Реакція світу на війну росії проти України 6 – 12 березня

12 Березня 2023, 14:39
Реакція світу на війну росії проти України ОНОВЛЮЄТЬСЯ 7658
Реакція світу на війну росії проти України

Видання Район.Закордон збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення та злочини росії в Україну. 

Інформація оновлюється упродовж тижня. 

***

12 березня

Міністр оборони Туреччини вірить в продовження "зернової угоди"

Джерело: Європейська правда.

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що він вірить в те, що угода, яка дозволяє експортувати українське зерно через Чорне море, буде продовжена після 18 березня.

Чорноморська зернова ініціатива мала на меті запобігти світовій продовольчій кризі, дозволивши українському зерну, заблокованому російським вторгненням, безпечно експортуватися з трьох українських портів.

Угода була продовжена на 120 днів у листопаді і буде продовжена 18 березня, якщо жодна зі сторін не висловить заперечень. Однак Москва вже дала зрозуміти, що погодиться на продовження лише за умови зняття обмежень, що впливають на її власний експорт.

 

Туреччина раніше заявляла, що докладає всіх зусиль для продовження угоди. «Під час окремих переговорів з російською та українською сторонами ми побачили, що обидві сторони підходять до цього позитивно. Ми віримо, що це завершиться позитивно», - сказав Акар.

Чехи збирають гроші на другу РСЗВ «Вампір» для України

Джерело: АрміяINFORM.

Чеський волонтерський рух продовжує проєкт «Подарунок для путіна», у рамках якого збирають гроші і закуповують важке озброєння для Сил оборони України. 

Черговий «подарунок» – друга реактивна система залпового вогню RM-70 із ракетами на кожен день року.Реактивна система залпового вогню RM-70 Vampire (РСЗВ «Вампір») по суті є істотно модернізованим варіантом оригінальної чеської РСЗВ RM-70 GRAD із заряджальним пристроєм, на базі шасі Tatra 815. Абревіатура RM-70 означає «raketomet vzor 1970». 

Нинішня краудфандингова кампанія «The RM-70 and 365 missiles for the Ukrainian army» на цей час зібрала вже половину із потрібних 2 мільйони євро.

Я поїду або в Київ і Москву, або нікуди – Папа Римський

Джерело: Європейська правда.

Папа Римський Франциск заявив, що готовий відвідати Україну, але лише за умови, що після цього обов’язково відвідає Москву.

«Я бажаю поїхати в Київ. Я хочу поїхати в Київ. Але за умови, що поїду в Москву. Я відвідаю або обидва місця, або жодного», – заявив Папа.

Франциск визнав, що наразі відвідати Москву він не може, але «це не неможливо»: «Сподіваюсь, що ми зможемо це здійснити. Але ніяких обіцянок немає».

Він також сказав, що пропонував українському президенту Володимиру Зеленському приїхати до Ватикану для аудієнції.

«Та зрештою він відклав її після початку бомбардувань і сказав, що не скасовує її, а відтерміновує до моменту, коли зможе подорожувати за кордон», – зазначив Папа Римський.

 

11 березня

ЄС хоче перекрити шлях обходу Росією санкцій через треті країни

Джерело:Bloomberg.

Європейський Союз планує звернутися до третіх країн, які в останній рік різко збільшили імпорт передових технологій та інших товарів із ЄС, посилити торгівельний контроль, аби вони не використовувались Росією для обходу санкцій.

До третіх країн, до яких хоче звернутись Брюссель для посилення відстеження та збору інформації про торгівлю, належать зокрема Туреччина, Об'єднані Арабські Емірати, Казахстан і ще кілька інших країн Східної Європи та Центральної Азії.

Посилений контроль, як очікується, допоможе визначити, чи потрапляють підсанкційні товари до Росії через треті країни. Його ЄС проситиме поширити на санкційні товари й технології, які можуть бути використані Росією у військових цілях.

Експрезидентка Естонії закликала надати Україні винищувачі

Джерело: інтерв’ю Tagesspiegel.

Колишня президентка Естонії Керсті Кальюлайд заявила, що Захід повинен допомогти Україні винищувачами якнайшвидше, аби наблизити українську перемогу у війні з Росією.

Якщо українці кажуть, що їм потрібні винищувачі, то ми повинні їм допомогти, – наголосила Кальюлайд і додала, що кожен день на фронті в Україні гинуть близько 100 українських військових, а близько 300 отримують поранення.

Данія розраховує передати Україні перші Leopard 1 протягом весни

Джерело: Європейська правда.

Виконувач обов’язків міністра оборони Данії Троельс Лунд Поульсен назвав орієнтовні строки передання Україні танків Leopard 1 у межах візиту на німецьке підприємство FFG, що займається їхнім ремонтом.

Я дуже радий, що відвідав FFG. Я був там, щоб побачити, що робота з підготовки танків Leopard 1 для України просувається, і ми зможемо відправити їх якнайшвидше, – цитує Поульсена пресслужба Міноборони Данії.

Пишаюся тим, що Данія у співпраці з іншими країнами підтримує українську боротьбу за свободу великою і важливою пожертвою, і ми все ще сподіваємося, що зможемо доставити перші танки в Україну навесні, – додав він.

Німецька залізниця перестала возити гуманітарну допомогу в Україну безкоштовно

Джерело: Spiegel.

Дочірня компанія німецького залізничного перевізника Deutsche Bahn – DB Cargo, що займається вантажними перевезеннями та логістикою, через рік з початку повномасштабного вторгнення РФ припинила безкоштовно доставляти гуманітарні вантажі в Україну.

За даними газети, DB Cargo, вочевидь, припинила здійснювати безкоштовні перевезення в Україну з 1 січня. Компанії, які хочуть відправити допомогу в Україну, повинні будуть повністю оплачувати перевезення, що наразі становить до 6000 євро за контейнер.

Сейм Литви закликав не допускати росіян і білорусів до Олімпійських ігор

Джерело: Європейська правда.

Литовський парламент у п’ятницю одноголосно ухвалив резолюцію, в якій закликає не допустити російських і білоруських спортсменів і чиновників до участі в Олімпійських іграх та інших міжнародних змаганнях.

У документі наголошується олімпійський принцип, згідно з яким «спорт повинен служити гармонійному розвитку людства, з метою сприяння розвитку мирного суспільства, яке прагне до збереження людської гідності».

Виходячи з цього, литовські парламентарі закликають усі парламенти світу «висловити свою чітку і рішучу незгоду» з будь-якими пропозиціями дозволити російським і білоруським спортсменам і офіційним особам брати участь в Олімпійських іграх або інших міжнародних змаганнях, зокрема й під нейтральним прапором.

10 березня

ОАЕ надали Україні гуманітарної допомоги на $100 мільйонів

Джерело: пресслужба Мінекономіки у Телеграмі
 

Об'єднані Арабські Емірати надали Україні гуманітарної допомоги на 100 млн дол.

«Це відбулось одразу після візиту до Об’єднаних Арабських Еміратів української делегації на чолі із першим віцепрем’єр-міністром – міністром економіки України Юлією Свириденко», - йдеться у повідомленні.

У міністерстві зазначають, що гуманітарна допомога призначена для жителів Херсонської та Миколаївської областей — люди в цьому регіоні отримають теплий одяг та засоби гігієни.

Норвегія надасть Україні наземну систему ППО NASAMS

Джерело: сайті норвезького уряду

Норвегія надасть Україні дві комплектні бойові установки NASAMS у співпраці зі США.

«Україна має критичну потребу захистити себе від ракетних атак, і Норвегія допоможе», – зазначив міністр оборони Норвегії Бйорн Арілд Грам.

У співпраці зі США Норвегія надасть Україні дві вогневі установки NASAMS. Вони прибудуть на додаток до двох вогневих підрозділів, наданих Сполученими Штатами минулої осені.

«NASAMS зарекомендувала себе як ефективна система ППО. Додавання ще двох вогневих одиниць значно покращить здатність України захищати свої міста та критичну інфраструктуру від російських ракетних атак», – йдеться у повідомленні.

Також Норвегія навчатиме український персонал обслуговуванню та експлуатації системи.

Чорнобаївська громада отримала автомобілі від литовських податківців

Джерело:  Херсонська ОВА у Телеграмі 

Чорнобаївська громада Херсонщини вже отримала від податкової служби Литви шість нових авто, ще дві автівки після технічного обслуговування теж доправлять у громаду.

«У Чорнобаївській громаді – шість нових авто. Ще дві автівки після технічного обслуговування теж доправлять у громаду», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що два вантажних мікроавтобуси, три мінівени та три легковики - це допомога податкової служби Литви для Чорнобаївської громади, що донедавна була чи не найгарячішою точкою Херсонської області.

Як підкреслили в ОВА, ворог досі тероризує Херсонщину артударами, але відновлення вже почалося. Автомобілі будуть використовувати для суспільних та інфраструктурних потреб громади.

Британія та Франція будуть спільно тренувати українських морпіхів

Джерело: Sky News

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак під час зустрічі з президентом Франції Емманюелем Макроном у Парижі у п’ятницю домовились спільно займатись підготовкою українських морських піхотинців.

Про це обоє лідерів заявили на спільній пресконференції.

Серед іншого, Макрон заявив, що Париж і Лондон роблять усе можливе, аби повномасштабна війна в Україні не поширилась на інші частини світу.

«Ми ухвалили рішення про конкретні спільні дії щодо підготовки українських військових і високотехнологічних сегментів», – додав він.

 

Своєю чергою британський прем’єр наголосив, що Британія та Франція працюють разом, аби президент РФ Путін ніколи більше не зміг використати енергетику як зброю.

«Ми домовилися навчати українських морських піхотинців, допомагаючи Україні отримати вирішальну перевагу на полі бою і виграти цю війну», – зазначив Сунак.

Прем'єр Британії: Війна в Україні закінчиться за столом переговорів, але зараз не час для них

Джерело: The Guardian

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що війна в Україні закінчиться за столом переговорів, але зараз Києву потрібна підтримка для створення міцної позиції для участі в них.

Про це він сказав під час поїздки до Парижа.

Сунак сказав, що підтримує президента Володимира Зеленського, щоб він був у «найкращій ситуації для проведення цих переговорів».

Британський прем'єр зазначив, що зараз не час для мирних переговорів, і підтвердив свою готовність надати додаткову підтримку Україні, щоб забезпечити їй перевагу на полі бою.

«Звичайно, це закінчиться, як і всі конфлікти, за столом переговорів, але це рішення має прийняти Україна. І що нам потрібно зробити, так це поставити їх у найкращу можливу ситуацію для проведення цих переговорів у відповідний момент, який має сенс для них», – сказав Сунак.

«Але наразі пріоритетом має бути надання їм ресурсів, тренувань і підтримки, необхідних для просування вперед і створення переваги на полі бою», – додав він.

До Києва прибула прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін

Джерело: НВ

Прем'єрка Фінляндії вже зустрілася із Зеленським. Разом вони вшанували пам'ять загиблого Героя України «Да Вінчі», із яким сьогодні прощаються в Михайлівському соборі у Києві.

 

Макрон призначив спецпосланника з питань допомоги і відбудови України

Джерело: Twitter

Президент Франції Еммануель Макрон призначив колишнього віцепрезидента Європейського банку реконструкції та розвитку з політики і партнерств П'єра Хайльбронна спецпосланником з питань допомоги і відбудови України.

Про це сам Хайльбронн написав у Twitter.

«Для мене надзвичайна честь отримати довіру президента Еммануеля Макрона, який призначив мене Спеціальним посланником з питань допомоги та відбудови України. З огляду на цей величезний виклик, я прагнутиму координувати й активізувати зусилля Франції для відбудови України», – написав він українською, англійською та французькою мовами.

 

Фінляндія виділить Україні додаткові 29 млн євро допомоги

Джерело: Європейська правда

Фінляндія надасть Україні додаткові 29 мільйонів євро гуманітарної допомоги та підтримки співпраці з метою розвитку.

«Щоб полегшити страждання людей та допомогти Україні у розпал війни, Фінляндія виділить 15 мільйонів євро на гуманітарну допомогу та 14 мільйонів євро на співпрацю у галузі розвитку», - сказано у повідомленні.

5 мільйонів євро гуманітарної допомоги Фінляндії буде надано через Український гуманітарний фонд Управління ООН з координації гуманітарних питань, який підтримує продовольчу безпеку, медичні послуги та екстрене житло, а також роботу місцевих організацій громадянського суспільства. 

5,4 мільйона євро буде надано через двох інших важливих для Фінляндії партнерів в Україні - Всесвітню продовольчу програму та Міжнародний Комітет Червоного Хреста.

Частина гуманітарної допомоги надходить через фінські організації громадянського суспільства. 

Адміністрація Байдена запропонувала окреме фінансування для України у бюджеті на 2024 рік

Джерело: CNN

Адміністрація президента США Джо Байдена представила державний бюджет на 2024 фінансовий рік, в якому враховано конкретне фінансування для допомоги Україні у війні проти РФ та протидію Китаю.

Державному департаменту та Агентству США з міжнародного розвитку пропонується виділити $63,1 мільярда, включно з конкретним фінансуванням для України, що майже на $5 мільярдів більше, ніж у скоригованому бюджеті на 2023 фінансовий рік.

Запит включає $1,7 мільярда, «які допоможуть Україні перемогти у війні та закласти фундамент реформ і відновлення для досягнення миру, а також допоможуть іншим партнерам, які постраждали від війни, стабілізувати свою економіку та підготуватися до відновлення».

 

Крім того, новий бюджет передбачає збільшення на $1,5 мільйона фінансування Центру глобальної взаємодії, який підтримуватиме програми протидії пропаганді та дезінформації з боку Росії.

Адміністрація також просить $8,9 «на підтримку пріоритетної стратегічної мети США щодо збільшення загального фінансування НАТО, починаючи з 2023 року, як це було погоджено Північноатлантичною радою в грудні 2022 року».

9 березня

Ощадбанк отримав від ЄІБ ліміт фінансування у €25 мільйонів для підтримки бізнесу

Джерело: пресслужба банку

Ощадбанк отримав від Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) ліміт фінансування в розмірі 25 млн євро для підтримки українського підприємництва.

«У рамках нової тристоронньої угоди з Європейським інвестиційним банком та Європейським інвестиційним фондом (Групою ЄІБ) Ощадбанк отримав новий ліміт у розмірі 25 млн євро для фінансування бізнесу за програмою гарантійного механізму», - йдеться в повідомленні.

Угода розширює доступ до кредитування підприємствам, які не мають достатньої застави на всю суму кредиту. Завдяки тристоронньому партнерству 70% кредиту покривається гарантією ЄІБ, а позичальник має забезпечити заставою лише 30% суми кредиту. Очікується, що завдяки збільшенню ліміту Ощадбанк зможе профінансувати більше 150 клієнтів на суму близько 1 млрд грн.

Фінляндія дозволила Естонії реекспорт 122-мм гаубиць і снарядів до них в Україну

Джерело: Європейська правда

Уряд Фінляндії на засіданні в середу схвалив дозвіл для Естонії на реекспорт своєї військової техніки та обладнання в Україну.

Рішення стосується експорту 122-мм гаубиць D-30 і снарядів до них. Кількість одиниць обох військових товарів не вказана.

«Одержувачем товарів є Збройні Сили України. Естонія зазначила, що кількість озброєння, що експортується, є конфіденційною», – йдеться в рішенні фінського уряду.

Ймовірно, експорт відбуватиметься в межах пакета військової допомоги на загальну суму 113 мільйонів євро, затвердженого урядом Естонії в січні 2023 року.

У ньому містяться «десятки» 155-мм і 122-мм гаубиць, тисячі снарядів і вантажівок для їх використання, понад сотню протитанкових гармат Carl-Gustav і більше тисячі одиниць боєприпасів до них.

Київське метро отримало допомогу від Міжнародної організації

Джерело: Віталій Кличко Телеграмі 

Столичне метро отримало 10 500 розкладних стільців, 1500 ковдр та 1500 матраців від Міжнародної організації з міграції для використання станцій як укриття під час повітряних тривог.

«Завдяки гуманітарній допомоги Міжнародної організації з міграції перебування мешканців столиці на підземних станціях метро під час повітряних тривог стане більш комфортним. Комунальне підприємство «Київський метрополітен» отримало 10 500 розкладних стільців, 1500 ковдр та 1500 матраців», – зауважив мер.

Він зазначив, що допомога буде розподілена на кожну підземну станцію, яка використовується як укриття. Для того, щоб отримати стільці, необхідно звернутися до чергового персоналу на станції.

За словами Кличка, ковдри та матраци використовуватимуться у випадку довготривалої повітряної тривоги (понад 12 годин).

Принцеса Уельська побувала у Солсбері, де тренуються бійці ЗСУ

Джерело: Твіттер

У звичайному камуфляжі, простоволоса й усміхнена. Дружина спадкоємця британського престолу виконує свої обов’язки у королівській родині, буваючи на важливих заходах. Кожен вихід привертає увагу мільйонів. Відтак і восьмого березня шанувальники герцогині Кейт побачили її разом з українськими військовими, які проходять вишкіл у Солсбері.

Дружина принца Вільяма сніжним ранком 8 березня була на полігоні. Вона зустрілася з військовослужбовцями Ірландської гвардії. Принцеса написала слова підтримки гвардійцям, роботу яких знає й шанує.

ЄС посилюватиме допомогу Україні – Боррель відреагував на нову російську атаку

Джерело: Укрїнформ

Євросоюз засуджує чергову масовану ракетну атаку росії проти України та відповідає на подібні вчинки агресора посиленням допомоги для України як у військовому, так і у цивільному вимірах, зокрема, координацією зусиль з відновлення країни.

Про це у четвер у Стокгольмі перед початком неформальної зустрічі міністрів ЄС з питань розвитку заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель.

«Вчора ми обговорювали, як підтримати Україну військовим шляхом, сьогодні ми будемо обговорювати, як підтримати відбудову України. Ця відбудова, дійсно, вже розпочалася, ми надали багато підтримки цивільному населенню, намагалися відновити постачання електроенергії. Сьогодні ми чули погані новини про нову атаку росіян на Запорізьку АЕС, яка була знову від’єднаною від електромережі України», – сказав Боррель.

Польща передала Україні ще 10 Leopard 2 – міністр оборони

Джерело: Європейська правда

У Польщі завершилось навчання українських військовослужбовців на танках Leopard 2, і Україна отримала решту 10 з 14 обіцяних одиниць техніки з польського боку.

Про це на брифінгу в четвер заявив віцепрем’єр – міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак.

«Ми підтримуємо Україну в межах міжнародної коаліції. Крім польських 14 танків Leopard, у складі цього батальйону є також чотири танки з Канади, вісім танків із Норвегії, а також шість – з Іспанії», – зазначив міністр.

Він додав, що веде переговори з іспанською колегою Маргаритою Роблес щодо можливого надання Україні більшої кількості танків – «можливо, ще чотирьох».

Латвія передала перші автомобілі Україні, які були вилучені за водіння у нетверезому стані

Джерело; сайт Уряду

У вівторок, 7 березня, на засіданні Кабінету Міністрів (МК) розглянули інформаційну доповідь і проект розпорядження про безоплатну передачу Україні державних транспортних засобів. 

Уряд вирішив безкоштовно передати військовим частинам Міністерства оборони України, Вінницькому обласному клінічному госпіталю та територіальному медичному об’єднанню Куп’янської ради вісім державних автомобілів.

Польща готова передати Україні власні МіГ-29

Джерело: PAP

Президент Польщі Анджей Дуда підтвердив готовність Варшави передати Україні власні винищувачі МіГ-29 в межах міжнародної коаліції.

«Та частина МіГ-29, яка залишилася в Польщі і яка зараз служить у наших військово-повітряних силах – ми готові передати ці літаки, і я впевнений, що Україна була б готова негайно їх використати» – заявив Дуда.

Також він висловив упевненість у тому, що українські збройні сили в майбутньому захочуть переходити на стандарти НАТО і використовувати F-16.

Уряд Чехії схвалив направлення місії для розслідування воєнних злочинів в Україні

Джерело:  ČT24

Чеський уряд у середу схвалив направлення місії у складі до 15 співробітників Військової служби правопорядку для допомоги в розслідуванні воєнних злочинів в Україні.

Чеська місія буде входити до складу слідчої групи Міжнародного кримінального суду й залучатись на періодичній основі – по чотири-шість тижнів кілька разів на рік залежно від потреб МКС.

«Співробітники Військової поліції повинні бути розгорнуті насамперед на території України, але вони також можуть виконувати завдання в Нідерландах, де базується МКС», – пояснив речник чеського Міноборони Їржі Таборський.

Очікується, що місія військової поліції Чехії триватиме до кінця 2023 року. Цьогоріч очікується, що її вартість становитиме 12,4 мільйона крон, наступного року – 17,2 мільйона крон.

8 березня

Зеленський обговорив із генсеком ООН проблему повернення викрадених українських дітей

Джерело: ОП

Президент Володимир Зеленський наполягає на порятунку українських дітей, викрадених росією, а також поверненні всіх депортованих росіянами українських громадян і полонених військовослужбовців.

Про це він заявив під час спільної з генсеком ООН пресконференції у Києві.

«Говорили про масштабне викрадання росією наших українських дітей і про те, як врятувати їх від цього геноциду, як повернути їх додому, до рідних. Я дякую пану генеральному секретарю за підтримку нашої позиції щодо особливо чутливих питань», - сказав глава держави.

Зеленський також наголосив, що росія силою вивезла сотні тисяч українців.

«Ми маємо повернути всіх наших громадян додому, і наших воїнів, яких утримують у російському полоні, - вони всі мають бути звільнені», - підкреслив президент.

Німеччина передала для ЗСУ ще дві САУ Gepard із амуніцією

Джерело:  дані уряду ФРН

Україна отримала від Німеччини ще дві САУ Gepard та іншу військову допомогу.

Згідно з оновленим списком, разом із доставленими двома зенітними установками Gepard загальна їх кількість сягнула 34. У нинішньому пакеті допомоги також передано 6 тис. комплектів боєприпасів до них.

Окрім САУ доправлено дві патрульні машини для прикордонників (раніше таких Україна отримала 120 одиниць) і шість мобільних антенних систем (на додаток до 24).

Вся допомога передана із запасів промисловості.

Міністри оборони ЄС погодили надання €1 мільярда на компенсацію негайної військової допомоги Україні

Джерело: Укрінформ

Міністри оборони ЄС погодилися з пропозицією щодо надання Україні негайної військової допомоги, зокрема поставок упродовж тижнів артснарядів калібрів 155 мм та 152 мм, і для компенсації з Європейського фонду миру буде виділено 1 мільярд євро.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель у Стокгольмі під час пресконференції за підсумками неформальної зустрічі міністрів оборони країн-членів ЄС.

Євросоюз до кінця березня підготує 11 тисяч українських військових

Джерело: Укрінформ

Допоміжна тренувальна місія ЄС для України до кінця березня завершить підготовку 11 тисяч військовослужбовців ЗСУ, а до кінця року кількість навчених військових фахівців сягатиме 30 тисяч.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель у Стокгольмі на пресконференції за підсумками неформальної зустрічі міністрів оборони країн-членів ЄС.

У Німеччині цьогоріч пройдуть підготовку 9 тисяч українських військових

Джерело: Міноборони ФРН у Твіттері
 

Міністр оборони ФРН Боріс Пісторіус на зустрічі глав оборонних відомств ЄС у Швеції заявив, що до кінця року у Німеччині пройдуть підготовку загалом 9 тисяч військовослужбовців ЗСУ.

«Міністр оборони Пісторіус оголосив про доставку 18 німецьких Leopard 2 в Україну до кінця цього місяця та навчання близько 9000 українських військових до кінця року», – йдеться у дописі.

ЗСУ потрібно вчетверо більше снарядів, ніж обіцяє Європа

Джерело: Bloomberg

Вранці 8 березня у Стокгольмі розпочалося засідання міністрів оборони країн ЄС, на якому обговорюватимуть зброю, швидкість у рішеннях та солідарність держав. Зокрема, у ЄС підготували проєкт пропозиції про виділення 1 мільярда євро на закупівлю артилерійських снарядів для військових України, однак це не покриє дефіцит.

Про це перед зустріччю з колегами із країн Євросоюзу у Швеції журналістам сказав міністр оборони України Олексій Резніков.

Він підкреслив, що військовим України необхідно щонайменше у чотири рази більше боєприпасів, ніж це може надати проєкт пропозиції ЄС.

«Нам потрібно більше. Нам потрібен один мільйон снарядів», – підкреслив Резніков.

Україна отримає танки Leopard з Німеччини та Португалії до кінця березня

Джерело: Spiegel

Основні бойові танки Leopard, обіцяні Німеччиною та Португалією, будуть доставлені в Україну до кінця березня.

Про це заявив німецький міністр оборони Борис Пісторіус.

«Я можу сказати вам, що я щойно дізнався, що 18 німецьких танків Leopard 2A6 і три португальських танки можуть прибути в Україну цього місяця», - сказав Пісторіус в кулуарах зустрічі міністрів оборони ЄС у Швеції.

Танки прибудуть в країну з підготовленими екіпажами, а потім можуть відправитися на фронт.

Канада готується передати Україні сотні сучасних дронів і розширює програму військових навчань

Джерело: National Post

Канада продовжує допомагати Україні протистояти російській агресії, зокрема, підтримує ЗСУ озброєнням. Очікується, що в Оттаві найближчим часом ухвалять рішення щодо передачі нашій державі дронів та розширять програму вишколу бойових медиків.

Уряд Канади на чолі з прем'єром Джастіном Трюдо веде перемовини щодо постачання нашій державі сотень високотехнологічних дронів. Разом з тим в Києві неодноразово заявляли, що такі БпЛА є єдиним продуктом на ринку, що може задовольнити практично всі операційні потреби.

Власне, ще влітку 2022 року пані віцепрем'єр-міністр України Юлія Свириденко надсилала листа міністрам оборони та фінансів Канади. У них йшлося про прохання стосовно передачі 300 дронів Teledyne Flir R70 Skyranger, які виробляють у провінції Онтаріо.

За словами посадовиці, тактичні дрони відіграють ключову роль на полі бою, і поки, на жаль, українські БпЛА вразливі до засобів електронної війни, до яких вдається Росія. Як відомо, наші безпілотники мають обмежені можливості, зокрема, щодо використання вночі та за поганих погодних умов.

Президент Швейцарії виступає проти експорту зброї в Україну, посилаючись на нейтралітет

Джерело: AFP

Президент Швейцарії Ален Берсе заявив, що його країна, як і раніше, виступає проти експорту зброї в охоплену війною Україну.

Про це він заявив у вівторок в кулуарах зустрічей в Організації Об'єднаних Націй.

Швейцарія забороняє реекспорт швейцарської зброї до країн, що перебувають у стані війни, але питання давньої традиції нейтралітету країни обговорюється з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну трохи більше року тому.

«Дискусія про експорт зброї, озброєння... поки у нас є (наша) законодавча база в Швейцарії, це неможливо», - заявив Берсет, який наразі обіймає посаду президента країни на ротаційній основі протягом одного року.

«Для уряду і для Федеральної ради ми повинні, і ми хочемо, підтримувати цю правову базу і працювати в цій правовій базі», - сказав він.

Його коментарі пролунали після того, як наприкінці лютого Берлін звернувся до Швейцарії з тим, що німецькому виробнику зброї Rheinmetall дозволили придбати старі швейцарські танки Leopard, гарантувавши, що вони не будуть передані Україні.

Хоча багата альпійська країна, яка не є членом Європейського Союзу, наслідує приклад блоку в питанні санкцій проти Москви, вона поки що демонструє меншу гнучкість у питанні свого військового нейтралітету.

Незважаючи на тиск з боку Києва і його союзників, Швейцарія досі відмовлялася дозволити країнам, які володіють зброєю швейцарського виробництва, реекспортувати її до України, і до цього часу відхилила прямі запити Німеччини, Іспанії та Данії.

Польща готова створити центр обслуговування танків Leopard, наданих Україні

 Джерело: Bloomberg

Польща готова створити центр технічного обслуговування німецьких танків Leopard, переданих Україні.

Про це заявив міністр оборони Маріуш Блащак.

Блащак очікує, що його німецький колега Борис Пісторіус переконає промисловість країни постачати запчастини для старих танків Leopard, які Польща зобов'язалася передати Україні.

«Основною проблемою є нестача запчастин. Я сподіваюся на прорив», – сказав він.

Швеція, Норвегія та Ісландія навчатимуть українських саперів у Литві

Джерело: Dagens Nyheter

Швеція вирішила долучитись до тренувальної місії з підготовки українських саперів у Литві, у якій також беруть участь Норвегія та Ісландія.

Про це розповів шведський міністр оборони Пол Йонсон.

Як пояснив посадовець, місія потрібна для того, щоб шляхом розмінування Україна могла розпочати свій військовий наступ, а цивільне населення – повернутися до своїх домівок і відновити сільське господарство.

«Ідея полягає в тому, щоб підготувати 48 українських інструкторів, які підготують по 100 саперів, що загалом становитиме 4800 українських саперів. Це буде важливим внеском у зміцнення їхнього потенціалу», – каже Йонсон.

Шведські інструктори прибули в Литву зі Шведського центру знешкодження боєприпасів та розмінування. Як пояснив підполковник шведської армії Карл-Аксель Бломдаль, вони братимуть участь у кількаетапній навчальній програмі на 30 днів.

«Ще до війни Україна була однією з найбільш забруднених боєприпасами часів обох світових воєн. Зараз вона заповнена приблизно одним мільйоном снарядів і великими територіями мін», – пояснив він.

7 березня

Канадські військові показали, як транспортують до України допомогу

Джерело: Твіттер
 
У Збройних силах Канади показали, як канадські військовослужбовці транспортують міжнародну допомогу до України.

Відповідне відео розміщене на сторінці Королівських канадських військово-повітряних сил.

«Вже більше року оперативна авіаційна група у Прествіку, Шотландія, надає важливий повітряний транспорт для перевезення військової та гуманітарної допомоги з усієї Європи, щоб підтримати Україну у скрутний час», – йдеться у дописі під відео.

Україна вже отримала $38 мільярдів міжнародної допомоги 

Джерело: НБУ 

Обсяги міжнародної допомоги Україні станом на кінець лютого 2023 року перевищили 38 млрд доларів США.

Про це йдеться у Макроекономічному та монетарному огляді за березень 2023 року.

«З початку повномасштабного вторгнення станом на кінець лютого 2023 року обсяги міжнародної допомоги перевищили 38 млрд дол. Завдяки надходженням міжнародної фінансової допомоги міжнародні резерви зростали, починаючи з жовтня 2022 року, і станом на кінець січня 2023 року досягли 29,9 млрд дол», – йдеться у повідомленні.

Литва відправить до ФРН інструкторів для навчання українських військових

Джерело: LRT
 
Литва відправить до Німеччини 40 інструкторів для навчання українських військових.

Про це повідомив міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас після зустрічі з німецьким колегою Борисом Пісторіусом.

«Близько 40 литовських інструкторів візьмуть участь у різних курсах підготовки українських військових у Німеччині», – сказав міністр журналістам на пресконференції у вівторок.

Пісторіус подякував Литві за таке рішення.

За словами Анушаускаса, литовські військові інструктори навчають українських військових у Великій Британії та інших північних країнах.

Україна веде онлайн-переговори з партнерами про продовження «зернової угоди» 

Джерело: Reuters 

Україна розпочала онлайн-переговори з партнерами щодо продовження Чорноморської зернової ініціативи, спрямованої на те, щоб Київ міг продовжувати поставки зерна на світові ринки.

Видання зазначило, що Україна не веде переговорів з Росією, яка заблокувала українські чорноморські порти після свого вторгнення минулого року, але Київ розуміє, що його партнери ведуть переговори з Москвою.

Чорноморська зернова ініціатива була започаткована за посередництва Організації Об'єднаних Націй та Туреччини в липні минулого року, а в листопаді її було продовжено. Її термін дії закінчується 18 березня, якщо не буде досягнуто домовленості про продовження.

У США діаспора провела захід про докази насильства рф у війні проти українців

Джерело: Генеральне консульство у Нью-Йорку

Осередок Союзу українок Америки Нью-Джерсі спільно зі Світовою Федерацією українських жіночих організацій організували в Українсько-американському культурному центрі штату – місті Bиппані – захід «Докази та досвід насильства росії у війні проти українців: активістська позиція».

Захід відбувся за участі делегації України на 67-й сесії Комісії ООН зі становища жінок.

Генконсульство висловило вдячність організаторам, учасникам і учасницям заходу за неоціненні внески у справу створення спеціального міжнародного трибуналу для переслідування злочинів росії: агресії, геноциду, воєнних злочинів, у тому числі – використання зґвалтувань як військової зброї.

«Світ має знати про звірства рф, агресор має бути покараний!», – наголосили у ГКУ.

Україна отримала допомогу для енергосектору з 30 країн

Джерело: пресслужба міністерства
 
З початку великої війни Україна отримала від міжнародних партнерів 450 вантажів гуманітарної допомоги з енергетичним обладнанням. Загальна вага допомоги сягнула понад 5650 тонн.

Про це повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко.

«Завдяки цій допомозі ми змогли відновити роботу великої кількості об’єктів енергетичної інфраструктури, які росіяни обстрілювали з ракет, дронів та артилерії. Це надзвичайно великий внесок в енергетичну стабільність України і, зрештою, нашої майбутньої перемоги», – зазначив Галущенко.

Серед отриманого обладнання – понад 1700 генераторів, близько тисячі трансформаторів, мобільні газові котельні, спецтехніка, високовольтне обладнання для ремонту ЛЕП, пересувна кабельна лабораторія. Всього допомогу Україні надали 30 країн світу з різних континентів.

10 українських пілотів можуть прибути до США для оцінки навичок

Джерело: CNN

Ще десять українських військових пілотів можуть прибути до США для оцінки навичок управління бойовими літаками.

Раніше американські ЗМІ повідомили, що у Сполучених Штатах уже перебувають два українських пілоти з метою оцінки їхніх навичок.

«Один з чиновників повідомив CNN, що ще 10 українських пілотів можуть приїхати до США для такої ж перевірки та оцінки», – повідомив телеканал.

Оцінка рівня професіоналізму українських пілотів проводиться на військовій базі Національної гвардії ВПС США в Аризоні частиною, яка спеціалізується на навчанні на винищувачах F-16.

У Повітряних силах підтвердили, що США аналізують готовність двох українських льотчиків та їхній бойовий досвід для того, щоб концептуально зрозуміти, скільки часу знадобиться для потенційного майбутнього навчання пілотів «на тому типі літака, який буде визначено і який буде оголошено».

Німецькі інструктори навчають українських військових працювати із системою ППО IRIS-T

Джерело: Мінісерство оборони України

Військовослужбовці Повітряних сил Збройних сил Німеччини проводять тактичну підготовку українських військових на системі протиповітряної оборони IRIS-T SLM.

«Військовослужбовці Повітряних сил Збройних сил Німеччини проводять тактичну підготовку українських військових на системі ППО IRIS-T Infra-Red Imaging System – Tail/Thrust Vector controlled SLM.Вони спираються на свій досвід роботи з подібними системами, які вже були введені в Збройні сили Німеччини. Для цього моделюється використання системи за допомогою загальних сценаріїв», - йдеться в повідомленні.

Систему озброєння IRIS-T SLM можна розгорнути проти широкого спектру загроз, включно з повітряними загрозами, такими як дрони, літаки, вертольоти або крилаті ракети.

Система доставлена в Україну та використовується Збройними силами України для захисту населення та критичної інфраструктури від російських авіаударів. Вона інтегрована в існуючі системи протиповітряної оборони.

Держдеп США номінував Тайру на міжнародну премію для жінок IWOC

 
Українська волонтерка й парамедик Юлія «Тайра» Паєвська, командир підрозділу «Янголи Тайри» удостоєна щорічної міжнародної премії держсекретаря США для жінок International Women of Courage (IWOC).

Премія вручатиметься 11 номінанткам з усього світу в Білому домі.

«Премія IWOC Держсекретаря США присуджується вже 17-й рік поспіль жінкам з усього світу, які продемонстрували виняткову мужність, силу та лідерство в захисті миру, справедливості, прав людини, гендерної рівності, а також у розширенні прав і можливостей жінок та дівчат у всій різноманітності – часто з великими особистими ризиками й жертвами», – зазначається в повідомленні Держдепартаменту США.

Церемонія нагородження лауреатів IWOC 2023 року відбудеться 8 березня в Білому домі. Її проведуть держсекретар США Ентоні Блінкен і перша леді Джилл Байден.

 

6 березня 

У Раді Європи закликали створити механізм для повернення вивезених до Росії українських дітей

Джерело: Європейська правда

У Раді Європи заявили про необхідність термінових дій для возз'єднання українських дітей, переміщених до Росії та окупованих Росією територій, з їхніми сім'ями.

Про це заявила комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович за підсумками візиту в Україну.

«Відмова Росії повернути українських дітей, розлучених зі своїми сім'ями та законними опікунами, є серйозним порушенням їхніх прав людини. Необхідно терміново визначити конкретні механізми та рішення для возз'єднання цих дітей з їхніми сім'ями», – йдеться у заяві Міятович на сайті РЄ.

За її словами, також необхідна більша ясність щодо суб'єктів та процедур, через які батьки, родичі, опікуни та діти можуть звернутися за допомогою у возз'єднанні сімей.

«Це питання найвищого пріоритету, і воно має вирішуватися спільними зусиллями, в тому числі за участю міжнародних організацій, із залученням усього наявного експертного потенціалу», – заявила Міятович.

У Стокгольмі міністри оборони ЄС обговорять військову допомогу для України

 

Міністри оборони країн-членів ЄС 7 березня проведуть у Стокгольмі (Швеція) неформальну зустріч, головною темою якої буде прискорення темпів надання Україні допомоги у боротьбі проти російської агресії.

«Міністри оборони країн ЄС прибудуть 7-8 березня до Стокгольму для участі в зустрічі у рамках Ради міністрів ЄС із закордонних справ (питання оборони)… Міністри оборони насамперед обговорять військову допомогу ЄС для України, особливо тренування (персоналу) Збройних сил України в рамках Допоміжної військової місії ЄС для України (EUMAM Ukraine). Командувачі місії нададуть оновлену інформацію про її поточний статус на першій сесії зустрічі. Представник від України також буде присутній. Міністри оборони обговорять і фінансування замовлення артилерійських боєприпасів для підтримки України», – йдеться у повідомленні.

Уряд США просить Конгрес виділити ще $250 мільйонів на енергообладнання для України

Джерело: Голос Америки

Уряд США подав запит до Конгресу щодо виділення додатково 250 мільйонів доларів на нові трансформатори та енергообладнання для України.

Про це заявив помічник держсекретаря США з питань енергоресурсів Джеффрі Паєтт.

«Сполучені Штати минулого року надали 53 мільйони доларів на додаткову допомогу з устаткуванням для енергомереж. Зараз ми закуповуємо більше обладнання на 125 мільйонів для нагальної підтримки енергетики. І ми щойно подали запит до Конгресу, щоб ще 250 мільйонів доларів коштів уряду США було виділено на нові трансформатори для обладнання, щоб підвищити надійність енергомережі України, побудувати систему, яка менше залежить від нафти та газу і більше фокусується на відновлюваних джерелах енергії, вітровій та сонячній енергії, які потрібні Україні», – сказав Паєтт.

За його словами, він «має всі підстави очікувати», що після перемоги у війні Україна відновить позиції великого експортера енергії.

Шмигаль обговорив з лідерами Соціал-демократичної партії Німеччини постачання озброєння

 

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у Києві обговорив із співголовою Соціал-демократичної партії Німеччини Ларсом Клінгбайлем і лідером фракції соціал-демократів у Бундестазі Рольфом Мютценіхом постання озброєння, відновлення енергетики та гуманітарне розмінування.

«Обговорили потреби й постачання озброєння для України. Німецька зброя сьогодні рятує життя та прокладає шлях до перемоги та до миру. Також високо цінуємо допомогу Німеччини у відновленні енергетичної інфраструктури та готовність надати підтримку в гуманітарному розмінуванні», – написав глава уряду.

Болгарія через посередників відправила Україні зброї на 1 млрд доларів

Джерело: Euractiv

Болгарська зброя на мільярди доларів потрапила в Україну через інші країни за останні два роки без жодної прямої угоди між Україною та Болгарією.

До війни, з початку 2021 року до 24 лютого 2022 року, Україна не укладала прямих угод з болгарськими збройовими компаніями, які є основними експортерами зброї та боєприпасів, вироблених за радянськими стандартами для української армії.

Однак лише минулого року Болгарія опосередковано експортувала в Україну озброєння на суму щонайменше 1 мільярд доларів, повідомляє видання з посиланням на джерела.

Попри те, що тодішня віцепрем'єрка і міністр економіки Болгарії Корнелія Нінова, лідерка проросійських соціалістів у Болгарії, повторювала, що не дозволить експортувати болгарську зброю для української армії, болгарська збройова промисловість мала рекордні продажі за кордон, переважно до Польщі та Румунії, звідки зброя потім відправлялась в Україну.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан збирається до Києва

Джерело: N1

Візит прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до Києва готується та відбудеться «після виконання всіх передумов».

Про це заявив глава МЗС Угорщини Петер Сійярто.

«Ми отримали запрошення, і зараз потрібно виконати технічну частину підготовчих робіт. Після виконання всіх передумов візит може відбутися, але зараз ми перебуваємо на етапі технічної підготовки», – сказав Сійярто.

На уточнювальне запитання, чи є політична воля здійснити візит, угорський дипломат відповів, що «ми отримали запрошення і цінуємо його». 

«Нещодавно прем’єр-міністр розмовляв із президентом Зеленським у Брюсселі. Ми завжди готові до діалогу, сподіваємося, що діалог матиме сенс. Зараз усе готуємо, подивимося», - сказав він.

Віктор Орбан залишається одним із небагатьох лідерів держав ЄС, які не відвідали Київ після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Очолюваний Британією фонд для надання зброї Україні потерпає від затримок 

Джерело: The Guardian

Очолюваний Британією міжнародний фонд у розмірі 520 мільйонів фунтів стерлінгів для надання Україні нових озброєнь, який мав би бути «малобюрократичним», потерпає від затримок.

Поки фондом було виділено лише 200 мільйонів фунтів стерлінгів на тлі попереджень про те, що решта фінансування не забезпечить озброєння на «фронті до літа».

Учасники торгів скаржаться на те, що процес, яким керує міністерство оборони Великої Британії у співпраці з шістьма іншими європейськими країнами, розчаровує пропущеними термінами - і МО визнало, що присудження контрактів «неминуче забирає багато часу».

Заснований у серпні минулого року, Міжнародний фонд для України мав стати «гнучким фондом з низьким рівнем бюрократії», який надаватиме нове спорядження, навчання та кошти на ремонт для українських збройних сил, поки Київ бореться з російським вторгненням.

Він мав стати додатковим способом надання військової допомоги Україні на додаток до прямих пожертв західних урядів, але затримки демонструють складність забезпечення потоків військової допомоги відповідно до амбіцій політиків.

Двоє українських пілотів відбули до Сполучених Штатів Америки 

Джерело: Юрій Ігнат, речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат

Двоє українських пілотів відбули до Сполучених Штатів Америки для аналізу навичок українських льотчиків і потреб потенційної навчальної бази з підготовки управлінням сучасними літаками.

«Мова про двох пілотів... (У США) аналізують готовність українських льотчиків, їхній бойовий досвід, їхні знання для того, щоб концептуально зрозуміти, скільки часу знадобиться, які треба витратити навчально-матеріальні засоби, яку базу обрати для потенційного майбутнього навчання пілотів на тому типі літака, який буде визначено і який буде оголошено», - сказав Ігнат.

Він нагадав, що наразі літак F-16 розглядається як найбільш вірогідний для того, щоб стати основним бойовим літаком Повітряних сил у майбутньому.

«Ці пілоти – уже досвідчені льотчики і працюють зараз з нашими партнерами, щоб зрозуміти, як саме можна організувати навчальний процес», – сказав речник ПС.

Він додав, що потрібно також організувати підготовку військових інженерів та інфраструктури України до прийому західної техніки.

Між Берліном і Варшавою зросла напруга на тлі критично важливих постачань Києву

Джерело: Bloomberg

У відносинах Берліна та Варшави загострилась напруга на тлі критично важливих військових  постачань Україні та напередодні національних виборів у Польщі. 

Суперечки між Варшавою і Берліном щодо ракет, танків і запчастин вийшли на новий рівень, пише видання. Польські лідери зараз не втрачають можливості розкритикувати Берлін. Нещодавно звинувачення зосередилися на зволіканні з відправкою бойових танків Leopard 2 на фронт, що викликало загрозу відправки бронетехніки німецького виробництва без схвалення Берліна.

Після того, як канцлер Олаф Шольц дав зелене світло на відправку бойових танків, поляки заявили, що старіші моделі Leopard 2, які вони зобов'язалися відправити, будуть малопридатними для використання без запчастин з Німеччини.

«Основна відповідальність лежить на Федеративній Республіці Німеччина, головному виробнику цих танків. Ми так довго закликали німецьку сторону приєднатися до танкової коаліції і не лише постачати танки, але й запчастини до них», – заявив минулого тижня президент Польщі Анджей Дуда. 

За словами одного з чиновників, який говорив на умовах анонімності, уряд у Варшаві вважає, що Німеччина більше зосереджена на конкуренції з Польщею за міжнародне визнання, ніж на наданні Києву того, що йому потрібно.

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024