Італія передала Україні частину самохідних гаубиць М109: реакція світу на війну росії проти України 16 квітня

16 Квітня 2023, 21:00
Реакція світу на війну в Україні 3072
Реакція світу на війну в Україні

Видання Район.Закордон збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення та злочини Росії в Україні.

Інформація оновлюється впродовж тижня.

16 квітня

Міністри України та Угорщини обговорили заборону імпорту зерна, транзит збережеться

Джерело: Європейська правда з посиланням на пресслужбу Мінагрополітики

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський обговорив ситуацію з експортом української аграрної продукції з міністром сільського господарства Угорщини Іштваном Надем.

Сольський під час онлайн-зустрічі підкреслив необхідність продовження переговорів для досягнення домовленостей з приводу експорту української сільськогосподарської продукції та неприйнятність односторонніх рішень.

«Зі свого боку міністр сільського господарства Угорщини запевнив, що транзит для української агропродукції зберігатиметься і надалі. Сторони домовились провести консультації і найближчим часом зустрітися повторно», – йдеться у заяві міністерства.

Односторонні дії держав ЄС неприйнятні, – Єврокомісія про заборону імпорту українського зерна

Джерело: Європейська правда з посиланням на польське агентство

Європейська комісія після заборони Угорщиною та Польщею імпорту сільськогосподарської продукції з України заявила, що торгова політика належить до виключної компетенції ЄС і односторонні дії держав є неприйнятними.

Про це у коментарі польскому агентству PAP заявила речниця Єврокомісії Аріана Подеста. Вона підкреслила, що Єврокомісії відомо про оголошення Польщею та Угорщиною заборони на імпорт зерна та іншої сільськогосподарської продукції з України. 

«Ми просимо відповідні органи обох країн надати додаткову інформацію, щоб мати можливість оцінити ці заходи», – сказала Подеста.

Вона додала, що «в цьому контексті слід підкреслити, що торгова політика належить до виключної компетенції ЄС, і тому односторонні дії є неприйнятними».

Італія передала Україні частину самохідних гаубиць М109

Джерело: Європейська правда

Італія передала і планує передати Україні найближчим часом загалом 60 самохідних артилерійських гаубиць М109.

Як стверджує видання La Republica, десятки гаубиць були відремонтовані коштом США, і деякі з них вже перебувають на передовій. Рішення про передачу цих системи ухвалив ще уряд Маріо Драгі.

«Вже кілька тижнів поспіль на відео, знятих в Україні, видно, як потужні M109L ведуть вогонь по російських позиціях. Таким чином, вони свідчать про важливість внеску Італії у військові операції опору», – йдеться у публікації видання.

За даними джерел видання, загалом шістдесят гаубиць уже надано київським військам або буде поставлено в найближчому майбутньому.

Нідерланди виділяють Україні 100 млн євро на підтримку фермерів і підготовку до зими

Джерело: Європейська правда

Через механізм Світового банку Нідерланди виділяють 100 мільйонів євро на гарантії для фінансування сільськогосподарського бізнесу в Україні, а також на генератори, щоб допомогти країні пережити майбутню зиму.

Як повідомляє «Європейська правда» з посиланням на ANP, таке на весняних зборах Світового банку у Вашингтоні оголосила міністерка зовнішньої торгівлі та розвитку Нідерландів Ліше Шрайнемахер.

За її словами, допомога у 100 мільйонів євро – це перше конкретне виконання 2,5 мільярдів євро, які Нідерланди пообіцяли Україні на початку цього року на підтримку відновлення й переважна частина якої буде витрачена на військову підтримку.

«40 мільйонів євро будуть використані спеціально для сільськогосподарських компаній, щоб вони все ще могли купувати зерно в цьому сезоні або замінити сільськогосподарське обладнання, яке було знищене», – зазначила Шрайнемахер.

Вона вказала, що це допоможе не лише українському аграрному сектору, а й глобальній продовольчій безпеці, оскільки Україна експортує багато зерна.

Решта коштів зі 100 мільйонів євро призначена для закупівлі генераторів, а також для інших цілей – наприклад ремонту доріг. Шрайнемахер не змогла сказати, на що саме піде більше коштів, та зазначила, що пріоритетом для Нідерландів є цивільне розмінування.

 

15 квітня

Сейм Польщі підтримав резолюцію створення спецтрибуналу для росії

Джерело: 24 канал

Поляки зазначили, що рф має бути притягнена до відповідальності за свої злочини, адже «міжнародне право не допускає безкарності, а індивідуальну кримінальну відповідальність можуть нести і керівники держав».

Канада розгортає три симулятори для навчання українських екіпажів Leopard 2

Джерело: Європейська правда

На додачу до восьми переданих танків  Leopard 2, Канада розгортає також три симулятори вогневих засобів для підготовки екіпажів українських танкістів, які будуть працювати з ними. 

Про це оголосила міністерка оборони Аніта Ананд

«На додачу до восьми танків Leopard 2, які ми доставили у Польщу, Канада також розгорнула три симулятори вогневих засобів танка Leopard, щоб допомагати українським екіпажам танкістів освоїти керування і тактику», – написала міністерка, додавши, що Канада продовжить комплексну підтримку України. 

Швеція закликає Іспанію не зменшувати увагу до війни в Україні під час головування в ЄС

Джерело: Європейська правда

Міністерка з європейських питань уряду Швеції Джессіка Росвалл закликала Іспанію, яка головуватиме в Раді Європейського Союзу в другій половині 2023 року, приділяти особливу увагу викликам у зв’язку з війною в Україні.

Росвалл зазначила, що війна в Україні охопила «значну частину порядку денного» французького й чеського головувань у ЄС у 2022 році, й це продовжується цьогоріч, коли головують спершу Швеція, а потім – Іспанія.

«Безпека – це наразі головна проблема всіх країн Європейського Союзу, і шляхом утримання єдності в межах ЄС ми отримали значне досягнення», – наголосила шведська посадовиця.

Водночас вона закликала Мадрид звернути увагу і на питання внутрішнього розвитку Європейського Союзу – зокрема на конкурентоспроможність, якій «багато років не приділяли достатньої уваги».

«Це важливо для Швеції, бо ми – невелика країна на півночі, й наш експорт залежить від імпорту», – підкреслила Росвалл.

Раніше прем’єр Іспанії Педро Санчес пообіцяв, що його країна буде підтримувати Україну у здійсненні необхідних кроків, коли головуватиме в Раді ЄС у другому півріччі 2023 року.

 

14 квітня

Посли Німеччини та ЄС відкрили у Чернівцях модульне містечко для переселенців

Джерело: посольство Німеччини в Україні у Фейсбуці

Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен та голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас урочисто відкрили у Чернівцях модульне містечко для переселенців, споруджене за підтримки Європейського Союзу та уряду ФРН.

Модульне містечко розраховане на проживання до 250 внутрішньо переміщених осіб, половина модулів – сімейного типу.

Міський голова Чернівців Роман Клічук поінформував, що у модульному містечку вже живе 60 осіб. Першими заселяли великі сім’ї, людей з інвалідністю та жінок, чиї чоловіки зараз знаходяться у війську.

Містечко обладнане сонячними панелями та батареями, аби залишатися з електроенергією навіть за надзвичайної ситуації. На його території є альтанки для сімейного відпочинку та дитячий майданчик.

Франція готова надати Україні 2 млрд євро

Джерело:  Твіттер

Франція готова надати Україні 2 млрд євро в межах довготермінової програми, частина з цих коштів буде спрямована на відновлення нашої держави.

Про це Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль написав у Твіттері за результатами зустрічі у Вашингтоні з міністром економіки, фінансів, промислового та цифрового суверенітету Франції Бруно Ле Мером.

«Провів розмову із Бруно Ле Мером на полях Spring Meetings. Франція готова надати Україні 2 млрд євро в межах довготермінової програми. Частина коштів буде спрямована на відновлення», – зазначив Шмигаль.

Україна цьогоріч отримає від Японії 3,5 мільярда доларів

Джерело: пресслужба Мінфіну

Уряд Японії планує надати Україні 3,5 млрд доларів США прямої бюджетної підтримки протягом 2023 року.

Такі підсумки зустрічі міністра фінансів України Сергія Марченка з міністром фінансів Японії Сунічі Судзукі.

Сунічі Судзукі підтвердив наміри уряду Японії спрямувати в Україну 3,5 млрд доларів США прямої бюджетної підтримки протягом 2023 року. Ці кошти дозволять профінансувати пріоритетні, зокрема соціальні та гуманітарні видатки.

Українських бійців у Польщі тренують норвезькі інструктори

Джерело: Генштаб ЗСУ

У Польщі норвезькі інструктори навчають українських військових керувати танками Leopard 2 та проривати танкові перешкоди.

«Зведена група інструкторів зі Збройних сил Королівства Норвегія Forsvaret у складі норвезької місії з навчання українських військових у Республіці Польща навчають військовослужбовців Збройних сил України керувати танками Leopard 2, будувати танкові перешкоди та їх проривати», – ідеться в повідомленні.

За словами керівника норвезьких військових, у Польщі перебуває невелика група інструкторів, яка складається з людей з усіх Сухопутних військ ЗС Норвегії. За плечима інструкторів десятирічний досвід роботи з танками. У норвежців є інструктори з броньованих ремонтно-евакуаційних машин Bergepanzer, які вміють як ремонтувати, так і керувати ними. Також у групі працюють інструктори і техніки з інженерної бронетехніки з багаторічним досвідом. 

У Генштабі зауважили, що підполковник Палле Ідстебо з Норвезької академії оборони виділяє в українців здатність швидко вивчати новий матеріал.

«Українці непогано зарекомендували себе у вивченні нового західного матеріалу. Його легше використовувати, оскільки він розроблений з урахуванням експлуатації», – заявив підполковник.

Євросоюз затвердив виділення 1 млрд євро на боєприпаси для України

Джерело: Європейська правда

Рада ЄС затвердила виділення 1 млрд євро, щоб компенсувати державам-членам Євросоюзу витрати на боєприпаси, які вони передають Україні, повідомила пресслужба Ради.

У четвер Рада Європейського Союзу схвалила виділення 1 млрд євро у рамках Європейського фонду миру (EPF) для підтримки Збройних сил України.

Цей крок дозволить ЄС відшкодувати державам-членам витрати на боєприпаси, передані Україні з наявних запасів або внаслідок зміни пріоритетів у існуючих замовленнях у період з 9 лютого до 31 травня 2023 року.

****

13 квітня

Польща передає Україні чергову партію МіГ-29

Джерело:  Укрінформ
Варшава незабаром передасть Києву чергову партію літаків МіГ-29.

Про це під час виступу в Atlantic Counсil у Вашингтоні заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

«Триває передача чергової партії (МіГ-29 – ред.)», – заявив Моравецький.

Він зазначив, що польська авіація зараз нараховує 48 літаків F-16, Польщу також підтримують союзники, зокрема США, які в рамках зміцнення східного флангу НАТО направили до РП винищувачі F-22. Він нагадав, що наступного року Польща отримає від США багатоцільові винищувачі F-35. Відтак, за його словами, Польща більше не потребує літаків МіГ-29.

Польща просить згоди Берліна на передачу Україні МіГ-29

Джерело: dpa

Польща надіслала до Берліна офіційний запит щодо передачі Україні винищувачів МіГ-29 з колишньої Німецької демократичної республіки.

Йдеться про винищувачі, які в роки холодної війни були на озброєнні колишньої Німецької демократичної республіки і перейшли у спадок Бундесверу, а у 2002 році Німеччина продала їх Польщі. 

Тоді Варшаві продали 23 літаки. Радник президента Польщі Яцек Сєвєра наприкінці березня казав, що у польських повітряних сил залишається на озброєнні близько дюжини з них. 

Оскільки практично у всіх німецьких контрактах на продаж зброї прописано, що подальша передача чи перепродаж вимагає погодження Берліна, Польща має отримати згоду Німеччини, щоб передати винищувачі Україні.

Про яку кількість літаків йдеться у запиті – не уточнюють.  

ЄС надіслав Україні нову партію генераторів вартістю майже 2 млн євро

Джерело: Європейська правда

В Україну відправили 169 генераторів, наданих австралійським фондом Minderoo загальною вартістю 1,95 млн євро, які були доставлені через енергетичний хаб rescEU в Польщі. 

Ці генератори надійшли на додаток до 1 000 генераторів, які раніше відправили в Україну з резерву rescEU, про що було оголошено під час відкриття хабу на початку цього року, повідомляє пресслужба Єврокомісії.

Загалом ЄС скоординував надання Україні близько 3 000 генераторів завдяки пожертвам держав-членів, приватного сектора, третіх країн та власним резервам rescEU.

Паралельно ЄС виділив 114,9 млн євро Польщі на закупівлю генераторів з цього енергетичного резерву ЄС, який призначений не лише для підтримки українського енергетичного сектору, а й для закриття можливих потреб інших країн, що постраждали від війни Росії проти України.

Надані ЄС генератори можуть забезпечувати електроенергією окремі домогосподарства, а більші моделі здатні забезпечити роботу громадських будівель та життєво важливих комунальних служб в Україні.

Британія підтвердила надання Україні додаткових кредитних гарантій на $500 млн

Джерело: Reuters

Велика Британія готова надати Україні додаткові $500 мільйонів кредитних гарантій, довівши загальну суму в цьому році до $1 мільярда.

Про це заявив у середу британський міністр фінансів Джеремі Гант.

За його словами, британські кредитні гарантії були важливими для підписання ширшого чотирирічного пакета підтримки України з боку Міжнародного валютного фонду на суму 15,6 мільярда доларів.

«Це фінансування підвищить економічну стійкість України та посилить її опір проти Росії», – сказав міністр у своїй заяві.

Кредитна гарантія була вперше детально описана в письмовій заяві до парламенту минулого місяця.

Бразилія відмовляє Україні у продажі зброї 

Джерело: The New York Times

Україна хоче купити у Бразилії зброю, щоб дати відсіч військовій агресії росії. Однак влада латиноамериканської країни відмовляє у продажі та наполягає на мирних перемовинах.

Коли Бразилія готувалася до чемпіонату світу 2014 року та літніх Олімпійських ігор 2016 року, вона придбала 34 зенітні гармати у Німеччини для захисту власного неба.

Торік німецькі чиновники звернулися до уряду Бразилії з проханням передати невикористані боєприпаси, які раніше Німеччина надавала Бразилії. Проте відповідь керівництва латиноамериканської країни була однозначною: ні, якщо зброя поїде до України.

«Я не хочу вступати у війну. Я хочу закінчити війну», — заявив цього року президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва.

Згідно з документами, отриманими The New York Times, Україна направила Бразилії щонайменше два запити на придбання довгого списку озброєнь, що включав бронетехніку, літаки, системи протиповітряної оборони, міномети, снайперські гвинтівки, автоматичну зброю та боєприпаси.

Бразилія здебільшого проігнорувала запити.

***

12 квітня

Денис Шмигаль зустрівся із главою Пентагону Ллойдом Остіном

Джерело: CNN

Прем`єр-міністр України Денис Шмигаль під час зустрічі з главою Пентагону Ллойдом Остіном попросив надати для України винищувачі F-15 і F-16, а також ракети дальнього радіусу дії.

«Ми виграємо цю війну, але для того, щоби досягти цієї мети скоріше та з меншими втратами, Україна потребуватиме більшої військової підтримки», – зазначив український прем’єр.

Остін не став коментувати конкретні запити, але пообіцяв розширити виробництво військової техніки в США для України.

«Ми будемо продовжувати інвестувати в нашу власну оборонно-промислову базу для подальшого нарощування виробництва», – сказав він.

Велика Британія запровадила санкції проти дружини Віктора Медвечука – Оксани Марченко

Джерело: Офіс імплементації фінансових санкцій при казначействі Великої Британії

«12 квітня 2023 року Міністерство у закордонних справах, справах Співдружності націй та розвитку оновило інформацію про санкційний список Великої Британії. Цей перелік містить інформацію про тих, хто доданий відповідно до нормативних актів Закону про санкції. 14 позицій було додано до зведеного списку, і тепер вони підпадають під заморожування активів», – йдеться у документі.

Зазначається, що серед підсанкційних фізичних і юридичних осіб є дружина проросійського політика Віктора Медведчука - Оксана Марченко.

 

Канада оголосила про додаткову військову допомогу Україні

Джерело: Twitter Anita Anand

Канада оголосила про додаткову військову допомогу Україні, яка включає передачу тисяч штурмових гвинтівок та мільйонів набоїв.

Міністр оборони Канади Аніта Ананд зробила це оголошення під час візиту до Канади прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. Вона повідомила, що йдеться про додаткову військову допомогу Україні від компанії Colt Canada.

«Ми відправляємо 21 тисячу штурмових гвинтівок, 38 кулеметів та понад 2,4 мільйони набоїв. Ця зброя допоможе Україні захистити себе та наші спільні цінності», – зазначила Ананд у своєму Twitter.

Канада запроваджує додаткові санкції проти росії та білорусі

Джерело: Європейська правда

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо оголосив про запровадження додаткових санкцій проти Росії та Білорусі у зв’язку з агресією проти України.

«Сьогодні ми оголошуємо про додаткові санкції проти 14 російських фізичних та 34 юридичних осіб, зокрема, об'єктів безпеки, пов'язаних з групою «Вагнера», – заявив очільник уряду Канади.

«На додаток до подальшого тиску на поплічників Путіна в Білорусі, ми оголошуємо додаткові санкції проти дев’яти юридичних осіб, пов'язаних з білоруським фінансовим сектором», – додав він.

У санкційному списку, оприлюдненому на сайті уряду Канади, вказані, серед іншого, компанія «Конкорд менеджмент і консалтинг», що належить засновнику приватної військової компанії «Вагнера» Євгенію Пригожину.

 

11 квітня

Кулеба обговорив «нову допомогу, яку могла б надати Україні Італія»

Джерело: Twitter Dmytro Kuleba

 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та його італійський колега Антоніо Таяні провели телефонну розмову.

Глава українського МЗС зазначив, що вони з Таяні обговорили «нову допомогу, яку могла б надати Італія, аби допомогти гарантувати перемогу України над російською агресією» – не наводячи інших деталей.  

Литовські інструктори навчатимуть українських військових в Німеччині

Джерело: Європейська правда

Перша група інструкторів піхотної бригади Збройних сил Литви відправилась до Німеччини, де буде навчати українських військових.

15 литовських військовослужбовців візьмуть участь у багатонаціональній програмі військової підготовки разом з німецькими та бельгійськими інструкторами.

Навчання українських військових відбуватимуться в рамках місії Європейського Союзу з надання військової допомоги Україні.

«Ми їдемо в Німеччину як навчальна група для передачі знань і навичок українським військовим. Ми проведемо весь період місії, навчаючи солдатів, які борються за свободу своєї країни. Ми сподіваємося не тільки передати знання, а й отримати досвід, який ми застосовуватимемо під час підготовки до захисту нашої країни», – сказав капітан Томас Скерстонас, який відповідає за литовську зміну в навчальній місії.

 

Місія включатиме базові навички поводження зі зброєю, стрілецьку, медичну та інженерну підготовку, а також колективну підготовку підрозділів різних рівнів з акцентом на наступальні і оборонні дії в населених і лісових районах.

Болгарія не планує безкоштовну передачу Україні МіГ-29

Джерело: GNES

Міністерство оборони Болгарії не проводило переговорів про безкоштовну передачу Україні винищувачів МіГ-29.

У відомстві заявляють, що таке рішення призвело б до зниження обороноздатності країни, що суперечить конституції та законам Болгарії.

Однак зазначається, що на виконання ухваленого наприкінці 2022 року рішення парламенту міністерство провело успішні переговори щодо можливостей втілення так званих «трикутних угод» для заміни доступних систем озброєння відповідниками з країн союзників без втрати обороноздатності.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Болгарія через посередників, ймовірно, продасть Україні велику кількість боєприпасів, що може суттєво вплинути на хід війни.

У Міністерстві оборони Болгарії повідомили, що передадуть старі боєприпаси вартістю майже 175 мільйонів євро державному військовому заводу ВМЗ, а натомість отримають нові боєприпаси.

 

Мета цього рішення полягає в тому, щоб величезна кількість старих боєприпасів зі складів болгарської армії потрапила до України.

10 квітня

Німеччина надіслала Україні черговий пакет військової допомоги

Джерело: Європейська правда

Міністерство оборони Німеччини проінформувало про черговий пакет військової допомоги, який передали Україні.

Згідно з оприлюдненими на сайті даними, Німеччина передала Україні таку підтримку: 

  • одну броньовану інженерну машини DACHS на базі німецького танка Leopard 2;
  • вісім вантажівок Zetros;
  • вісім мобільних антенно-щоглових систем;
  • вісім дронів-розвідників;
  • 23 520 боєприпасів калібру 40 міліметрів. 

США в ООН розвінчали російські фейки щодо «проблеми поширення зброї» в Україні

Джерело: Укрінформ

Сполучені Штати розвінчали під час засідання Ради Безпеки ООН спроби російської делегації поширити брехливі наративи про начебто порушення міжнародних договорів країнами, які надають Україні оборонне обладнання в умовах агресії рф.

З відповідною заявою виступив у понеділок заступник постійного представника США при ООН посол Роберт Вуд.

 

«Ми не повинні робити вигляд, що конфлікт в Україні – це проблема поширення зброї, експорту (військових – ред.) систем. Україна зазнала вторгнення, і вона має повне право захищатися. Це відображено в Статуті ООН, і міжнародне співтовариство має повне право продовжувати свою тривалу оборонну підтримку України», – наголосив представник США.

Він продовжив, що уряд України зобов’язався належним чином зберігати та обліковувати отримане оборонне обладнання та створив комісію для посилення моніторингу переданої зброї. росія ж, за його словами, ніколи не реагувала на факти, які спростовували її брехливі наративи.

«У спробах дискредитувати Україну та послабити міжнародну підтримку її оборонних зусиль рф продовжує поширювати дезінформацію», – наголосив представник США.

«Злиті» секретні документи Пентагону можуть бути підроблені», – Reuters

Джерело:  Reuters 

Секретні матеріали, які «злили» в соціальні мережі, що містять опис стану українських військ і планів США та НАТО щодо їх зміцнення, могли бути підроблені.

«Влада США розслідує джерело витоку, проте справжність документів ще не була підтверджена. Згідно з джерелами, документи могли бути скомпрометовані, щоб «ввести в оману слідчих щодо їх походження або поширити неправдиву інформацію, яка може завдати шкоди інтересам безпеки США», – пише Reuters з посиланням на двох неназваних американських чиновників.

Також Пентагон припускає, що документи могли бути опубліковані американцем, а не кимось із союзників, оскільки «глибина тем, порушених у документах», вказує на це. Мотиви такого розкриття незрозумілі й не були уточнені.

 

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024