Єврокомісія вивчає шляхи, щоб скерувати заморожені активи рф на відбудову України

15 Квітня 2023, 14:05
Єврокомісія вивчає шляхи, щоб скерувати заморожені активи рф на відбудову України 315
Єврокомісія вивчає шляхи, щоб скерувати заморожені активи рф на відбудову України

Європейська комісія рішуче налаштована на те, щоб примусити росію заплатити за шкоду та руйнування, що заподіяні під час її вторгнення в Україну.

Про це у відповідь на письмовий запит Укрінформу повідомив речник Європейської комісії Крістіан Віганд.

«Ми маємо намір забезпечити, щоб росія заплатила за шкоду, що заподіяна в Україні. Єврокомісія вивчає можливі шляхи для того, щоб скористатися російськими замороженими або заблокованими активами для фінансування відбудови України, та представила у листопаді 2022 року деякі варіанти, відповідно до висновків Європейської Ради від 20-21 жовтня. Подальші обговорення тривають на рівні спеціально створеної Робочої групи, що була заснована Радою ЄС 15 лютого 2023 року», - зазначив речник.

Він зауважив, що одним із варіантів, винесених Європейською комісією на розгляд країн-членів, є пропозиція працювати з заблокованими активами російського центробанку, та скористатися інтересом від такої роботи.

«Ми тісно співпрацюємо із Шведським головуванням в ЄС для того, щоб просувати ці обговорення вперед. Дискусії також тривають з нашими міжнародними партнерами (такими як G7), щоб забезпечити необхідну координацію на міжнародному рівні. Ці заходи залишаються складними як з правової, так і з технічної точок зору», - додав Віганд.

30 листопада минулого року Європейська комісія представила на розгляд країн-членів різні варіанти притягнення росії до відповідальності за злочини, що були скоєні під час агресії проти України, у тому числі – можливого використання заморожених російських активів для відбудови України, включаючи 19 мільярдів євро заблокованих ресурсів російських олігархів та 300 мільярдів євро активів рцб, що були заблоковані в ЄС та у країнах «G7».

Використання або конфіскація активів російських олігархів є можливими лише за рішенням суду.

Для використання активів рцб Єврокомісія запропонувала короткострокові та довгострокові варіанти.

Зокрема, короткострокові заходи мають дозволити почати надання допомоги для України вже зараз, - вони передбачають структурну організацію заморожених державних фондів росії, їх інвестування та спрямування доходів від цієї діяльності на користь України.

У довгостроковій перспективі, після скасування чинних санкцій ЄС проти росії, активі рцб буде необхідним повернути. Це питання може бути пов’язане із мирною угодою, яка передбачатиме компенсацію Україні всієї шкоди, яку вона зазнала внаслідок російської агресії. Ці активи рцб, що підлягають поверненню, можуть бути компенсовані як частина російських репарацій за підсумками війни.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024