Польща збільшує виробництво боєприпасів для себе і для потреб ЗСУ

28 Березня 2023, 08:15
Польща збільшує виробництво боєприпасів для себе і для потреб ЗСУ 551
Польща збільшує виробництво боєприпасів для себе і для потреб ЗСУ

Польські державні та приватні підприємства оборонно-промислового комплексу збільшать виробництво боєприпасів, які потраплять як до польської армії, так і для ЗСУ.

Про це під час спільної пресконференції із єврокомісаром з внутрішнього ринку Тьєррі Бретоном та міністром національної оборони Польщі Маріушем Блащаком на підприємстві Dezamet S.A. у Новій Дембі Підкарпатського воєводства, де вироблятимуться боєприпаси для України, заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, передає Укрінформ.

«Найближчими днями Рада міністрів ухвалить спеціальну довгострокову програму, яка підтримуватиме виробництво боєприпасів у різних частинах нашої країни. Ми хочемо, щоб приватні та державні компанії виробляли боєприпаси. Сьогодні ми знаємо, що цих боєприпасів не вистачає у всій Європі, і я можу сказати, що не є таємницею, що їх не вистачає в усьому НАТО», – заявив Моравецький.

Він нагадав, що Польща приєдналася до програми ЄС щодо спільної закупівлі боєприпасів для української армії. Завдяки цьому Польща посилюватиме свої потужності щодо виробництва боєприпасів у польських закладах ОПК.

Моравецький зауважив, що найбільшою потребою української армії на сьогодні є боєприпаси.

«Тому, як ми домовилися на останній Європейській Раді, ми постачатимемо ці боєприпаси, при цьому фінансування здійснюватиметься з бюджету ЄС», – наголосив Моравецький.

Він додав, що ціллю номер один буде збільшення запасів боєприпасів.

«По-друге, ми хочемо, щоб наші заводи з виробництва боєприпасів – Dezamet, а також інші заводи, які ми створимо або збільшимо їхні виробничі потужності, могли виробляти боєприпаси в тому обсязі, які потребує Польща», – наголосив польський прем’єр.

Моравецький зауважив, що програма ЄС щодо передачі Україні мільйона снарядів до кінця року є «дуже амбіційною».

«Але я переконаний, що після дуже стрімкого збільшення виробничих потужностей нашої ОПК такі обсяги не будуть надто амбітними»,- зауважив польський прем’єр.

Моравецький зазначив, що росія за день використовує 20-50 тисяч артснарядів, ЗСУ – 2-6 тисяч більш сучасних снарядів західного виробництва.

Він підкреслив, що польські підприємства ОПК мають відповідні компетенції для виробництва боєприпасів, а завдяки європейським коштам Польща «зможе збільшити виробництво у багато разів».

Нагадаємо, міністри закордонних справ і оборони країн Європейського Союзу 20 березня погодили план спільної закупівлі боєприпасів, який передбачає постачання Україні 1 мільйона снарядів.

Читайте також: Боєприпаси для України: Іспанія долучилася до угоди Євросоюзу

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024