На Закарпатті за підтримки уряду Франції відкрили сучасну систему очистки води

08 Квітня 2023, 16:13
Системи очистки води 380
Системи очистки води

Проблема каналізаційних стоків у Хусті стоїть гостро вже понад 30 років. Особливо, у частині райцентру, де встановлено сучасну систему очистки. 

Мікрорайон охоплює понад 400 домоволодінь у тому числі і багатоповерхові забудови.За фактом, модуль для очищення стічних вод  на території хустського водогону встановили ще 28 січня поточного року. Тоді провели пробний запуск. З того часу і до сьогодні  система працювала у тестовому режимі. Її потужність дозволяє охопити близько 2000 дворогосподарств. Про це пише Закарпаття.онлайн.

Таким чином на  Закарпатті вперше запровадили автономну технологію швидкого та економного очищення стічних вод у житлових мікрорайонах без потреби підключення до централізованої мережі водовідведення.

Встановлення модуля відбулося за пропозицією франко-української компанії BETEN International у рамках допомоги Україні від Уряду Франції.

Після переговорів представників компанії із Хустською міською радою, було прийнято рішення про встановлення пілотного обладнання на вул. Садовій у Хусті. 

Також у рамках проєкту встановили два устаткування для підготовки питної води у Золотарівській школі І-ІІІ ступенів та у центрі селища Вишково від компанії LMS FRANCE з французького муніципалітету Воглан.

Встановлення модуля відбулося згідно із економною технологією очищення стоків, запатентованою компанією COHIN Environnement на чолі з Себастьєном Коеном. Обладнання, зокрема, встановлене у транспортному контейнері, що продемонструє простоту його збірки та технічного обслуговування. Таке устаткування в Україні встановлено вперше. Досі COHIN Environnement встановлювала його в Африці та Австрії. 

Система передбачає переробку мулу на компост за допомогою дощових черв’яків. У свою чергу отриманий компост може використовуватися у сільському господарстві. Спеціальні компостери розробила компанія VerAgrow і ця технологія має великі перспективи. Збір вихідних даних та координацію проєкту забезпечив Філіп Оспіталь, директор франко-української компанії BETEN Ingénierie, яка працює в Україні понад тридцять років і була заснована Жаном Рошем. Останній повідомив, що проєкт фінансується Міністерством фінансів Франції у рамках глобальної ініціативи з розбудови України.

Закарпатську область обрали не випадково: тут наразі найспокійніше і найбезпечніше в Україні. Це обладнання вигідне ще й тим, що монтується у короткі терміни, на відміну від тривалого, часом до 5 років будівництва очисних споруд.  На думку директора BETEN Ingénierie, у перспективі таке обладнання може використовуватися в інших містах Закарпаття та українських містах і селах, які зазнали руйнувань унаслідок бойових дій.

Читайте також: Портативні зарядні станції надійшли до Закарпаття від міжнародних партнерів

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024