На знак протесту Україна виходить з Європейського інституту Омбудсмана: що сталося

08 Лютого 2023, 18:22
Лубінець пошматував посвідчення члена Європейського інституту Омбудсмана ВІДЕО 763
Лубінець пошматував посвідчення члена Європейського інституту Омбудсмана
Дмитро Лубінець надіслав терміновий лист членам Європейського інституту Омбудсмана про вихід із цього об’єднання. Цей крок став наслідком того, що двох українських дітей, які перебували на території Австрії через російську збройну агресію, "правозахисник Європейського інституту Омбудсмана (ЄІО)" вивіз на територію РФ. 
 
Про це Уповноважений Верховної Ради України з прав людини повідомив у своєму Фейсбуці.
 
Він зазначив, що, за інформацією ЗМІ, це зробив Доктор Йозеф Зігеле, Генеральний Секретар ЄІО, член Правління ЄІО та Заступник Омбудсмана Тіролю. Владою Австрії розпочате офіційне розслідування щодо дій Й. Зігеле. Зазначене є порушенням статей 49, 50 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, які забороняють здійснювати примусове переселення або депортацію осіб з окупованої території та покладають на окупаційну державу обов’язок вжити всіх необхідних заходів для полегшення процедури встановлення особи дітей та реєстрації їхніх сімейних зв’язків.
 
За словами Лубінця, вказані факти, а саме насильницька передача дітей однієї групи в іншу, є однією з ознак геноциду відповідно до статті II Конвенції ООН від 9 грудня 1948 року "Про запобігання злочину геноциду та покарання за нього‘.
 
"В Європейському інституті Омбудсмана на моє прохання не провели внутрішнього розслідування та не застосували відповідних санкцій до пана Зігеле, вчинок якого суперечить меті заснування Інституту та свідчить про його упередженість. Президент Інстиуту пан Драган Мілков проігнорував мої запити. Вважаю, що подібні дії шкодять національним інтересам України, у той час, коли продовжується кривава повномасштабна війна. Наголошую, що повернення кожної депортованої дитини є надскладним процесом, який потребує титанічних зусиль та часу! Звернувся до колег, які є членами Інституту, розглянути можливість негайного виходу із Європейського інституту Омбудсмана та засудити дії його керівництва", - йдеться у повідомленні омбудсмана.
 
Дмитро Лубінець опублікував відео, на якому він на знак протесту розрізав документ, який свідчить про його членство у Європейському інституті Омбудсмана.
 
 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024