Українським біженцям потрібно буде реєструвати авто у Німеччині

15 Квітня 2023, 10:06
Авто 2098
Авто

Федеральні землі Німеччини домовилися не подовжувати пільговий період для українських водіїв. 

Після року перебування у Німеччині громадян України змусять реєструвати автомобілі. Про це інформує DW. 

Дискусія про те, що робити з тисячами автомобілів на українських номерах, точилася у Німеччині декілька місяців. Згідно з діючими правилами, на автомобілі з іноземною реєстрацією не можна їздити довше, ніж рік після переїзду до Німеччини. 

Для багатьох українських біженців, які прибули автомобілем, тікаючи від збройної російської навали, цей період вже сплив.

Уряди низки земель висловлювалися за те, щоби дати українцям можливість їздити без реєстрації ще рік. Інші були проти, вказуючи на те, що значна кількість автомобілів без реєстрації становитиме у довгостроковій перспективі небезпеку для інших учасників дорожнього руху. Зокрема, через відсутність нагляду за технічним станом цих авто, а також неможливість проконтролювати наявність страхування. Крім того, такі автомобілі неможливо ідентифікувати засобами автоматичної фіксації, наприклад, через перевищення швидкості.

На засіданні комітету представників земельних урядів з питань реєстрації автомобілів, яке відбулося 13 квітня, під головуванням федерального міністерства транспорту, було, зрештою, ухвалене рішення: не подовжувати дію пільгового періоду для українських авто. Деталі, як саме буде відбуватися процедура реєстрації для українських автомобілів, ще мають узгодити протягом наступних тижнів.

Процедура реєстрації автомобіля у ФРН передбачає, зокрема, проходження техогляду, підтвердження наявності німецького полісу страхування цивільної відповідальності та сплату річного автомобільного податку. Авто з України потрібно також розмитнювати, але в разі оформлення за процедурою переїзду на постійне місце проживання заявник може бути звільнений від сплати мита.

Експлуатація незареєстрованого у Німеччині автомобіля після річного терміну є адміністративним правопорушенням, яке може потягнути за собою штраф розміром у 70 євро. 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024