Саміт ЄС в Брюсселі: що він може принести Україні

09 Лютого 2023, 20:12
Саміті ЄС в Брюсселі 2582
Саміті ЄС в Брюсселі

Президент України Володимир Зеленський прибув до Брюсселя у компанії президента Франції Еммануеля Макрона

Про це повідомляє «Європейська правда».

Фото зустрічі президентів України і Франції у своєму Twitter опублікувала глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн

«Ласкаво просимо до Брюсселя, дорогий Володимире Зеленський. Серце європейської родини, до якої належить Україна. Ми підтримуватимемо Україну на кожному кроці до нашого Союзу», – написала глава Єврокомісії.

***

Очікується, що в Брюсселі Зеленський візьме участь у саміті лідерів ЄС та виступить у Європейському парламенті. Останнє підтвердила глава Європарламенту Роберта Метсола. 

«Історичний день для Європи. З гордістю повідомляю, що президент України Володимир Зеленський відвідає Європейський парламент сьогодні вранці. Щоб звернутися до народів Європи з Будинку європейської демократії», – написала вона у Twitter.

Згодом голова Європейської ради Шарль Мішель опублікував спільне фото зі Зеленським. Він лаконічно його підписав, зазначивши, що радий бачити Зеленського вдома – себто в ЄС.

***

Перед початком виступу президента України у Європарламенті пролунав гімн України та гімн Євросоюзу.

***

Зеленський виступив в Європарламенті: найголовніше з історичної промови

Президент України подякував країнам ЄС за підтримку та увагу до його країни та наголосив, що наразі триває боротьба за Європу.

Зеленський наголосив: Європі пощастило, що абсолютна більшість у Європарламенті має принциповість та енергійність. Український лідер зауважив: європейські правила життя – це коли кожен та кожна мають значення, й панує верховенство права

Президент відзначив, що європейські держави прагнуть бути соціальними, а суспільства – відкритими. Різноманіття є цінністю, різні цінності поєднані справедливою рівністю, а кордони – непорушені, водночас їхній перетин не відчувається. Люди вірять у завтра й готові вийти на вулицю, щоб вибороти своє завтра. Між президентом та протестувальником є єдиний бар'єр – чесні вибори.

***

Президентка Європарламенту Роберта Метсола закликала країни ЄС якомога швидше надати Україні далекобійні системи і бойові літаки.

Про це вона сказала на спеціальному засіданні Європарламенту за участі президента України Володимира Зеленського.

«Ми знаємо про жертву, яку ваш народ платить за Європу, і ми маємо вшанувати не тільки словами, а й справами. Політичною волею забезпечити простішу торгівлю, якомога скорішим процесом набуття членства, коштами для ваших людей, допомогою у відбудові, навчанням для ваших військових, військовим обладнанням і захисними системами, які вам потрібні для перемоги. І тепер держави мають швидко розглянути як наступний крок надання далекобійних систем і літаків для захисту свободи, яку багато хто сприймає як даність», - наголосила президентка Європарламенту.

***

Президент України Володимир Зеленський закликав країни Євросоюзу запровадити санкції проти російської атомної галузі, та виробників ракет і дронів.

***

Зеленський прибув на закриту зустріч з лідерами ЄС. 

Президент Європейської ради Шарль Мішель опублікував фото у своєму Твіттері – на ньому Володимир Зеленський, глава Євроради та глави держав та урядів країн ЄС.

Переговори будуть непублічними. Політикам навіть доручили здати свої телефони. Відомо, що під час перемовин говоритимуть про постачання Україні далекобійної зброї та винищувачів. Також політики обговорять майбутнє України в Євросоюзі та українську формулу миру.

***

Українська діаспора, а також тимчасові переселенці, яких Росія вигнала зі своїх домівок, влаштували в Брюсселі акцію на підтримку українського президента. Мета учасників – привернути увагу світової спільноти до війни в Україні і зробити так, аби «навіть найглухіший почув, а найсліпіший побачив що таке Росія».

***

Володимир Зеленський повідомив, що є позитивні рішення у Брюсселі щодо постачання Україні винищувачів. Проте поки що подробиць не буде, щоб Росія перебувала у невідомості.
Крім цього, після візиту до Британії Україна наблизилась до рішення про далекобійну зброю. Про це Володимир Зеленський розповів під час пресконференції 9 лютого, повідомляє 24 Канал.

***

Президент України Володимир Зеленський у четвер у Брюсселі провів особисту зустріч із очільником словацького уряду Едуардом Гегером, під час якої обговорювалось питання надання винищувачів МіГ-29, повідомляє TASR.

Під час зустрічі Зеленський офіційно попросив Словаччину надати Україні винищувачі МіГ-29 для захисту від російської агресії. На це Гегер відповів, що Словаччина зробить все можливе, щоб задовольнити це прохання.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024