«Америка підтримуватиме Україну стільки, скільки потрібно»: Байден у промові до Конгресу

08 Лютого 2023, 11:18
Байден під час промови до Конгресу 487
Байден під час промови до Конгресу

Президент США  назвав російське вторгнення «вбивчим нападом», що викликає у пам'яті події Другої світової війни

Джо Байден запевнив українців, що Америка підтримуватиме їх країну «стільки, скільки буде потрібно» в умовах агресії Росії, що триває, і попередив інші автократії, що ставка проти Америки – це погана ставка. Про це він сказав у своїй промові "Про становище країни" в Конгресі, передає Голос Америки.

Президент США звернувся до посла України Оксани Маркарової та американського народу: «Посол, Америка єдина у нашій підтримці вашої країни. Ми будемо з вами стільки, скільки буде потрібно».

Він нагадав, що рік тому президент Росії Володимир Путін розв'язав жорстоку війну проти України. Байден назвав її «вбивчим нападом, який викликає в пам'яті образи смерті та руйнування, яких зазнала Європа під час Другої світової війни».

«Вторгнення Путіна стало випробуванням всіх часів, – продовжив він. - Випробуванням для Америки. Випробуванням для світу».

«Чи ми відстоюватимемо основні принципи? Чи відстоюватимемо ми суверенітет? Чи відстоюватимемо право людей жити вільно від тиранії. Чи стоятимемо ми на захисті демократії?» - запитав Байден.

Президент Сполучених Штатів сказав, що такий захист важливий, тому що він зберігає світ і не дозволяє потенційним агресорам загрожувати безпеці та процвітанню США.

«Через рік ми знаємо відповідь, – продовжив президент. – Так, ми будемо. І так, ми це зробили. Разом ми зробили те, що Америка завжди робить найкраще. Ми повели за собою. Ми об'єднали НАТО та вибудували глобальну коаліцію, – продовжив Байден. – Ми виступили проти путінської агресії. Ми підтримали український народ».

Президент сказав, що Америка працює для того, аби не тільки в Європі, а й у всьому світі було більше свободи, більше гідності та більше миру.

«Я не вибачатимуся, що ми інвестуємо в те, щоб зробити Америку сильною, – сказав Байден. – Інвестуємо в американські інновації, в галузі, які визначатимуть майбутнє, і в яких уряд Китаю має намір домінувати. Інвестувати в наші альянси та працювати з нашими союзниками для захисту наших передових технологій, щоб вони не використовувалися проти нас. Модернізувати наші збройні сили для забезпечення стабільності та стримування агресії».

«Сьогодні ми знаходимося у найстійкішому становищі за останні десятиліття для конкуренції з Китаєм чи кимось у світі», – резюмував Байден.

Президент попередив, що якщо Китай загрожуватиме суверенітету Сполучених Штатів, США вживатимуть заходів для захисту країни.

«Але за останні два роки демократії ми стали сильнішими, а не слабшими, – зазначив Байден. – Автократії стали слабшими, а не сильнішими. Союзники зміцнюються, збільшують витрати та роблять більше. Формуються мости між партнерами в Тихоокеанському регіоні та в Атлантиці. І ті, хто ставить проти Америки, дізнаються, наскільки вони помиляються. Ставити проти Америки ніколи не вигідно».

 

 

 

Як зазначив журналіст Голосу Америки Остап Яриш, багато американських законодавців прийшли з українськими атрибутами: значками, брошками, синьо-жовтими краватками і тд. Оскільки подію транслювали по всіх великих телемережах, конгресмени і сенатори мали нагоду ще раз публічно заявити про свої цінності й пріоритети.

«І ще одна, дуже важлива деталь. Промова Байдена тривала понад годину. Протягом неї було лише кілька моментів, коли і демократи, і республіканці аплодували стоячи разом. Згадка України була одним із них», - йдеться у повідомленні Яриша.

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024