Що потрібно військовим, які хочуть виїхати за кордон на лікування

27 Березня 2023, 10:15
Що потрібно військовим, які хочуть виїхати за кордон на лікування 2266
Що потрібно військовим, які хочуть виїхати за кордон на лікування

В Україні діє воєнний стан, тому виїзд чоловікам призовного віку заборонений. Серед винятків є потреба у лікуванні за кордоном.

Які документи необхідно мати для виїзду на лікування, розповідає 24 канал.

Законодавством передбачено механізм надання дозволу на виїзд за кордон для лікування:

  • Для військовослужбовців – за наявності висновку про необхідність направлення особи зі складових сил оборони або сил безпеки, постраждалої у зв'язку з військовою агресією Росії проти України, на лікування за кордон та листа МОЗ про погоджений з іноземною стороною перелік осіб зі складових сил оборони та сил безпеки, постраждалих у зв'язку з військовою агресією Росії проти України, яких заклади охорони здоров'я іноземних держав можуть прийняти на лікування за кордоном.
  • Для громадян – за наявності документів, що підтверджують право на виїзд і в'їзд в Україну, та на підставі листа міністра охорони здоров'я України про погоджений з іноземною стороною перелік осіб, яких заклади охорони здоров'я іноземних держав можуть прийняти на лікування.
  • Для отримання можливості виїхати для лікування громадянам, які не залучені до сил оборони України, потрібно відповідати критеріям, які затверджені наказом МОЗ від 05.04.2022 № 574.Відповідність критеріям скерування за кордон для лікування під час дії воєнного стану підтверджується формою первинної облікової документації № 027/о "Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого", заповненою лікарем закладу охорони здоров'я, який здійснює координацію направлення за кордон.Водночас виїзд таких осіб дозволяється в супроводі одного із членів сім'ї першого ступеня споріднення. Мовиться про батьків, чоловіків або дружин, дітей, зокрема усиновлених.

Військовий облік українців за кордоном: що варто знати

Дипустанови зобов'язані вести військовий облік українців за кордоном. Закон передбачає, що такі відомства мають сприяти поверненню громадян додому під час воєнного стану.

Водночас цей механізм ще не прописаний у постанові Кабміну. Це означає, що поки невідомо, як саме відбуватиметься процес «сприяння». Чоловіки віком від 18 до 60 років мають стати на облік.

Упродовж 7 днів після цього дипустанова має передати відповідні дані про призовника, військовозобов'язаного чи резервіста районним або міським ТЦК і СП та органам СБУ.

Списки зберігатимуть 5 років, у них будуть вказані особисті дані, закордонна адреса, дата взяття на консульський облік чи зняття з нього та військкомат в Україні.

Читайте також:  «Чи можлива додаткова мобілізація в Україні?» – світові ЗМІ про війну в Україні

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024