Під парламентом Грузії почалися сутички, поліція застосувала сльозогінний газ та водомети

08 Березня 2023, 14:40
Під парламентом Грузії почалися сутички 1192
Під парламентом Грузії почалися сутички

Під парламентом Грузії, де протестують проти ухвалення скандальних проєктів про «іноагентів», почалися сутички.

Поліція застосувала сльозогінний газ, повідомляє Interpressnews.

Напруга зросла після того, як співорганізатори протесту закликали переміститися до усіх трьох виходів з парламенту. Шеренги спецназу не дають цього зробити. Люди скандують «росіяни» та «раби». Поліція кілька разів застосовувала сльозогінний газ, поруч з парламентом помітили також водомет. 

Тим часом МВС опублікувало заяву, що акція «набула насильницького характеру» і що якщо протестувальники будуть ігнорувати законні вимоги поліції, до них «застосують пропорційну силу, як визначено законодавством, включно із спецзасобами». 

Від поліції лунають заклики до протестувальників розійтися з попередженнями, що інакше можуть застосувати силу. 

У самому парламенті невелика група опозиційних депутатів намагається пробитися до кабінету спікера, наполягаючи, що мають право вимагати негайної зустрічі з ним у зв’язку з тим, що відбувається під парламентом. Охорона не пропускає їх. 

Нагадаємо, парламент Грузії схвалив у першому читанні законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу», який значною мірою наслідує російське законодавство про «іноагентів». Розгляд проєкту вже 7 березня став несподіванкою, спершу планувалося, що його винесуть в залу 9 березня. Обговорення почали за відсутності більшості опозиційних депутатів.

Того ж вечора Євросоюз попередив Грузію про «серйозні наслідки» в разі остаточного ухвалення закону, а в США натякнули на можливі санкції проти Грузії.

***

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі записала відеозвернення у якому підтримала протестувальників проти законопроєкту щодо виявлення «іноземних агентів».

Своє відеозвернення Зурабішвілі оприлюднила на своїй сторінці у Facebook.

– Звертаюся до вас, до тих, хто сьогодні ввечері стоїть на Руставелі, як я стояла сама багато разів. Я поруч із вами, тому що ви представляєте вільну Грузію. Країну, яка належить до вільної Європи, і ніхто не зможе її забрати. Цей закон нікому не потрібен, він написаний під диктовку Москви, – сказала Зурабішвілі під час свого звернення до нації.

Грузинська лідерка заявила, що накладе вето на законопроєкт, який ухвалив парламент у першому читанні 7 березня.

***

Ніч, що розпочалася бурхливими сутичками між правоохоронцями і учасниками стихійного мітингу під будівлею парламенту Грузії, завершилася обіцянками опозиції перейти до щоденних протестів "до перемоги".

Перед цим спецпідрозділи поліції витіснили більшість  мітингарів з проспекту Руставелі, констатує Перший канал грузинського суспільного мовника констатує.

Протягом ночі кілька разів ситуація у центрі Тбілісі ставала «напруженою» і доходило до локальних зіткнень між поліцією та мітингарями. Був навіть епізод, коли проти поліції застосували коктейлі Молотова, а кількох активних демонстрантів затримали.

Були спроби учасників мітингу прорватися до парламенту, утім, вони подолали лише металеву огорожу.

***

Після другої ночі спецпідрозділи поліції витіснили майже усіх учасників з-під будівлі. І мітинг, по суті, завершився, хоча окремі групи мітингарів, а також невелика частина поліцейських лишалися у центрі до ранку.

Опозиція, що заявляє про численні арешти учасників мітингу та деяких політиків, оголосила про завершення поточного протесту та анонсувала новий. Колишній лідер Єдиного національного руху (партія Саакашвілі) Ніка Меліа оголосив про новий протест під парламентом у середу.

***

На ситуацію відреагував речник Держдепу США Нед Прайс. Він засудив придушення протестів і відзначив, що Вашингтон пильно стежить за ситуацією. Ба більше, має інструмент, який допоможе притягнути до відповідальності за порушення прав людини. Він таким чином натякнув, що на причетних до придушення протестів можуть накласти санкції.

***

Генеральна секретарка Ради Європи Марія-Пейчинович Бурич відреагувала на події в Тбілісі, де парламент напередодні ухвалив у першому читанні суперечливий законопроєкт про «іноагентів», а силовики розігнали мітингарів, які виступали проти нього.

Свою реакцію Пейчинович-Бурич опублікувала у Twitter.

«Із занепокоєнням уважно стежу за останніми подіями в Грузії. Я закликаю припинити насильство та поважати стандарти Ради Європи щодо демократії, прав людини та верховенства права. Політичний діалог має переважати», – написала Пейчинович-Бурич.

****

Міністерство закордонних справ України уважно стежить за подіями у Тбілісі і висловлює солідарність із грузинським народом у його прагненні продовжити розбудову європейського майбутнього Грузії.

Про це йдеться у коментарі щодо подій у Тбілісі, оприлюдненому на сайті МЗС.

«Міністерство закордонних справ України уважно слідкує за подіями в Тбілісі. Як держава, яка прагне здобути членство в Європейському Союзі, Грузія має неухильно гарантувати громадянам їхні основоположні права та свободи, зокрема право на мирний протест», – зазначили у зовнішньополітичному відомстві.

У МЗС зауважили, що взяли до уваги намір президента Грузії Саломе Зурабішвілі ветувати закон про так званих «іноземних агентів», який підважує діяльність громадянського суспільства.

«Поділяємо позицію ЄС про те, що проєкт закону в його нинішній редакції суперечить європейським цінностями та стандартам. Висловлюємо солідарність із грузинським народом в його прагненні продовжити розбудову європейського майбутнього Грузії», – заявили у міністерстві.

Читайте також:  «Грузинська мрія» і придністровський чиряк. Усі чекають перемоги України

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024