Реакція світу на війну росії проти України 20 – 26 лютого

26 Лютого 2023, 18:55
Реакція світу на війну росії проти України 7861
Реакція світу на війну росії проти України

Видання Район.Закордон збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення та злочини росії в Україну. 

Інформація оновлюється упродовж тижня. 

***

26 лютого

Франція передасть Україні радари для систем ППО

Джерело: РБК-Україна

Французька компанія Thales поставить в Україну радар GM 200 для системи протиповітряної оборони.

Про це розповів генеральний директор компанії Партіс Кейн в інтерв’ю французькому виданню Le Journal du Dimanche.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого минулого року акції Thales, як одного з найбільших в Європі постачальників електроніки для озброєння, зросли майже на 60%.

Кейн зауважив, що всі основні галузі з якими працює компанія, а це оборона, безпека, аеронавтика, космос, ідентифікація та цифрова безпека – активно розвиваються.

За його словами, французька компанія виготовить та поставить в Україну РЛС GM200 в травні цього року.

Ground Master 200 - трикоординатний радар середньої дальності виробництва Thales Group. Належить до сімейства Ground Master. До нього входять: GM400α, GM60, GM200 MM/A та MM/C.

Міністр оборони Естонії Ханно Певкур прибув з візитом до Києва і оголосив про новий пакет допомоги

Естонський портал ERR 

Певкур у Києві оголосив про черговий пакет військової допомоги Естонії, який цього разу складається зі зброї та обладнання для Сил спеціальних операцій.

Пакет, переданий Україні в неділю, включає штурмові гвинтівки, пістолети, безпілотні літальні апарати, тепловізори, генератори і зарядні пристрої, а також одяг.

Україна може отримати два батальйони Leopard 2

Джерело: Deutschlandfunk

Україна, ймовірно, зможе сформувати два батальйони (62 одиниці) німецьких танків Leopard 2 після того, як їх доставлять у країну.

Заявив голова Міноборони Німеччини Борис Пісторіус.

За його словами, він цілком упевнений, що для формування Україною другого батальйону можливе використання танків Leopard 2A6, які обіцяла передати Німеччина.

«Так, таке можливо», - заявив він, коментуючи можливість передачі Україні 62 танків.

При цьому Пісторіус скептично поставився до подальших поставок німецьких танків, тому що доводиться чекати на нові поставки від промисловості.

Зеленський планує надіслати законодавцям США новий список необхідного озброєння 

Джерело: CNN

Президент України Володимир Зеленський, який 21 лютого зустрівся з делегацією Палати представників Конгресу США, пообіцяв законодавцям надіслати новий список озброєння, яке необхідне для перемоги у війні.

Як пишуть журналісти, в переліку бажань будуть, зокрема, винищувачі F-16.

Очільник Комітету у закордонних справах Палати представників, республіканець Майкл Маккол під час візиту в Київ зазначав, що Зеленський дійсно надає делегації такий перелік зброї. Він додав, що в США є сильна двопартійна підтримка, щоб дати Україні все, що їй потрібно.

Президент Чехії виключає, що Захід скоротить підтримку України, побоюючись ескалації через Крим

Президент Чехії не думає, що союзники свідомо можуть скоротити підтримку України на етапі, коли наблизиться перспектива повернення Криму - побоюючись радикальної ескалації з боку Кремля. 

«Не думаю, що західні країни обговорюють варіант, який би передбачав скорочення підтримки через намір України звільнити Крим. Якраз навпаки. Усі лідери використовують однакові аргументи, значить вони підтримують Україну у звільненні всієї території», - зазначив Петр Павел.

25 лютого

Звернення Володимира Зеленського до учасників заходу Федерального президента Німеччини, присвяченого солідарності з Україною

 

Європейський Союз затвердив 10-й пакет санкцій проти Росії

Джерело: Головування Швеції в Раді ЄС

Пакет включає, наприклад:

  • Посилення експортних обмежень щодо подвійного використання та технологій
  • Цільові обмежені заходи проти фізичних та юридичних осіб, які підтримують війну, поширюють пропаганду або доставляють безпілотники, які використовує Росія у війні
  • Заходи проти російської дезінформації

«Разом країни-члени ЄС запровадили найсильніші та наймасштабніші санкції за всю історію, щоб допомогти Україні виграти війну. ЄС єдиний з Україною та українським народом. Ми будемо підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно», – ідеться в повідомленні.

Китай розглядає можливість відправлення зброї до Росії для використання у війні проти України

Джерело: Суспільне з посиланням на CNN

«У США є розвіддані про те, що китайський уряд розглядає можливість надання Росії безпілотників та боєприпасів для використання у війні в Україні, повідомили CNN три джерела, знайомі з розвідданими», – йдеться у повідомленні.

За даними співрозмовників видання, схоже, що Пекін ще не ухвалив остаточного рішення, але переговори між Росією та Китаєм про ціну та обсяг обладнання тривають.

«Джерела, знайомі з розвідкою, повідомили, що після вторгнення в Україну Росія неодноразово запитувала у Китаю безпілотники та боєприпаси, і китайське керівництво протягом останніх кількох місяців активно обговорює, чи надсилатиме смертоносну допомогу, чи ні», – зазначає CNN.

Однак останніми тижнями представники американської розвідки зібрали інформацію, яка свідчить про те, що Китай зараз схиляється до постачання обладнання.

24 лютого

Польща передасть Україні 60 «пострадянських» танків

Джерело:УНН

Польща передасть Україні найближчим часом 60 пострадянських танків, зокрема PT-91 Twardy, заявив на спільній пресконференції з Володимиром Зеленським прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

Прем’єр-міністр додав, що минулої доби розмовляв з прем’єр-міністеркою Данії Метте Фредеріксен, яка також, за його словами, розглядає можливість постачання танків Україні. Також інші країни, такі як Швеція чи Фінляндія, розглядають можливість пришвидшеної передачі танків Києву.

Моравецький додав, що Польща робить все можливе, щоб Україна отримала військову техніку якомога швидше.

Польща і США обговорюють виробництво боєприпасів для України

Джерело: AFP

Президент Польщі Анджей Дуда заявив у п'ятницю, що під час візиту до Варшави його американського колеги Джо Байдена розпочалися переговори про виробництво необхідних Україні боєприпасів.

Відповідаючи на запитання журналіста про військову підтримку України, Дуда сказав: «Я можу повідомити, що я говорив з президентом Байденом про початок спільного військового виробництва, наприклад, боєприпасів... Ці переговори, безумовно, будуть продовжуватися».

Франція, Польща і Німеччина домовились координувати дії щодо військової підтримки України

Джерело: Європейська правда

Франція, Польща та Німеччина підтверджують свою готовність координувати зусилля для задоволення нагальних потреб України у військовому та оборонному обладнанні.

«Через рік після того, як Росія розпочала цю жорстоку, високоінтенсивну війну, глави держав та урядів Веймарського трикутника висловлюють свою непохитну солідарність з Україною та безумовну підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, а також її невід'ємного права на самооборону перед лицем російської агресії. Країни Веймарського трикутника продовжуватимуть твердо стояти на боці України та її народу стільки, скільки буде потрібно» - йдеться у заяві.

Лідери Франції, Польщі та Німеччини також закликали РФ припинити бойові дії та вивести свої війська з усієї території України.

«Три глави держав та урядів підтвердили свою відданість координації зусиль, спрямованих на задоволення нагальних потреб України у військовому та оборонному обладнанні. Франція, Польща та Німеччина повністю підтримують Україну у здійсненні її права на захист від російського вторгнення, зокрема шляхом надання військової та оборонної допомоги, і продовжуватимуть робити це доти, доки це буде необхідно» - стверджується у заяві.

Франція, Польща та Німеччина також підтримують зусилля з відбудови України, включаючи відновлення інфраструктури, зруйнованої російською агресією, а також поточну міжнародну координацію зусиль з економічної реконструкції та відновлення.

Швеція підтвердила передачу нового пакету допомоги Україні

Джерело: Ульф Крістерссон у Твітері

Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон 24 лютого підтвердив, що його країна надішле Україні танки Leopard 2 і дві різні системи протиповітряної оборони. Про це він написав у своєму твітері.

«Швеція приєднується до так званої «леопардової сім'ї» на підтримку України через передання шведських танків Leopard 2. Сьогоднішній військовий пакет також включає додаткові компоненти ППО. Ми й надалі допомагатимемо Україні перемогти у війні», – написав прем'єр Швеції.

За даними Reuters, йдеться про постачання близько 10 танків. Відомо, що Швеція поставить Україні системи протиповітряної оборони Hawk та IRIS-T.

Зауважимо, що Швеція надала кілька пакетів військової та цивільної допомоги Україні від початку повномасштабного вторгнення Росії рік тому. Остання частина допомоги включає броньовані бойові машини піхоти та передову артилерійську систему Archer.

Польща передала Україні перші танки Leopard

Джерело: TVN24

Президент Польщі Анджей Дуда оголосив про передачу польських танків Leopard українським збройним силам.

На засіданні Ради національної безпеки Дуда сказав, що прем'єр-міністр Матеуш Моравецький прибув до Києва у зв'язку з цією подією.

«Це перші танки, які прибудуть в Україну в рамках коаліційної танкової допомоги, ініціатором якої ми були з самого початку», - сказав польський президент.

Польща обіцяла поставити в Україну 14 танків Leopard, скільки з них передано Дуда не повідомив.

Напередодні Моравецький заявив, що його країна буде першою або однією з перших, хто передасть Україні танки Leopard.

Перед посольством Росії у Берліні виставили підбитий російський танк

Джерело: Bild

Один із російських танків, знищених в Україні, виставили як експонат перед посольством Росії у Берліні.

Зазначають, що танк привезли на місце близько 4 ранку 24 лютого, він має залишатися перед посольством як експонат протягом обох вихідних днів. 

Це Т-72, який підірвався на міні під Києвом 31 березня 2022 року, він був у складі одного із російських підрозділів, який перекинули для нападу на Україну з-під кордонів Монголії. 

Проєкт ініціювали німецькі активісти Віланд Гібель та Енно Ленце, останній неодноразово бував в Україні. 

«Цей танк - це наша акція протесту проти війни, яку розв’язала Росія, і наше висловлення солідарності з Україною», - зазначив Гібель. 

Президенти країн Балтії у річницю вторгнення рф висловили захоплення мужністю українців

Джерело: Твіттер-акаунти президентів балтійських країн

Президенти Литви Гітанас Науседа, Латвії Егілс Левтіс та Естонії Алар Каріс зранку 24 лютого оприлюднили свої звернення до українців, в яких висловили захоплення їхньою мужністю та пообіцяли підтримувати Україну до перемоги.

«Рік тому світ змінився назавжди. росія почала свою жорстоку війну проти суверенної країни – України. Все, що вони зробили, ніколи не буде прощено та забуто. Рік по тому Україна продовжує свою героїчну боротьбу за свободу», – написав Науседа.

Латвійський президент Егілс Левітс у зверненні до українців підкреслив, що «Латвія стоїть разом з Україною та її народом». 

«Всі захоплюються вами. Ви – натхнення. Дякуємо за мужність і безстрашність! Ця війна є вирішальною для майбутнього України та всієї Європи. Україна переможе!» – сказав Левітс.

Глава Естонії Алар Каріс, звертаючись до українських друзів, підкреслив, що естонці й надалі допомагатимуть у боротьбі з російською агресією. «Мужність ваших воїнів і сильний український дух, які ви демонструєте нам щодня, вражають. #SlavaUkraini! #StandWithUkraine», – написав Каріс.

Польща сьогодні відправить Україні перші танки Leopard 2

Джерело: Bloomberg

Польща вже сьогодні, у п’ятницю, 24 лютого, відправить Україні перші бойові танки Leopard 2 з 12 обіцяних країною. 

За словами співрозмовника агентства, польський прем'єр-міністр Матеуш Моравецький оголосить про постачання під час свого візиту до Києва у річницю повномасштабного вторгнення РФ до України, 24 лютого.

У Лондоні частину вулиці неподалік посольства Росії перейменують на честь Києва

Джерело: Sky News

Частину лондонської вулиці перейменують на Kyiv Road у першу річницю російського вторгнення в Україну.

Новою адресою стане ділянка вулиці Bayswater Road, що тягнеться від Palace Court до Ossington Street, і пролягає неподалік від посольства РФ.

23 лютого ця вулиця була розфарбована в синьо-жовті кольори українського прапора на знак протесту проти дій РФ.

Голова Вестмінстерської ради Адам Хуг сказав, що прохання про перейменування надійшло від української громади і є «відповідним жестом», щоб відзначити хоробрість країни.

США у п'ятницю оголосять новий пакет допомоги Україні на $2 млрд

Джерело: CNN

Адміністрація президента США Джо Байдена оголосить у п'ятницю про виділення ще 2 мільярдів доларів в рамках Ініціативи безпекової допомоги Україні (USAI).

На відміну від пакетів озброєнь, які беруться безпосередньо з американських збройних запасів і можуть бути швидко відправлені в Україну, пакети USAI закуповуються або замовляються у промисловості.

Хоча ця допомога може зайняти набагато більше часу, щоб прибути в Україну, вона також сигналізує про довгострокові зобов'язання надавати допомогу Києву.

 

Це нове фінансування закупівель і нові контракти на обладнання для України, в тому числі:

  • ракети HIMARS
  • 155-мм артилерійські боєприпаси
  • кілька типів безпілотних літальних апаратів (БПЛА)
  • обладнання для боротьби з БПЛА
  • обладнання для розмінування
  • засоби захищеного зв'язку
  • Фінансування на навчання та технічне обслуговування

ЄС не узгодив нові санкції проти РФ через Польщу, яка вимагає їх посилення

Джерело: Politico

Європейський союз у четвер не зміг підписати довгоочікуваний пакет санкцій проти Росії через заперечення Польщі проти запропонованих обмежень на імпорт синтетичного каучуку, які, на її думку, є недостатньо жорсткими.

Переговори продовжаться у п’ятницю і перетинатимуться з офіційними заходами з нагоди першого року війни, що ставить під сумнів нещодавню обіцянку президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн, яку вона дала президенту Володимиру Зеленському в Києві, запровадити 10-й раунд санкцій до цього часу.

Дипломати заявили, що було досягнуто згоди майже щодо всього пакету, але Польща заперечує проти запропонованих обмежень на імпорт синтетичного каучуку, які, на її думку, є недостатньо жорсткими.

 

Визнаючи, що пакет затримується, Варшава заперечує, що це є проблемою. «Ми не блокуємо санкції. Ми просто хочемо, щоб санкції мали сенс», – сказав польський чиновник на умовах анонімності.

23 лютого

У Брюсселі поклали дитячі іграшки, аби привернути увагу до українських дітей

Джерело: 24 канал

Сьогодні у Брюсселі біля Єврокомісії та Ради ЄС поклали дитячі іграшки, щоб привернути увагу до українських дітей, яких викрали чи закатували окупанти

Тисячі дітей були викрадені з своїх домівок і відправлені до таборів перевиховання. 

 

Цим дітям відмовляють у праві на ідентичність та життя, в той час як чиновники рф, які стоять за цією систематичною операцією, не несуть відповідальності за цей воєнний злочин.

У Лондоні на дорозі біля посольства РФ намалювали величезний прапор України

Джерело: My London

Вранці 23 лютого одна з центральних вулиць Лондона  поблизу російського посольства була розфарбована в синьо-жовті кольори українського прапора на знак протесту проти дій РФ.

На фотографіях, поширених у соціальних мережах, видно, що вулиця Бейсуотер-роуд, поблизу Гайд-парку в Кенсінгтоні, залита синьо-жовтими кольорами.

Чотири людини, троє чоловіків і одна жінка, були заарештовані за підозрою в злочинному пошкодженні і перешкоджанні руху на шосе, підтвердила столична поліція. Їх доставили до поліцейської дільниці на заході Лондона, де вони перебувають і зараз. Поліція заявляє, що з'ясовує, що сталося.

 

Акцію організувала кампанія «Led by Donkeys», заявивши, що вона приурочена до п'ятничної першої річниці вторгнення Росії в Україну.

Прем’єр Іспанії анонсував передачу Україні до десяти танків Leopard 2

Джерело: El Pais

Голова іспанського уряду Педро Санчес оголосив цього четверга в Києві, що партія танків Leopard 2, які Іспанія надасть Україні, збільшиться до 10 одиниць.

Санчес підтвердив слова міністра оборони Маргарити Роблес, що Іспанія передасть Україні шість танків, але додав, що в майбутньому ця цифра зросте до десяти.

«Ми маємо намір зробити це в найближчі тижні або місяці», - пояснив він у спільному виступі з президентом України Володимиром Зеленським, який відбувся після полудня, але трансляція якого наразі відкладена з міркувань безпеки.

Зеленський у свою чергу заявив про приєднання Іспанії до танкової коаліції. Санчес також не виключив збільшення числа танків, які передадуть Україні.

«Навіть більше, ми готові надіслати більше Leopard на пізнішій стадії, якщо це буде необхідно» – сказав він.

Центральні органи влади у Німеччині 24 лютого піднімуть прапори України

Джерело: Bild

В річницю нападу Росії на Україну 24 лютого український прапор буде піднято на будівлі німецького парламенту, перед президентським палацом Бельвю та на будівлі офісу канцлера Німеччини.

Очікується, що численні міністерства також приєднаються до акції на знак символічної підтримки України.

Підняття прапора на південно-західній вежі парламенту стане «особливо чітким знаком солідарності з українським народом», заявила в четвер адміністрація Бундестагу.

Зазвичай на трьох з чотирьох веж парламенту майорить чорно-червоно-золотий прапор Німеччини, а на південно-східній вежі – синій європейський прапор із зірками.

Подібна акція планується і в офіційної резиденції федерального президента Франка-Вальтера Штайнмаєра. Перед палацом Бельвю, де в п'ятницю відбудеться центральна політична подія з нагоди річниці російського вторгнення, о 7:00 ранку буде піднято синьо-жовтий прапор України. 

Українська громада та депутати пікетують ПА ОБСЄ

Джерело: Європейська правда

Активісти та українська парламентська делегація влаштували пікет біля будівлі у Відні, де засідає Парламентська асамблея ОБСЄ, на додачу до бойкоту засідання через присутність на ньому російської делегації.  

Про це повідомляють депутатки зі складу української делегації. 

Ірина Геращенко від «Європейської солідарності» повідомила, що австрійська поліція через побоювання заворушень і провокацій дозволила вийти на пікет лише 20 активістам. 

«До нас підходили всі зарубіжні делегації, вони налаштовані блокувати росіян і влаштувати їм холодний душ», – зазначає вона. За її словами, російські делегати пройшли у приміщення, ховаючись, чорними сходами. 

Фінляндія передасть Україні три своїх Leopard 2

Джерело: Міноборони Фінляндії

Фінляндія передасть Україні три своїх танки Leopard 2 у рамках тринадцятого пакета військової допомоги для України.

Рішення щодо цього схвалив президент Саулі Нііністьо 23 лютого за пропозицією уряду. 

Фінляндія передасть три танки, а також допоможе з навчанням екіпажів. Загальна вартість 13-го пакета складає понад 160 млн євро. Інших деталей пакета допомоги і часу надходження цієї зброї не розкриватимуть з міркувань безпеки. 

«У п’ятницю 24 лютого виповниться річниця з початку агресивної війни Росії, і Україна далі потребує підтримки, щоб оборонятися. Ми надаємо більше озброєння та долучимось до співпраці щодо "Леопардів" разом із партнерами», - зазначив міністр оборони Мікко Савола. 

Загальна вартість зброї, яку Фінляндія передала Україні за час повномасштабної війни, сягає близько 750 млн євро. 

Британія нарощує виробництво зброї для допомоги Україні

Джерело: Reuters

Велика Британія почала «розігрівати» свої виробничі лінії, щоб замінити зброю, відправлену в Україну, і збільшити виробництво артилерійських снарядів. Про це заявив міністр оборони Бен Воллес

Воллес також сказав, що вважає, що Британія має всі можливості для надання допомоги Україні, але необхідно продовжувати постачання зброї.

Відповідаючи на запитання про те, чи має Британія комерційну спроможність продовжувати надавати Україні зброю, наприклад, артилерійські снаряди, Воллес сказав: «Ми уклали контракти... Ми вже почали отримувати деякі поставки цієї зброї для власного поповнення запасів, а також деякі поставки для України».

Він сказав, що в минулому уряди заглядали у свої запаси і «струшували пил» з обладнання, щоб побачити, що там є, але тепер правила гри змінилися, оскільки «Росія стала набагато агресивнішою і небезпечнішою на кордонах Європи».

За його словами, снаряди можна виготовляти досить швидко, але «головне, щоб ми розміщували замовлення, а ми почали розміщувати ці замовлення протягом останніх 10 місяців, і це почало розігрівати виробничі лінії».

Парламент Естонії ухвалив заяву на підтримку України

Джерело: ERR

У середу, 22 лютого, Рійгікогу (парламент Естонії)  ухвалив подану 94 депутатами заяву на підтримку народу України.

За ухвалення заяви проголосували 85 депутатів парламенту.

У заяві, крім підтримки України, реалізації мирного плану президента Володимира Зеленського та відправки під суд російських військових злочинців, закликають також не допускати російських і білоруських спортсменів до Олімпійських ігор.

«Рійгікогу засуджує спроби дозволити спортсменам, які представляють режими Росії та Білорусі, брати участь у міжнародних змаганнях та Олімпійських іграх, порушуючи принципи Олімпійської хартії. Ані Міжнародний олімпійський комітет, ані жодна інша особа не може зберігати нейтралітет щодо розв'язаної російським терористичним режимом війни та скоєних ним злочинів геноциду; прикривати вищезгадані злочини олімпійським прапором – аморально та недозволено», – вказано в заяві.

До Києва приїхав прем‘єр Іспанії Педро Санчез

Джерело: Суспільне

Політик має відвідати Бучу та Ірпінь. Також планується зустріч із президентом Володимиром Зеленським. 

 

22 лютого

США передадуть Україні високоточні авіабомби великої дальності JDAM-ER

Джерело: Bloomberg

Видання пише, що США надають Україні бомбу далекої дії з GPS-наведенням, яка здатна вражати цілі на відстані 45 миль (72 км).

У Пентагоні не стали розкривати деталей постачання, заявивши, що відправляють високоточні авіаційні боєприпаси в рамках пакета військової допомоги від 21 грудня 2022 року.

Йдеться про бомбу JDAM-ER, яку використовує армія США, а також військові понад 26 країн.

Система JDAM-ER встановлюється на бомбу 226-907 кг. Після скидання бомба розкриває крила, що дозволяє їй пролітати до 72 км і потроїти дальність дії оригінальної зброї.

У матеріалі наголошується, що подібне постачання вказує на те, що США та Україна розробили метод, за допомогою якого українські винищувачі радянських часів можуть програмувати та запускати JDAM-ER.

Прем’єр Іспанії їде з неоголошеним візитом в Україну

Джерело: Okdiario

Прем’єр Іспанії Педро Санчес прибуде з неоголошеним візитом до Києва в четвер, щоб зустрітися з президентом країни Володимиром Зеленським.

Це буде друга поїздка Санчеса в Україну після початку повномасштабного вторгнення Росії, вперше він приїжджав торік у квітні. 

План поїздки, як підтвердили джерела видання, близькі до тих, які Санчес використовував минулого разу. Глава уряду і його команда вилетять з Мадрида до польського міста Жешув офіційним літаком. У Польщі урядова делегація вирушить наземним транспортом до українського кордону. 

Очікується, що у середу ввечері Санчес і його супровід сядуть на нічний поїзд, який доставить їх до Києва незадовго до восьмої ранку в четвер.

Міністр оборони Британії завітав до українців, які опановують танки Challenger 2

Джерело: Sky News

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес відвідав військову базу, де українці проходять підготовку на танках Challenger 2.

Воллес відвідав військову базу Бовінгтон Кемп у графстві Дорсет, де тренуються українські військові. Українські військові продемонстрували ремонт танка під час тренувань, а пізніше поспілкувалися з міністром оборони. 

Швейцарія готує новий пакет допомоги Україні та Молдові на $151 млн

Джерело: Reuters

Уряд Швейцарії просить парламент схвалити направлення 140 мільйонів франків ($151 млн) додаткової гуманітарної допомоги Україні та Молдові.

Швейцарія вже виділила 1,3 млрд франків на підтримку України, в тому числі 270 млн франків на допомогу населенню і понад 1 млрд франків на підтримку українців, які втекли до Швейцарії.

Близько 75 тисяч українців отримали притулок у Швейцарії з початку повномасштабної війни 24 лютого минулого року.

 

Уряд заявив, що переконаний у необхідності подальшої підтримки для поліпшення «нестабільного становища» людей в Україні, де 40% населення залежить від допомоги.

Більша частина запропонованих коштів – 114 мільйонів франків - призначена для України, а 26 мільйонів франків – для Молдови. Запланована допомога включає в себе укриття для шкіл, ремонт лікарень та енергетичної інфраструктури, а також невеликі кредити для малих сільськогосподарських підприємств.

Серед проєктів, які можуть бути підтримані, також розмінування, психологічна та соціальна підтримка населення.

Нейтральна Швейцарія прийняла санкції Європейського Союзу проти Росії, включаючи обмеження проти 1300 фізичних осіб та замороження активів на суму 7,5 мільярдів франків. Водночас Берн заблокував подальший експорт зброї швейцарського виробництва Німеччиною, Данією та Іспанією до Києва, посилаючись на свої закони про нейтралітет.

У Раді Європи до річниці вторгнення РФ пройде церемонія на підтримку українського народу

Джерело:пресслужба Ради Європи

24 лютого Рада Європи проведе церемонію з нагоди річниці російської агресії проти України, після якої відбудеться позачергове засідання Комітету міністрів РЄ.

О 9 ранку міністр закордонних справ Ісландії та голова Комітету міністрів Турдіс Колбрун Рейкфьорд Гюльфадоттір, генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович Бурич, президент Парламентської асамблеї Тіні Кокс та заступник міністра закордонних справ України звернуться до присутніх на церемонії на площі перед будівлею Ради Європи.

Державний гімн України та гімн Європи виконає Ірина Дюваррі.

 

О 9.45 у фоє Комітету міністрів відбудеться офіційне відкриття фотовиставки «Рік стійкості».

О 10.00 відбудеться позачергове засідання заступників міністрів (послів), присвячене наслідкам агресії Російської Федерації проти України, яке транслюватиметься в прямому ефірі.

23 та 24 лютого Палац Європи буде підсвічений кольорами українського прапора.

Іспанія передасть Україні 6 танків Leopard 2

Джерело: El Pais

За 48 годин до першої річниці російського вторгнення в Україну міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес підтвердила, що країна передасть українській армії шість відремонтованих бойових танків Leopard 2 A4.

У відповідь на запит депутата Народної партії і генерала у відставці Фернандо Гутьєрреса Діаса де Отазу, Роблес підтвердила, що її відомство «вже ремонтує передову секцію танків Leopard 2 A4, що складається з чотирьох танків плюс два, загалом шість, щоб довести їх до сучасного рівня» і передати їх українським збройним силам.

Хоча вона не назвала дату поставки, міністр неодноразово заявляла, що мета полягає в тому, щоб танки були готові до кінця березня або на початку квітня.

Роблес залишила двері відкритими для постачання більшої кількості танків цієї моделі в майбутньому «у разі необхідності» і за запитом української влади і союзників, але виключила постачання найсучасніших танків Leopard 2 (еквівалент німецьких A6), які входять до складу трьох механізованих бригад (Гвадаррама, Кордова і Естремадура) і батальйону танків з бригади Арагон, оскільки вони необхідні для національної оборони.

Зеленський планує відвідати саміт НАТО у Вільнюсі

Джерело: BNS

Президент України Володимир Зеленський планує особисто відвідати саміт НАТО у Вільнюсі в липні.

Про це в інтерв'ю виданню повідомив посол України в Литві Петро Бешта.

«Ми це плануємо. Перше, що нам потрібно – це запрошення, тому що Україна не є членом НАТО. Ми сподіваємося отримати його і сподіваємося на кардинальну зміну ситуації, пов'язану з війною в Україні», – сказав дипломат, відповідаючи на запитання, чи буде президент на саміті.

З початку російського вторгнення 24 лютого минулого року Зеленський відвідав США, Велику Британію, Францію та Брюссель.

Відправлення фінської допомоги Україні затримується через страйк докерів

Джерело: Yle

Доставка допомоги для України, про яку міністерство внутрішніх справ Фінляндії оголосило минулого тижня, затримується через страйк.

Вантаж містить три пожежні машини, карету швидкої допомоги та обладнання для рятувальних операцій. Однак він затримується в дорозі через страйк, організований Профспілкою працівників автотранспорту AKT.

Страйк докерів розпочався вранці 15 лютого після того, як профспілка AKT відхилила посередницьку пропозицію для врегулювання трудового спору в транспортному секторі. 

 

Переговори щодо трудового договору докерів продовжаться в середу. Страйк є безстроковим.

Коли Польща надасть Україні перші 14 танків Leopard 2

Джерело: CNN

Польща найближчим часом може надати 14 танків Leopard 2. Це станеться після того, як українські військові завершать навчання
Речник Міністерства закордонних справ Польщі Лукаш Ясіна заявив, що Варшава надасть Україні 14 танків Leopard 2 упродовж «найближчих двох – трьох тижнів».

За його словами, Польща підтримує і надсилання винищувачів до України, але ще має бути досягнутий консенсус між країнами НАТО.

«Так само як це було з танками, ми сподіваємося, що ця коаліція буде достатньо великою, щоб усе більше підтримувати українців. Реактивні літаки дуже корисні на українській війні. Але ми є членом НАТО і хочемо досягти згоди з усіх таких питань, щоб брати участь у цьому разом, тому що альянс сильніший, коли ми разом», – сказав речник.

Італія у квітні організує конференцію з відновлення України – прем’єрка

Джерело: ANSA

Прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні заявила, що її країна готується прийняти конференцію з питань відбудови України, яка має відбутись у квітні 2023 року.

Про це вона сказала на пресконференції з Володимиром Зеленським у Києві у вівторок.

«Ми багато говорили про питання відбудови – не лише по завершенні війни. Зараз відбудова зруйнованої будівлі – це сигнал надії, який означає, що на Україну покладаються. Італія працює над конференцією з відбудови, яка має відбутись у квітні», – сказала Мелоні.

Вона висловила впевненість, що Італія «може відігравати провідну роль» у питанні відбудови України за рахунок своєї експертизи.

21 лютого

Україна, ЄС і НАТО об'єднають зусилля у виробництві зброї і боєприпасів для ЗСУ

Джерело: МЗС

У Брюсселі відбулася перша в історії тристороння зустріч високого рівня Україна – ЄС – НАТО. Сторони домовилися про створення координаційного механізму для збільшення обсягів виробництва зброї і боєприпасів для потреб ЗСУ та поповнення запасів союзників.

Про це повідомив очільник МЗС Дмитро Кулеба. Дипломат зазначив, що сторони домовилися створити тристоронній координаційний механізм, який синхронізує роботу виробників, закупівельників і урядів.

Головною темою переговорів на зустрічі у Брюсселі стало посилення обороноздатності України. Міністр подякував країнам ЄС і НАТО за низку важливих рішень щодо допомоги нашій державі у сфері безпеки та закликав пришвидшити їхнє втілення.

«У нас спільна мета – відновити мир і стабільність у Європі. Для цього важлива перемога України, забезпечення наших військових усім необхідним у найкоротші терміни», – підкреслив Кулеба.

Також глава МЗС запропонував розпочати підготовку українських пілотів в межах механізмів ЄС і НАТО, що вже існують. За словами міністра, новий тристоронній формат Україна – ЄС – НАТО працюватиме на постійній основі.

Бельгія розпочала навчати українських військових керувати підводними безпілотниками

Джерело: Міноборони

Міністерство оборони Королівства Бельгії навчає українських військових застосовувати підводні безпілотники, які незабаром надійдуть до ЗСУ.

«Міністерство оборони Королівства Бельгії організувало навчання для українських військових з застосування підводних безпілотних апаратів, які Бельгія поставить в Україну», – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, група українських військових прибула до Бельгії у першій декаді лютого для проходження навчань в рамках Місії Європейського Союзу з надання військової допомоги на підтримку України (EUMAM Ukraine). Завдяки Міністерству оборони Королівства Бельгії українські військові проходитимуть навчання на підводних безпілотних апаратах, які Бельгія поставить в Україну.

Резніков зустрівся з делегацією ізраїльського парламенту з питань оборонного співробітництва

Джерело: Твіттер

Міністр оборони України Олексій Резніков зустрівся з парламентською делегацією Ізраїлю та обговорив співробітництво в оборонному секторі.

«Радий вітати представників Кнесету Юлія Едельштейна та Зеева Елькіна у Києві. Обговорили безпекову ситуацію в Україні та ключові аспекти двосторонньої співпраці в оборонній сфері. Щиро вдячні Ізраїлю за підтримку та надану гуманітарну допомогу»,
– написав він у твітері.
Як повідомлялося, ізраїльська парламентська делегація прибула до Києва у понеділок, 20 лютого. Делегацію очолює голова Комітету оборони і міжнародної політики Кнесету Юлій Едельштейн.

Прем'єрка Італії прибула до Києва

Джерело: La Repubblica

Прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні у вівторок близько півдня прибула до Києва потягом, який вночі вирушив із залізничного вокзалу Перемишля.

У другій половині дня прем'єр-міністра очікує президент Володимир Зеленський, з яким вона проведе пресконференцію. Перед цим Мелоні відвідає Бучу та Ірпінь, щоб на власні очі побачити наслідки російської агресії.

Колишній пілот США приїхав в Україну допомагати ЗСУ

Джерела: ТСН
Американський ветеран Марк Ліндквіст зібрав у США майже сто тисяч доларів на підтримку Збройних Сил нашої держави. З цими грошима він особисто прибув в Україну, аби передати їх тим воякам, які цього потребують.

Відомо, у місті Фарго, що у штаті Північна Дакота, колишній військовий майже три тижні жив у наметі на знак солідарності з українськими бійцями. Не злякали Ліндквіста навіть нічні двадцятиградусні морози й сніжні бурі. Власне, так йому вдалось зібрати гроші: він знімав своє життя на відео, заохочуючи людей до пожертв.

США передає Україні спеціальні БМП-навідники для далекобійної зброї

Джерело: auto24

В ході візиту президента США Байдена було оголошено про надання чергової партії військової допомоги, серед якої – спеціальні БМП М7 ​Bradley ​BFIST, які призначені для ведення далекобійного високоточного вогню.

Пакет допомоги США містить озброєння на 0,5 млрд доларів. Точного переліку від офіційних представників нема, однак цей список опублікували деякі журналісти. Згідно з одним джерелом, пакет складається з боєприпасів, БМП Bradley, радарів повітряного огляду та ПТРК Javelin.

В Іншому варіанті мова йде про додаткові чотири Bradley у версії Fire Support Team, чотири РЛС, 2000 протитанкових ракет, боєприпаси калібру 120- та 155-мм, ракети для HIMARS.

БМП Bradley Fire Support Team Vehicle, зазначений у цьому списку, має окремий індекс М7 та скорочену назву BFIST. Це не зовсім бойова машина піхоти, а машина наведення високоточного озброєння та розвідки. Щобільше, це доволі рідкісна версія навіть для армії США – всього їх було випущено лише 55 одиниць.

ЄС на рік продовжив санкції проти РФ за визнання «незалежності» окупованих територій України

Джерело: Офіційний журнал Євросоюзу

Рада ЄС вирішила продовжити запроваджені через війну в Україні санкції щодо Росії до 24 лютого наступного року.

«Союз залишається непохитним у своїй підтримці суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів і прихильний до повної реалізації політики невизнання щодо незаконної російської анексії», - йдеться в документі.

«Союз не визнає і продовжує засуджувати незаконну анексію українських територій Російською Федерацією як порушення міжнародного права. Зважаючи на триваючі незаконні дії Російської Федерації проти України, обмежувальні заходи мають бути продовжені до 24 лютого 2024 року», – наголошується в рішенні.

Словаччина заперечує навмисну затримку німецької техніки для України на кордоні

Джерело: TERAZ

Очільник міністерства оборони Словаччини Ярослав Надь у понеділок заявив, що словацька сторона не несе відповідальності за затримку на кордоні німецького озброєння, яке направляється в Україну.

За словами Надя, Словаччина виконала всі свої зобов'язання, що випливають з меморандуму про ремонт озброєнь, підписаного з Німеччиною. Він визнав існування певних проблем, але сказав, що вони були спричинені німецьким підрядником.

«Ми повідомили про це німецьку сторону. Міністерство оборони Німеччини та офіс канцлера вжили адекватних заходів. Ситуація зрушила з мертвої точки, і я більше не бачу в цьому проблеми. У мене немає інформації про те, що якась техніка стояла б (на кордоні) тижнями», – сказав міністр.

20 лютого

Блінкен в Туреччині обговорив з Ердоганом підтримку України

Джерело: Європейська правда

Держсекретар США Ентоні Блінкен на зустрічі з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом в Анкарі у понеділок обговорив, серед іншого, підтримку України у війні проти Росії.

«Блінкен підтвердив зобов’язання Сполучених Штатів надавати необхідну допомогу нашому союзнику по НАТО Туреччині та висловив співчуття всім, хто постраждав від землетрусів. Обидва лідери також обговорили підтримку України в її захисті від російської агресії та наголосили на необхідності більш тісної співпраці у двосторонніх питаннях, включаючи оборону, енергетику, торгівлю та колективну безпеку», – йдеться у заяві Держдепу.

Зустріч відбулася в залі для почесних гостей столичного аеропорту «Есенбога» в закритому для преси режимі.

Пісторіус проінспектував навчання українських військових на Leopard i Marder 

Джерело: Твіттер

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус відвідав армійський центр у Мюнстері, де українських військових готують воювати на танках Leopard 2A6 німецького виробництва та БМП Marder. 

«Тренування українських військовослужбовців у танковому училищі Сухопутних військ. Основна увага приділяється практиці. Солдати з України отримують необхідні навички на основному бойовому танку Leopard 2A6 та бойовій машині піхоти Marder», – повідомило у понеділок міноборони Німеччини, виклавши фото візиту у Twitter.

За словами Пісторіуса, навчання українських танкістів у Німеччині відбувається за графіком. 

Японія обіцяє Україні пакет допомоги на понад 5 мільярдів доларів

Джерело: France24

Японія вкотре доводить, що є надійним партнером України, пообіцявши новий пакет фінансової допомоги. Йдеться про мільярди доларів. Прем'єр-міністр країни Кісіда Фуміо наголосив, що Україна все ще потребує допомоги на різних рівнях. Це стосується й відновлення зруйнованої та пошкодженої інфраструктури, так і підтримки людей, засоби існування яких знищила повномасштабна війна Росії.

Прем'єр-міністр Японії Кісіда Фуміо у понеділок, 20 лютого 2023 року, заявив про додаткову фінансову підтримку України на суму у 5,5 мільярда доларів. Ця заява прозвучала за кілька днів до річниці повномасштабної війни Росії проти України.

Під час візиту Байдена у Київ на кордоні з Польщею помітили літаки ВПС США

Джерела: 24 канал

За даними ЗМІ, авіація почала спостерігати за територією ще близько 22 години 19 лютого. Йдеться про щонайменше 2 Boeing E-3B Sentry.

Чарльз ІІІ зустрівся з українськими військовими на навчаннях у Британії

Джерело: 24 канал

У понеділок, 20 лютого, король Чарльз III відвідав військовослужбовців ЗСУ, які прибули у Велику Британію на навчання.
З перших днів російського вторгнення новий король Великої Британії Чарльз ІІІ потужно підтримує Україну, хоч розголошення політичних уподобань суперечить королівському протоколу. Якщо раніше син Єлизавети ІІ відвідував українських біженців, то тепер прийшов до військових.

Пакет військової допомоги США, оголошений Байденом, складатиме $500 млн

Джерело: CNN

Президент Джо Байден оголосив про виділення пів мільярда доларів додаткової допомоги Україні під час несподіваного візиту до України в понеділок.

У спільній заяві з президентом України Володимиром Зеленським Байден сказав, що пакет допомоги включатиме більше військового обладнання, в тому числі артилерійські боєприпаси, більше реактивних снарядів і гаубиць.

Зеленський сказав, що вони з Байденом говорили про «далекобійну зброю і зброю, яка все ще може бути поставлена в Україну, навіть якщо вона не постачалася раніше».

Резніков назвав, який західний танк стане базовим у ЗСУ

Джерело: 24 канал

Західні партнери на початку 2023 року сформували танкову коаліцію. Завдяки цьому Україна отримає три типи сучасних західних танків, один з яких буде базовим у Збройних Силах України.
Міністр оборони України Олексій Резніков в ефірі телемарафону розповів, що базовим танком ЗСУ буде німецький Leopard 2. Відповідну заяву Резніков зробив, коментуючи постачання Україні сучасних літаків.

Він наголосив, що Україна отримає сучасні літаки, сказавши, що наразі відбуваються консультації на рівні президента, міністра оборони, військових, Генштабу ЗСУ тощо.

За словами Резнікова, наразі відкрите питання, коли буде оголошено рішення про передачу літаків. Міністр зазначив, що рішення оголосять, коли стане зрозуміло, яка авіаційна платформа буде базовою у Повітряних силах ЗСУ.

У Франції заперечили інформацію, що передавали Україні новітній ПТРК Akeron

Джерело: OpexNews

Серійне виробництво ПТРК Akeron стартувало тільки у 2017 році. Віцепрезидент Комісії з національної оборони та збройних сил Франції Жан-Луї Тьєріо повідомив про те, що Україні передаються новітні протитанкові ракетні комплекси Akeron MP. Та Міноборони Франції спростувало інформацію.

Видання Opex News опублікувало спростування попередньої інформації.

Прем’єрка Італії буде в Києві у вівторок, оголосить про нову зброю

Джерело: Il Fatto Quotidiano

Прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні здійснить давно запланований візит до України у вівторок, 21 лютого, в межах якого зустрінеться з президентом Володимиром Зеленським.

Перед візитом в Україну, як очікується, Мелоні зупиниться у Варшаві й проведе переговори з прем’єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким – одним із найближчих союзників італійської прем’єрки в групі європейських консерваторів.

У Києві, за даними ЗМІ, Мелоні зустрінеться із Зеленським, щоб засвідчити підтримку Італією України, а також оголосити про шостий пакет військової допомоги, схвалений італійським урядом, і спільне з Францією передання протиракетного комплексу SAMP/T, який має бути готовий навесні.

Зміст пакета допомоги не розкривається, але, як пише видання, Італія не буде передавати Україні танки, бо не має їх у достатній кількості; також не буде обговорюватись відправлення винищувачів F-16.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50