У Білорусі заявили, що розміщення ядерної зброї на їхній території відповідає міжнародному праву

28 Березня 2023, 16:00
Білорусь у війні проти України 765
Білорусь у війні проти України

Міністерство закордонних справ Білорусі заявило, що розміщення ядерних боєзарядів РФ на території країни без передання Мінську контролю за ними не суперечить міжнародному праву.

У відомстві також послалися на аналогічну практику НАТО. Відповідний коментар МЗС РБ оприлюднило 28 березня.

У відомстві заявили, що Білорусь потерпає від санкцій, тиску та грубого втручання у свої внутрішні справи з боку країн Заходу. На додачу, заявили в білоруському МЗС, сусідні країни-члени НАТО «нарощують військовий потенціал» в безпосередній близькості біля білоруських кордонів. З огляду на «зазначені обставини і законні занепокоєння та ризики у сфері національної безпеки, що випливають із них, Білорусь вживає вимушених дій у відповідь щодо зміцнення власної безпеки та обороноздатності», – йдеться у коментарі.

У Мінську вважають, що військове співробітництво Білорусі та Росії здійснюється «в суворій відповідності з міжнародним правом». 

«Навчання білоруських пілотів, здатних керувати літаками зі специфічними боєприпасами, модернізація таких літаків, так само як і розміщення ядерних боєзарядів на території Білорусі без передання Мінську контролю за ними, а також доступу до відповідних технологій, жодним чином не суперечать положенням статей I і II Договору про нерозповсюдження ядерної зброї», – заявили в МЗС Білорусі.

Крім того, у відомстві вказали, що це не є нововведенням у сфері військового співробітництва неядерної та ядерної держав, вказавши на практику НАТО щодо «спільних ядерних місій».

Нагадаємо, 25 березня президент Росії Путін оголосив, що Росія розмістить тактичну ядерну зброю в Білорусі, сховище для неї буде готове до липня.

Після заяви Москви про розміщення тактичної ядерної зброї у Білорусі Міністерство оборони США заявило у суботу, що немає жодних ознак підготовки Росії до застосування ядерної зброї.

Читайте також: Ядерна зброя РФ в Білорусі: Китай закликає зосередитись на дипломатії

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024