Додому в Україну з ЄС повернулися 11 мільйонів біженців

08 Березня 2023, 19:30
Додому в Україну з ЄС повернулися 11 мільйонів біженцівДодому в Україну з ЄС повернулися 11 мільйонів біженців 2135
Додому в Україну з ЄС повернулися 11 мільйонів біженцівДодому в Україну з ЄС повернулися 11 мільйонів біженців

Минулого року до Європейського Союзу прибуло близько 16 млн українців, з яких 11 млн потім повернулися до України. 

Ще 1 млн осіб поїхали далі в інші країни, а близько 4 млн біженців залишилися на території ЄС, заявила єврокомісарка із питань внутрішніх справ Ілва Йоганссон під час пресконференції у Брюсселі, присвяченій першому року імплементації Директиви про тимчасовий захист для України, повідомляє Укрінформ.

«16 млн українців приїхали на територію Євросоюзу протягом минулого року. 11 мільйонів з них повернулися назад. Чотири мільйони залишаються. Ще 1 мільйон поїхав далі за межі України, наприклад, до Канади, США та Великої Британії», – повідомила вона.

За словами Йоганссон, повернення українців додому не пов’язано з тим, що їм нібито не раді на території ЄС, а передусім спричинене їхнім прагненням бути частиною опору російській агресії та продовжувати працювати в Україні.

«Я говорила з тими, хто повернувся, і тому немає підстав говорити, що їм тут не раді. Вони відчувають, що їм тут раді. Але багато, можливо, залишивши тут дітей разом з родичами, самі повернулися, щоб боротися, працювати чи бути частиною опору російській агресії», – сказала вона.

За словами єврокомісарки, щотижня фіксується близько 200 тис. перетинів кордону українцями в сторону ЄС та з нього.

Як повідомлялося, від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну ЄС надає політичну, економічну, фінансову, військову та гуманітарну допомогу Україні. Вперше в історії ЄС активував так звану Директиву тимчасового захисту, яка надала біженцям з України право на проживання та на соціальний захист на території країн ЄС. Наразі вона діє до березня 2024 року.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024