Лідери ЄС підтримали створення трибуналу для Росії

24 Березня 2023, 08:05
Лідери ЄС підтримали створення трибуналу для Росії 421
Лідери ЄС підтримали створення трибуналу для Росії

Лідери Євросоюзу підтримали ініціативу щодо створення правового механізму для притягнення до відповідальності російського політичного керівництва за злочин агресії проти України та погодили інші дії, що спрямовані на покарання злочинів, скоєних в Україні російськими окупантами.

Це виходить із тексту резолюції, що оприлюднений на сайті Європейської Ради.

«Європейський Союз твердо відданий забезпеченню повної відповідальності за воєнні злочини та інші найбільш серйозні злочини, що були скоєні у зв’язку з російською агресивною війною проти України, включно шляхом утворення належного механізму для переслідування злочину агресії, який є предметом занепокоєння усієї міжнародної спільноти. У цьому контексті Європейська Рада вітає домовленість щодо створення нового Міжнародного центру з переслідування злочинів агресії РФ проти України у Гаазі, який буде пов'язаний з уже існуючою Спільною командою розслідувачів, за підтримки Євроюсту», – йдеться у документі.

Водночас Європейська Рада підтвердила свою підтримку розслідуванню прокурора Міжнародного кримінального суду та привітала майбутні переговори щодо створення нової Конвенції з міжнародного співробітництва у розслідуванні та переслідуванні геноциду, злочинів проти людства, воєнних злочинів та інших міжнародних злочинів.

Як повідомлялося, 23 березня у Брюсселі триває саміт ЄС, першим питанням якого був розгляд ситуації в Україні. Перед главами держав та урядів європейських країн в режимі телеконференції виступив Президент України Володимир Зеленський.

Читайте також: З початку повномасштабної війни країни Євросоюзу прийняли на лікування понад дві тисячі українців

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024