Реакція світу на війну росії проти України 27 березня – 2 квітня

02 Квітня 2023, 12:05
Реакція світу на війну росії проти України 6612
Реакція світу на війну росії проти України

Видання Район.Закордон збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення та злочини Росії в Україну. 

Інформація оновлюється упродовж тижня. 

***

2 квітня

Латвія організує курс психологічної підтримки для українських прикордонників

Джерело: LETA.

Міністерство внутрішніх справ Латвії планує провести в Юрмалі курс психологічної підтримки для офіцерів Державної прикордонної служби України.

Для психологічної підтримки українських прикордонників у Латвії будуть використовувати базу Центру здоров’я і спорту МВС країни, яка призначена для допомоги латвійським посадовцям.

Планується, що прикордонникам України нададуть психологічну підтримку, їм проведуть заняття з фізкультури, а також забезпечать триразове харчування. На це МВС Латвії просить додаткові 59 тисяч євро.

 

Під час курсу психологічної підтримки українські офіцери братимуть участь в індивідуальних психологічних і спортивних заходах у групах та індивідуально.

Усього в програму планується задіяти до 100 службовців ДПСУ. Першу групу у складі до 40 людей у Юрмалі очікують у червні 2023 року, латвійська сторона надасть транспорт для доправлення українців з українсько-польського кордону й назад.

Як повідомлялось, у 2022 році до Латвії доправили та надали медичну допомогу в Ризькій Східній клінічній університетській лікарні та Національному реабілітаційному центрі Вайварі» 130 пораненим військовим.

Влада Вірменії обіцяє рф не видавати путіна суду в Гаазі після ратифікації Римського статуту

Джерело: Аршакян в інтерв’ю агенції Арменпресс.

Віцеспікер парламенту Вірменії Акоп Аршакян заявив, що Єреван дослухався до «побоювань» Росії через можливі наслідки ратифікації Римського статуту, на основі якого функціонує Міжнародний кримінальний суд – він видав ордер на арешт Владіміра Путіна.

Віцеспікер вірменського парламенту зазначив, що уряд країни ухвалив рішення приєднатись до Римського статуту в грудні 2022 року у відповідь на «агресію Азербайджану щодо суверенних територій Вірменії», й саме тоді його почав вивчати вірменський Конституційний суд.

1 квітня

Україна замовила у Польщі 100 БТР Rosomak

Джерело: польський прем'єр-міністр Матеуш Моравецький

Глава польського уряду зазначив, що ця закупівля відбудеться за рахунок європейських та американських фондів, які підтримують Україну.

«Я привіз замовлення, яке отримав учора від прем’єра України Дениса Шмигаля на 100 Rosomak, які тут вироблятимуться», — заявив Матеуш Моравецький.

За його словами, бронетранспортери, як і гармати-гаубиці Krab, стають національним експортним брендом польської збройової промисловості. Він додав, що зараз ведуться переговори про їх продаж і з іншими країнами

МЗС Литви привітало обрання РФ главою Радбезу ООН жартом про воєнний корабель

Джерело: Європейська правда

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс іронічно привітав Росію з початком головування в Раді безпеки Організації Об’єднаних Націй.

«Вітаємо Росію з початком головування в Раді Безпеки ООН! З нетерпінням чекаємо на енергійні дискусії щодо пропозиції України про місце призначення ваших військових кораблів», - йдеться у повідомленні.

Франція скасовує проведення Кубка світу з фехтування через допуск росіян та білорусів. 

Джерело: Escrime

У квітні з білоруських та російських спортсменів знімають санкції. Турнір був запланований на травень.

Більше 300 фехтувальників з усього світу закликають переглянути рішення про повернення російських спортсменів до змагань.

 

США готують Україні новий пакет військової допомоги на 2,6 мільярда доларів

Джерело: Європейська правда з посиланням на Reuters

Сполучені Штати вже наступного тижня можуть оголосити про новий пакет військової допомоги Україні вартістю 2,6 мільярда доларів, до якого увійдуть радари повітряного спостереження, протитанкові ракети і паливозаправники.

Пакет складається з двох частин: перша, на 2,1 мільярда доларів, фінансується з Ініціативи сприяння безпеці України, в межах якої зброя замовляється у виробників, а не береться із запасів американських збройних сил.

Решта 500 мільйонів доларів, які припадають передусім на боєприпаси, надійдуть у межах президентської Ініціативи зі скорочення озброєнь, яка дозволяє лідеру США в надзвичайних ситуаціях передавати зброю із американських запасів.

 

За даними Reuters, до пакета військової допомоги увійдуть різні боєприпаси, зокрема танкові, високоточні авіаційні боєприпаси, додаткові снаряди для комплексу протиповітряної оборони NASAMS, а також мостоукладачі й ремонтно-евакуаційні машини.

31 березня

Зеленський і лідери Словаччини, Хорватії, Словенії та Молдови приїхали до Бучі у річницю звільнення

Джерело: Європейська правда

Президент Володимир Зеленський у п’ятницю прибув до Бучі разом з лідерами Словаччини, Хорватії, Словенії та Молдови, щоб вшанувати пам’ять загиблих під час російської окупації.

Зеленський приїхав до Бучі у річницю звільнення з главою уряду Словаччини Едуардом Гегером, прем’єром Словенії Робером Голобом, прем’єром Хорватії Андреєм Пленковичем та президенткою Молдови Маєю Санду.

Прем'єр Іспанії закликав Сі Цзіньпіна поговорити з Зеленським

Джерело: Суспільне

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес закликав китайського лідера Сі Цзіньпіна поговорити з президентом України Володимиром Зеленським і дізнатися з перших вуст про українську «формулу миру». Про це він заявив на спільній пресконференції в Пекіні.

Сі Цзіньпін запросив Санчеса до КНР з нагоди 50-річчя встановлення дипломатичних відносин між Мадридом і Пекіном.

Санчес заявив, що Іспанія підтримує мирні пропозиції Зеленського, які включають вимогу відновити статус-кво на території України до анексії Криму Росією в 2014 році.

«Я вважаю, що це план, який закладає основи для міцного миру в Україні та ідеально узгоджується зі статутом ООН та його принципами, які були порушені Путіним його вторгненням», – сказав він.

Санчес високо оцінив два аспекти «мирного плану» Китаю — «повну і категоричну відмову не тільки від використання, але навіть від загрози використання ядерної зброї» і його повагу до територіальної цілісності.

Водноча іспанський прем'єр відмовився розповідати, що Сі сказав йому з цього приводу.

До Молдови не пустили росіянина, який воював проти України

Джерело: Європейська правда

До Молдови не пустили російського військового, який брав участь у військовій агресії РФ проти України.

Прикордонна поліція Молдови 31 березня повідомила, що виявила в потоці пасажирів Міжнародного аеропорту Кишинева російського військовослужбовця, який воював у війні проти України. Кінцевим пунктом його призначення було місто Тирасполь, у невизнане Придністров’я. 

Під час бесіди з правоохоронцями він плутався у своїх свідченнях, намагаючись ввести в оману інспекторів прикордонної поліції. 

 

Тож зазначеній особі відмовили у перетинанні державного кордону Молдови. Його повернули літаком до держави відправлення.

З огляду на опубліковані фото, чоловік воював у районі Маріуполя та Волновахи на стороні російських військ.

«Нагадуємо, що з метою виключення безпекових ризиків, в умовах надзвичайного стану в Республіці Молдова, а також війни, розпочатої Росією проти України, в усіх пунктах пропуску через державний кордон застосовуються протоколи безпеки, що передбачає додатковий контроль при перетині державного кордону для подорожуючих, особливо для іноземних громадян», – повідомляє Прикордонна поліція Молдови.

Загалом за останню добу правоохоронці відмовили у в'їзді до Республіки Молдова 24 іноземцям.

Польща засудила злочини росіян проти українських дітей 

Джерело: Мінінтеграції

З початку повномасштабного вторгнення Польща безпрецедентно і всебічно допомагає Україні.   

Так, у четвер, 30 березня, Верхня палата сенату Польщі засудила масову депортацію українських дітей до росії. Резолюцію підтримали одностайно всі 90 сенаторів.  

У прийнятому документі наголошується, що з початку військової агресії проти України російська влада проводить масові депортації українських дітей до росії на тимчасово окупованих нею територіях. А також робить усе, аби унеможливити повернення цих дітей до родин. Тому вчинена Росією депортація цивільних є порушенням Женевських конвенцій, що «можна назвати воєнним злочином або навіть геноцидом». Парламентарі закликали міжнародні організації й інститути з відповідною юридичною компетенцією притягнути до кримінальної відповідальності осіб, які скоїли воєнні злочини в Україні.

Лукашенко заявив, що НАТО планує вторгнутись в Білорусь

Джерело: Українська Правда

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко у посланні білоруському народу заявив, що країни НАТО готуються до вторгнення на білоруську територію.

Білоруський диктатор пояснив своє твердження тим, що сьогодні, за його словами, прискореними темпами йде перекидання військ НАТО у східному напрямку.

За його оцінками, угруповання блоку лише в Польщі та країнах Балтії налічує понад 21 тисячу військовослужбовців, 250 танків, майже 500 бронемашин, близько 150 літаків і вертольотів. «І вся ця армада демонстративно тренується біля кордонів Білорусі та Росії», - поскаржився Лукашенко.

Крім того, Лукашенко почав лякати, що на Заході також формують полки та легіони, щоб здійснити переворот в країні. Однак він не розповів деталей. «Прийде час, я вам розповім про це все. Сьогодні не час, триває копітка закрита робота», – підсумував Лукашенко.

Європейські парламентарі отримали квитки на потяги до українського Криму

Джерело: Укрзалізниця

14 європейських парламентарів отримали квитки на перші потяги до українського Криму та листи з історіями спротиву в Криму від активістів «Жовтої стрічки».

28 березня рух громадського спротиву «Жовта стрічка» передав представникам Європейського парламенту квитки на майбутні перші залізничні рейси до деокупованого півострова та листи від українських та кримськотатарських активістів і лідерів думок із розповідями про опір російським окупантам у Криму. 

Один з листів, який отримала європарламентарка з Польщі Анна Фотига, написаний провідницею пасажирських вагонів Укрзалізниці, яка народилась і працювала в Криму. Серед адресаток також голова Європейського парламенту, Роберта Мецола, яка також відвідувала Україну саме залізницею, щоб підтримати український народ. 

Підтримка європарламентарів надзвичайно важлива не лише для українців, а й для киримли (кримських татар), для яких півострів є єдиним домом. Квитки та листи, які отримали європейські парламентарі у Брюсселі, повинні стати потужним голосом кримського опору не лише для дипломатів, а й для звичайних жителів європейських країн.

Україну вперше від початку вторгнення РФ відвідали посли всіх країн ЄС

Джерело: Укрінформ

Посли всіх 27 країн-членів ЄС уперше після початку повномасштабного вторгнення росії 400 днів тому відвідали Україну.

Про це повідомила у твіттері голова Комітету ЄС з питань політики та безпеки Дельфіна Пронк.

«ЄС міцно стоїть з Україною. Вперше, після початку російського вторгнення та спустошення 400 днів тому, посли всіх 27 держав-членів побували в Україні. Ми тут, щоб допомогти їй боротися за свободу. Україна підтверджує ефективність підтримки ЄС», – написала Пронк.

Німеччина може взятися за модернізацію української ГТС для транспортування водню

Джерело: Європейська правда

Німеччина може зайнятися проєктами з модернізації української газотранспортної системи для транспортування водню. 

Про це йшлося під час зустрічі міністра енергетики України Германа Галущенка з державним секретарем офісу федерального канцлера Німеччини Йоргом Кукісом.

«Є величезний потенціал двосторонньої співпраці у сфері виробництва та транспортування водню. Німеччина розглядає відповідні проєкти, серед яких  можливу модернізацію української ГТС для транспортування водню», - заявили у міністерстві за підсумками переговорів.

У програмі чинного уряду Німеччини, викладеній в коаліційній угоді, є прагнення поглибити енергетичне партнерство з Україною, маючи великі амбіції у сферах відновлюваної енергії і виробництва зеленого водню.

За кордоном тренуються понад 11 тисяч українських захисників

Джерело: Укрінформ

Наразі у кількох дружніх країнах проходять навчання понад 11 тиссяч українських воїнів.

Про це сказав на брифінгу у Вашингтоні речник Пентагону генерал Патрік Райдер.

 

«Навчання українських військовослужбовців здійснюються міжнародними зусиллями у партнерстві із коаліцією держав, які зараз тренують понад 11 тисяч українських військових», – сказав Райдер.

Німеччина передала Україні понад 420 тонн енергообладнання

Джерело:  Міненерго

Україна отримала від німецьких партнерів енергетичного обладнання загальною вагою 423 тонни.

Про це сказав міністр енергетики Герман Галущенко під час зустрічі з державним секретарем офісу федерального канцлера Німеччини Йоргом Кукісом.

Зазначається, що очільник Міненерго подякував Німеччині за допомогу українському енергетичному сектору і підкреслив, що Україна вже отримала від німецьких партнерів 55 вантажів гуманітарної допомоги у вигляді енергетичного обладнання загальною вагою 423 тонни.

Також Галущенко наголосив на важливості внеску ФРН до Фонду енергетичної підтримки України, створеного при Секретаріаті Енергетичного Співтовариства, у розмірі 129,5 млн євро.

****

30 березня

Чехія відправила до України 15 протидронних систем

Джерело: Чеська ініціатива

Чеська ініціатива Подарунок путіну відправила в Україну 15 мобільних систем протиповітряної оборони MR-2 Viktor, які профінансували за рахунок спільних коштів.

«Чеська ініціатива Dárek pro Putina відправляє 15 комплексів протидії безпілотникам MR-2 Viktor від (чеської збройової компанії, – ред.) Excalibur Army в Україну», – йдеться у повідомленні.

На ці системи зібрали 3,75 млн. євро на громадському зборі.

Системи MR-2 Viktor збирають на заводі чеської компанії Excalibur Army. Це модифікований позашляховик Toyota, оснащений парою кулеметів КПВТ, які здатні ефективно захищати стратегічні та цивільні об'єкти від ударів дронів-камікадзе та бомбардувань з повітря.

Литва приєднається до програми МВФ з фінансування України

Джерело: LRT

Литва візьме участь у запланованій Міжнародним валютним фондом програмі фінансування України на 15,6 мільярда доларів США.

Уряд країни у середу схвалив приєднання Литви до політичної заяви групи країн про надання фінансових гарантій МВФ на підтримку схвалення виконавчою радою МВФ програми Фонду для України.

«Литва послідовно підтримує Україну в різних міжнародних форматах, включно з фінансовими ініціативами. Фінансові гарантії, які дозволять затвердити широкомасштабну програму МВФ для України вже найближчим часом, є ще одним виявом потужної підтримки західних партнерів, у тому числі Литви», – заявив міністр фінансів Гінтаре Скайсте.

Німеччина підтвердила передачу Україні 18 танків Leopard

Джерело: сайт німецького уряду

Німеччина підтвердила, що передала Україні всі обіцяні 18 танків Leopard 2A6 разом із боєприпасами. Також до України прибули 40 бойових машин піхоти Marder.

Крім цього, Німеччина передала дві броньовані ремонтно-евакуаційні машини та дві машини розмінування WISENT.

Також Україна отримала 28 вантажівок Zetros, 40 тисяч аптечок та 103 тисячі турнікетів.

З Бельгії передали дрон для потреб захисників України

Джерело: Ukrainian Youth Association - CYM Global

Осередок Спілки української молоді (СУМ) у Бельгії передав для потреб українських захисників дрон Mavic 3.

 

«Техніка використовуватиметься в одному з підрозділів морської піхоти й допомагатиме нашим військовим виконувати бойові завдання», – ідеться в дописі.

CYM Global висловила подяку Спілці української молоді в Бельгії та Миколі Левицькому.

Прем'єри Словенії та Хорватії планують спільний візит до України

Джерело: Європейська правда

Прем'єр-міністр Словенії Роберт Голоб і прем'єр-міністр Хорватії Андрій Пленкович можуть разом відвідати Київ найближчим часом.

Про це повідомив журналістам словенський прем'єр на спільній пресконференції з хорватським колегою в середу за підсумками переговорів.

Пленкович додав, що дві країни мають дуже схожі погляди на ситуацію в Україні.

Прем'єр Хорватії перебуває з робочим візитом у Словенії. Як повідомляють словенські ЗМІ, у центрі уваги переговорів у Брдо-прі-Краньє - питання енергетики, міграції та економічного співробітництва між двома країнами.

 

Зокрема, прем'єри домовилися підписати угоду про солідарність щодо постачання газу. 

Словенія також висловила зацікавленість у співпраці щодо збільшення потужності терміналу з прийому скрапленого природного газу на острові Крк у Хорватії.

Норвегія подарує Україні 12 дизель-поїздів 

Джерело: Nettavisen

Норвегія має намір подарувати Україні 12 дизель-поїздів, про які попросив Київ.

Цю інформацію підтвердив норвезький міністр транспорту Йон-Івар Нігорд.

У коментарі виданню міністр уточнив терміни передачі потягів. 

«Напевно, до літа ми можемо відправити чотири з них, а протягом року, можливо, ще вісім», - сказав він.

За його словами, цей транспорт абсолютно необхідний Україні. «Вони перебувають у стані війни, і потрібно транспортувати багато матеріалів, їжі та цивільної допомоги», - пояснив міністр.

Потяги, які поїдуть з Норвегії в Україну, не нові: їм 40 років. Проте Україна сама попросила про таку підтримку.

Хорватія хоче допомогти Україні з розмінуванням територій

Джерело: Укрінформ

Хорватія, яка має досвід ліквідації наслідків війни на власній території, може допомогти з гуманітарним розмінуванням українських земель.

Про це під час брифінгу міністрів оборони Хорватії та України в Media Center Ukraine – Odesa заявив міністр оборони Хорватій Маріо Баножич.

«Ми розуміємо ваші страждання дуже добре. Досвід нашої війни у 90-х - це причина, чому ми розуміємо, що відбувається, і через яку ми знаємо, що ви праві. Ми говоримо про підтримку в повоєнних діях, таких як розмінування», - наголосив міністр.

Він також запевнив, що Хорватія буде підтримувати Україну стільки, скільки це буде потрібно.

«Європа повинна знати, що російські ракети, які падають в Україні, падають недалеко від наших власних будинків. Саме тому такі дії росії мають вплив на безпекову та економічну ситуацію в Європі. Україна може розраховувати на хорватський уряд», – сказав Баножич.

Міністр оборони України Олексій Резніков, в свою чергу, зазначив, що Хорватія допомагає Україні з перших днів повномасштабного вторгнення та підтримує її позицію на всіх зустрічах клубу Rammstein.

США не виявили серйозних порушень, пов’язаних із допомогою Україні – інспектор USAID

Джерело: Європейська правдаа

Попри зростання кількості повідомлень про можливе нецільове використання допомоги, наданої Сполученими Штатами, її інспектори не виявили ознак серйозних порушень у зв’язку з цим.

Про це на спеціальному засіданні в Сенаті США в середу заявила виконувачка обов’язків генерального інспектора Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Ніколь Анджарелла.

За словами посадовиці, з початку повномасштабного вторгнення Сполучені Штати створили кількарівневу систему контролю за американською допомогою Україні та провели роз’яснювальну роботу щодо того, як можна повідомити про підозри порушень.

Канада виділить $465 мільйонів на поповнення військових складів, з яких постачає озброєння Україні

Джерело: Укрінформ

Канада виділить протягом п’яти років 605,8 млн канадських доларів (близько 465 млн дол США) на поповнення військових складів, з яких постачається озброєння Україні.

Про це йдеться у проєкті федерального бюджету Канади, внесеному напередодні до парламенту країни.

«Виділити 605,8 млн дол. протягом п’яти років, починаючи у 2023-2024 рр, на поповнення боєприпасів та вибухових речовин Збройних сил Канади й заміну матеріальних засобів, переданих Україні», – йдеться в документі.

Зазначається, що Канада протягом найближчих 14 років також виділить 1,4 млрд канадських доларів (більш як 1 млрд дол. США) на закупівлю нових важливих систем озброєння, необхідних для Збройних сил Канади у разі конфлікту високої інтенсивності, в тому числі придбання засобів повітряної оборони, а також систем протидії танкам й дронам.

Ще 1,4 млрд канадських дол. федеральний бюджет передбачає на модернізацію навчального й операційного центру канадського елітного контртерористичного центру поблизу Оттави.

Загалом від початку повномасштабного російського вторгнення Канада надала Україні більш як 4 млрд дол. США різноманітної допомоги, що у перерахунку на душу населення є одним із найвищих показників у світі. Близько 1 млрд дол. з цих коштів становить військова допомога.

Німеччина придбає 10 гаубиць PzH 2000 на заміну тим, що відправили в Україну

Джерело: Міністерство оборони Німеччини

Бюджетний комітет німецького Бундестагу в середу схвалив закупівлю десяти самохідних гаубиць Panzerhaubitze 2000, які замінять техніку, передану Україні для протистояння повномасштабній російській агресії.

Німецькі парламентарі схвалили виділення 184 мільйонів євро на придбання гаубиць PzH 2000. Кошти виділять у межах Ініціативи з модернізації – інструменту політики безпеки федерального уряду, спрямованого на військову підтримку країн-партнерів.

«Оскільки Збройні сили Німеччини передали Україні PzH 2000 зі своїх запасів, нові гаубиці фінансуються в межах Ініціативи з модернізації», – пояснюють у німецькому Міноборони.

Нова техніка має надійти у війська у 2025 та 2026 роках.

****

29 березня 

Німеччина виділить додаткові 12 млрд євро на військову допомогу Україні

Джерело: Reuters

Бюджетний комітет Бундестагу в середу схвалив запит федеральних міністерств оборони та внутрішніх справ Німеччини про виділення додаткових 12 мільярдів євро на військову підтримку для України.

Додаткове фінансування передбачає 3,2 мільярда євро, які будуть виплачені у 2023 році, та кредитні лінії на період з 2024 по 2032 рік на суму близько 8,8 мільярда євро.

«Завдяки цим грошам Україна зможе напряму купувати озброєння за підтримки німецького уряду. Важливо підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно», – йдеться в заяві представників коаліційного уряду Німеччини в бюджетному комітеті Бундестагу.

Як повідомлялось, німецька армія зможе почати витрачати ці гроші вже цього року, частину коштів виділять на наступні роки. Точно невідомо, як та на який часовий проміжок розподілять ці 12 мільярдів євро.

До Харкова прибув гуманітарний вантаж від Папи Римського

Джерело: Vatican News

Вантажівка, заповнена гуманітарною допомогою від Папи Римського Франциска минулої суботи виїхала з італійського Риму, а в середу вранці, 29 березня, прибула до Харкова.

«Вантажівка, заповнена ліками, генераторами та речами першої необхідності, минулої суботи виїхала з Італії, а в середу вранці прибула до Харкова. Вантаж приготували волонтери при соборі Святої Софії в Римі та Апостольська елемозінерія», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що осередок УГКЦ в Римі від першого дня вторгнення став місцем збору та відправки гуманітарної допомоги. Саме сюди кардинал Конрад Краєвський, Папський розподілювач милостині, привозить вантажі, які відправляються в Україну за дорученням Папи Римського. Так було і цього разу.

Шмигаль обговорив із послами семи країн напрями відновлення України

Джерело: Твіттер глави Уряду

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль обговорив із послами семи держав напрями відновлення України.

«Пріоритетні напрями відновлення обговорив сьогодні з послами Данії, Естонії, Латвії, Литви, Норвегії, Фінляндії та Швеції. Дякую, що залишаєтесь поруч з Україною та надаєте надважливу військову, фінансову і гуманітарну допомогу. Разом переможемо агресора та відбудуємо Україну», – зазначив Шмигаль.

Литва передасть Україні мобільне містечко на 36 сімей

Джерело: LRT 

Литовський уряд готується передати Україні мобільне містечко, розраховане на 36 сімей.

Проєкт постанова про передачу мобільного містечка цього тижня був зареєстрований у Мінекономіки Литви.

Мобільні будинки вартістю 941,5 тис. євро передадуть місту Бородянка Київської області, вони були придбані у компанії Arijus шляхом держзакупівель.

Це один з чотирьох об'єктів в Україні, атакованих Росією у лютому минулого року, які Литва зобов'язалася відновити.

Німецькі Marder вже в Україні 

Джерело: Twitter 

Міністр оборони Олексій Резніков опублікував відео з німецькими БМП Marder, які вже прибули в Україну.

У своєму Twitter в середу Резніков зазначив, що Marder – це чудовий приклад німецької якості, і він «сам його випробував». На опублікованому відеозаписі видно, як міністр проїхав на одній із бронемашини.

«З нетерпінням чекаю швидкого приручення Leopard. Мені подобається, як вони ревуть!», – написав міністр та висловив сподівання, що посол Німеччини Анка Фельдгузен приєднається до нього у цьому. 

Він подякував за військову допомогу канцлеру Німеччини Олафу Шольцу і міністру оборони Борису Пісторіусу.

Іспанія передасть Україні танки Leopard 2 після Великодня

Джерело: El Pais

Іспанія має намір передати Україні перші танки Leopard 2 після Великодня. Наразі машини проходять підготовку після ремонту.

Іспанія відразу після Великодня направить до України перші шість бойових танків Leopard 2A4, які вона пообіцяла Києву, щоб допомогти протистояти російському вторгненню, повідомляють іспанські урядові джерела.

Усі шість танків уже відновили на заводі Santa Bárbara Sistemas в Севільї, і цього тижня вони проводять тренувальні стрільби на полігоні Серро-Муріано у Кордові. Після закінчення підготовки бойові машини будуть транспортовані морем до Польщі.

Oncilla підсилює українське військо

Джерело: ГУР

Головне управління розвідки Міністерства оборони України отримало модернізований бронетранспортер Oncilla. Управління повідомило, що кошти на його придбання були надані польською компанією Trans Select у вигляді пожертвування.

Згідно з заявою Віктора Левченка, представника конструкторського бюро «Берил», в Україні вже є 30 таких машин, які беруть участь у бойових діях і відмінно зарекомендували себе на полі бою, рятуючи життя військових.

Oncilla є вдосконаленою версією українського бронетранспортера «Дозор-Б» та випускається польською компанією Mista з 2013 року за українською ліцензією.

Польські колеги провели глибоку модернізацію машини. По суті, від українського «Дозор-Б» залишилась лише бронекапсула, та й то в її конструкцію внесено зміни.

Зеленський запросив Сі Цзіньпіна відвідати Україну

Джерело: Associated Press
Президент України Володимир Зеленський запросив відвідати Україну лідера Китаю Сі Цзіньпіна.

«Ми готові бачити його тут. Я хочу поспілкуватися з ним. Я спілкувався з ним до початку повномасштабної війни. Але за весь цей рік, вже понад рік війни, цього не сталося жодного разу», – сказав президент в інтерв'ю виданню.

Українці попросили Британію надати Україні винищувачі під час футбольного матчу проти Англії

Джерело: Укрінформ

Українські вболівальники під час матчу Англія - Україна провели акцію, метою якої було подякувати Британії за допомогу й попросити британський уряд передати винищувачі.

У акції взяли участь більше 4 тисяч фанатів, що прийшли на арену «Вемблі» подивитися перший відбірковий матч України до ЄВРО-2024.

Перед матчем вболівальники розгорнули синьо-жовті прапори та банери. На одному з них був зображений король Сполученого королівства Великої Британії та Північної Ірландії Чарльз ІІІ.

Українці також співали пісню британських фанів про 10 німецьких бомбардувальників, яку переробили на сучасний лад.

Канада надасть Україні кредит майже на $2 мільярди

Джерело: Укрінформ

Цього року Канада надасть Україні пільговий кредит сумою 2,4 млрд канадських доларів (близько 1,9 млрд доларів США).

Така цифра міститься у федеральному бюджеті Канади, внесеному сьогодні до парламенту країни.

«Бюджет-2023 передбачає виділення Україні додаткової позики 2,4 млрд дол. у 2023 році. Її буде надано через спеціальний рахунок МВФ для підтримки України», – йдеться у документі.

Окрім цього, Канада збільшить фінансування свого МЗС на 84 млн канадських дол. (близько 65 млн дол. США) для надання цільової підтримки Україні на гуманітарну та психологічну допомогу, розмінування, сільське господарство та інші пріоритетні сфери.

Нагадаємо, що загалом від початку повномасштабного російського вторгнення Канада надала Україні різноманітної допомоги на суму більш як 4 млрд дол. США.

***

28 березня 

Швейцарія допоможе відновити органічний та молочний сектор України

Джерело: пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства України

Мінагрополітики та Держпродспоживслужби спільно з фахівцями швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (Quality FOOD Trade Program, QFTP) напрацювали план з відновлення та розвитку органічного та молочного секторів, які суттєво постраждали через війну.

«Ми погодили основні напрямки спільної діяльності, глобальні цілі задля відновлення й підтримки органічного й молочного сектору. Наразі галузь показує негативну динаміку через війну, на її відновлення знадобиться не менше двох років. Проєкти підтримки органічного та молочного виробництва потребують ресурсів та часу», – розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Україна цьогоріч отримала близько $7 мільярдів від ЄС та США

Джерело: Урядовий портал

Україна з початку 2023 року отримала майже 5 млрд доларів підтримки від Європейського Союзу та понад 2 млрд доларів від Сполучених Штатів Америки.

Про це Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль сказав на засіданні уряду 28 березня.

«Від початку року Україна отримала майже 5 млрд доларів підтримки від ЄС, більше 2 млрд доларів підтримки від США. Маємо домовленість про нову програму з МВФ. Отримали фінансову допомогу від Великої Британії, Світового банку, Німеччини, Іспанії, Фінляндії, Ірландії, Швейцарії, Бельгії, Ісландії та Естонії»,– сказав Шмигаль.

Він зазначив, що Норвегія продовжила програму виплат для 50 тисяч українців, які перебувають у складних життєвих умовах та постраждали від російської агресії. Так само продовжуються виплати за програмами ООН та Червоного Хреста.

Також за останні 7 місяців у межах спільного проєкту Мінреінтеграції, «Укрпошти» та міжнародних організацій забезпечено виплату одноразової грошової допомоги мешканцям деокупованих територій на загальну суму більш як 300 мільйонів гривень.

Франція подвоїть постачання снарядів калібру 155 мм Україні 

Джерело: Le Figaro

Франція подвоїть кількість снарядів калібру 155 мм, які постачає в Україну, до 2 тисяч на місяць.

Про це заявив міністр оборони Себастьян Лекорню.

«Париж поставить наземне обладнання, необхідне для контрнаступу України: ми подвоюємо поставки 155-міліметрових снарядів до 2 тисяч на місяць з кінця березня», – сказав Лекорню.

Українські військові використовують снаряди калібру 155 мм, зокрема, у французьких гаубицях Caesar та у німецьких Pz 2000.

Танки Leopard 2 від Португалії прибули в Україну

Джерело: Європейська правда

Обіцяні Португалією танки Leopard 2, які вона передає узгоджено з іншими партнерами «танкової коаліції», вже на території України.

«Три танки Leopard 2A6, які передає Португалія узгоджено з партнерами, вже в Україні. Португалія продовжує підтримувати Україну, яка чинить опір протиправному вторгненню Росії», – йдеться у заяві. 

Британські танки Challenger 2 вже в Україні

Джерело: Твіттер глави МОУ Олексія Резнікова
 
У Міністерстві оборони офіційно підтвердили, що британські танки Challenger 2 прибули в Україну.

«Було приємно кататися на першому українському ОБТ Challenger 2. Такі танки, поставлені Великою Британією, нещодавно надійшли до нашої країни», – написав очільник МОУ Олексій Резніков і оприлюднив відповідне відео.

За словами Резнікова, незабаром танки Challenger 2 приступлять до виконання бойових завдань.

Австрійський бізнес збирається долучитися до відбудови України

Джерело: пресслужба Мінекономіки

Австрійський бізнес зацікавлений в участі у проєктах відновлення України.

Україна та Австрія домовились про те, що 23 травня у Львові відбудеться українсько-австрійський економічний форум, який пройде за спільною участю Палати економіки Австрії та Торгово промислової палати України. Основні тематичні блоки, які будуть обговорюватись на цьому заході – відновлення України, співпраця в енергетиці, промисловості та відновлювальній зеленій енергетиці.

«Австрійська сторона підтвердила велику зацікавленість з боку австрійського бізнесу в участі у проєктах відновлення нашої країни та співробітництва з українським бізнесом. На рівні урядовців ми маємо обговорити загальні умови роботи іноземного бізнесу в Україні. А вже в рамках форуму буде відбуватись більш широке обговорення залучення австрійських інвестицій в Україну, локалізацію та перенесення частки виробництва на нашу територію», – пояснила перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко.

Бельгія надала Україні понад 36 тонн енергообладнання

Джерело: Міністерства енергетики

Бельгія надала Україні загалом понад 36 тонн гуманітарної допомоги для відновлення енергетичної інфраструктури.

Про це сказав міністр енергетики Герман Галущенко під час зустрічі з міністром енергетики Бельгії Тіною Ван дер Стратен.

Міністр енергетики України подякував бельгійській стороні за надану гуманітарну допомогу – понад 36 тонн – для проведення відновлювальних робіт на пошкоджених від російських обстрілів об’єктах енергетичної інфраструктури.

«Наші європейські партнери розуміють важливість підготовки України до осінньо-зимового періоду і допомагають Україні обладнанням і паливом», – сказав Галущенко.

За його словами, під час зустрічі також обговорювалися питання співробітництва у секторі відновлюваної енергетики, інтеграції українського та європейського енергетичних ринків та можливої співпраці у сфері кіберзахисту енергосистем.

Німеччина хоче в найближчі роки збільшити військову допомогу Україні до понад 15 млрд євро – ЗМІ

Джерело: Spiegel

Берлін хоче в кілька разів збільшити витрати на військову допомогу Україні в найближчі роки – з трьох до понад 15 мільярдів євро.

Про це повідомляє видання, яке має у своєму розпорядженні конфіденційний лист від міністерства фінансів до бюджетного комітету Бундестагу.

У листі член Вільної демократичної партії Флоріан Тонкар, парламентський державний секретар міністра фінансів Крістіана Лінднера, ввічливо просить парламентарів виділити більше грошей.

Меседж листа полягає в тому, що федеральний уряд хоче різко розширити військову допомогу Україні в найближчі роки. Для цього йому потрібне схвалення бюджетного комітету, але він не відмовить: за винятком Лівих і «Альтернативи для Німеччини», у Бундестазі існує міжпартійна більшість у питанні підтримки України.

«У зв'язку з високими матеріальними втратами Збройних сил України необхідні нові поставки матеріальних засобів. Для сталого оснащення Збройних сил України відповідно до потреб необхідно негайно укласти численні договори про закупівлю, які також встановлюють платіжні зобов'язання на майбутні фінансові роки» – заявили у Мінфіні.

Йдеться про матеріали «у сфері протиповітряної оборони, броньовану гусеничну техніку, постачання боєприпасів для систем озброєння, що постачаються Німеччиною, та артилерію», – йдеться у листі до бюджетного комітету.

Поліція Київщини отримала 10 автомобілів за сприяння американської письменниці Мітці Пердью

Джерело: Укрінформ

Поліція Київської області отримала 10 нових автомобілів за сприяння спадкоємиці готелів «Шератон», письменниці та бізнесвумен Мітці Пердью.

На церемонії були присутні гендиректор Форуму керівників поліції США Чак Векслер і поліцейські, які під час окупації евакуювали людей на службових машинах.

«Це — наступний крок реалізації нашої співпраці і підтримки з боку поліцейських США. Це вже друга партія автомобілів, які передаються безпосередньо поліцейським Київщини (за підтримки Мітці Пердью — ред.) і які будуть використовуватися для патрулювання», – сказав начальник поліції Київщини Андрій Нєбитов.

Challenger та Marder: Резніков разом із десантниками «обкатав» бронетехніку від країн-партнерів

Джерело: Міноборони у Фейсбуці

Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що бронетехника від західних партнерів стала на озброєння у підрозділи Десантно-штурмових військ. Він її «обкатав» разом із десантниками.

«Сьогодні мав за честь спільно з командувачем ДШВ ЗСУ Максимом "Майком" Миргородським та нашими десантниками обкатати нове поповнення в наших армованих підрозділах. Challenger’ів від Британії, Stryker‘ів & Cougar‘ів від США та Marder‘ів від Німеччини», - зазначив Резніков.

За його словами, ще рік тому ніхто б не міг подумати, що підтримка партнерів буде такою потужною. Що увесь цивілізований світ перезавантажиться і «врешті дасть опір кривавому агресору, країні-терористу рф».

«За цей рік все змінилося. Україна змінила світ. Стійкість українського народу та майстерність нашої армії переконали, що Україна переможе. І ми вже перемагаємо. Адже «спецоперація» орків йде «за планом» — вони риють окопи й намагаються укріплюватись. В своїх головах вони вже змінили парадигму з «ми друга армія світу і ми вас переможемо за три дні» на «треба переходити в оборону», - зауважив Резніков.

Він додав, що пройдено великий шлях, і багато ще попереду.

****

27 березня

Українські піротехніки отримали вісім спецавтомобілів Toyota від ООН та Японії

Джерело: ДСНС у Телеграмі

Програма розвитку ООН у партнерстві з урядом Японії передала піротехнічним підрозділам Державної служби з надзвичайних ситуацій вісім спеціалізованих автомобілів класу Toyota Hilux Double Cabin.

Участь у заході взяли помічниця генерального секретаря ООН, помічниця керівника ПРООН та директорка кризового бюро ПРООН Асако Окаї, посол Японії в Україні Мацуда Кунінорі та заступник голови ДСНС Роман Примуш.

«У важкі часи вкрай важливо мати послідовну підтримку стратегічних партнерів. Ми вдячні нашим друзям із ПРООН та уряду Японії за постійну та вчасну допомогу піротехнічним підрозділам Служби порятунку», - зазначив Примуш.

Техніка надана в рамках реалізації проєкту ПРООН «Екстрене знешкодження вибухонебезпечних предметів та розчищення завалів» за фінансування уряду Японії.

В Україну прибули всі обіцяні Німеччиною танки Leopard – ЗМІ

Джерело: Spiegel

Усі вісімнадцять танків Leopard 2, які Німеччина обіцяла Україні, були передані українській стороні.

За інформацією видання, останні танки були вивезені з Німеччини наприкінці минулого тижня і нещодавно були передані на українському кордоні.

Крім Leopard 2, Німеччина також передала в Україну обіцяні раніше близько 40 бойових машин піхоти Marder. Точний маршрут поставок зброї німецький уряд тримає в таємниці з міркувань безпеки.

 

За інформацією джерел видання, Україна отримала танки Leopard з «великим пакетом озброєння та запасних частин».

 

Протягом останніх двох місяців Бундесвер за прискореною програмою навчав українських солдатів користуватися складними системами озброєння. Також до Німеччини прибули українські техніки, яких навчали фахівці з технічного обслуговування з-поміж німецьких військовослужбовців.

Німеччина хоче закупити 28 гаубиць на заміну зброї, відправленої в Україну

Джерело: Reuters

Німеччина має намір закупити до 28 самохідних гаубиць на заміну зброї, яка була відправлена в Україну з армійських запасів минулого року.

Уряд у Берліні поставив Києву 14 гаубиць і спочатку мав намір звернутися до парламенту з проханням про їхню заміну лише влітку. Міністр оборони Борис Пісторіус змінив рішення після критики, що поповнення парку німецької військової техніки відбувається надто повільно.

Згідно з проєктом бюджету, міністерство оборони має намір закупити у німецького виробника зброї Krauss-Maffei Wegmann (KMW) щонайменше 10 гаубиць на суму близько 180 мільйонів євро, а також придбати опціони на придбання ще 18 гаубиць.

 

У документі сказано, що міністерство має намір найближчим часом активувати опціони на закупівлю ще 12 гаубиць, щоб замінити всю передану Україні зброю, а також компенсувати поставлені Києву запасні частини.

Гаубиця Panzerhaubitze 2000 є однією з найпотужніших артилерійських систем на озброєнні Бундесверу. Вона може вражати цілі на відстані 30 кілометрів зі стандартними боєприпасами та на відстані до 100 кілометрів з сучасними типами боєприпасів.

У Німеччині презентували платформу для охочих взяти участь у відновленні України

Джерело: DPA

У Німеччині презентували інтернет-платформу, покликану допомогти організаціям допомоги, приватному сектору та ініціативам об'єднатися в мережу з метою відбудови України.

Необхідно розпочати підготовчу роботу з відновлення України та ліквідації наслідків війни, заявила міністр розвитку Німеччини Свенья Шульце на пресконференції з послом України Олексієм Макеєвим у понеділок у Берліні.

«Той, хто вірить у краще майбутнє, хто працює над цим, краще переживе ці важкі часи», – сказала Шульце, презентуючи інтернет-платформу.

«З досвіду відновлення по всьому світу ми знаємо, що надзвичайно важливою є хороша підготовка, щоб екстрена допомога якомога краще і ефективніше вписувалася в довгострокову реконструкцію», – заявила вона.

Платформа призначена для всіх, хто бажає зробити свій внесок у відбудову.

У Міноборони Британії показали, як українські танкісти освоювали Challenger 2

Джерело: Твіттер

Міністерство оборони Великої Британії опублікувало мініфільм про те, як українські танкісти вчилися працювати з танками Challenger 2, які передають Україні.

У фільмі тривалістю майже пів години показують, як танкісти у супроводі перекладачів вчаться пересуватися по різних типах покриття - асфальтованих дорогах, ґрунтах, ускладненому рельєфу тощо.

Також вони знайомляться зі снарядами до озброєння танка, відпрацьовують процеси на спеціальних симуляторах.  

Зеленський виступить перед парламентом Австрії попри спротив ультраправих

Джерело: сайт парламенту

Президент України Володимир Зеленський у четвер, 30 березня, виступить з промовою перед депутатами Національної ради Австрії – нижньої палати парламенту.

Згідно з інформацією, Володимир Зеленський звернеться до австрійських парламентарів онлайн перед початком засідання Національної ради. 

Так званий «парламентський захід», під час якого відбудеться звернення, відкриє спікер Національної ради Вольфганг Соботка приблизно о 9:05 за місцевим часом (10:05 за Києвом).

Польща не передаватиме Україні всі свої винищувачі МіГ-29 – МЗС

Джерело: RMF 24

Заступник глави Міністерства закордонних справ Польщі Павел Яблонський заявив, що Варшава не передаватиме Києву всі винищувачі МіГ-29, які є на озброєнні держави.

За даними польських ЗМІ, загалом Польща має на озброєнні 40 МіГ-29, але військово-повітряні сили країни використовують тільки 29 одиниць. Решту літаків роками не ремонтували і не модернізували. 

За словами Яблонського, про передачу всіх літаків не йдеться. «Ні, я не думаю, що ми віддамо всі винищувачі МіГ-29 Україні», – сказав він у ранковому ефірі в понеділок.

Заступник міністра закордонних справ Польщі уточнив, що перекидати літаки будуть послідовно. «По-перше, щоб ці поставки були ефективними… Водночас ми зміцнюємо безпеку Польщі», - доповнив він.

Інструктори-кінологи Держмитслужби переймають міжнародний досвід

Джерело: Державна митна служба України

Представники Держмитслужби беруть участь у навчальному курсі з підготовки інструкторів-кінологів, який проходить у березні-липні 2023 року в Мадриді на базі Кінологічного центру Цивільної гвардії Іспанії.

Так, двоє кінологів Департаменту спеціалізованої підготовки та кінологічного забезпечення Держмитслужби впродовж чотирьох місяців перейматимуть міжнародний досвід виявлення зброї, боєприпасів та вибухівки, ознайомляться з методами та стандартами ЄС, щоб надалі впроваджувати ці найкращі практики у підготовці кінологічних команд Держмитслужби.

Участь українських митників у цьому навчальному курсі стала можливою в межах реалізації проєкту ОБСЄ, покликаного зміцнювати потенціал державних органів України у запобіганні та боротьбі з незаконним обігом зброї, боєприпасів та вибухових речовин, особливо в умовах збройної агресії Росії проти України.

Українські танкісти повернулися з навчання у Британії

Джерело: the Guardian
 
Українські танкісти, які кілька тижнів навчалися у Великій Британії застосуванню та обслуговуванню танків Challenger 2, повернулися додому.

«Серед іншого, українців навчали як управляти, пересуватися та працювати разом у складі танкового екіпажу Challenger 2, а також як ефективно визначати та вражати цілі»,– йдеться у матеріалі.

Зазначається, що українські екіпажі та британські танки «мають бути на позиціях до весняного наступу, що, нібито, планується».

За словами міністра оборони Великої Британії Бена Воллеса, українські військові «повертаються додому ліпше підготовленими, але не у меншу небезпеку».

 «Рішучість українських військових, які завершили тренування на британських танках Challenger 2 на території Британії, надихає. Ми й надалі підтримуватимемо їх та робитимемо усе для допомоги України стільки, скільки буде потрібно», – сказав Воллес.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024