Реакція світу на війну росії проти України 13-19 лютого

19 Лютого 2023, 19:55
Реакція світу на війну росії проти України 7439
Реакція світу на війну росії проти України

Видання Район.Закордон збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення та злочини росії в Україну. 

Інформація оновлюється упродовж тижня. 

***

19 лютого

Швейцарці розділились у питанні, чи потрібно надавати більше допомоги Україні

Джерело: SonntagsBlick

Опитування дослідницького інституту Sotomo до першої річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну показало, що населення Швейцарії нині розділене у ставленні до того, наскільки активно країна повинна допомагати Києву.

За даними опитування, однакова кількість швейцарців – по 41% – вважають, що Федеральна рада країни робить «надто мало» і «надто багато» для допомоги Україні. Ще 13% підтримують нинішній курс влади Швейцарії.

Віковий розподіл показує, що більш скептичною у ставленні є молодь. Майже половина респондентів у віці від 18 до 35 років хочуть, щоб Швейцарія проявляла більше стриманості у цій війні, і лише 33% виступають за більш наступальний курс.

 

Натомість серед покоління швейцарців віком від 55 років ситуація – прямо протилежна. Близько половини хочуть, щоб Швейцарія зайняла сильнішу позицію щодо України; лише третина хотіла б бачити більше стриманості.

Перші французькі AMX-10 RC будуть в Україні через тиждень

Джерело: Le Parisien

Міністр збройних сил Франції Себастьєн Лекорню прогнозує, що перші легкі колісні танки AMX-10 RC будуть доправлені в Україну наприкінці наступного тижня.

«Навчання (українців на AMX-10 RC) наближається до завершення, і танки будуть доставлені наприкінці наступного тижня», – зазначив французький міністр.

Він відмовився говорити, про яку кількість техніки йдеться, «щоб не давати стратегічну інформацію Росії».

 

«Загалом, темпи підготовки прискорюються, як на нашій території – зі спеціалізованою підготовкою на техніці, яку ми постачаємо, так і в Польщі – з більш загальною підготовкою цілих батальйонів зі швидкістю 600 солдатів на місяць, починаючи з березня», – зазначив Лекорню.

 

Коментуючи можливість надання України танків Leclerc, очільник Міноборони Франції вказав на недоліки, пов’язані з обмеженим успіхом цієї техніки в експорті. «Тому його передача Україні не створить ефекту важеля впливу для масових поставок; тоді як коаліція країн, що передають танки Leopard, вже створена», – пояснив він.

Україна бойкотуватиме Парламентську асамблею ОБСЄ у Відні через участь росіян

Джерело: Європейська правда

Делегація Верховної Ради не братиме участі в зимовій сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ, що відбудеться 23-24 лютого у Відні, на знак протесту проти допуску до неї представників Росії.

Про це в етері телемарафону в неділю повідомила членкиня делегації, народна депутатка Євгенія Кравчук.

 

«Ми не будемо брати участі в офіційних заходах Парламентської асамблеї, в жодних. Але ми їдемо до Відня для переговорів з нашими партнерами щодо того, що робити, як вивести із цієї кризи ОБСЄ і принаймні Парламентську асамблею ОБСЄ», – сказала вона.

За словами депутатки, ситуація, «коли одна-дві країни можуть блокувати всі рішення, є фактично глухим кутом для будь-якої міжнародної організації, де діє таке правило». «Тому ми працюємо разом з нашими партнерами над реформою ПА ОБСЄ», – додала Кравчук.

Вона зауважила, що російська делегація на Парламентській асамблеї ОБСЄ нараховує понад 60 людей – не лише депутатів, і «там ціла купа, ми розуміємо, просто спецслужби, пропагандисти, які приїдуть використовувати засідання як декорацію».

«Ми разом із нашою українською громадою працюємо над протестами біля території Хофбурга, де це буде відбуватись, щоб це не ставало нормою. Але ми самі не будемо перебувати на засіданнях», – підкреслила вона.

Кулеба зустрівся очільником МЗС Китаю

Джерело: МЗС України

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба поспілкувався з главою МЗС Китаю Ван Ї. У результаті перемовин, політики дійшли консенсусу, що принцип територіальної цілісності є фундаментальним для обох країн.

Дипломати зустрілися у рамках Мюнхенської конференції з безпеки, що відбулася 18 лютого. До слова, на ній глава МЗС Китаю анонсував мирну ініціативу для Росії та України, яку його країна планує представити до кінця лютого.

Під час свого виступу на Мюнхенській конференції з безпеки міністр закордонних справ Китаю Ван Ї вкотре заявив, що війну в Україні необхідно негайно завершити шляхом перемовин з агресором. Він також додав, що у Китаї готують мирну ініціативу для Росії та України.

Того ж дня Дмитро Кулеба повідомив, що Україна хоче, аби Китай зіграв свою роль у стримуванні Росії. Глава українського МЗС наголосив, що жодні компроміси щодо територіальної цілісності України чи будь-якої іншої країни світу є неможливими.

Після цього дипломати мали нагоду поспілкуватися особисто. Як повідомив згодом Дмитро Кулеба, вони з Ван Ї дійшли згоди у тому, що територіальна цілісність є надважливою для обох країн.

Чехія загалом передала Україні зброї на понад 2,3 мільярда євро

Джерело: ČTK 

Загальний обсяг військового обладнання, які передали зі своїх складів Збройні сили Чехії, а також експортували чеські виробники зброї, становить понад 54,8 мільярда крон (приблизно 2,3 мільярда євро).

Про це повідомив представник міністерства оборони Чехії Давид Яреш.

За його словами, Чехія передала Україні невикористане військове майно зі складів чеської армії на суму близько 4,8 мільярда чеських крон. Крім того, чеські виробники зброї відправили в Україну зброю на суму понад 50 мільярдів чеських крон.

З міркувань безпеки і тактичних міркувань Чехія не розкриває обсяг допомоги, але, за наявною інформацією, на додаток до боєприпасів і стрілецької зброї, вона відправила в Україну важку техніку, включаючи танки і бойові вертольоти.

 

Що стосується експорту зброї, то частину поставок Чехії оплатили країни-союзники: приміром, США й Нідерланди спільно оплатили ремонт 90 танків Т-72Б. Крім того, США і ЄС вже передали Празі кошти для модернізації армії як компенсацію за передану Києву зброю.

 

Окрім надання зброї, Чехія прийняла на лікування десятки українських солдатів, допомагає з ремонтом військової техніки та навчанням військовослужбовців.

Крім того, міністерство оборони Чехії розглядає можливість підготовки або навчання молодших українських офіцерів та участі чеської військової поліції у розслідуванні воєнних злочинів в Україні.

Генсек НАТО відкинув вимогу України щодо касетних боєприпасів

Джерело: ntv

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відкидає вимогу України про надання касетних боєприпасів та фосфорної запалювальної зброї.

Про це він сказав в інтерв'ю німецькому телеканалу на Мюнхенській конференції з безпеки.

«НАТО не рекомендувало і не постачало ці види зброї. Ми постачаємо артилерію та інші види озброєнь, але не касетні бомби», - сказав Столтенберг.

Напередодні  український віцепрем'єр-міністр Олександр Кубраков закликав до надання касетних боєприпасів і фосфорної зброї – застосування обох видів зброї є суперечливим, а касетні боєприпаси заборонені міжнародним правом.

 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у суботу на полях Мюнхенської конференції заявив, що у разі надання українським силам касетних боєприпасів, ці снаряди будуть використані виключно проти російської армії.

«У нас є докази, що РФ використовує касетні боєприпаси. Ми розуміємо, що ці снаряди - спірне питання у світі. Ми не є частиною конвенції, яка забороняє використання касетних боєприпасів. Тому легально - жодних перешкод. І якщо ми отримаємо снаряди, вони будуть використані виключно проти російських військових сил», – сказав він.

18 лютого

Прем‘єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак підтримав необхідність надання гарантій безпеки для захисту України від російської агресії

Джерело: AP NEWS

Надання гарантій безпеки для захисту України від російської агресії – це також інструмент захисту Європи.

 

Компанія Microsoft надасть українським прокурорам безкоштовний доступ до системи Microsoft Azure

Джерело: Офіс Генпрокурора

Масштаби воєнних злочинів рф вимагають сучасних цифрових рішень для збору та аналізу доказів. Встановлення повного ланцюга тих, хто стоїть за злочинами, неможливе без застосування методів OSINT. 

Щедрий жест Microsoft на підтримку України посилить спроможність українських прокурорів та слідчих розслідувати звірства, скоєні військовими рф.

Microsoft Azure — хмарна платформа та інфраструктура корпорації Microsoft, призначена для розробників застосунків хмарних обчислень і покликана спростити процес створення онлайнових додатків.

США офіційно заявили, що росія вчиняє злочини проти людства

Джерело: Тhe Guardian

«Їхні дії – це напад на наші спільні цінності, на нашу спільну людяність»,  – сказала віцепрезидентка США Камала Гарріс на конференції в Мюнхені.

Президентка Єврокомісії закликала збільшити виробництво зброї для України

Джерело: NV

Про це вона повідомила під час Мюнхенської безпекової конференції.

«Ми повинні продовжувати підтримувати Україну, наша мета — щоб імперіалістичні плани провалилися, а Україна перемогла. Щодо військової підтримки: я думаю, зараз час серйозно прискоритися, збільшити виробництво продукції, якої Україна гостро потребує, наприклад боєприпасів. Ми не можемо чекати місяці, доки поповнимо запаси і будемо готові відправити це Україні», — заявила фон дер Ляєн.

Перший український батальйон пройшов підготовку на БМП Bradley

Джерело: Пентагон

Перша група з 635 українців завершила курс навчання на полігоні у Німеччині. Тепер розпочав тренування наступний батальйон у складі 710 військовослужбовців ЗСУ

Крім того, наступного тижня ще 890 військовослужбовців ЗСУ розпочнуть тренування на БТР Stryker. 

Влада Польщі планує розглянути питання передачі Україні літаків МіГ-29

Джерело: Суспільне з посиланням на інтерв’ю «Укрінформу» з президентом Польщі Анджеєм Дудою

Політик зазначив, що підготовка українських пілотів для роботи з винищувачами F-16, про які просить Україна, може зайняти кілька місяців. Натомість якщо Києву передаватимуть бойові літаки радянського виробництва, то українські пілоти «готові літати на них практично відразу».

«Насправді вони могли б на них просто відразу полетіти додому. Тому, без сумніву, якщо буде передано літаки МіГ-29, то вони зможуть негайно посилити захист України, і це дуже важливо. Звичайно, дуже мало країн НАТО має літаки МіГ. У нас ще є кілька таких літаків, і ми розглядатимемо це питання», – розповів Дуда.

За його словами, Польща має складнощі із передачею Україні винищувачів F-16, оскільки їх у Польщі «просто замало, беручи до уваги масштаби і загальний потенціал країни». Президент пояснив, що Польща очікує на бойові літаки F-35 та FA-50, закуплені у Сполучених Штатів та Південної Кореї.

 

«Для нас це складний момент, адже ми самі очікуємо на літаки. Звичайно, якщо серед країн НАТО буде створено широку авіаційну коаліцію, то ми, безумовно, також приєднаємося до неї. Але рішення, за якою формулою це відбудеться, ми маємо обговорити з нашими союзниками», – додав Дуда.

17 лютого

Парламент Норвегії схвалив багаторічну програму підтримки України на майже €7 мільярдів

Джерело: пресслужба норвезького уряду

Парламент Норвегії схвалив багаторічну масштабну програму підтримки України. На неї виділять близько 75 мільярдів норвезьких крон (майже €7 мільярдів).

«Я дуже задоволений наявністю такої широкої підтримки щодо цієї програми для України, яка діятиме впродовж наступних пʼяти років, тобто і за парламенту наступного скликання. Ми разом засуджуємо війну росії проти України та підтримуємо легітимне право українського народу захищатися», — заявив премʼєр країни Йонас Гар Стьоре.

Під час голосування в парламенті в онлайнформаті приєднався президент України Володимир Зеленський.

Програма передбачена на пʼять років, тобто щороку Норвегія виділятиме Україні 15 мільярдів крон (€1,3 мільярда). У 2023 році з цих виплат половина піде саме на військову допомогу Україні.

У США пропонують відправити в зону бойових дій в Україні спостерігачів для відстеження допомоги

Джерело:The Wall Street Journal

Високопосадовці, відповідальні за контроль за використанням понад 110 мільярдів доларів військової та економічної допомоги США Україні, заявили, що наполягатимуть на направленні аудиторів і слідчих безпосередньо в зону бойових дій для посилення моніторингу.

Про це заявили генеральні інспектори Пентагону, Державного департаменту та Агентства США з міжнародного розвитку.

За словами посадовців, до цього часу їм вдавалося виконувати важливі наглядові завдання дистанційно, використовуючи персонал, що базується у Вашингтоні, Польщі та Німеччині.

Але після поїздки інспекторів до Києва наприкінці січня вони заявили, що наполягатимуть на тому, щоб частина з 177 аудиторів і слідчих, які ретельно перевіряють допомогу, перебували на місцях в Україні.

НАТО, ЄС і Україна вперше проведуть тристоронню зустріч 

Джерело: пресслужба Альянсу

Генсек НАТО Єнс Столтенберг, головний дипломат ЄС Жозеп Боррель та міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 21 лютого зустрінуться у Брюсселі.

Зустріч відбудеться вранці у штаб-квартирі НАТО. Після того о 12:45 запланована їхня спільна пресконференція. 

Дмитро Кулеба зазначив, що це перша зустріч представників України, НАТО і ЄС у такому тристоронньому форматі.

 

«Очікую зустрічі з Єнсом Столтенбергом і Жозепом Боррелем, щоб посилити наше партнерство і співпрацю задля захисту України та Європи», - зазначив він.

Нідерланди разом з Німеччиною і Данією нададуть Україні приблизно 100 танків Leopard

Джерело: Украінформ

Партнери України продовжують надавати нашій державі масштабну підтримку. Зокрема, Німеччині, Данія та Нідерланди планують надати нам близько 100 танків Leopard.
Про це заявив президент Володимир Зеленський під час брифінгу з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте, який 17 лютого прибув до Києва з офіційним візитом. Глава держави підкреслив, що зараз потрібно максимально прискорити надання цієї техніки Україні.
Президент України наголосив, що 100 танків для України є серйозною підтримкою у цій війні.

Низка послів G7 в Україні зустрілися з оновленою ВРП

Джерело: Європейська правда

Посли США, Євросоюзу, Британії та Німеччини провели зустріч з оновленою Вищою радою правосуддя (ВРП), щоб обговорити пріоритети у судовій реформі. 

Заяви ідентичного змісту розмістили посол США Бріджит Брінк та представництво ЄС в Україні.

«Посли США, ЄС, Британії та Німеччини зустрілися з оновленою Вищою радою правосуддя, щоб обговорити пріоритети, зокрема – призначення потужної Вищої кваліфікаційної комісії, зміцнення суддівської дисципліни та відбору, а також підвищення прозорості прийняття рішень ВРП та взаємодії з громадянським суспільством», – повідомляють вони.

Посли наголосили на високих очікуваннях громадськості та міжнародних партнерів України щодо впровадження вищезазначених реформ, та нагадали, що це має вирішальне значення для зміцнення довіри громадян та інвесторів до судів та для просування інтеграції України в ЄС.

Ізраїль передасть Україні понад $200 млн на розбудову медичної інфраструктури 

Джерело: МЗС

Кошти підуть на вирішення питань охорони здоров’я в Україні та допомогу із розробкою розумної системи раннього попередження.

Франція передає Україні першу партію із 14 бойових бронемашин AMX-10RC

Джерело:  Forces Operations

Це перша партія техніки від Парижа, який анонсував таку допомогу на початку січня. Стільки ж екіпажів та керівників пройшли підготовку за останні тижні у Сомюрській кавалерійській школі.

За інформацією видання, серед українських військових, які перебували на навчаннях у Франції, були не тільки спеціалісти з бронетанкової розвідки. Це дозволило висловити припущення, що йдеться про інше потенційно більш «лобове» використання AMX-10RC українськими військами.

Україна отримала перші тимчасові переправи від Швеції

Джерело: міністерство інфраструктури

Йдеться про 6 катерів. Це перші подібні спецзасоби, які отримали дорожники. Раніше їх використовували лише військові інженери.

Понтонні переправи мають у розкладеному вигляді довжину 8 метрів. Вони можуть бути використані для відновлення транспортного сполучення на звільнених територіях.

Завдяки ним можна буде налагодити стабільне постачання гуманітарної допомоги на територію звільнених від росіян громад та налагодити постачання продукції для відновлення економічної активності на деокупованих територіях.

Парламент Словаччини визнав росію країною, що підтримує тероризм

Джерело: aktuality.sk

Національна рада (НР) Словацької Республіки вкотре засудила російську агресію в Україні та висловила підтримку незалежності та суверенітету та територіальної цілісності України. У ньому засуджено масштабні напади Росії на мирне населення, цивільні об'єкти та ключову енергетичну структуру. Про це йдеться в постанові, яку депутати ухвалили в четвер. 

Водночас Національні збори Словацької Республіки резолюцією визнали чинний російський режим терористичним, а Росію державою, що підтримує тероризм.

16 лютого

Прем'єр Британії і президент Польщі обговорили посилення підтримки України

Джерело: The Guardian

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак і президент Польщі Анджей Дуда погодилися з важливістю посилення підтримки України в найближчі тижні.

Про це повідомили в офісі британського прем'єра після зустрічі двох лідерів.

Сунак у четвер зустрівся з Дудою на Даунінг-стріт, де обговорювалися питання європейської безпеки та підтримки Києва. Візит польського лідера відбувся після зустрічі міністрів оборони країн-членів НАТО в Брюсселі на початку цього тижня і напередодні Мюнхенської конференції з безпеки, яка відбудеться цими вихідними.

«Вони обидва погодилися, що важливо, щоб підтримка України була прискорена в найближчі тижні, і лідери обговорили підготовку українських пілотів на літаках стандарту НАТО, яка незабаром розпочнеться у Британії», – заявили в офісі Сунака.

Болгарія навряд чи надасть Україні більше зброї, ніж було домовлено

Джерело: Euractiv

Болгарія, великий виробник боєприпасів, які використовуються українськими військовими, надіслала все необхідне озброєння згідно з рішенням парламенту.

Про це заявив в.о. міністра оборони Дімітар Стоянов.

Болгарія є великим виробником боєприпасів, призначених для зброї радянського зразка, що використовується українською армією.

 

На запитання журналістів, чи буде Болгарія надавати Україні більше озброєння, Стоянов відповів: «Список, згідно з рішенням парламенту, завершений».

Міністр оборони США прибув в Естонію для обговорення підтримки України

 Джерело: ERR

У четвер, 16 лютого, до Естонії прибув міністр оборони США Ллойд Остін, щоб зустрітися в Таллінні з прем'єр-міністром Каєю Каллас і міністром оборони Ханно Певкуром.

Вони обговорять підтримку України, оборонне співробітництво між Естонією і США, а також пов'язані з НАТО питання.

Україна не веде переговорів з Німеччиною щодо винищувачів

Джерело:  t-online

Про це заявив посол України в Берліні Олексій Макеєв.

«З основними бойовими танками ми вже отримали майже весь спектр можливих систем озброєння. Йдеться про чотири елементи: протиповітряну оборону, артилерію, бронетехніку і навчання наших солдатів на західній зброї. Протиповітряна оборона включає в себе не тільки системи «земля-повітря», такі як німецький Iris-T, а системи «повітря-повітря». Тобто літаки, які перехоплюють російські крилаті ракети і збивають винищувачі. Ми зараз ведемо ці дискусії з країнами, які мають такі машини», – сказав Макеєв.

При цьому він дав негативну відповідь на питання, чи ведуться такі переговори з Німеччиною.

61 відсоток європейців переконані, що Україна переможе у війні проти Росії

Джерело: tagesschau

Про це свідчать результати опитування, опублікованого Інститутом дослідження громадської думки eupinions Фонду Бертельсмана.

68 відсотків респондентів погодилися, що російське вторгнення є нападом на всю Європу. У Німеччині 55 відсотків припускають перемогу України.Особливо багато людей у ​​Польщі (79 відсотків) та Іспанії (78 відсотків) вважають, що напад Росії також торкається їх особисто, оскільки це стосується всієї Європи. Але в Німеччині також явна більшість у 65 відсотків погоджується з цією точкою зору. 62 відсотки респондентів також погодилися з тим, що українці «теж борються за нашу свободу та процвітання».

Щодо санкцій проти Росії думки розділилися. 40 відсотків вважають їх ефективними, стільки ж вважають їх досить неефективними, а 20 відсотків не визначилися. 

В Іспанії арештували два українські судна, які хотіли передати росії

Джерело: Офіс генерального прокурора

 

Судна вартістю 10,2 млн доларів, мали передати російській компанії нібито за борги. Правоохоронцям України та Іспанії вдалося вчасно викрити російських шахраїв та зупинити передачу кораблів окупантам.

«За клопотанням прокурорів Офісу Генерального прокурора накладений арешт на два судна вартістю $10,2 мільйона. Наразі спільно з правоохоронними органами Королівства Іспанії вживаються заходи щодо недопущення заволодіння рф цими суднами», - йдеться у повідомленні.

Нідерланди поставлять Україні боєприпаси для німецьких танків Leopard 2

Джерело: De Telegraaf 

Нідерланди поставлять Україні 20.000 боєприпасів для німецьких танків Leopard 2. Про це повідомила міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен

«Це дуже важливо. Не має сенсу просто доставити танк. Ми повинні надати повний пакет», – сказала вона

 

15 лютого

Швеція передасть Україні десятки САУ Archer

Джерело: iefimerida

Швеція надає Україні 51 бойову машину піхоти та самохідні артилерійські установки (САУ) Archer. Крім того, допоможе із протитанковою зброєю.
Про це розповів прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон під час візиту в Україну. Він запевнив, що держава надаватиме стільки підтримки, скільки потрібно.

Крістерссон розповів, що останній пакет оборонної допомоги – це 51 бойова машина. За його словами, техніка суттєво вплине на бойову спроможність сил України. Однак прем'єр не назвав точні дати постачання Archer Україні. Він пояснив, що є практичні питання, пов'язані з підготовкою.

Україні нададуть військове обладнання на 200 млн фунтів

Джерело: Європейська правда

Україна отримає обладнання, включаючи танкові запчастини, безпілотні авіаційні комплекси, засоби радіоелектронної боротьби та протиповітряної оборони, в рамках першого пакета багатомільйонного фінансування від Міжнародного фонду для України (МФУ).

Перший пакет обладнання був узгоджений Великою Британією, Нідерландами, Норвегією, Швецією та Данією. Ці партнери, разом з Ісландією та Литвою, зробили колективний внесок у фонд на загальну суму понад 520 мільйонів фунтів стерлінгів.

Очікувана вартість першого пакета допомоги, що становить понад 200 мільйонів фунтів стерлінгів, включатиме життєво необхідні засоби у вигляді артилерійських боєприпасів, засобів морської розвідки, спостереження і рекогносцировки, а також запасних частин для техніки, в тому числі для танків.

До Фінляндії прибули перші вимушені переселенці з України, які спершу жили в Естонії

Джерело: Yle

До Фінляндії прибули перші українці-біженці, які досі проживали в Естонії, у рамках домовленості між країнами про перерозподіл людей. У Міграційній службі повідомили, що це сталося у вівторок 14 лютого. Група налічує «менше 5 осіб». 

Нагадаємо, Фінляндія погодилася допомогти Естонії та забрати до себе частину українців, які початково оформили там тимчасовий захист, щоб зменшити непропорційно велике навантаження на Естонію.

Іспанія проведе навчання 55 українських військових на танках Leopard

Джерело:  Speigel

Іспанія хоче навчити 55 членів екіпажу і техніків з України використанню основних бойових танків Leopard. Про це повідомила міністр оборони Маргарита Роблес у кулуарах засідання міжнародної контактної групи щодо України в Брюсселі.

За словами Роблес, українці прибудуть до Іспанії до кінця тижня. Екіпаж танка Leopard складається з чотирьох осіб.

Іспанія є однією з країн НАТО, які дали принципову згоду на надання танків Україні. Однак залишається відкритим питання про те, скільки танків поставить Іспанія.

США уклали контракти на $522 млн, щоб виробляти для України артснаряди 155 калібру

Джерело: AFP

Сполучені Штати уклали з двома виробниками контракти на виробництво снарядів для гаубиць калібру 155 мм, щоб закривати потреби України.

Рішення було прийняте ще в кінці січня на тлі побоювань, що в умовах війни високої інтенсивності запаси зі складів Штатів та інших союзників почнуть закінчуватися. 

Снаряди замовили у Northrop Grumman Systems Corp та Global Military Products Inc, перші партії мають надійти вже у березні цього року. Контракт профінансують з коштів Ініціативи безпекової підтримки України, створеної Пентагоном. 

 

США планують передати Україні стрілецьку зброю

Джерело: The Wall Street Journal

США планують передати Україні стрілецьку зброю, яку вилучили у контрабандистів біля Ємену.

 

Загалом йдеться про понад пʼяти тис одиниць стрілецької зброї та понад 1,5 млн патронів. Також у цей пакет можуть увійти кілька протитанкових ракет та близько семи тисяч безконтактних підривників.

14 лютого

Танки Leopard поїдуть в Україну в березні

Джерело: TVN 24

Танки Leopard, які союзники пообіцяли передати Києву, будуть передані Україні у березні. Про це заявив міністр оборони Польщі Маріуш Блащак після засідання у форматі «Рамштайн» в Брюсселі.

Глава Міноборони Польщі розповів, що ще більше країн заявили про свою участь у коаліції щодо передачі Україні танків Leopard.

«Німеччина створює коаліцію країн, які мають танки Leopard 2A6. Ми, Польща, Leopard 2А4. До вже конкретних заяв Канади та Іспанії сьогодні приєдналася Норвегія. Ми працюємо над тим, щоб Фінляндія також передала такі танки. Сьогодні фінський міністр сказав, що це рішення вже дуже близьке», – сказав Блащак. 

Боррель представить нову пропозицію про закупівлю зброї для України

Джерело: Європейська правда

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель представить нову пропозицію щодо постачання зброї в Україну через Європейський фонд миру. Про це Боррель заявив у вівторок в Брюсселі, де відбувається засідання міністрів оборони країн НАТО.

«Ну, ви знаєте, що в рамках Європейського фонду миру ми надаємо фінансування державам-членам для закупівлі. У минулому Європейський фонд миру вже проводив закупівлі для забезпечення нелетальною зброєю країн, із якими ми маємо партнерські відносини. Я думаю, що Європейський фонд миру міг би чудово мобілізувати свої ресурси у більш загальний спосіб», – сказав Боррель.

Він додав, що «зараз ми працюємо з кожною країною окремо». 

«Я не бачу жодних незручностей у тому, що Європейський фонд миру є міжурядовим фондом - це не бюджет Європейського Союзу. Ви не можете купувати летальну зброю з бюджету Європейського Союзу - це зрозуміло. Але Європейський фонд миру - це міжурядовий фонд, і його можна використовувати так, як ми вважаємо за потрібне. Я представлю пропозиції міністрам закордонних справ у понеділок», – зазначив глава європейської дипломатії.

Франція почала навчання розслідуванню воєнних злочинів для 18 прокурорів з України

Джерело: посольстві Франції в Україні у Твіттері

У Франції розпочався навчальний курс для 18 українських прокурорів і поліцейських з розслідування воєнних злочинів.

«13 лютого 18 прокурорів та поліцейських з України розпочали навчальний курс з розслідування воєнних злочинів у Парижі.

Курс, організований посольством Франції в Україні та Національною школою суддів Франції, відкрив Костянтин Аблазов, радник-посланник посольства України у Франції», - йдеться у повідомленні посольства у Twitter.

Союзники допоможуть Україні перейти в контрнаступ навесні

Джерело: глава Пентагону Ллойд Остін

Країни-партнери продовжуватимуть надавати Україні підтримку в її боротьбі з російською агресією. Союзники обіцяють допомогти українцям навесні перейти в контрнаступ.

"Всі країни з усього світу продовжують нарощувати зусилля та обмірковувати нові рішення. Разом ця Контактна група чітко заявляє, що ми підтримуватимемо Україну у її боротьбі. Ми допоможемо Україні перейти в контрнаступ навесні", - заявив Остін.

 

 

 

У США готують для України 10 мільярдів до річниці війни

Джерело: The Washington Post

Адміністрація президента Джо Байдена працює з Конгресом США над затвердженням ще 10 мільярдів доларів (9,3 мільярда євро) прямої бюджетної допомоги Києву.

Як очікується, про великий пакет військової підтримки оголосять наступного тижня. Приблизно в той самий час, у річницю російського вторгнення в Україну, планують запровадити додаткові санкції проти Кремля.

Водночас американські високопосадовці посилюють тиск на Київ, пише WP. У Вашингтоні підкреслюють, що нині настав ключовий момент для зміни перебігу війни, і чекають від України значних успіхів на полі бою на тлі нарощування постачань зброї та допомоги від Сполучених Штатів та союзників.

США пояснюють небажання давати Україні ракети ATACMS тим, що мають їх небагато

Джерело: Politico

Адміністрація президента США Джо Байдена пояснює українській стороні небажання передавати ракети більшої дальності ATACMS тим, що у такому разі їх може залишитись занадто у запасах американської армії. 

На останніх зустрічах посадовці Пентагону нібито сказали українській стороні, що наявні запаси ATACMS не такі й великі і надання цих боєприпасів Україні виснажить запаси і зашкодить боєготовності США у майбутньому.

У Німеччині не обговорюють надання винищувачів Україні

Джерело: Bild

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що уряд в Берліні наразі не розглядає питання про надання винищувачів Україні.

«Це не є предметом наших дебатів», – сказала Бербок у понеділок під час візиту до Гельсінкі.

У вівторок міністри оборони і військові чиновники західних країн збираються в Брюсселі на чергову зустріч у форматі Рамштайн. На зустрічі західні союзники обговорять подальші поставки зброї в Україну. Зустріч відбувається паралельному з міністерською зустріччю НАТО.

13 лютого

Польща передала Україні понад 200 пострадянських танків і обіцяє більше Leopard

Джерело: 24 канал

Польща продовжує підтримувати Україну в боротьбі з російськими окупантами. Країна вже надала ЗСУ 250 радянських танків Т-72. Про це під час пресконференції заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький. Вона відбулася в Стокгольмі після його переговорів з прем'єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном.

Моравецький розповів, що Польща вже поставила Україні 250 пострадянських танків.

«Також ми плануємо поставити чергові додаткові модернізовані 60 танків та ще 14 Leopard»,– заявив прем'єр-міністр.

Мовиться про модернізовані Т-72 та PT-91 Twardy. За словами Моравецького, Польща продовжуватиме активно підтримувати Україну.

Президент і міністр оборони Польщі завітали до українських танкістів, що навчаються на Leopard 2

Джерело: Твіттер

Президент Анджей Дуда та міністр Маріуш Блащак спостерігали за навчанням на Leopard 2 на військовій базі та випробувальному полігоні в Свентошуві, на південному заході Польщі. У Свентошуві дислокується польська 10-та бронетанкова бригада.

«Ми здійснюємо союзницьку діяльність не лише передаючи українцям озброєння, надаючи гуманітарну допомогу, але й навчаючи українських солдатів, щоб вони могли краще захищати свою Батьківщину на західному обладнанні», – написав Анджей Дуда.

Міністри оборони країн НАТО обговорять збільшення допомоги Україні

Джерело: Генсек Альянсу Столтенберг

Міністри оборони країн НАТО 14 та 15 лютого зустрінуться для обговорення нової допомоги Україні. Відповідну заяву Єнс Столтенберг зробив під час брифінгу.

Генсек НАТО переконаний, що протистояння України та Росії є війною логістики, тому швидкість надання зброї має велике значення. Генсек наголосив, що Україна повинна отримувати боєприпаси, пальне та запчастини до військової техніки якомога швидше, щоб Росія не перехопила ініціативу на полі бою. 14 та 15 лютого партнери обговорюватимуть питання військової допомоги нашій державі. Пріоритетом є обіцяна раніше підтримка. Однак Столтенберг не виключив й обговорення питання щодо винищувачів. Генсек НАТО наголосив, що НАТО не втручатиметься безпосередньо у конфлікт, однак може надати Україні бойові літаки для самозахисту.

Також союзники працюють над створенням віртуальної мережі, яка об'єднуватиме дані цивільних і військових супутників для потреб розвідки.

Бундесвер розпочав навчання українських військових на танках Leopard

Джерело: Tagesschau

Бундесвер розпочав навчання українських солдатів на основному бойовому танку Leopard 2. Про це повідомила речниця Міністерства оборони Німеччини.  

Навчання відбуватиметься в основному на базі школи танкових військ у Мюнстері, Нижня Саксонія. Навчання має завершитися до кінця першого кварталу, щоб передача танків була «синхронізована» з цим.

Федеральний уряд пообіцяв Україні 14 Leopard 2А6. Крім того, є програми навчання українських солдатів, які вже розпочалися в Німеччині на бойовій машині піхоти Marder.

Австрія не хоче тренувати українських військових на танках Leopard 2

Джерело: Kurier

Австрія не хоче навчати українських солдатів на основному бойовому танку Leopard 2. Це підтвердила міністр оборони Австрії Клаудія Таннер у письмовій заяві для видання Ö1 Morgenjournal.

Це «суверенне рішення кожної держави підтримувати Україну в рамках своїх законів», йдеться в заяві.

Як повідомив експерт з міжнародного права Ральф Янік, нейтралітет навчань не є перешкодою, оскільки є рішення ЄС про це. Крім того, на австрійських танках Leopard 2 вже проходять навчання іноземні солдати, наприклад, з країн НАТО Угорщини та Чехії. Австрія має єдиний танковий батальйон з 48 основними бойовими танками Leopard 2.

19 гаубиць Caesar від Данії вже в Україні

Джерело: Міноборони

Данія вже передала Україні обіцяні 19 САУ Caesar, та опублікувало кадри з їхньої подорожі до України.

Як анонсували заздалегідь, Данія вирішила віддати Україні усі 19 «Цезарів», які замовила для себе у французького виробника. Міноборони у своїх соцмережах опублікувало кадри перевезення гаубиць та подякувало Данії.

USAID виділить $60 млн на посилення кібербезпеки України

Джерело:  Мінцифри

Ці кошти допоможуть уряду зміцнити захист критичної інфраструктури від кібератак і посилити поточні ініціативи з цифрової трансформації, зокрема Дію.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024