Парламент Молдови проголосував за «перейменування» мови на румунську

16 Березня 2023, 20:00
Парламент Молдови проголосував за «перейменування» мови на румунську 571
Парламент Молдови проголосував за «перейменування» мови на румунську

Парламент Молдови у другому читанні ухвалив законопроєкт, що передбачає заміну в законодавчих актах слів «молдовська мова» на «румунська мова».

За відповідний документ, запропонований фракцією правлячої партії «Дія та солідарність» (PAS), проголосували 58 депутатів. Парламентарії від PAS зустріли результати голосування криками «Браво», повідомляє NewsMaker.

При цьому фракція комуністів та соціалістів виступила проти законопроєкту. На початку засідання фракція навіть запропонувала виключити його з порядку денного, але пропозиція не набрала необхідної кількості голосів.

Як наголошується у законодавчій ініціативі, запропонована зміна дасть змогу увідповіднювати законодавство до рішення Конституційного суду від 2013 року, який ухвалив, що Декларація про незалежність Молдови (там згадується румунська мова) превалює над текстом Конституції, у тому числі в частині найменування держмови.

Друга стаття ухваленого законопроєкту пропонує визнати застарілою синтагму статті 13 Конституції «що функціонує на основі латинської графіки». Також документ пропонує замінити назву свята Limba noastră на Limba română. Усі зміни необхідно буде внести до нормативних актів протягом 30 днів після набрання чинності законом.

На початку березня парламент Молдови проголосував за проєкт мовного закону у першому читанні.

Читайте також: «Грузинська мрія» і придністровський чиряк. Усі чекають перемоги України

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024