Однак багато глядачів помітили головну ліберальну, але і надалі великодержавну ідею твору: «росіяни і українці не мають між собою воювати, бо вони сестри-брати і взагалі один народ». Тому в соцмережах розгорілася хвиля дискусій навколо цієї пісні і навіть заклики серед українців Чехії голосувати за інший гурт, щоб Vesna не пройшла.

Особливо помітна позиція учасниці гурту Олесі Очеповської. Вона є росіянкою з Тамбовщини і виступає «проти війни». На своїй сторінці вона демонструє браслети з українською символікою та біло-синьо-білою символікою нових «ліберальних» росіян. Вона наче засуджує російську військову агресію та висловлює співчуття постраждалим від російських ракетних атак. Учасниці гурту називають свою пісню і кліп антивоєнними і хизуються, що кліп одразу ж забанили в росії та білорусі. Але далеко не всі глядачі поділяють саме такий підхід до протестів проти війни.

Образи “росії” та “України” у кліпі гурту Vesna. Колаж Тетяни Швидченко
Образи “росії” та “України” у кліпі гурту Vesna. Колаж Тетяни Швидченко

Наприклад, відома українознавиця Тетяна Швидченко застерігає від таких поспішних висновків. 

«У Чехії 7 лютого мають оголосити переможців фіналу відбору на «Євробачення-2023». Майже нічого не знаю про учасниць гурту Vesna, але можу здогадатися. Пісня про якесь загадкове «слов‘янське» царство, в якому посварилися дві сестри. Але вони самі в тому не винні, бо посварила їх якась ще більш загадкова «третя сила». Тобто хтось дістав поїдений міллю російський фейк про «народи-родичі», і заспівав гімн двоголовому імперіалізму. Загорнули це у відверту візуальну дичину з борщем і розмальованими майже-кокошніками», – пише вона.

Також Тетяна Швидченко звертає увагу на виконавиць, одна з яких, очевидно, зображає росію («і тут ікони вкрали»), а інша – Україну, яка «сама себе розмалювала червоним і страждає». 

Кліп не можна вважати однозначною підтримкою України, вважають також і у виданні NV, яке називає його спекуляцією навколо війни. 

«Кліп створений у формі казки про дружбу сестер-слов’янок, які посварилися — це один із поширених меседжів російської пропаганди. У кліпі також діє «третя сила», яка протидіє злагоді між сестрами, що також відповідає поширеним меседжам російської пропаганди», – пише видання. 

Дивіться кліп і діліться своїми думками про наративи, які він несе!

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024