Розпочалася зимова сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ з фокусом на Україні

23 Лютого 2023, 15:05
У Відні розпочалася зимова сесія ПА ОБСЄ з фокусом на Україні 1504
У Відні розпочалася зимова сесія ПА ОБСЄ з фокусом на Україні
У штаб-квартирі ОБСЄ у віденському конгрес-центрі Гофбург у четвер вранці розпочалася дводенна зимова сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ.

Вперше після повномасштабного вторгнення рф в Україну участь у зустрічі беруть делегати держави-агресора рф та співагресора білорусі, повідомляє Укрінформ.

Очікується, що парламентарії з регіону ОБСЄ зосередяться на повномасштабній війні росії проти України, що триває вже рік. У перший день сесії пройдуть засідання трьох загальних комітетів та низка сайд-івентів. Зокрема, під час засідання комітету з політичних питань та безпеки відбудуться спеціальні дебати, присвячені роковинам війни росії проти України та розумінню ролі ОБСЄ.

Темою загальних дебатів 24 лютого буде «Один рік: Продовження повномасштабної війни росії проти України». У дебатах візьмуть участь спеціальні представники ПА ОБСЄ: з питань Східної Європи Даніела де Ріддер, з питань парламентського діалогу щодо України Райнгольд Лопатка, з питань політичних в'язнів Стів Коен, а також голова спеціального комітету ПА ОБСЄ з питань міграції Марк Прітчард та спеціальний доповідач з питань воєнних злочинів в Україні Джон Віттінгдейл.

У пресслужбі ПА ОБСЄ пояснили, що дата зимової сесії – в роковини повномасштабного вторгнення рф в Україну – була обрана без умислу, а так вийшло «відповідно до правил процедури Асамблеї та згідно з багаторічною практикою проведення зимової сесії у четвер і п'ятницю четвертого тижня лютого».

Участь у зимовій сесії ПА ОБСЄ у Відні беруть також російські та білоруські депутати. При цьому абсолютна більшість російських депутатів знаходяться в санкційних списках.

Понад 80 делегатів Асамблеї з 21 країни у спільному листі закликали австрійську владу та голову ПА ОБСЄ не допустити російську делегацію до участі в ПА ОБСЄ 23-24 лютого.

Однак у МЗС Австрії заявили, що відповідно до укладеної з ОБСЄ угоди мають юридичні зобов’язання щодо видачі віз делегаціям російської федерації та білорусі. Водночас у відомстві повідомили, що видані візи будуть дійсні лише на території Австрії і обмежені терміном проведення зимової сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ. У літньому та осінньому засіданнях ПА ОБСЄ минулого року, які проходили у Великій Британії та Польщі відповідно, делегації рф та білорусі не брали участі, оскільки їм не видали візи приймаючі країни.

Через допуск представників країни-агресора українська делегація не братиме участі в жодному з офіційних заходів засідання Парламентської асамблеї ОБСЄ. Водночас делегація Верховної Ради перебуватиме у Відні з метою проведення переговорів з партнерами.

Представники Литви бойкотуватимуть зимову сесію ПА ОБСЄ через допуск російської делегації до участі.

Сесія проходить без присутності журналістів, що було пояснено «логістичним та безпековими причинами».

Читайте також: ПАРЄ схвалила резолюцію про негативний вплив війни на довкілля

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024