Реакція світу на війну росії проти України 13 – 19 березня

19 Березня 2023, 08:30
Реакція світу на війну росії проти України 6821
Реакція світу на війну росії проти України

Видання Район.Закордон збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення та злочини росії в Україну. 

Інформація оновлюється упродовж тижня. 

***

19 березня

Канада відправила в Україну броньовані ремонтно-евакуаційні машини Bergepanzer 3

Джерело: Європейська правда.

Міністр оборони Канади Аніта Ананд повідомила про відправлення чергової партії військової допомоги Україні.

Ананд опублікувала відео, на якому видно завантаження бронемашини на борт українського вантажного літака Ан-124 «Руслан».

«Більше канадської військової допомоги вже на шляху до України. Ми будемо підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно», - написала Ананд.

Міністр не вказала назву бронемашини, але судячи з відео, це Bergepanzer 3 німецько-нідерландського виробництва на базі танка Leopard 2.

18 березня

США підтвердили використання китайських боєприпасів в Україні

Джерело: японське видання Kyodo News із посиланням на урядові джерела.

Сполучені Штати підтвердили, що китайські боєприпаси були використані на полях боїв в Україні, і підозрюють, що вони були випущені російськими військами.

Уряд США визначив, що боєприпаси, знайдені в Україні, були вироблені в Китаї, проаналізувавши їхній склад та інші фактори, повідомили джерела. Однак вони не розголошують, які саме боєприпаси були знайдені.

Чи були ці боєприпаси поставлені Китаєм, залишається неясним, сказали джерела в адміністрації США, додавши, що Вашингтон готовий вжити заходів, якщо буде підтверджено, що Пекін здійснив ці поставки.

 

За словами співрозмовників видання, Сполучені Штати повідомили про це деяких своїх партнерів.

Підтвердження з'явилося в той час, коли лідер Китаю Сі Цзіньпін планує поїхати до Москви з триденним державним візитом наступного тижня.

Очікується, що у своїй першій поїздці до Росії з початку її вторгнення в Україну в лютому минулого року Сі Цзіньпін підтвердить свої тісні зв'язки з російським президентом Владіміром Путіним.

ЗМІ також повідомляли, що Сі Цзіньпін планує поговорити з президентом України Володимиром Зеленським вперше за час повномасштабної війни, ймовірно, вже після поїздки до Москви.

Нагадаємо, під річницю початку повномасштабної війни Китай опублікував своє бачення того, як завершити війну між Росією та Україною. Про китайський "мирний план" ЄвроПравда детально розповідала у статті «Китайська гра у мир».

17 березня

У ЄС підпишуть угоду про закупівлю 155-мм боєприпасів для України

Джерело: Reuters

Низка країн Європейського Союзу в понеділок, 20 березня, підпишуть проєктну угоду про спільну закупівлю артилерійських снарядів калібру 155 міліметрів для України.

Про це агенції у п'ятницю заявив високопосадовець ЄС.

Посадовець не зміг підтвердити, скільки країн приєднаються до угоди, але висловив упевненість, що «в понеділок буде багато підписів», а пізніше до ініціативи можуть долучитись інші держави.

«(Проєктна угода) є основою для Європейського оборонного агентства та його країн-членів, щоб рухатися далі... По суті, це технічне завдання, яке є юридичною основою для руху вперед», – зазначив він.

Зеленський змінив посла України в Естонії

Джерела: сайт глави держави

Президент Володимир Зеленський звільнив Марʼяну Бецу з посади посла України в Естонії, замість неї послом став Максим Кононенко.

«Звільнити Бецу Марʼяну Олександрівну з посади Надзвичайного і Повноважного Посла України в Естонській Республіці», - йдеться у документі.

Беца працювала послом в Естонії з вересня 2018 року і була призначена попереднім президентом Петром Порошенком.

Іншим указом Зеленський призначив новим послом в Естонії Максима Кононенка.

Кононенко у вересні 2022 року був звільнений з посади посла України у Нідерландах, на якій пропрацював менше року.

Україна та Хорватія домовилися посилити співпрацю в рамках ЮНЕСКО

Джерело: МЗС України

Україна та Хорватія домовилися посилити співпрацю країн в рамках ЮНЕСКО. Перша заступниця голови Нацкомісії України у справах ЮНЕСКО Еміне Джапарова також наголосила на необхідності виключити росію з членів організації.

«Я вважаю неприпустимим те, що росія досі залишається членом такої поважної організації, як ЮНЕСКО, та її керівних і робочих органів. Розраховуємо на підтримку з боку Хорватії українських ініціатив з вигнання держави-агресора з системи ООН», – наголосила Джапарова під час зустрічі.

Під час зустрічі в четвер, 16 березня, перша заступниця міністра, голова Нацкомісії України у справах ЮНЕСКО Еміне Джапарова та міністерка культури і медіа Хорватії Ніною Обулєн-Коржінек обговорили співпрацю двох в рамках ЮНЕСКО, необхідність усунення країни-агресора з системи ООН, вплив війни на культуру та освіту в Україні.

Крім цього, Обулк-Коржінек та Джапарова вшанували пам’ять полеглих героїв та поклали квіти до Стіни пам’яті загиблих за Україну біля Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря. Пізніше вони відвідали Український гуманітарний ліцей Київського національного університету імені Тараса Шевченка та домовилися розглянути можливість проведення конкурсу серед учнів Асоційованих шкіл ЮНЕСКО України та Хорватії у контексті відзначення 70-річчя Мережі шкіл.

Словаччина передасть Україні 13 винищувачів МіГ-29

Джерело: Європейська правда

Уряд Словаччини на позачерговому онлайн-засіданні ухвалив рішення передати Україні 13 винищувачів МіГ-29. 

Про це заявив прем'єр-міністр Едуард Гегер на пресконференції у п’ятницю.

Гегер на брифінгу повідомив, що уряд одноголосно схвалив угоду про передачу Україні в дар винищувачів МіГ-29 та надасть літаки спільно з Польщею.

«Сьогодні уряд одноголосно схвалив міжнародну угоду, на підставі якої було прийнято рішення про надання Україні МіГів і частини системи ППО «Куб», – зазначив Гегер.

Він також підкреслив, що винищувачі будуть служити для захисту українців, а не для використання літаків для нападу. 

Словаччина повинна отримати 900 мільйонів євро компенсації від союзників за винищувачі.

Винищувачі досі перебувають у Словаччині, міністр оборони Надь не повідомив на брифінгу, коли їх передадуть Україні.

Бельгія передасть Україні 240 військових вантажівок

Джерело: The Brussels Times

Міністерство оборони Бельгії планує передати Україні 240 військових вантажівок.

Як зазначається, поставка першої партії вантажівок Volvo Cargo, Volvo Shelter, Volvo Fassi і Volvo Manumat запланована на наступний тиждень. Вони будуть використовуватися для переправлення військ і техніки.

Бельгійська армія має в резерві близько 400 автомобілів зазначених моделей. Сюди входять вантажні машини, моделі з краном та вантажівки-евакуатори. Нинішнього року ці транспортні засоби будуть виведені з експлуатації та замінені на новіші.

Департамент матеріальних ресурсів міноборони Бельгії зазначає, що поетапне виведення з експлуатації машин планувалося кілька років, але їх заміна була пришвидшена через війну в Україні. Тож бельгійська армія може передати більшість автомобілів українській армії.

Ці вантажівки експлуатуються ще з 1992 року, однак досі у доброму стані. Перед відправкою всі транспортні засоби будуть перевірені та за необхідності відремонтовані.

Бельгійська армія також надішле запчастини та інструкції з експлуатації для вантажівок.

Австрія підтримала спецтрибунал за злочин агресії РФ

Джерело: Кулеба у Твіттері 

Австрія в четвер оголосила про приєднання до групи держав, які працюють над створенням Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України.

Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

«Вдячний Австрії за приєднання до коаліції країн, які працюють над створенням Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України. До складу Ключової групи вже входять 33 держави. Зі збільшенням їхньої кількості зростає і віра в те, що керівництво Росії буде притягнуто до відповідальності», – зазначив він.

****

16 березня

Перші легкі танки AMX-10 RC вже прибули в Україну 

Джерело:  Le Figaro

Міністр збройних сил Франції Себастьєн Лекорню підтвердив, що в Україну прибули перші бронемашини AMX-10 RC, більш відомі як колісні танки.

«15 березня міністр збройних сил Себастьєн Лекорню на Комісії з питань оборони Національної асамблеї заявив, що AMX-10 RC «щойно прибули в Україну», - повідомляє видання. 

Лекорню не уточнив, скільки саме танків прибуло в Україну. Але він зазначив, що деякі із них вже відправили на передову. 

 

Швеція дає Україні вісім САУ Archer

Джерело: TT

Уряд Швеції ухвалив рішення передати Україні вісім самохідних артилерійських установок Archer на основі оцінки Збройних сил країни та скерував відповідний запит у межах додаткового проєкту бюджету до парламенту.

Про це заявив міністр оборони Швеції Пол Йонсон.

За його словами, САУ Archer «дозволять українцям перемагати російські артилерійські системи».

«Можна сказати, що система Archer - це радше снайперська гвинтівка, ніж дробовик. Саме здатність вражати глибоко в тилу артилерійські системи противника робить Archer унікальним», – пояснив Йонсон.

Перші САУ Україна отримає через кілька місяців: спершу техніку обладнають комп’ютерними засобами вогневого управління, потім українські військові пройдуть навчання, а поблизу України буде створено логістичний хаб для технічного обслуговування й ремонту.

Очікується, що Україна зможе одночасно використовувати на полі бою шість із восьми Archer, оскільки дві потрібно тримати в резерві – наприклад для отримання запасних частин.

Німеччина передала Україні артилерійські снаряди і боєприпаси для MARS II

Джерело: сайті німецького уряду

Німеччина передала Україні черговий пакет військової допомоги, до якого увійшли артилерійські снаряди калібру 155 мм та ракети для систем залпового вогню MARS II.

Про це свідчить оновлення списку наданої допомоги.

Українська армія отримала від Німеччини 5000 артилерійських снарядів калібру 155 мм і 155-міліметрові високоточні боєприпаси, кількість яких не вказується.

Також надані боєприпаси для реактивних систем залпового вогню MARS II (кількість не вказана), два автонавантажувачі, чотири мобільні антенно-щоглові системи і 500 пістолетів SFP9.

У списку вказані два ангарні тенти і 25 генераторів.

Польща передасть Україні перші чотири літаки МіГ-29 

Джерело: Укрінформ

Перші 4 з обіцяних Польщею близько 10 винищувачів МіГ-29 будуть передані Україні найближчими днями.

Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда на спільній із чеським колегою Петром Павелом пресконференції у Варшаві.

«Найближчими днями передамо 4 літаки... І згодом поступово передамо решту», - сказав Дуда.

За його словами, 4 літаки вже повністю готові для застосування, решта проходить сервісне обслуговування. Ці МіГи перебувають на озброєнні польської армії з 1990-х, коли були отримані від колишньої НДР. Крім того, пілотів ЗСУ не потрібно вчити управляти цими літаками.

Естонія відправить в Україну снайперську зброю і спецспорядження

Джерело: ERR

У четвер, 16 березня, естонські урядовці підтримали пропозицію міністра оборони Ханно Певкура направити в Україну черговий пакет військової допомоги, який цього разу складається, зокрема, зі снайперської зброї та спорядження для спецпідрозділів.

«Разом із нашими союзниками ми обговорювали поточний стан допомоги Україні у форматі «Рамштайн», і зрозуміло, що додаткового часу за підтримки України взяти нізвідки. Наша велика ініціатива спрямована на спільну закупівлю Європейським союзом одного мільйона артилерійських снарядів», – сказав міністр оборони Ханно Певкур, додавши, що потрібно також продовжувати надсилати більш дрібні та цілеспрямовані пакети допомоги.

За його словами, з цього випливає ухвалене в четвер рішення направити черговий пакет допомоги на додаток до попереднього, спеціально для оснащення спецпідрозділів і снайперів.

Найновіший пакет допомоги Естонії охоплює напівавтоматичні гвинтівки, снайперські гвинтівки, оптичні приціли, біноклі, боєприпаси, індивідуальне та спеціальне спорядження, патрульні катери та тепловізори. Також передадуть медичне обладнання. Загальна вартість військової допомоги становить 494 300 євро.

Прем’єр Латвії прибув до Києва

Джерело: Twitter

До Києва прибув прем’єр-міністр Латвії Кріш’яніс Каріньш.

«Відвідую Київ, щоб підтвердити непохитну підтримку Латвією України так довго, як це буде потрібно.

Перемога України має вирішальне значення для вільної Європи», – написав він.

Прем’єр Словенії відвідає Україну у квітні

Джерело: STA

Прем'єр-міністр Словенії Роберт Голоб отримав запрошення від президента України відвідати Київ і, за неофіційною інформацією, здійснить візит наступного місяця.

У канцелярії прем'єра офіційно підтвердили, що Зеленський передав Голобу запрошення на позачерговому засіданні Європейської ради в Брюсселі в лютому, й візит «перебуває на стадії підготовки».

Нагадаємо, що попередник чинного прем'єра Словенії – Янез Янша став одним із перших європейських лідерів, які відвідали Україну з початку повномасштабного вторгнення: у березні 2022-го він прибув до Києва разом із колегам з Польщі та Чехії.

 

Міністерка закордонних справ Словенії Таня Файон відвідала Україну минулого літа, а міністр оборони Мар'ян Шарець – у листопаді 2022 року.

У першу річницю російської агресії проти України Роберт Голоб підкреслив, що Словенія продовжить всіляко допомагати Україні. 

Канада за підсумками «Рамштайну» передає Україні боєприпаси до артилерії та ППО

Джерело: Європейська правда

Міністерка оборони Канади Аніта Ананд за підсумками десятого засідання Контактної групи з питань оборони України в середу оголосило про надання Україні нового пакета військової допомоги.

Зокрема Канада надасть Україні близько 8000 боєприпасів калібру 155 мм, а також 12 зенітних ракет із запасів канадських Збройних сил для підтримки систем протиповітряної оборони.

Оттава також передасть Києву понад 1800 навчальних боєприпасів для 105-мм танків для підтримки передання Данією, Німеччиною й Нідерландами танків Leopard 1.

Іспанія передасть Україні ще чотири танки Leopard 2 на додачу до шести

Джерело: El Espanol

Міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес за підсумками засідання Контактної групи з питань оборони України в середу підтвердила, що Україна отримає ще чотири танки Leopard 2 на додачу до шести обіцяних.

За словами Роблес, перші шість танків будуть поставлені Україні в «найближчому майбутньому». Наразі Leopard 2, які обіцяв надіслати Мадрид, все ще перебувають на ремонті на підприємствах оборонної промисловості в Севільї.

Про можливість збільшення кількості Leopard із шести до десяти під час візиту до Києва в лютому говорив прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес. Рішення ухвалили після того, як на складах знайшли додаткову техніку в придатному стані.

 

15 березня

Боєприпаси для України та поповнення резервів: ЄС залучає 15 підприємств в 11 країнах

Джерело: Укрінформ
 
ЄС надаватиме необхідну допомогу Україні, зокрема постачатиме 155-мм артилерійські снаряди з власних складів, та залучить 15 підприємств оборонної промисловості в 11 європейських країнах для поповнення національних арсеналів.

Про це йшлося на пленарному засіданні Європарламенту у Страсбурзі в ході тематичних слухань щодо прискорення постачання в Україну боєприпасів за її запитом.

«Здатність України захистити свою територіальну цілісність великою мірою залежить від військової допомоги... Ми вже зробили великий внесок у постачання зброї західного зразка, зокрема артилерії калібру 155 мм, але ... Україна все ще поступається російським військам в її кількості» – заявила міністерка із європейських справ Швеції Джессіка Розвелл.

За її словами, з урахуванням саме цих обставин минулого тижня міністри оборони країн ЄС підтримали тристоронній підхід до вирішення цієї проблеми. Він передбачає виконання двох ключових завдань: прискорення доставки боєприпасів в Україну з уже існуючих запасів та формування спільного замовлення з виробництва боєприпасів для поповнення арсеналів у країнах ЄС та для продовження підтримки України.

Від міжнародних партнерів ЗСУ торік отримали понад 117,5 тисячі одиниць озброєння і засобів ураження

Джерело: пресслужба Міноборони в Телеграмі
 
Упродовж минулого року Сили оборони України отримали від міжнародних партнерів 117 575 одиниць сучасного озброєння і засобів ураження. 

«117 575 одиниць сучасного озброєння і засобів ураження - стільки орієнтовно Збройні Сили України отримали від міжнародних партнерів протягом минулого року», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що українські військові надзвичайно швидко опановують нову зброю, результативно та винахідливо використовують її на полі бою. Це в свою чергу спонукає міжнародних партнерів переглядати свої позиції стосовно надання Україні ще більш сучасних та технологічних видів озброєння. Завдяки поставкам західного озброєння Україна здатна швидше та ефективніше звільняти території, тимчасово окуповані військами рф.

Херсон отримав 50 зарядних станцій від Тайваню

Джерело: Херсонська ОВА у Телеграмі

До Херсона надійшли 50 зарядних станцій «OUKITEL P2001E» від Тайваню.

«До Херсона надійшли 50 зарядних станцій «OUKITEL P2001E» від Тайваню. Їх сьогодні доставили до міста представники Мережі захисту національних інтересів «ANTS» – виконавчий директор Василь Сегін та волонтер Петро Шот», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що зарядні станції будуть корисними під час можливих відключень електроенергії, адже вони підтримують зарядку 16 пристроїв одночасно. Постійна потужність у 2000 Вт може легко живити всі побутові прилади та пристрої з високим електроспоживанням.

Верховний суд Великої Британії виніс рішення на користь України у справі «боргу Януковича»

Джерело: Бабель

Верховний суд Великої Британії виніс рішення на користь України у справі «боргу Януковича» про дефолт за облігаціями на $3 мільярди. 

Суд постановив, що Україна може стверджувати, що облігації, продані у 2013 році напередодні Революції гідності, були частиною політичної та військової агресії росії. Це рішення дозволяє Україні відстрочити будь-які подальші виплати рф. Справу передадуть на повний розгляд, щоб врахувати передісторію російської агресії.

Президент Володимир Зеленський назвав це черговою перемогою над агресором. «Справедливість буде за нами!» — додав він.

У 2013 році Україна отримала $3 мільярди російського кредиту після поїздки Віктора Януковича до Москви. Після анексії Криму і початку війни на Донбасі у 2015 році росія подала позов проти України з  вимогою повернути «борг Януковича».

Польща готова розвивати співпрацю щодо видобутку газу в західній Україні

Джерело: Укрінформ

Польща готова розвивати енергетичну співпрацю з Україною у кількох напрямках, зокрема щодо видобутку газу у західній Україні і створення енергетичного мосту Жешув – Хмельницька АЕС.

Про це під час конференції «E23: PL for UA – Польсько-українське партнерство у розбудові енергетичної безпеки майбутнього» заявив у Варшаві прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

Як зазначив польський прем’єр, Варшава може зробити весь регіон незалежним від «русского міра» в енергетичному аспекті, звільняючи країни від енергетичної залежності росії.

Він зауважив, що в національних інтересах Польщі є розвиток співпраці з Україною та іншими країнами-сусідами у сфері енергетики, зокрема, у контексті спільних геологорозвідувальних проєктів.

«Нас уже cьогодні запрошують до спільних геолорозвідувальних та проєктів з видобутку в Україні. Звичайно, там має настати мир, але такі проєкти можливі. Переговори стосуються різних сфер, у тому числі газорозвідки в західній Україні», – повідомив Моравецький.

Він зауважив, що українська сторона також запрошує до співпраці щодо модернізації енергетичного сполучення Жешув-Хмельницька АЕС.

Данія погодила створення фонду на $1 млрд для допомоги Україні

Джерело: Європейська правда

Уряд Данії та широка більшість партій у данському парламенті домовилися про створення фонду у розмірі 7 млрд данських крон (1 млрд доларів США) для цивільної, військової та економічної допомоги Україні.

Про це йдеться у повідомленні Мінфіну Данії.

«Сьогоднішньою угодою ми виділяємо трохи більше 7 млрд данських крон додатково на допомогу Україні. Я радий, що широка більшість у данському парламенті бере на себе відповідальність і демонструє, що Данія стоїть разом з Україною. Данія вже є однією з країн, яка - порівняно з нашими розмірами - підтримує Україну найбільше. Це те, чим уряд та сторони угоди погоджуються залишатися і надалі», – сказав міністр фінансів Ніколай Ваммен.

«Українці борються не лише за власну свободу, але й за безпеку всієї Європи. З Українським фондом ми виводимо данську підтримку України на новий рівень. Це стосується не в останню чергу бізнес-сфери. Данські компанії можуть постачати багато з того, чого не вистачає Україні, наприклад, питну воду, централізоване опалення та продукти харчування. Тому ми повинні посилити наші зусилля», – заявив глава МЗС Ларс Льокке Расмуссен.

Зазначається, що фонд спрямований на потреби та побажання України щодо узгоджених зусиль Данії, які зосереджуватимуться на військовій, цивільній та комерційній підтримці.

Кошти фонду призначені на допомогу у 2023 році.

На додаток до цього, у 2024-2027 роках зарезервовані кошти, які можуть сприяти покриттю витрат на заміну військової техніки, пов'язану з військовими пожертвами, зробленими у 2022 і 2023 роках.

Фонд складатиметься з трьох компонентів:

- Військова підтримка боротьби України за свободу у вигляді зброї, іншого військового обладнання та тренувальних заходів. На військову підтримку передбачено приблизно 5,4 мільярда данських крон у 2023 році.

- Цивільна підтримка, спрямована на невідкладні гуманітарні зусилля, а також на довгострокову реконструкцію. На ці цілі зарезервовано 1,2 млрд данських крон.

- Підтримка бізнес-ініціатив, які дають данським компаніям можливість зробити свій внесок у відновлення України. На це зарезервовано 0,4 млрд данських крон.

Стажування українських медиків: Зеленська обговорила співпрацю з першою леді Польщі

Джерело: Телеграм
Перші леді України та Польщі Олена Зеленська і Агата Корнгаузер-Дуда обговорили співпрацю а рамках програми HEMS зі стажування українських медиків екстреної медицини та стажування медиків України у польських опікових центрах.

Про свою відеозустріч з польською колегою і плани щодо майбутнього навчання українських медиків у Польщі розповіла Олена Зеленська. 

«Відбулося стажування українських команд опікових центрів у Східнопольському центрі лікування опіків і реконструктивної хірургії. 39 лікарів відпрацювали першу допомогу при опіках – це саме та травма, яку отримують зараз цивільні та військові українці через російські обстріли. Тож нові навички, здобуті на курсі, врятують багато життів. Наразі триває стажування останньої групи лікарів. Уже традиційно – особисту участь у зустрічі й облаштуванні українських медиків взяла перша леді Польщі Агата Корнгаузер-Дуда, з якою ми і задумували цей курс. І будемо продовжувати. Сьогодні якраз обговорили це у відеоспілкуванні», – написала Зеленська.

Україна попросила Фінляндію передати чотири поїзди, які раніше їздили в Росію

Джерело: STT

Під час візиту прем’єр-міністерки Фінляндії Санни Марін до Києва українська сторона попросила її передати чотири поїзди Allegro, які раніше курсували між Хельсінкі й російським Санкт-Петербургом.

Стверджується, що колишній генеральний директор «Укрзалізниці» Олександр Камишін особисто обговорив це питання із Санною Марін під час її візиту до Києва.

Фінська залізнична компанія VR у вівторок підтвердила отримання відповідного запиту від української сторони. Директор VR із міського транспорту Топі Сімола заявив STT, що компанія не може самостійно ухвалювати будь-які рішення про майбутнє поїздів Allegro.

Швидкісні потяги Allegro є власністю компанії Oy Karelian Trains Ltd, яка була заснована 2006 року, належить VR і «Російським залізничним дорогам» і передає їм потяги в оренду.

Поїзд курсував між Хельсінкі і Санкт-Петербургом з грудня 2010 року, але був зупинений у березні 2022-го через повномасштабне вторгнення в Україну. Після припинення залізничного сполучення між Фінляндією і Росією Allegro зберігаються в Хельсінкі.

Зазначається, що потяги підходять для залізничної колії України.

 

14 березня 

США не проти передачі Україні бойових літаків іншими країнами

Джерело: заява представника адміністрації Байдена Джона Кірбі

«Це – суверенні рішення, які мають приймати країни», — зауважив представник адміністрації Байдена Джон Кірбі, відповідаючи на запитання про наміри Польщі передати Україні МіГ-29.

У Нью-Йорку перед будівлею ООН покажуть експонати з деокупованих українських територій

Джерело: Укрінформ
 
Наприкінці березня — на початку квітня біля будинку Організації Об’єднаних Націй планується проведення виставки щодо російської агресії проти України.

Про це розповів головний консультант кабінету керівника Офісу Президента Олег Гавриш під час пресконференції.

«Зараз у нас планується дуже великий захід, який буде, попередньо, 28 березня, але, можливо, на початку квітня у Нью-Йорку за сто метрів від будинку ООН, де показуватимуть виставку, яку проводить Музей історії участі України в Другій світовій війні. Там буде дуже багато експонатів різного роду з деокупованих територій Київської і Чернігівської областей», - сказав він.

Гавриш зауважив, що на виставці експонуватимуться дитячі іграшки, заміновані російськими загарбниками, щоденник російського офіцера зі словами: «За все, що ми робимо, нас судитимуть», покажуть записи розповідей жінок про зґвалтування росіянами.

Уряд Нідерландів передасть Україні два мінні тральщики

Джерело: Укрінформ
 

Україна до 2025 року отримає від королівства Нідерланди два тральщики типу Alkmaar для розмінування акваторії Чорного моря.

Про це під час спільного брифінгу міністрів оборони України та Нідерландів в Медіацентрі Україна-Одеса розповіла міністр оборони Нідердандів Кайса Оллонґрен.

«Ми розуміємо стратегічну та економічну важливість гаваней в Одесі для того, щоб експортувати їжу. Для захисту морського простору Нідерланди нададуть Україні два мінні тральщики типу Alkmaar. Питання розмінування Чорного моря не вирішиться разом із завершенням війни, саме тому ці тральщики – внесок в майбутнє ЗСУ України», – заявила пані Оллонґрен.

За словами міністра, Україна отримає ці кораблі до 2025 року.

Міністр оборони України Олексій Резніков зазначив, що таку часову політику зумовлюють три фактори.

По-перше, потрібен час для підготовки екіпажу для служби на тральщиках. «Це складні системи, тож військові повинні вміти ними користуватися», – підкреслив Резніков. По-друге це те, що за конвенцією Монтре під час війни неможливий прохід військових кораблів через Босфор. По-третє – розмінування Чорного моря є небезпечним до тих пір, доки в Україні триває війна і немає побудованої архітектури безпеки в Європі.

Оллонґрен також повідомила, що Нідерланди передадуть Україні мости та переправи М-3 та системи РЛС.

ЄС збільшив на 2 млрд євро фонд, з якого фінансує зброю для України

Джерело: пресслужба Ради ЄС

Рада ЄС ухвалила рішення про збільшення фінансової стелі Європейського фонду миру (ЄФМ), з якого виділяються кошти для купівлі зброї Україні, до 7,979 млрд євро до 2027 року, що забезпечить можливість покриття додаткових фінансових потреб.

 

«Європейський фонд миру став невід'ємною частиною підтримки ЄС, спрямованої на зміцнення миру і безпеки в усьому світі. Сьогоднішнє рішення піднімає фінансову стелю Європейського фонду миру до понад 7,9 млрд євро. Забезпечення фінансової стійкості цього інструменту має вирішальне значення для нашої підтримки не лише України, але й наших партнерів в інших частинах Європи, Африки та Близького Сходу, оскільки їхні потреби продовжують зростати», – заявив Жозеп Боррель, високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки.

Це рішення реалізує політичну угоду, досягнуту 12 грудня 2022 року, коли країни ЄС вирішили збільшити загальну фінансову стелю ЄФМ на 2 млрд євро (у цінах 2018 року) у 2023 році та передбачити можливість подальшого збільшення на більш пізньому етапі.

Рада ЄС також вирішила встановити базову фінансову суму для загальних витрат на військові навчання ЄС з кризового менеджменту 2023 року на рівні 5 млн євро і запровадити більшу гнучкість у зборі та використанні фінансових внесків держав-членів і їхньому використанні фондом.

Прем’єр Польщі назвав термін передачі Україні МіГ-29

Джерело: rp.pl

Прем'єр-міністр Матеуш Моравецький заявив, що передача Україні винищувачів МІГ-29 може відбутися протягом наступних 4-6 тижнів.

Про це він сказав, відповідаючи на питання ЗМІ у вівторок.

У Моравецького на пресконференції запитали, коли літаки можуть бути передані Україні. Глава польського уряду зазначив, що це може статися у квітні.

«Доставка винищувачів МіГ-29 в Україну може відбутися протягом 4-6 тижнів», – сказав він.

Президент Польщі Анджей Дуда раніше заявляв про готовність Варшави передати Україні свої винищувачі МіГ-29 у рамках міжнародної коаліції. Він висловив переконання, що в майбутньому Україна отримає літаки F-16.

«Решта МіГ-29, які ми маємо в Польщі і які зараз служать у наших ВПС – ми готові поставити ці літаки, і я впевнений, що Україна буде готова їх використати негайно», – сказав Дуда.

Сейм Литви визнав ПВК «Вагнер» терористичною організацією

Джерело: BNS

Сейм Литви ухвалив резолюцію про визнання російської приватної військової компанії «Вагнер» терористичною організацією.

У прийнятій у вівторок резолюції зазначено, що російська приватна військова компанія «Вагнер» є терористичною організацією, а її члени та найманці становлять загрозу безпеці держави та суспільства. Водночас парламент Литви рішуче засудив використання будь-яких груп найманців, таких як «Вагнер», створених за підтримки російської влади, для здійснення злочинів агресії в Україні.

За резолюцію проголосували одноголосно 117 членів Сейму.

Литовські збройні сили навчають українських військових обслуговуванню БТР у польових умовах

Джерело: Міноборони України у Телеграмі

Збройні сили Литовської Республіки проводять для військовослужбовців Збройних сил України курси для механіків з ремонту й обслуговування бронетранспортерів M113.

Згідно з повідомленням, литовські військовослужбовці навчають теорії, знайомлять з конструкцією броні, механічними вузлами, ремонтом шасі та двигуна як у майстерні, так і в польових умовах.

Українські танкісти завершили навчання у Німеччині

Джерело: Zeit

Після кількох тижнів інтенсивних навчань у Німеччині українські військові готові до використання основного бойового танку Leopard 2 на полі бою.

Після вправ на тренажері, бойової підготовки в польових умовах, навчальних стрільб і зрештою бойових стрільб українські військові завершили навчання керуванню основними бойовими танками Leopard 2A6.

Відпрацьовування атаки з бойовими боєприпасами відбувалось на військовому полігоні Берген у землі Нижня Саксонія.

«Українські солдати виявилися не тільки неймовірно вмотивованими, але й дуже здатними вивчати як технологію, так і принципи бойових дій», – заявив командир школи танкових військ у Мунстері, Нижня Саксонія, бригадний генерал Бйорн Шульц.

Українські військові мають повернутися додому з танками в березні.

У Фінляндії обговорюють передачу Україні винищувачів

Джерело: Barrons 
 
Фінляндія розглядає передачу Україні старих винищувачів «Hornet» після отримання замовлених раніше сучасних F-35.

Про це заявила прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін.

«Ми очікуємо на прибуття нових винищувачів F35… Коли ці старі “Hornet” будуть зняті з озброєння, ми зможемо обговорити їх подальше використання», – сказала Марін.

Видання зауважує, що Фінляндія ще наприкінці 2021-го року замовила у США 64 літака F-35, однак ці винищувачі надійдуть до країни не раніше 2025-го року.

Натомість президент Фінляндії Саулі Нііністо наголосив на важливості підтримання країною власної обороноздатності. 

Асоціація українців Люксембургу передала ДСНС пожежно-рятувальну техніку та реанімобілі

Джерело: ДСНС у Фейсбуці

Державна служба України з надзвичайних ситуацій отримала від Асоціації українців Люксембургу LUkraine чотири пожежно-рятувальні автомобілі та два броньовані реанімобілі.

Зазначається, що передача транспорту відбулася в межах глобальної кампанії Ukraine is calling.

Як зауважили в ДСНС, ця допомога є особливо актуальною, адже через війну в Україні і те, що рятувальники працюють в надзвичайно небезпечних умовах, наявна техніка дуже швидко виходить з ладу або ж виявляється знищеною ворогом.

«Ми продовжимо й надалі нашу співпрацю задля того, аби підтримувати українських рятувальників, бо розуміємо важливість їх роботи задля спасіння людей, а також шлях у наближенні нас до перемоги», – зазначив голова LUkraine Ніколас Жаров.

Генеральний директор компанії-виробника броньованих автомобілів швидкої допомоги Venari Group Олівер Норс зі свого боку підкреслив, що робота українських рятувальників під час війни є справжнім подвигом.

«Ми, британці, надихаємося цим, тому допомагати вам – честь для нас», – заявив він.

Голова ДСНС Сергій Крук особисто подякував за цю ініціативу керівництву Асоціації та представникам проєкту Ukraine is calling, наголосивши, що Україна цінує допомогу, яку отримує в такий важкий час.

Участь у церемонії передачі транспорту також взяв український амбасадор проєкту – співак Володимир Дантес.

Японська допомога Україні досягла $1,6 мільярда

Джерело: Kyodo

Минулого року уряд Японії надав Україні різноманітної допомоги на близько 1,6 млрд дол.

Про це пише видання із посиланням на дані МЗС Японії.

«У Японії обсяг офіційної допомоги на розвиток минулого року міг вирости, оскільки уряд вжив різноманітні кроки із допомоги Україні, що обійшлися у близько 1,6 млрд доларів», – йдеться у матеріалі.

Зазначається, що за підсумками 2021 року, Японія стала третім за обсягом виділених на міжнародний розвиток коштів донором у світі після США та Німеччини серед усіх членів Організації економічного співробітництва та розвитку.

«Японська офіційна допомога у 2021, підрахована за міжнародними стандартами системи еквівалентних грантів, зросла на 8,4% у порівнянні із 2020-им й досягла близько 17,63 млрд доларів», – стверджує видання.

13 березня

Перші українські екіпажі завершили навчання на танках Leopard 2 в Іспанії

Джерело: Європейська правда

Перші десять українських військових екіпажів, які будуть використовувати бойові танки Leopard 2 A4 у своїй країні проти Росії, завершили чотиритижневу підготовку в Національному навчальному центрі в іспанській Сарагосі.

Підготовку пройшли загалом 55 українських військовослужбовців – як професійних військових, так і резервістів, віком від 21 до 60 років. Кожен екіпаж танка складається з командира, водія, заряджаючого та стрільця; додатково підготували 15 техніків, п'ять з яких є фахівцями з механіки, п'ять – з електроніки і ще п'ять – зі зброї.

Особовий склад, який проходив підготовку, мав попередній досвід використання бойових танків, тому під час навчання основна увага приділялася технічним особливостям Leopard 2, а також із урахуванням створення оперативних і злагоджених екіпажів.

У навчанні, яке тривало по 12 годин на добу всі дні, окрім суботи, українських військових брали участь тридцять військовослужбовців механізованого кавалерійського полку «Алькантара 10» з Мелільї, які провели теоретичні заняття, тренування на тренажерах і вправи на маневровому полі.

Президенти Чехії та Словаччини підтвердили плани разом відвідати Україну

Джерело: Укрінформ

Президенти Чехії Петр Павел і Словаччини Зузана Чапутова підтвердили плани здійснити спільний візит в Україну в квітні.

Про це вони заявили під час спільної пресконференції в Братиславі, яка стала першою столицею, яку Павел відвідав як глава Чеської держави.

Чеський президент підтвердив, що він міг би разом із словацькою колегою поїхати в Україну, яку має намір відвідати у квітні.

«Я запропонував нам поїхати разом», — сказав Павел.

«Наша спільна присутність може зміцнити наші спільні інтереси там, де вони перетинаються між двома країнами. Ця співпраця може бути корисною», – і собі зауважила Чапутова.

В Угорщині не вважають навчання українських медиків військовою допомогою Києву

Джерело: Index

Міністр оборони Угорщини Кріштоф Шалай-Бобровницький вважає, що участь Будапешта в навчанні українських медиків не суперечить його позиції про ненадання військової допомоги Україні у війні з рф.

«Позиція Угорщини не змінилася: ми залишаємося на боці миру і не підтримуємо жодних дій, які ведуть до ескалації війни. Якби ми постачали зброю, ми б допомагали не миру, а продовженню бойових дій. Ми не обрали цей шлях», – наголосив міністр.

Він додав, що попри прагнення Угорщини до миру й переговорів вона розглядає Україну як «одночасно і країну, на яку напали, і нашого сусіда, і ми маємо добросусідський і моральний обов'язок допомагати тим, хто цього потребує».

«Угорщина робить це від самого початку в межах найбільшої гуманітарної операції в своїй історії. У межах нашої гуманітарної ініціативи… ми надали можливість лікувати поранених солдатів, і на цій основі ми також допомагаємо надавати українським військовим медикам знання, які дозволять їм рятувати людські життя», – підкреслив Шалай-Бобровницький.

Міжнародний кримінальний суд планує відкрити дві справи про воєнні злочини рф

Джерело: The New York Times 

Міжнародний кримінальний суд (МКС) готується відкрити дві справи про воєнні злочини РФ в Україні: у зв’язку з викраденнями українських дітей та навмисними атаками Росії проти цивільної інфраструктури України.

Ці справи представлять перші міжнародні звинувачення після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Перша справа, за словами поінформованих джерел, стосується викрадень українських дітей – від немовлят до підлітків, – про які широко повідомлялося в засобах масової інформації. Як стверджувалося, РФ вивозила дітей з України і насаджувала російське громадянство або відправляла в так звані«літні табори» для перевиховання. Деякі з викрадених дітей були вихованцями дитячих будинків або інтернатів.

Головний прокурор МКС Карім Хан публічно заявляв про свої наміри розслідувати цю справу. Він говорив, що незаконне переміщення дітей до Росії або на окуповані частини України є пріоритетом для його слідчих.

Очікується, що друга справа стосуватиметься безперервних атак Росії проти цивільної інфраструктури України, включаючи водопостачання, газо- та електростанції, які перебувають далеко від зони бойових дій і не вважаються законними військовими цілями.

Лідер Китаю планує розмову із Зеленським, – ЗМІ

Джерело:  The Wall Street Journal 

Лідер Китаю Сі Цзіньпін планує поговорити з президентом України Володимиром Зеленським вперше за час повномасштабної війни, ймовірно, вже після поїздки до Москви.

Розмова може відбутися у форматі відеоконференції. Поїздка китайського лідера до Москви, яка нібито може відбутися вже наступного тижня, та плани на спілкування із Зеленським, ймовірно, свідчать про спроби Пекіна відігравати активнішу роль «посередника» для завершення війни. 

Окрім столиці рф, китайський лідер нібито планує відвідати деякі європейські столиці, проте точні його плани ще невідомі. Це буде перша серія закордонних поїздок Сі Цзіньпіна після того, як його безпрецедентно для Китаю переобрали на найвищу посаду. 

Українські військові в Німеччині завершують навчання на Leopard 2

Джерело: Handelsblatt

Українці, які прибули до Німеччини для проходження оперативної підготовки на бойовому танку Leopard 2, наближаються до завершення навчання.

Після кількатижневого курсу підготовки солдати в понеділок виконали бойові стрільби на військовому полігоні в Бергені, що в Нижній Саксонії.

Навчання дозволило українським солдатам вести стрільби з використанням сучасних систем озброєння, заявив на військовому полігоні у Нижній Саксонії бригадний генерал Бйорн Шульц, командир школи танкових військ у Мюнстері.

У ПАРЄ пройдуть дебати про незаконну депортацію Росією українських дітей

Джерело: голова постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ Марія Мезенцева

На весняній сесії Парламентської асамблеї Ради Європи відбудуться термінові дебати щодо насильницької депортації Російською Федерацією українських дітей.

Про це повідомила голова постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ Марія Мезенцева в ефірі національного телемарафону.

«Уже на весняній сесії Парламентської асамблеї Ради Європи ми матимемо термінові дебати з цієї теми, що призведе до резолюції, яку ухвалюватимуть 46 держав-членів. І це буде перший міжнародний документ, який встановить усі наявні порушення... Ми плануємо напрацювати цей текст документа і вже наприкінці квітня його проголосувати», – сказала Мезенцева.

Вона також повідомила, що питання депортації українських дітей на територію Російської Федерації буде також обговорено на саміті лідерів країн-членів Ради Європи наприкінці травня в Рейк'явіку (Ісландія).

Підтримка прийому біженців з України в Естонії впала до найнижчого за 12 місяців рівня

Джерело:  ERR

Підтримка прийому українських воєнних біженців серед жителів Естонії впала до найнижчого рівня за 12 місяців.

Про це свідчать результати опитування, проведеного фірмою Turu-uuringute на замовлення Державної канцелярії.

У лютому 67% жителів вважали, що держава в разі потреби має приймати українських воєнних біженців.

Проти прийняття Естонією українських воєнних біженців у лютому були 24 відсотки респондентів, решта не зуміли висловити думку з цього приводу.

Серед естонців прийом українських біженців у лютому підтримували 76%, серед неестонців - 48%. Не підтримували - 17% і 38% відповідно. 6% естонців і 14% неестонців вагалися з відповіддю.

За повідомленням Держканцелярії, підтримка прийому українських воєнних біженців серед усіх жителів країни впала до найнижчого рівня за 12 місяців.

З кінця лютого 2022 року Естонія прийняла понад 68 000 українських воєнних біженців.

Люксембург передав Україні 14 броньованих «швидких»

Джерело: посольство України в Бельгії та Люксембурзі

Люксембург направив Україні 14 бронеавтомобілів швидкої допомоги виробництва британської компанії Venari.

«Вже найближчим часом транспортні засоби будуть відправлені на лінію фронту, де вони здійснюватимуть свою головну місію — рятувати життя наших захисників, що боронять нашу державу, а також мирних жителів, які постійно стають жертвами варварських російських обстрілів», — зазначили у посольстві.

У диппредставництві повідомили, що акція реалізована в рамках ініціативи LUkraine asbl Ukraine is calling, мета якої – зібрати 10 млн євро для закупівлі загалом 112 автомобілів швидкої допомоги та пожежних машин.

Посольство висловило вдячність Міністерству оборони Люксембургу, зокрема віцепрем‘єр-міністру — міністру оборони Люксембургу Франсуа Баушу, начальнику Генерального штабу Стіву Туллу, заступнику голови компанії Venari Group Оліверу Норту, а також команді LUkraine.

Президент Чехії підтвердив, що відвідає Україну у квітні

Джерело: Ceske Noviny

Про це повідомила речниця президента Чехії Маркета Рехакова за результатами розмови Павела з президентом Володимиром Зеленським.

За словами Рехакової, Зеленський попросив про телефонну розмову і був зацікавлений у тому, щоб вона відбулася якомога швидше після інавгурації в четвер. Він хотів привітати Павела з вступом на посаду.

«Обговорили можливий візит президента Павла в Україну і домовилися, що він відбудеться у квітні. Йшлося також про підтримку України з боку Чеської Республіки в наступні місяці», – додала Рехакова.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024