Роспропаганда бреше, що Урсула фон дер Ляєн відхилила заявку України на вступ до ЄС

07 Лютого 2023, 16:24
Роспропаганда бреше, що Урсула фон дер Ляєн відхилила заявку України на вступ до ЄС 1216
Роспропаганда бреше, що Урсула фон дер Ляєн відхилила заявку України на вступ до ЄС

«Вступ України до ЄС – зупинений, бо вона не може впоратися із поставленими завданнями! Урсула фон дер Ляєн відхилила заявку України на вступ до ЄС». Такий ФЕЙК поширили в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику.

Фактчекери проєкту «Детектор Медіа» спростували цей вкид.

У фейку йдеться про те, що на саміті Україна-ЄС, який відбувся третього лютого, президентка Єврокомісії дала чітке розуміння того, що, мовляв, Україна не справляється із покладеними на неї завданнями, відтак вступ до ЄС зупинений. Це – звичайно ж, брехня. 

Насправді під час саміту Україна-ЄС, Урсула фон дер Ляєн такого не казала. Навпаки, вона  стверджувала, що «бачить завзятість у виконанні реформ, які задовольняють рекомендації ЄС».

Окрім того, наголосила, що одним з успішних завдань введення реформ є «правильний шлях, якого ми дотримуємося». Насамкінець президентка Європейської комісії додала, що Україна зберігає правильний темп, і вона в цьому впевнена, як і в діях Володимира Зеленського, адже він знає, що «потрібно його країні».

Саме тому жодних застережень чи навіть відхилень у вступі до ЄС не було. 

Поширюючи це повідомлення, пропагандисти підживлюють наратив, що Україна — недолуга держава, яка не здатна виконати низку реформ, зокрема для вступу до ЄС.

У такий спосіб автори повідомлень хочуть переконати читачів, що Україна поступово втрачає довіру та підтримку Заходу, нібито не виправдовуючи його сподівань.

Читайте також:  Маніпуляції довкола «включення польської мови до предметів ЗНО»

 

***

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу. 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024