Російську омбудсманку виключили з Європейської мережі національних інституцій з прав людини

11 Квітня 2023, 16:30
Російську омбудсманку виключили з Європейської мережі національних інституцій з прав людини 457
Російську омбудсманку виключили з Європейської мережі національних інституцій з прав людини

Російську омбудсманку Тетяну Москалькову виключили з Європейської мережі національних інституцій з прав людини (ENNHRI).

Про це  повідомив уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець.

«Сьогодні взяв участь в процесі голосування за виключення інституції уповноваженої з прав людини в російській федерації із членів ENNHRI. В голосуванні взяли участь члени ENNHRI із статусом А. Наголошую, що це вперше за історію існування об’єднання, коли виключають одного із членів», –написав  Лубінець у Телеграм.

За виключення Москалькової  було 25 голосів, 4 утримались, проти нікого не було. Як пояснив Лубінець, підставою проведення голосування стало те, що омбудсманка РФ діяла «в спосіб та всупереч меті, яка визначена Статутом ENNHRI».

«Під час свого виступу омбудсман Російської Федерації заявила про вихід із Європейської мережі національних інституцій з прав людини, напевно передчуваючи негативний результат голосування для їхньої інституції. Також використовувала наративи російської пропаганди про біолабораторії США в Україні та згадувала про порушення прав людини у Франції під час протестів, що чути від представника країни-агресорки було дуже дивно», – написав Лубінець.

Він зазначив, що Росія не звертає уваги на порушення прав людини з їхнього боку: вбиває, обстрілює ракетами мирні міста, катує, руйнує домівки, викрадає українських дітей, утримує в полоні цивільне населення та не дотримується Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.

«Росія чинить геноцид нашого народу і порушує всі норми міжнародного гуманітарного права тому і має бути виключена зі всіх міжнародних організацій. Світ бачить правду і робить висновки», – додав омбудсман.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024