Реакція світу на війну росії проти України 27 лютого – 5 березня

05 Березня 2023, 08:38
Реакція світу на війну росії проти України 7630
Реакція світу на війну росії проти України

Видання Район.Закордон збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення та злочини росії в Україну. 

Інформація оновлюється упродовж тижня. 

***

5 березня

Двох українських пілотів тестують у США на симуляторах винищувачів

Джерело: агентство Reuters.

Двоє українських пілотів перебувають в Арізоні для проведення польотів на авіаційних тренажерах і оцінки їхніх спроможностей американськими військовими.

За словами представника американського оборонного відомства, перебування пілотів у Арізоні є "ознайомчим заходом", який сприятиме діалогу між українським та американським персоналом, а також надасть можливість спостерігати за тим, як діють ВПС США.

ЄС запрошує треті країни до спільної схеми закупівлі боєприпасів для України 

Джерело: Politico з посиланням на дипломатичні джерела.

Європейський союз шукає країни за межами блоку, які могли б приєднатися до його зусиль щодо колективного постачання боєприпасів Україні.

Ця пропозиція є частиною плану ЄС з надання допомоги в забезпеченні України великою кількістю дешевих боєприпасів, водночас підвищуючи здатність Європи виробляти і поповнювати свої власні запаси, що виснажуються.

Згідно з представленою на розгляд пропозицією, країни повинні будуть робити внески в колективний фонд, відомий як Європейський фонд миру. Потім ЄС вестиме переговори про укладення спільного контракту на постачання боєприпасів.

 

Можливість залучення країн, що не входять до ЄС, для поповнення фонду вперше прозвучала минулого тижня в проекті спільного плану закупівель ЄС. У документі йшлося про те, що «партнерам-однодумцям може бути запропоновано підтримати ці зусилля шляхом добровільних фінансових внесків».

Прем‘єр Латвії: постачання бойових літаків Україні - лише питання часу

Джерело: Spiegel

Прем‘єр-міністр Латвії Крішьяніс Каріньш впевнений, що західні партнери почнуть постачання винищувачів Україні і це лише питання часу.

"Якби вони у нас були (винищувачі, - ред.), ми б їх теж віддали. Поставка бойових літаків - це лише питання часу. Я не бачу причин, чому Захід не повинен постачати винищувачі. Якщо українцям потрібні винищувачі, вони повинні їх отримати. Вони вже неодноразово доводили, що швидко вчаться керувати новою технікою", - сказав Каріньш.

Латвійський прем’єр заявив, що війна повинна завершитися перемогою України і, відповідно, поразкою Росії.

 

"Так, перемога одних - це поразка інших. Як виглядатиме ця перемога - вирішать самі українці. Наше завдання - допомогти їм досягти своїх цілей. Кожному у свій спосіб. Ми, латвійці, постачаємо їм ракети "Стінгер", самохідні гаубиці, гелікоптери, форму і медикаменти. Якби у нас були танки, ми б і їх постачали", - сказав він.

4 березня

У Львові підпишуть угоду про створення Міжнародного центру з переслідування злочинів агресії РФ

Джерело: Європейська правда.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн анонсувала створення Міжнародного центру з переслідування злочинів агресії проти України та заявила про необхідність притягнення Росії до відповідальності.

"Європейський Союз підтримує роль Міжнародного кримінального суду. Ми також вважаємо, що потрібен спеціальний трибунал для переслідування злочину агресії Росії. І я пишаюся тим, що на цій конференції в якості першого кроку ви підпишете угоду про створення Міжнародного центру з переслідування злочину агресії в Гаазі", - йдеться у заяві.

У Львові проходить конференція United for Justice, на якій обговорюють механізми притягнення Росії до відповідальності за злочини в Україні

 

"Росія має понести відповідальність за ці жахливі злочини. Путін має бути притягнутий до відповідальності. Ми повинні зробити все, що в наших силах, щоб притягнути винних до відповідальності. Європейський Союз разом з нашими партнерами продовжить працювати над тим, щоб Росія заплатила за це", - заявила фон дер Ляєн.

Британія надасть Україні вдвічі більше танків Challenger 2, ніж обіцяла 

Джерело: посол України в Лондоні Вадим Пристайко в інтерв’ю Радіо Свобода

Україна отримає від Великої Британії вдвічі більше танків Challenger 2, ніж Лондон обіцяв спочатку.

За словами Пристайко, що Британія обіцяла Україні 14 танків Challenger 2, але за результатами візиту президента Володимира Зеленського до Британії у лютому було домовлено, що ця кількість зросте вдвічі.

Посол розповів, що Британія своїми рішеннями поступово формує консенсус щодо тих чи інших видів зброї.

 

"Так само було, до речі, з танками – це був проривний момент, коли було необхідно зсунути небажання всіх інших союзників. І, якщо ви пам’ятаєте, незважаючи на те, що оголошення було зроблено, саме офіційне підтвердження прем’єр-міністром забрало майже тиждень – для того, щоб він офіційно це повторив", - сказав Пристайко.

«У цей час британці намагалися переконати всіх інших союзників, що є два варіанти: або Британія йде сама з цим оголошенням і пробиває цей пролом, в який мають зайти усі інші, або усі разом, як один фронт, як НАТО, зробимо цей дуже важливий крок. Цього разу Британія була успішна. Я думаю, той самий процес відбувається зараз з винищувачами», - додав він.

За словами британського прем’єра Ріші Сунака, британські танки Challenger 2 прибудуть в Україну у березні 2023 року.

Байден і Шольц домовилися карати Росію за агресію скільки буде потрібно

Джерело: Європейська правда

Президент США Джо Байден і канцлер Німеччини Олаф Шольц під час переговорів у Вашингтоні підтвердили намір притягувати Росію до відповідальності за війну в Україні стільки, скільки буде потрібно.

"Вони підтвердили свою готовність карати Росію за її агресію доти, доки це буде необхідно", - йдеться в заяві.

"У річницю жорстокого вторгнення Росії в Україну лідери обговорили поточні зусилля з надання безпекової, гуманітарної, економічної та політичної допомоги Україні та важливість збереження глобальної солідарності з народом України", - зазначили в Білому домі.

 

На сайті німецького канцлера немає заяви за підсумками переговорів. Поїздка Шольца була оголошена як «робочий візит». Він приїхав до Вашингтона без преси, без бізнес-делегації та без міністра, у супроводі лише невеликої групи людей.

3 березня

США виділили Україні новий пакет військової допомоги

Джерело: Андрій Єрмак, керівник ОП

Цей пакет військової допомоги включає в себе більше боєприпасів для постачальних США HIMARS і гаубиць, які Україна так ефективно використовує для самооборони, а також боєприпаси для бойових машин піхоти Bradley, мостових знарядь, що запускаються з бронетранспортерів, боєприпаси та обладнання, та інше технічне обслуговування, навчання і підтримку.

Новий пакет військової допомоги США Україні складе приблизно 400 млн доларів

Джерело: CNN 

Очікується, що в п'ятницю під час візиту канцлера Німеччини Олафа Шольца до Білого дому буде оголошено про надання Україні пакету безпекової допомоги на суму близько 400 мільйонів доларів.

Пакет включатиме боєприпаси для ракетних установок HIMARS і різних артилерійських систем, таких як 155-мм і 105-мм. За словами посадовців, до нього також вперше увійдуть броньовані мостоукладачі - система, що використовується для наведення мостів через траншеї і вузькі водні перешкоди.

Ця безпекова допомога буде надана безпосередньо з американських запасів згідно з президентським повноваженням про вилучення озброєнь, а це означає, що зброя та обладнання можуть швидко прибути в Україну. Минулого тижня США оголосили про виділення 2 мільярдів доларів допомоги в рамках Ініціативи сприяння безпеці України (USAI), яка передбачає укладання контрактів з промисловими підприємствами на закупівлю товарів і займає більше часу.

Разом з новим пакетом допомога США Україні з початку вторгнення складе понад 32 млрд доларів.

У бюджеті Латвії на цей рік передбачили кошти на допомогу Чернігівщині

Джерело: Укрінформ

У латвійському бюджеті на 2023 рік передбачено кошти на допомогу Чернігівській області, яка постраждала внаслідок російської агресії.

Про це заявив Президент Латвії Егілс Левітс на спільній з Президентом Володимиром Зеленським пресконференції у Львові.

«Ми передаємо генератори, трансформатори для забезпечення енергетичних потреб України. Крім того, Латвія долучатиметься до процесів відбудови у Чернігівській області. Новий бюджет буде затверджено на наступному тижні, і там окремим рядком прописано кошти на допомогу Чернігівській області», – сказав Левітс.

Німеччина передала Україні дев'ять броньованих мостоукладачів

Джерело: Посольство Федеративної Республіки Німеччини в Україні у фейсбуці

Німеччина передала Збройним силам України дев'ять броньованих мостоукладачів Biber, які створені на основі шасі танка Leopard 1.

«Німеччина надає всебічну підтримку Збройним силам України. Броньований мостоукладач Biber (у перекладі – бобер) – це інженерно-бойова машина, за допомогою якої бойові підрозділи долають річки, протитанкові рови та інші перешкоди. Дев`ять таких машин були вже передані українським військовим», – ідеться в повідомленні.

Abrams будуть в Україні ще не скоро

Джерело: Tagesspiegel 
Американські танки будуть передані Україні ще не скоро, а дискусія про літаки поки не на часі.

Про це розповів речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі.

«Постачання «Абрамсів» відбувається за іншим графіком, ніж «Леопардів», тому що ми закуповуємо нові танки для України. Це займе багато місяців», – сказав Кірбі.

Говорячи про перспективи передачі Україні літаків, він зауважив, що з точки зору Вашингтона, дискусію про F-16 потрібно провести іншим разом. Наразі варто зосередитись на танках, артилерії, боєприпасах та зенітних системах. Саме їх союзники в першу чергу доставляють в Україну.

Кірбі зазначив, що союзники, зокрема США, працюють у тісному контакті з українцями та щодня обговорюють з ними те, чого ЗСУ потребують у найближчі тижні та місяці. Він також повторив анонс про ще один пакет військової допомоги США Україні найближчим часом.

ЄС планує протягом тижня передати Україні закуплені боєприпаси

Джерело: FT

Україна продовжує отримувати військову допомогу від союзників. Упродовж найближчих тижнів ЄС планує передати нам ще більше боєприпасів.
До ініціативи долучилися усі країни Євросоюзу, за винятком Данії. Також до них долучилася Норвегія. Спільний проєкт передбачає покупку амуніції для українських військових.

У Брюсселі погодили план швидкого забезпечення України боєприпасами

Джерело: Financial Times 

Майже всі країни Європейського Союзу погодили розроблений у Брюсселі план швидкого забезпечення України дефіцитними артилерійськими боєприпасами, які можуть бути передані протягом кількох тижнів.

У Південній Кореї ще думають, чи надавати Україні летальну зброю

Джерело:Yonhap

Південна Корея вирішила збільшити фінансову підтримку України цього року, прагнучи підтримати Київ у виробництві електроенергії. Про підтримку летальною зброєю ще немає рішення.

Про це заявив прем'єр-міністр Південної Кореї Хан Док Су.

Коли його запитали, чи розгляне він питання про постачання летальної зброї в Україну, Хан відповів: «Не зараз. Я думаю».

«Але ми достатньо підтримуємо Україну, і цього року вирішили, що збільшимо нашу підтримку у розмірі 130 мільйонів доларів. Чи підемо ми на підтримку летальної зброї, ми ще не вирішили», – сказав Хан Док Су.

Білий дім анонсував новий пакет оборонної допомоги Україні

Джерело: Укрінформ
 
Сполучені Штати готуються в п’ятницю оголосити про виділення нового пакету оборонної підтримки України, який забезпечить передусім боєприпаси до систем, що є на озброєнні ЗСУ.

Про це заявив у четвер під час брифінгу в Вашингтоні координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі.

«Завтра Сполучені Штати оголосять про ще один пакет допомоги Україні», – зауважив представник Білого дому під час коментарів щодо запланованої зустрічі в Вашингтоні президента Байдена й німецького канцлера Шольца.

За його словами, нова допомога включатиме здебільшого боєприпаси для артилерійських систем, ракети для HIMARS та іншу амуніцію.

2 березня

Польський міністр передав патрульним Львівщини сім авто

Джерело: пресслужба Львівської ОВА
 
У Львові міністр внутрішніх справ Республіки Польща Маріуш Камінський передав патрульним Львівщини сім автомобілів.

Зазначається, що напередодні патрульна поліція Львівської області отримала у користування сім легкових автомобілів: 5 «КІА» та 2 «Hyundai» від корейського виробника. Їх використовуватимуть для патрулювання області.

Автомобілі передали за участі міністра внутрішніх справ України Ігоря Клименка та міністра внутрішніх справ Республіки Польща Маріуша Камінського.

«Боротьба українців сьогодні вражає. З впевненістю можу сказати, що Польща була, є і буде з вами у цій боротьбі, щоб жоден ворог більше не зміг нас розділити. Сьогодні у Львові я зустрівся з колегами з українського Міністерства внутрішніх справ. Ми багато говорили про нашу подальшу співпрацю і окреслили конкретні напрями допомоги», – підкреслив Камінський.

Парламент Молдови засудив агресію Росії проти України

Джерело: Newsmaker

Парламент Молдови схвалив декларацію з осудом російської агресії проти України, а соратники Додона демонстративно вийшли із зали. 

На засіданні 2 березня парламентарі проголосували за текст, внесений партією Маї Санду PAS 24 лютого, у річницю початку повномасштабної війни.

У тексті зазначають, що Росія з 2014 року здійснює неспровоковану і невиправдану агресивну війну проти України, яка з 2022 року переросла у повномасштабну. У декларації наголошують, що дії Росії є воєнними злочинами і грубим порушенням принципів міжнародного права. РФ закликають припинити війну і вивести сили з усієї території України у межах міжнародно визнаних кордонів. 

Глави МЗС країн G20 не змогли погодити спільну позицію щодо війни в Україні

Джерело: The Indian Express
Міністри закордонних справ країн G20 не змогли у четвер погодити підсумкове комюніке з пунктами, які стосуються України, через розбіжності щодо російсько-українського конфлікту.

Про це заявив глава МЗС Індії Субраманьям Джайшанкар.

«Були питання, і, відверто кажучи, вони (глави МЗС G20 - ред.) були стурбовані конфліктом в Україні. Були розбіжності. Були розбіжності, які ми не могли усунути», — заявив Джайшанкар.

Він додав, що члени погодилися з більшістю питань, що стосуються занепокоєння менш розвинених країн, наприклад, зміцнення багатосторонності, сприяння продовольчій та енергетичній безпеці, зміна клімату, гендерні питання та боротьба з тероризмом.

Шольц анонсував поставку в Україну додаткових САУ Gepard і системи Iris-Т

Джерело: Укрінформ
Німеччина буде продовжувати разом із партнерами допомагати Збройним силам України як зброєю, так і з точки зору підготовки солдатів.

«Путін продовжує робити ставку на воєнну перемогу. Але цієї перемоги не буде. Також і тому, що ми та наші партнери будемо продовжувати підтримувати Україну», - сказав глава уряду ФРН.

Він нагадав, що Німеччина протягом року, що минув, надала Україні всебічної допомоги на понад 14 млрд євро.

Політик перерахував зброю, яку його держава передала Україні в тісній координації з партнерами, зокрема, зазначив, що ближчими тижнями Україна отримає додаткові САУ Gepard і системи Iris-Т, які захистять від російських повітряних атак. Промисловість паралельно працює над виробництвом боєприпасів і запчастин.

В Естонії завершила навчання по стрільбі з гаубиць FH-70 п’ята група українців

Джерело: ERR

На Центральному полігоні Сил оборони Естонії в середу пройшли навчальні стрільби, які стали завершальним етапом навчання п’ятої групи українських артилеристів.

Іспит складали дев'ять українських артилерійських розрахунків. Щоб навчитися стріляти з гаубиць FH-70, українським артилеристам знадобилося лише два тижні. 

«У них багатий досвід роботи з радянськими системами озброєнь, що буксируються. Отже, можна сказати, що двох тижнів цілком вистачає», – сказав командир естонського артилерійського батальйону, підполковник Аллан Райдма.

Це вже п'ята група українських артилеристів, яка проходить навчання в Естонії. Досі їм доводилося стріляти лише з гаубиць радянського зразка Д-20 і Д-30 152 калібру – одного з найпоширеніших на просторі колишнього СРСР.

XII Світовий конгрес українців відбудеться у Варшаві

Джерело: сайт СКУ

ХІІ Світовий конгрес українців відбудеться у польській столиці Варшаві 19-22 жовтня 2023 року.

«На цьому заході світове українство підіб’є підсумки своєї діяльності, а також визначить стратегічні кроки на майбутнє. Центральні теми: наближення перемоги України над російським імперіалізмом та післявоєнна відбудова», – повідомили у Конгресі.

Словаччина може передати Україні свої МіГ-29

Джерело: Агентство АР

Сусідня з Україною Словацька Республіка розглядає можливість передати Україні десять справних літаків радянського зразка Міг-29 уже впродовж ближчого часу.

«На тлі нових звернень до західних країн щодо винищувачів Словаччина розглядає можливість надання Україні 10 із 11 літаків радянського виробництва МіГ-29», – зауважив міністр оборони країни.

Українські міста продовжують отримувати допомогу від Польщі

Джерело: gdansk.pl

Намети незламності, в яких можна зігрітися або підзарядити електроніку, відправлять із Гданська до трьох українських міст: Херсона, Запоріжжя та Харкова. 

Такі намети, а загалом цього разу їх буде шість, поїдуть разом із генераторами, обігрівачами та необхідною внутрішньою інсталяцією. Придбали все це за кошти Фундації Гданської (Fundacja Gdańska). Її президент Яцек Бендиковський підрахував, що гуманітарна та технічна допомога, яка була відправлена ​​з Гданська в Україну від початку війни, складає близько 8-9 мільйонів злотих.

Зазначимо, що Гданськ не вперше допомагає наметами незламності. У грудні 2022 року в Україну з цього міста доставили 10 таких наметів.

Литовсько-Польсько-Українська бригада імені Великого гетьмана Костянтина Острозького бере участь у навчаннях НАТО

Джерело: Міністерство оборони України 

Литовсько-Польсько-Українська бригада імені Великого гетьмана Костянтина Острозького бере участь у навчаннях НАТО «Союзницький дух 23», які тривають у Німеччині.

«V корпус армії США, Командування підготовки 7-ї армії Сухопутних військ ЗС США, Литовсько-Польсько-Українська бригада імені Великого гетьмана Костянтина Острозького разом із військовими Сполучених Штатів Америки, Литви, Німеччини, Польщі, Великої Британії та Румунії та союзниками по НАТО беруть участь у багатонаціональних навчаннях «Союзницький дух 23», - ідеться в повідомленні.

Allied Spirit — це навчання армії США для багатонаціональних партнерів, які проводяться на полігонах Командування підготовки 7-ї армії Сухопутних військ Збройних сил США в Графенвері та Хоенфельсі (Німеччина).

«Союзницький дух 23» — це багатонаціональні командно-штабні навчання з використанням технології комп’ютерного моделювання в трьох країнах для відпрацювання інтегрованих функцій командування та контролю за реалістичним тактичним сценарієм проти реалістичної загрози, яка триватиме протягом першого тижня березня.

1 березня

Світовий Конґрес Українців посилив Армію дронів 30 комплектами

Джерело: Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації  

Світовий Конґрес Українців посилив Армію дронів 30 комплектами DJI Matrice 300 RTK. Безпілотники вже на передовій. 

За ініціативи UNITED24 українські громади з понад 70 країн світу зібрали на дрони понад $630 000 через платформу Unite With Ukraine. 

 

«Пташки» вирушили на Донецький, Харківський, Луганський, Запорізький, Херсонський напрямки та в прикордонні області на півночі країни. Вони допоможуть бійцям контролювати лінію фронту, знаходити найбільш замасковані позиції окупантів та влучно коригувати артилерію по ворожих позиціях. 

Єврокомісія запропонувала суттєво збільшити виробництво боєприпасів для потреб  України і своїх власних

Джерело: Der Spigel

До України будуть збільшені поставки військової амуніції. Країнам–постачальникам витрати відшкодовуватиме ЄС.

Для поповнення запасів країн ЄС та забезпечення потреб України в довгостроковій перспективі, Європейське оборонне агентство EDA здійснить спільну закупівлю боєприпасів 155 мм.

Також має бути забезпечено  довгострокове збільшення європейських потужностей з випуску боєприпасів.

Документ з цими пропозиціями вже отримали посли всіх країн Європейського Союзу.

Іспанія виділила 4,1 млн євро на ремонт призначених для України танків Leopard

Джерело: El Mundo

Оборонне відомство Іспанії вже працює над підготовкою шести бойових танків Leopard 2A4 для відправки в Україну.

Бойові машини знаходяться на підприємствах підрядника Santa Bárbara в Алькала-де-Гуадайра (Севілья), де вони проходять перевірку четвертого рівня - найбільш вичерпну - перед відправкою на фронт. За оцінками оборонного відомства, адаптація цих машин обійдеться в 4,1 мільйона євро.

Інформація про ремонт опублікована на Платформі державних закупівель. Хоча в контракті немає специфікацій, з якими можна було б ознайомитися, 4,1 мільйона будуть виділені на «приведення бойових танків Leopard моделі 2A4 в експлуатаційні умови». 

Танки Leopard, які Іспанія збирається відправити на фронт цієї весни, покинули базу матеріально-технічного забезпечення Касетас. З 2012 року там зберігалися 53 бойові танки, які держава придбала у Німеччини. Ці бронемашини зберігалися відповідно до протоколу НАТО, але хоча міністр Маргарита Роблес в якийсь момент заявила, що вони знаходяться в «абсолютно жалюгідному» стані, з'ясувалося, що машини все ще придатні до експлуатації. Їх ремонт міністерство оборони оцінило в 4,1 мільйона євро.

До програми Grain from Ukraine долучилися вже 43 країни

Джерело: Укрінформ

До гуманітарної програми Grain from Ukraine вже долучилося 43 країни.

Про це сказала посол Міністерства закордонних справ України з особливих доручень, координаторка Ради експортерів та інвесторів Ольга Трофімцева.

«На сьогодні вже 43 країни беруть участь у програмі Grain from Ukraine. Завдяки внескам наших партнерів ми змогли закуповувати в першу чергу продовольчу пшеницю у наших фермерів і відправляти в ті країни, які найбільш потребують цих зернових», – розповіла вона.

Трофімцева зазначила, що у межах програми Україна постачає продовольство в країни, які перебувають на межі голоду.

Як повідомлялося, програма Grain from Ukraine передбачає закупівлю українського зерна країнами-партнерами та передачу його державам, які потерпають через гуманітарну кризу. Програма реалізується в партнерстві з World Food Program під егідою Організації Об'єднаних Націй.

Більшість українських шукачів притулку за кордоном планують повернутися додому 

Джерело: Управління Верховного комісара ООН у справах переселенців

Російська агресія змусила майже 8 мільйонів людей виїхати з України до Європи, йдеться в оприлюдненій нещодавно заяві. 

За даними ООН, 77% тих, хто за кордоном, планують повернутися на Батьківщину. 12% опитаних мають намір зробити це протягом найближчих 3 місяців.  Водночас близько 18% переселенців все ще не визначилися з часом повернення. Однак також прагнуть якомога швидше повернутися додому.

Представник Пентагону пояснив недоцільність надання Україні винищувачів F-16

Джерело: CNN

Заступник міністра оборони США з політичних питань Колін Кал вважає недоречним надання Україні винищувачів F-16. Про це він сказав у вівторок, 28 лютого, на слуханнях Комітету Палати представників США з питань нагляду за допомогою США Україні.

«Мені просто важко сказати будь-якому члену Конгресу чи американському народу, що цей долар, витрачений зараз, найкраще використати на F-16», – наголосив він.

За словами заступника міністра оборони США, на надання Україні F-16 і навчання пілотів знадобиться 18 місяців. Витрати на це швидко виснажать виділені гроші для надання допомоги США Україні.

Кал вважає, що F-16 зараз не є одним із трьох пріоритетів для Києва, якими є ППО, артилерія та бронетехніка.

Генсек НАТО запросив Зеленського на саміт у Вільнюсі

Джерело: LRT

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що запросив президента Володимира Зеленського взяти участь у саміті Альянсу в Вільнюсі у липні.

«Я запросив президента Зеленського взяти участь у саміті НАТО у Вільнюсі. Я твердо вірю, що це буде сильним знаком нашої солідарності, підтримки, яку союзники надають Україні, і я сподіваюся, що пан Зеленський зможе бути присутнім. Звичайно, це залежатиме від ситуації в Україні, яка все ще перебуває в розпалі війни», - зауважив генеральний секретар. 

У США розглядають поставки в Україну зрідженого газу

Джерело: Європейська правда

Компанія Sustainable Solutions з Техасу анонсувала два проєкти з постачання в Україну зрідженого газу.

Про це розповів генеральний директор компанії Еміль Пенья.

За його словами, наразі компанія вже уклала угоду про оренду плавучого терміналу із прийому зрідженого газу, який планується розмістити біля узбережжя Естонії.

«В нас є два танкери для перевезення зрідженого газу, які будуть обслуговувати цей термінал. Ми готові запустити цей проєкт вже до жовтня. При цьому частину газу вже готова викупити Естонія, ще частину – Латвія. Однак більшу частину ми готові запропонувати Україні», – заявив він.

За словами Пеньї, вже наступного тижня до Х’юстона прибуде  керівництво «Нафтогазу» для ведення відповідних переговорів.

Український бізнес просить ООН і Туреччину сприяти роботі «зернової угоди»

Джерело: Європейська правда

Бізнес-спільнота України у вівторок виступила зі спільним закликом до сторін-гарантів Чорноморської зернової ініціативи – ООН і Туреччини – сприяти її стабільній роботі, продовженню і розширенню, а також забезпечити вільне торговельне судноплавство в регіоні Чорного моря.

Про це повідомляє видання з посиланням на текст заяви, яку поширило міністерство відновлення України.

Підписанти заяви – Європейська бізнес-асоціація, Американська торговельна палата й Український клуб аграрного бізнесу – вказують, що бізнес уже четвертий місяць поспіль потерпає від планомірних дій російської делегації в Спільному координаційному центрі, що здійснює перевірки зерновозів у межах «зернової угоди».

Вони закликають забезпечити стабільну та своєчасну роботи інспекторів при СКЦ для прискорення руху суден, а також забезпечити вільне торговельне судноплавство в Чорному морі для всіх сторін або створити рівні умови для українського та російського експорту, поширивши перевірки і на судна РФ.

Також бізнес просить підтримати продовження «зернової угоди» щонайменше на один рік з автоматичним продовженням, а ще – розширити її дію на Миколаївський морський порт та інші порти й термінали в Бузько-Дніпровському каналі й спеціалізований морський порт «Ольвія».

«Жінки зі сталі» закликали Папу Римського посприяти звільненню з полону 167 українок

Джерело: Координаційний штаб

Співзасновниця ГО «Жінки зі сталі», матір захисника Маріуполя Наталя Кравцова,  закликала Папу Римського Франциска посприяти звільненню з полону 167 українок та передала листа від родин військових.

Розмовляючи з Папою Римським, вона наголосила, що в російському полоні вже понад 9 місяців утримуються 167 жінок – українських захисниць, медикинь, некомбатанток.

«Це і зовсім юні дівчата, й матері, які більше року, з моменту оточення російськими військовими Маріуполя, не бачили своїх дітей. Але російська сторона не зважає на будь-які аргументи та відмовляється їх звільняти чи обмінювати», – розповіла жінка.

Члени української делегації звернулися до Папи Римського з проханням долучитися до звільнення українських жінок та важкопоранених бійців, а також знайти третю країну для репатріації українських військовополонених.

Зустріч Папи Римського з родинами полонених українських захисників відбулася 24 лютого у Ватикані.

28 лютого 

Українські військові завершують навчання на системах Patriot 

Джерело: CNN
Сполучені Штати завершують курс підготовки українських фахівців протиповітряної оборони на системах Patriot, які проходять у Форті Стілл, штат Оклахома.

Про це заявив у вівторок під час слухань в Комітеті Палати представників США з питань Збройних сил директор з операцій Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Дуглас Сімс, передає Укрінформ із посиланням на CNN.

«Збройні сили США незабаром завершать підготовку та оснащення першої в Україні батареї Patriot», – зауважив генерал.

Він підкреслив, що Пентагон вперше розкриває інформацію про те, коли подібні тренування можуть завершитися.

«Ми впевнені, що українці застосовуватимуть системи Patriot з тим же вмінням, яке вони демонструють щодня з наявними можливостями ППО», – зауважив Сімс.

Він також повідомив, що загалом із січня американські військові навчили понад тисячу українців, довівши загальну кількість тренованих українських військових до 4 тисяч.

Німеччина збільшує підтримку України у сфері охорони довкілля і захисту клімату

Джерело: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України 

Уряд Німеччини збільшує підтримку України для розвитку кліматичної політики, захисту біорізноманіття та зеленого відновлення.

Про це повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України за результатами зустрічі української делегації з німецькими партнерами у Берліні.

«44,5 млн євро - саме таким є загальний бюджет проєктів технічної допомоги, які реалізовуватимуться в Україні в межах Міжнародної кліматичної ініціативи. Це як нові проєкти, так і ті, що планувалося запустити до війни, або робота яких була тимчасово призупинена з початком бойових дій», - йдеться у повідомленні.

У міністерстві уточнили, що проєкти охоплюватимуть питання підтримки України у виконанні Паризької угоди та адаптації до наслідків зміни клімату в Чорноморському регіоні, а також створення системи торгівлі квотами на викиди.

Крім цього, передбачається впровадження доступних технологій та методів управління, формування політики низьких викидів, збереження старовікових лісів Карпат, підвищення спроможності України долати наслідки війни та інтегруватися до ЄС.

Допомога НАТО для України перевищила €100 мільярдів – Столтенберг

Джерело: Генсек НАТО Єнс Столтенберг

Обсяг допомоги, яку Альянс та країни-союзниці надали Україні з початку російського вторгнення для забезпечення її права на захист перевищила 100 мільярдів євро.

Про це у вівторок у Гельсінкі під час виступу на Північному саміті SAMAK (Соціал-демократичні партії та профспілкові рухи у країнах Півночі) заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

«Разом союзники по НАТО надають більше 100 мільярдів євро для України. Ми зараз маємо терміново виконати наші зобов’язання, які прийняли у вимірі тренування та поставок важкої зброї. Ключові спроможності мають прибути в Україну до того, як росія зможе перехопити ініціативу», – наголосив керівник Альянсу.

Німецька компанія почала постачати Україні розвідувальні системи SurveilSPIRE

Джерело: сайт компанії

Німецька компанія Rheinmetall на замовлення уряду постачає Україні автоматизовані розвідувальні системи SurveilSPIRE.

Системи призначені для моніторингу великих ділянок місцевості з мінімальною кількістю особового складу. У цьому проєкті Rheinmetall співпрацює з естонською компанією DefSecIntel.

Ці розвідувальні системи складаються з мобільних веж спостереження з камерами, здатними працювати вдень і вночі, автопілотованих мінідронів і системи управління. У комплект постачання також входять транспортні засоби.

«Вартість замовлення вимірюється двозначною сумою в мільйони євро. Поставки вже розпочалися», - йдеться у заяві.

Виготовлені естонською компанією DefSecIntel, вежі спостереження SurveilSPIRE можна завантажити на причепи і швидко доставити до місця експлуатації. Для монтажу потрібно три людини; робота повністю автоматизована.

Система включає бездротові канали зв'язку (4G і Starlink) для передачі відео на мобільний командний пункт. Сонячні панелі забезпечують безперервну роботу без кабелів живлення або джерела палива. Система покладається на автопілотовані розвідувальні дрони, які здійснюють патрулювання і польоти за призначенням. Це дає змогу інспектувати виявлені загрози і дозволяє оператору ініціювати необхідні контрзаходи.

Канадські військові показали, як навчають українців керувати танками Leopard 2

Джерело: Twitter

Збройні сили Канади показали, як навчають українських військових керувати німецькими танками Leopard у Польщі.

Відео опублікували канадські військові у Twitter.

«Збройні сили Канади у партнерстві зі Збройними силами Польщі навчають українських новобранців основам роботи на танку Leopard на заході Польщі», – йдеться у підписі до відео.

У відео можна побачити роботу на тренажері Leopard, завантаження боєприпасів у гармату танка, а також тренування на Leopard 2 на полігоні.

Україна висунула свою кандидатуру до Ради керуючих МАГАТЕ

Джерело: пресслужба Міністерства енергетики 

Україна висунула свою кандидатуру до Ради керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на 2023 - 2025 роки і чекає на підтримку цієї ініціативи від міжнародних партнерів.

Про це сказав міністр енергетики України Герман Галущенко під час неформальної зустрічі міністрів енергетики та транспорту ЄС, що відбулася 27 лютого у Стокгольмі.

Міністр енергетики повідомив, що Україна висуває свою кандидатуру до Ради керуючих МАГАТЕ на 2023 - 2025 роки і закликав учасників засідання долучитися до обговорення цього питання і підтримати українську заявку.

У війні росії проти України нейтральність неможлива – посол Японії

Джерело: Укрінформ

У війні росії проти України нейтральність неможлива ні для Японії, ні для будь-якої іншої країни, де б вона не знаходилася.

Про це заявив посол Японії в Україні Кунінорі Мацуда у виступі на третьому українсько-японському форумі «Відповідальне партнерство. Україна та Японія в контексті війни росії».

Японський дипломат зазначив, що наразі для Японії і України стало набагато очевиднішим, що обидві країни мають багато спільних викликів і спільних інтересів, а наш спільний сусід росія – це одна з багатьох проблем, з якими доводиться мати справу нині і доведеться в майбутньому.

Мацуда відзначив, що недавнє голосування в ООН за українську резолюцію засвідчило, що міжнародна підтримка України залишається сильною.

«Тому ми переконані, що підтримка Японією України – це правильна справа, і ми будемо продовжувати підтримувати Україну стільки, скільки це буде необхідно», - запевнив посол Японії в Україні.

Естонія закликає ЄС збільшити закупівлю боєприпасів для України

Джерело:  Bloomberg

Міністр оборони Естонії Ханно Певкур закликав ЄС зосередитися на якнайшвидшому придбанні боєприпасів для України для запуску промислового виробництва, замість того, щоб відправляти наявні запаси.

Про це він написав у листі до глави дипломатії ЄС Жозепа Борреля.

«Ми, звичайно, повинні надати 155-мм боєприпаси з наявних запасів, але попит стимулює пропозицію лише тоді, коли підписуються нові контракти з промисловістю», – написав Певкур.

Міністр підкреслив, що обсяги виробництва боєприпасів в Європі наразі є недостатніми не лише для постачання Україні, але й для поповнення запасів у довгостроковій перспективі, оскільки Росія за один день вистрілює місячний обсяг європейського виробництва артилерійських снарядів.

Війна в Україні буде центральною темою візиту Шольца у Вашингтон 

Джерело: Європейська правда

Війна в Україні стане центральною темою зустрічі канцлера Німеччини Олафа Шольца і президента США Джо Байдена у Вашингтоні в п'ятницю.

Про це заявив у понеділок на брифінгу у Вашингтоні директор із комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі.

«Я можу впевнено сказати, що війна в Україні буде головною темою обговорення. І це дасть президенту Байдену ще один шанс подякувати канцлеру та народу Німеччини за всю підтримку, яку вони надали Україні. Вони дійсно активізувалися та розширили можливості, які вони готові направити в Україну, причому останнім прикладом цього є танки Leopard», – сказав Кірбі.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц зустрінеться з президентом США Джо Байденом 3 березня у Вашингтоні.

Це перший візит Шольца у Білий дім після повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року.

Естонія та естонці надали Україні гуманітарну допомогу вже на понад 23 млн євро

Джерело: МЗС Естонії у Твіттері

Естонія та естонці за час повномасштабної війни передали в Україну гуманітарну допомогу загальною вартістю понад 23 млн євро, при цьому найбільшу частку складає саме допомога через низові ініціативи.

До гуманітарної допомоги на 23,1 млн євро зарахували практично увесь спектр допомоги, поза військовою і фінансами на відбудову: машини й обладнання для рятувальників, генератори, фінансову допомогу на купівлю пального, речі першої необхідності, комп’ютери і планшети, медикаменти тощо. 

При цьому лише 4,1 млн євро складає допомога, надана через державні механізми, тоді як вартість допомоги від приватного сектору та громадських ініціатив сягає 19 млн євро. 

Вартість переданої Естонією військової допомоги (станом ще на 1 лютого) сягала 370 млн євро - понад 1% ВВП країни, що робить її найбільшим донором для України (наступні - Латвія, Польща, Литва, Норвегія). 

На відбудову України і проєкти розвитку Естонія виділила 6 млн євро, зосередившись на Житомирській області.

27 лютого

Міністерка фінансів США вшанувала загиблих у війні з рф та відвідала київську школу

Джерело: Укрінформ

Міністерка фінансів США Джанет Єллен під час свого візиту до Києва вшанувала загиблих українських військовослужбовців та відвідала школу, яка, зокрема, фінансується завдяки американській допомозі.

Очільниця Мінфіну у понеділок поклала квіти до стіни пам'яті загиблих за Україну.

«Тисячі цивільних загинули і багато життів було зруйновано. Попри це Україна лишається з гордо піднятою головою... Ми зобов'язалися зробити свій внесок у підтримку української гідності не лише на словах, але й на ділі. Ми продовжимо працювати з нашою коаліцією, щоби надавати військову, економічну і гуманітарну допомогу Україні. Ми продовжимо змушувати кремль платити ціну за цю незаконну війну», – заявила Джанет Єллен.

Очільниця Мінфіну також відвідала київську школу, де фінансування США дає змогу продовжувати навчання дітей і виплачувати заплати вчителям попри жорстоке вторгнення росії.

«Для мене велика честь бути сьогодні в Києві з вами. Попереду будуть важкі дні. Багато з вас минулого року зазнали більше страждань, ніж більшість людей за все своє життя. І все ж ви сказали мені, що те, що ви пережили, лише зміцнює вашу рішучість», – відзначила вона.

Під час відвідування школи міністр оголосила про виділення перших 1,2 млрд доларів з 10 млрд прямої бюджетної підтримки.

Олександр Камишін очолить офіс з євроінтеграції української компанії в Європі

Джерело: телеграм-канал
Голова правління АТ «Укрзалізниця» Олександр Камишін подає у відставку. Він очолить офіс з євроінтеграції української компанії в Європі.

«Залізниця продовжує працювати за графіком. А я подаю у відставку. За спільним рішенням з віцепрем’єром Кубраковим очолю офіс з євроінтеграції Укрзалізниці в Європі», – зазначив він.

Він уточнив, що залишає посаду «зі спокійним серцем», адже компанія працює чітко і злагоджено.

«Впевнений, що в компанії і далі все буде добре. Вдячний Президенту Зеленському і віцепрем'єру Кубракову за високу оцінку моєї роботи на позиції», – додав Камишін.

Франція виділить фінансову допомогу українським спортсменам для підготовки до Олімпіади-2024

Джерело: Inside the Games

Міністерство спорту Франції профінансує підготовку українських спортсменів до Олімпійських ігор-2024, які прийматиме Париж. З відповідною заявою виступила міністерка спорту Амелі Удеа-Кастера.

Міністерка спорту Франції Амелі Удеа-Кастера повідомила, що уряд її країни виділить 1 мільйон євро на допомогу українським спортсменам у підготовці до Олімпіади та Паралімпіади наступного року в Парижі.

«Моє міністерство збирається виділити конкретну допомогу в розмірі 1 мільйона євро, щоб українська делегація, яка їде на ці Олімпійські та Паралімпійські ігри, була якомога краще підготовлена. Ми хочемо, щоб Україна була представлена якнайкраще. Ми визначимо найкращий спосіб зробити цю допомогу максимально ефективною», – заявила міністерка спорту.

У Польщі планують передати Україні решту танків Leopard 2 упродовж кількох тижнів

Джерело: Польська Агенція Пресова

Польща планує передати Україні ще 10 танків Leopard 2 та 60 танків Т-72 і PT-91 Twardy (модернізована версія) упродовж кількох тижнів.

Про це заявив міністр канцелярії прем’єр-міністра Польщі Міхал Дворчик.

За його словами, це відбудеться після завершення навчання у Польщі українських танкових екіпажів.

Щодо 60 модернізованих танків Т-72 і PT-91 Twardy, то їх передання відбудеться у той же період або й швидше, зауважив урядовець.

«Фактично, вони вже перебувають у процесі передання. Тож незабаром вони потраплять в Україну», – констатував польський міністр.

Єврокомісія та Польща запускають ініціативу з пошуку викрадених росіянами українських дітей

Джерело: Європейська правда

Європейська комісія та Польща започатковують ініціативу щодо пошуку українських дітей, який російські військові незаконно вивезли з окупованих територій України.

Про це повідомила речниця Єврокомісії Дана Спінант на брифінгу у Брюсселі.

«За оцінками, з початку вторгнення російські війська відправили тисячі українських дітей до Росії. Викрадення українських дітей – це велика соціальна проблема, трагедія та злочин», – сказала Спінант.

«Саме тому разом із Польщею ми запускаємо цю ініціативу за підтримки агентств ООН. Мета – об’єднати сили для збору доказів, щоб знайти викрадених дітей, а відповідальні за злочини були притягнуті до відповідальності», – додала речниця.

Болгарія відновлює виробництво 122-мм снарядів радянського зразка, щоб передати їх ЗСУ

Джерело: 24 канал

Йдеться про Вазовський машинобудівний завод. Він не працював 35 років, проте його відновили для потреб українських військових. 

Американський мільярдер передасть $3,25 мільйона на «швидкі» для України 

Джерело: Reuters

Американський мільярдер та менеджер гедж-фонду Білл Акман пообіцяв виділити 3,25 мільйона доларів на придбання 15 автомобілів швидкої допомоги для України.

Про це йдеться у листі інвестора Вітні Тілсона, який входить до консультативної ради благодійної організації Акмана Pershing Square Foundation.

Як зазначається, Тілсон очолює зусилля із закупівлі автомобілів швидкої допомоги для України, якими керуватиме група гуманітарної допомоги MOAS (Migrant Offshore Aid Station), що базується на Мальті.

Пожертва Акмана покриє придбання 15 спецавтомобілів швидкої допомоги Toyota 4x4 Land Cruiser та витрати на їх експлуатацію на передовій. Автомобіль Land Cruiser коштує близько 116 тисяч доларів. Його конструкція дає змогу медичному персоналу надавати допомогу пацієнтам стоячи.

США, Німеччина та Польща можуть провести спільні військові маневри

Джерело: DW

Вашингтон веде переговори з Берліном та Варшавою про проведення спільних військових навчань у Польщі у відповідь на загрозу східному флангу НАТО з боку рф, заявив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

Пісторіус наголосив, що можливість проведення таких навчань «розглядається», але не навів подробиць. За його словами, військові маневри у країні, що межує з Україною, стали б «дуже чітким» сигналом союзникам у НАТО, а також президенту росії володимиру путіну.

Глава міноборони ФРН сказав: «Альянс далеко не такий слабкий, як довгий час вважав путін».

Навпаки, наголосив він, НАТО «набагато сильніше і згуртованіше, ніж минулого року», до вторгнення російських військ в Україну.

Пісторіус також додав, що для держав Східної Європи, таких як Польща, країни Балтії, Словаччина та інших, «важливо бачити, що Німеччина як найважливіший європейський член Альянсу і США як трансатлантичний партнер виконують свої оборонні зобов’язання».

Рада з прав людини ООН обговорить розслідування злочинів рф в Україні на щорічній сесії

Джерело: The Guardian
У Женеві в понеділок, 27 лютого, стартує щорічна сесія Ради з прав людини ООН, головною темою якої стане розслідування воєнних злочинів російської армії в Україні.

Через кілька днів після того, як Генеральна асамблея ООН у Нью-Йорку переважною більшістю голосів проголосувала за вимогу до росії негайно вивести війська з України, очікується, що тема війни домінуватиме під час відкриття головної щорічної сесії вищого правозахисного органу ООН у Женеві.

Однією з ключових резолюцій буде продовження розслідування на високому рівні злочинів рф, скоєних в Україні після повномасштабного вторгнення.

Німеччина передала Україні військові мостоукладальники та вантажівки

Джерело: Європейська правда

Німеччина в рамках військової допомоги для України передала мостоукладальні машини та вантажівки.

Німеччина передала Україні шість броньованих мостоукладальних машин Biber, 20 тисяч аптечок, 8 вантажівок Zetros і 10 зимових маскувальних сіток.

Раніше повідомлялося, що до кінця лютого Німеччина передасть Україні керовані ракети, п'ять самохідних артилерійських установок Gepard та іншу техніку.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024