Держдеп США підтримав створення «гібридного трибуналу» для розслідування злочинів Росії

28 Березня 2023, 15:35
Держдеп США 331
Держдеп США

У Державному департаменті США підтримали створення так званого «гібридного трибуналу» для розслідування злочину агресії Росії, який Офіс президента України називає неприйнятним.

Про це заявила посол з питань глобального кримінального правосуддя Держдепу США Бет Ван Скаак 27 березня під час виступу на конференції в Католицькому університеті Америки у Вашингтоні, пише «Європейська правда».

Скаак відзначила, що на розгляді було «багато різних моделей» трибуналів. За словами представниці Держдепу, проаналізувавши всі «за» та «проти», США дійшли висновку, що «найбільш ефективний спосіб забезпечення відповідальності за злочини агресії передбачає створення інтернаціоналізованого (в оригіналі internationalized. - Ред.) суду в рамках судової системи України».

За її словами, подібні зусилля включатимуть «предметну юрисдикцію стосовно міжнародних злочинів, залучення міжнародного персоналу, можливо, шляхом інтеграції професіоналів, суддів, прокурорів, розслідувачів, адвокатів, чи через надання експертної допомоги за запитом України».

Скаак відзначила, що потенційно трибунал може перебувати десь у Європі, принаймні під час війни, 

«Це надалі зміцнить європейську орієнтацію України, міжнародну легітимність такої інституції та матиме важливе значення для неї, а також сприятиме наданню допомоги сильними державами, які віддані розслідуванню злочину агресії», – сказала вона.

Представниця Держдепу додала, що такий суд не потребуватиме резолюції Генеральної Асамблеї ООН про створення нової незалежної міжнародної інституції, для становлення якої потрібні час та ресурси.

«Такий гібридний суд також демонструватиме лідерство України у забезпеченні відповідальності за злочин агресії повністю в рамках національної юридичної системи», – сказала вона.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024