Франція відреагувала на скандальну заяву посла Китаю щодо Криму і України: реакція світу на війну росії проти України 23 квітня

23 Квітня 2023, 13:20
Реакція світу на війну росії проти України 3239
Реакція світу на війну росії проти України

Видання Район. Закордон збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення та злочини Росії в Україні.

Інформація оновлюється впродовж тижня.

****

23 квітня

Франція відреагувала на скандальну заяву посла Китаю щодо Криму і України

Джерело: Le Figaro

Франція заявила про своє занепокоєння після висловлювань посла Китаю у Парижі, який заперечив суверенітет країн, що утворилися в результаті розпаду Радянського Союзу, і поставив під сумнів приналежність Криму до України.

Відповідаючи на запитання на французькому каналі LCI, Лу Шайе оцінив, що країни колишнього СРСР «не мають ефективного статусу в міжнародному праві, оскільки не існує міжнародної угоди, яка б конкретизувала їхній статус як суверенної країни».

Щодо Криму, української території, яку Росія окупувала з 2014 року, він сказав:

 «Це залежить від того, як ви сприймаєте цю проблему. Існує історія. Крим був на самому початку у Росії. Саме Хрущов запропонував Крим Україні за часів Радянського Союзу».

У заяві МЗС Франції йдеться, що воно «з тривогою дізналося» про ці зауваження, і просить Китай «сказати, чи відображають вони його позицію, що, як ми сподіваємося, не відповідає дійсності».

В МЗС Польщі розкритикували німецькі заяви вступ України в НАТО

Джерело: Євопейська правда

Заступник міністра закордонних справ Польщі Пьотр Вавжик вважає, що якби Німеччина свого часу не блокувала вступ України в НАТО, нинішньої війни не було б.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що зараз не найкращий час для НАТО ухвалювати рішення щодо членства України.

«Двері прочинені на трішки, але зараз не час вирішувати це питання», – сказав Пісторіус, додавши, що цей варіант неможливо серйозно обговорювати, поки триває війна Росії проти України.

«Ви повинні ухвалювати рішення з холодною головою і гарячим серцем, а не навпаки», – сказав він.

На таку заяву критично відреагували в МЗС Польщі.

Питання в тому, коли настане час на цю «холодну голову». Через 5, 10 чи 30 років після закінчення війни?» – зазначив Пьотр Вавжик.

«Якби Німеччина не рахувала так, як зараз, не намагалася загальмувати вступ України до Північноатлантичного альянсу, якби багато років тому у Мюнхені Україна отримала запрошення до Альянсу, то сьогодні в Україні не було б війни» – додав він.

На його думку, зараз спостерігається продовження давнього підходу країн Західної Європи.

«Відомо, що країни Західної Європи, Франція і Німеччина, загалом завжди були проти приєднання України чи то до ЄС, чи то до НАТО» – зазначив Вавжик.

На його думку, позиція німецького міністра може дійсно уповільнити вступ України до НАТО, оскільки під час прийому нової держави в Альянс потрібна одностайність. Варто зазначити, що Угорщина також погрожує блокуванням вступу України до НАТО через претензії до Києва щодо нібито утисків угорців Закарпаття.

Заступник глави МЗС Польщі підкреслив, що Варшава підтримує членство України в НАТО і вважає, що чим скоріше це станеться, тим краще.

Уряд Латвії виділить гроші на навчання українських біженців латиській мові

Джерело: Європейська правда

Уряд Латвії ухвалив рішення про фінансування у розмірі понад чотири мільйони євро, щоб забезпечити навчання українських біженців латиській мові.

У 2023 році планується прийняти в Латвії 40 000 українських цивільних осіб, з яких 65% або 26 000 будуть дорослі.

«Цивільні особи України в Латвії хочуть все більше і більше залучатися до працевлаштування. Для забезпечення ширших можливостей для роботи, а також для сприяння соціально-економічній інтеграції людей у латвійське суспільство необхідне знання латиської мови», – зазначає пресслужба Мінкульту.

Метою програми є популяризація використання латиської мови серед громадян України шляхом надання безоплатних уроків латиської мови, починаючи з рівня володіння мовою А1, для повнолітніх громадян України, зокрема неповнолітніх громадян України із середньою освітою, в усіх регіонах Латвії та незалежно від тривалості перебування в країні.

Україна отримала від Польщі обладнання для відновлення енергоструктури

Джерело: Міністерство енергетики України

З травня 2022 року із Польщі до України надійшло 80 вантажів гуманітарної допомоги для потреб енергетики. Це близько 1,5 тисячі тонн обладнання. Тільки за останній тиждень надійшло 12 вантажів загальною вагою 174 тонни.

Серед наданого устаткування – генератори, трансформатори, ізолятори, залізобетонні опори, електричний кабель, а також системи аварійного живлення, роз’єднувачі та інші матеріали, необхідні для проведення ремонтних робіт.

«Польща – не просто партнер, а один з найбільших друзів України, який з перших днів повномасштабної війни надавав нам всебічну підтримку. Усі види матеріалів, які передали польські партнери, використовуються українськими енергетиками для якомога оперативнішого відновлення об’єктів, що постраждали від російських атак. Дуже важливою є робота логістичного хабу rescEU у Польщі, який акумулює гуманітарну допомогу з усієї Європи та швидко передає її в Україну. Ми дякуємо Польщі за цю підтримку», - підкреслив Міністр енергетики України Герман Галущенко.

Іспанські танки Leopard 2 прямують до України

Джерело: CNN

Міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес повідомила, що шість танків Leopard 2, які прямують в Україну, вийшли з іспанського портового міста Сантандер на півночі Іспанії та прямують до місця призначення.

Роблес повідомила журналістам, що танки покинули Сантандер «разом з 20 важкими транспортними засобами», а подорож морем займе від п'яти до шести днів.

«Через шість днів, їдучи через іншу країну, вони будуть в Україні», – сказала вона.

Глава МЗС Італії виступив за переговори між Україною і рф за посередництва Китаю

Джерело: Європейська правда

Глава МЗС Італії Гвідо Крозетто вважає, що Україну і Росію треба посадити за стіл переговорів, а посередником має стати Китай.

Щодо війни в Україні, то, за словами Крозетто, «Італія рухається двома основними напрямками».

«Перший – це допомога: ми повинні гарантувати право України на самозахист. Але з іншого боку, є постійне і щоденне зобов'язання намагатися побудувати стіл миру, тому що зараз єдине, що ми можемо спробувати зробити, це не закінчити війну, але зупинити конфлікт і спробувати посадити за один стіл двох співрозмовників, які не розмовляють один з одним і не мають нічого спільного», – пояснив міністр.

«Тому що хтось дуже добре вміє підливати бензин, але немає нікого, хто був би пожежником. ООН, яка повинна була бути пожежником, втратила шанс бути ним. Тому що Рада Безпеки заблокована постійними членами, такими як Росія, Китай, США. Тому для миру потрібен інший співрозмовник», – зазначив він.

За словами Крозетто, Китай повинен бути співрозмовником за столом переговорів.

На заяви Крозетто вже відреагували в Офісі президента. Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк написав у Twitter, що «коли хтось говорить про «мирне врегулювання», Україна чує тільки «здайтеся, капітулюйте, виконайте ультиматум РФ».

«Після 423 днів кривавої війни це неможливо. Бо це зумисна війна на знищення, яку веде РФ, а не міфічний «конфлікт». Тут немає простору для «врегулювання», – заявив Подоляк.

22 квітня

Франція допоможе Україні відновити транспортне сполучення та підтримає «Укрзалізницю»

Джерело: пресслужба Мінінфраструктури

Україна та Франція підписали меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці у сфері транспорту.

Підписання відбулося під час зустрічі 22 квітня віцепрем’єр-міністра з відновлення України Олександра Кубракова з уповноваженим міністром з питань транспорту при Міністерстві екологічної трансформації та розвитку територій Франції Клєманом Боном та спеціальним уповноваженим президента Франції з питань допомоги та відновлення України П’єром Ельброном.

У найближчих планах – посилення співпраці у забезпеченні України мостами та підтримки "Укрзалізниці". Вже є домовленості про постачання рейок та оновлення локомотивного парку. 

Окрім цього, сторони опрацьовують участь французьких партнерів у відбудові та підтримці української аеронавігації, зазначив віцепрем’єр Кубраков.

Меморандум передбачає співпрацю щодо оцінки завданої шкоди та відновлення українських транспортних систем, з акцентом на перехід до екологічної низьковуглецевої мобільності.

Зокрема, Франція надаватиме експертну підтримку та сприятиме участю французьких компаній у відбудові України.

Співпраця охоплюватиме сфери залізниці, громадського міського транспорту, мультимодальних перевезень та логістики, повітряного та морського транспорту, дорожнього господарства, а також питання розвитку екологічно чистої мобільності.

Для реалізації спільних проєктів, започаткованих у рамках цього меморандуму, буде створено спільний моніторинговий комітет.

Міністр оборони країни поділився результатами «Рамштайну»

Джерело: міністр оборони України Олексій Резніков у Twitter за результатами зустрічі

Одинадцята зустріч Контактної групи з оборони України, що пройшла 21 квітня на американській авіабазі «Рамштайн» у Німеччині, наблизила Росію до трибуналу на зразок Нюрнберзького.

«Результати Рамштайну-11: Росія наближається до Нюрнберга-ІІ. Кожна зустріч у такому форматі не лише приносить більше корисних «подарунків» для української армії, а й спрямована на притягнення злочинців до відповідальності», – йдеться в повідомленні.

Латвія за дорученням ООН почала відправляти з країни підсанкційні добрива рф

Джерело: Міністерство закордонних справ Латвії.

За дорученням Всесвітньої продовольчої програми ООН з Ризького порту до Кенії відбув вантаж російських мінеральних добрив, що підпадає під санкції ЄС.

Це перше відвантаження приблизно із 200 тисяч тонн мінеральних добрив російського виробництва, які належать компаніям, що перебувають під санкціями Євросоюзу, і зберігаються на території Латвії.

Всесвітня продовольча програма ООН планує вивезти з Латвії ще кілька партій мінеральних добрив, на які наразі поширені санкції, щоб надати підтримку країнам, які найбільше потребують цієї продукції.

6 грудня 2022 року Кабмін Латвії ухвалив відповідне рішення у відповідь на звернення ООН щодо зменшення негативних наслідків війни Росії проти України та сприяння подоланню продовольчої кризи в Африці та Латинській Америці. 

Уряд Латвії вирішив сприяти передачі, за підтримки Всесвітньої продовольчої програми ООН, мінеральних добрив, які належать компаніям, які перебувають під санкціями Європейського Союзу.

Іспанські Leopard 2A4 доставлять в Україну найближчими днями

Джерело: МЗС Іспанії Хосе Мануель Альбарес 

Іспанія поставить Україні шість з десяти обіцяних танків Leopard 2A4 найближчими днями.  

За словами міністра, Іспанія хоче поставити Україні шість танків Leopard 2A4 із загалом десяти обіцяних найближчими днями.

«Після цього буде другий пакет з ще чотирма танками», – сказав Альбарес.

Він додав, що Іспанія буде підтримувати Україну доти, доки вона цього потребуватиме.

«Це (підтримка. – Ред.) включає гуманітарну допомогу, прийом біженців і постачання оборонного озброєння», – пояснив міністр.

За останні тижні 55 українців пройшли в Іспанії підготовку на основних бойових танках Leopard 2A4.

Португалія передасть Україні п′ять бронемашин

Джерело: Міністерство національної оборони Португалії у Twitter

За підсумками засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" міністерка національної оборони Португалії Елена Каррейрас повідомила, що її країна передасть Україні 5 бронеавтомобілів.

Португалія відправить в Україну п'ять броньованих рятувальних і медичних машин – три типу M113 і дві типу M577, йдеться у повідомленні.

Латвія вирішила передати Україні всі ПЗРК Stinger, що в неї є

Джерело: Європейська правда

На засіданні Контактної групи з питань оборони України в п’ятницю міністерка оборони Латвії Інара Мурнієце оголосила про рішення передати Києву всі наявні в латвійської сторони переносні зенітно-ракетні комплекси Stinger.

«Латвія відгукнулася на прохання України про постачання систем протиповітряної оборони і вирішила передати Україні всі засоби ППО Stinger, які у нас ще є. Ми зробимо все можливе, щоб доставити їх в Україну якнайшвидше», – оголосила Мурнієце.

Крім того, Латвія продовжує втілювати програму підготовки українських військовослужбовців. Водночас міністерка оборони Латвії наголосила, що Рига разом із іншими союзниками працює над новою ініціативою щодо підготовки солдатів Збройних Сил України в Латвії.

21 квітня 

США підготували для контрнаступу дев'ять українських механізованих бригад

Джерело: Укрінформ

Сполучені Штати допомогли забезпечити обладнанням та організували навчання особового складу дев’яти українських механізованих бригад, готових до контрнаступу.

Про це у Німеччині розповів керівник Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі.

«Нашим завданням та зобов’язанням перед Україною було навчання та обладнання до дев’яти бронетанкових механізованих бригад для проведення наступальних чи оборонних операцій», – відповів Міллі на запитання про вірогідність весняного контрнаступу України.

За його словами, ці дев’ять бригад «укомплектовані, оснащені та готові до бойових операцій». 

«Тож коли б і де Україна не вирішила їх застосувати, ми продовжимо підтримку, і я впевнений у наших шансах на успіх», – сказав генерал.

Українські лікарні отримали ще 37 потужних генераторів від США

Джерело: Міністерство охорони здоров'я України

Лікарні у семи областях та місті Київ отримали 37 потужних генераторів, завдяки чому медики зможуть забезпечити безперебійний доступ пацієнтів до необхідної медичної допомоги.

«До українських медичних закладів було доставлено 37 потужних генераторів завдяки співпраці Міністерства охорони здоров’я України та Місії Агентства з міжнародного розвитку США в Україні (USAID). Загалом генератори розвезено до 34 закладів охорони здоров’я у Київській, Чернігівській, Житомирській, Миколаївській, Дніпропетровській, Харківській, Херсонській областях та у місті Києві», – ідеться в повідомленні.

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко підкреслив, що досвід минулої зими дав чітке розуміння того, як важливо забезпечити безперебійне електроживлення медичних закладів. Фактично – це означає забезпечити безперебійний доступ пацієнтів до необхідної медичної допомоги. МОЗ не може нікому дозволити ставити здоровʼя українців під загрозу, які б атаки не планував ворог.

В США почнуть навчати українських військових на танках Abrams

Джерело: AP

США почнуть навчати українських військових використанню та обслуговуванню танків Abrams упродовж найближчих тижнів.

За даними американських чиновників, 31 танк Abrams доставлять на полігон Графенвер у Німеччині наприкінці травня, після чого українські військові почнуть навчання, які триватимуть близько 10 тижнів.

Планується, що близько 250 українських військовослужбовців пройдуть підготовку — одні навчатимуться управляти танками, а інші — ремонтувати та обслуговувати. Після 10-тижневого курсу також може бути проведено додатковий курс навчання з ведення бою та маневрування танками.

Зазначається, що навчальні танки будуть не ті, які згодом передадуть Збройним силам України. Зараз у США оновлюють 31 бойовий танк модифікації M1A1, які, коли будуть готові, відправляться до України.

Канада оголосила новий пакет військової підтримки України майже на $29 млн

Джерело: Міноборони Канади

Уряд Канади у п'ятницю оголосив про надання Україні нової військової допомоги на суму 39 млн канадських доларів (28,9 млн доларів США), яка включатиме 40 снайперських гвинтівок, 16 радіостанцій і внесок до фонду НАТО для допомоги Києву.

Останній раунд допомоги Канада оголосила на тлі участі міністра оборони Аніти Ананд у засіданні в форматі «Рамштайн» у Німеччині.

Гвинтівки і боєприпаси поставить канадська компанія Prairie Gun Works, а радіостанції для супроводу танка Leopard 2 – компанія L3Harris Technologies.

Внесок до фонду НАТО у розмірі близько 34,6 млн канадських доларів допоможе забезпечити Україну паливом та іншими матеріалами.

Українські авіадиспетчери проходять тренінги у Франції

Джерело: Андрій Ярмак у Фейсбуці

Українські авіадиспетчери проходять підготовку у Франції, готуючись до відновлення аеронавігаційного обслуговування у повітряному просторі України.

Про це повідомляє директор Державного підприємства обслуговування повітряного руху України (Украерорух) Андрій Ярмак.

«Украерорух системно реалізує план відновлення аеронавігаційного обслуговування у повітряному просторі України. Заходи цього плану охоплюють інфраструктурний напрямок, відновлювальну підготовку фахівців відповідних напрямків, розробку безпекових сценаріїв щодо відкриття повітряного простору...» - йдеться в повідомленні.

За словами Ярмака, за підтримки провайдера аеронавігаційного обслуговування Франції та колег з EUROCONTROL українські диспетчери отримали можливість пройти курс відновлювальної підготовки в Національній школі цивільної авіації ENAC Training, що в Тулузі.

Таке спеціальне навчання, відповідно до правил реалізації регламенту Європейського Союзу 2015/340, має на меті оцінити компетенції українських фахівців з аеронавігації та надати їм можливість відновити свої практичні навики.

Словенія приєднається до спільної закупівлі боєприпасів для України

Джерело: RTV Slovenija

Міністр оборони Словенії Мар’ян Шарець підпише угоду із Європейським оборонним агентством (EDA) про приєднання до проєкту спільних закупівель артилерійських боєприпасів для України.

Рішення ухвалили на зустрічі міністрів оборони та закордонних справ ЄС у межах плану постачання артилерійських боєприпасів в Україну, який передбачає надання одного мільйона артилерійських снарядів протягом наступних 12 місяців.

Як пояснили в Міністерстві оборони Словенії, угода встановлює межі участі держав-членів у проєкті й «не створить жодних фінансових зобов'язань для Республіки Словенія, оскільки лише встановлює рамки для подальшої співпраці».

Таким чином, Словенія долучиться до спільних закупівель боєприпасів у межах проекту EDA, до якого наразі приєдналися 23 країни-члени ЄС і Норвегія.

****

20 квітня 

ЄС виділить ще 55 млн євро на гуманітарну допомогу Україні

Джерело: Європейська правда

Єврокомісар із питань кризового врегулювання Янез Ленарчич у четвер, перебуваючи в Києві, оголосив про виділення додаткових 55 мільйонів євро на гуманітарну допомогу Україні на тлі повномасштабного вторгнення Росії.

Про це повідомили в Генеральному директораті Єврокомісії з питань цивільного захисту та операцій із гуманітарної допомоги.

Як уточнив Ленарчич, нове фінансування гуманітарної допомоги Україні буде скероване на підготовку до наступної зими.

«Ми збільшуємо гуманітарну допомогу ЄС Україні ще на 55 мільйонів євро, щоб переконатися, що ми готові до додаткових викликів, пов'язаних із суворими та холодними зимовими місяцями», – оголосив єврокомісар.

 

З початку цього року Євросоюз уже виділив Україні 145 мільйонів євро, а загалом із початку повномасштабного вторгнення Росії ця сума становить 685 мільйонів євро.

Гуманітарна допомога, що фінансується ЄС, надається через гуманітарні агентства ООН, неурядові організації та Міжнародний комітет Червоного Хреста.

Польща домовляється про обслуговування «Леопардів» з України

Джерело: Polsat News

«Леопарди», які були відправлені в Україну, будуть обслуговуватися в польській оборонній промисловості.

Переговори з цього приводу тривають. Якщо вони будуть успішними, то після п'ятничної зустрічі керівників оборонних відомств країн НАТО в Рамштайні має відбутися офіційне оголошення.

За даними медіа, німецькі танки Leopard будуть обслуговувати на оборонному заводі Bumar-Labędy в Гливиці. Відповідний меморандум має бути підписаний після п'ятничної зустрічі в Рамштайні. 

Ці повідомлення підтвердила президентка компанії Едіта Шиманська, яка визнала, що «механічний завод у Гливиці готовий створити хаб для ремонту бронетехніки, яку використовує українська армія». 

Данія надала допомогу понад €20 мільйонів для відбудови Миколаївщини 

Джерело: Укрінформ

Данія є найбільшим партнером Миколаївщини у відбудові регіону, наразі ця країна вже надала допомогу понад 20 мільйонів євро.

Про це сказав голова обласної військової адміністрації Віталій Кім під час брифінгу, проведеного у межах Міжнародного саміту міст та регіонів.

«Ми співпрацюємо вже більше року. В 2022 році ця країна вже надала допомогу на понад 20 мільйонів євро і продовжує це робити зараз. Також ми співпрацюємо і з іншими країнами, такими як Німеччина, Італія, Японія, Молдова та багатьма іншими», – сказав Кім.

Данія та Нідерланди передадуть Україні 14 танків Leopard 2

Джерело: DR.dk

Данія разом з Нідерландами передасть Україні 14 танків Leopard 2 німецького виробництва.

Оголошення про намір передати Україні танки зробили міністр закордонних справ Данії Ларс Льокке Расмуссен і в.о. міністра оборони Троельс Лунд Поульсен.

«Йдеться про велику пожертву данської сторони в рамках спільного з Нідерландами проєкту, ми передаємо Україні 14 танків Leopard 2. Це дуже значний внесок, який йде на додачу до вже анонсованих нами до 100 вживаних машин Leopard 1», – сказав Расмуссен.

 

Поульсен додав, що танки, як очікується, будуть доставлені на початку 2024 року.

До України прибули системи Patriot ще від двох країн

Джерело: Telegram

В Україну, крім німецьких, прибули зенітно-ракетні комплекси Patriot від США та Нідерландів.

Про це написав перший заступник міністра оборони України Олександр Павлюк.

За його словами, системи Patriot від США, Нідерландів та Німеччини дозволять захиститися від ударів російських крилатих ракет та БпЛА.

Павлюк подякував партнерам за суттєве підсилення протиповітряної оборони України.

19 квітня

Німеччина надасть Україні ще €112 мільйонів на житло для переселенців

Джерело: Укрінформ

Німеччина виділить додатково 112 млн євро для надання допомоги внутрішньо переміщеним особам в Україні, зокрема забезпечення їх житлом.

Про це заявив державний секретар Міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини Йохен Фласбарт на брифінгу в Києві. 

«Під час візиту до України я сьогодні також заявив про те, що Німеччина виділить додатково 112 млн євро в цьому році для надання допомоги внутрішньо переміщеним особам, зокрема на забезпечення їх житлом та надання інших послуг», – сказав Фласбарт.

Він також поінформував, що під час зустрічей з українськими посадовцями та представниками громадянського суспільства отримав чітке уявлення про нинішню ситуацію в Україні, відвідав Ірпінь, Бородянку і зустрівся з мером Києва.

Ще шість танків Leopard 2 для України вже в Іспанії

Джерело: CNN

Шість танків Leopard 2, які Іспанія надасть Україні, прибули до порту Сантандер у північній частині країни.

Очікується, що ці танки разом з іншою бронетехнікою будуть готові до відправлення на фронт в Україні до кінця місяця.

Танки «Leopard-2» мають відносно низькі вимоги до обслуговування порівняно з іншими моделями, тому змушують експертів вважати, що ці танки можуть швидко допомогти Україні у відбитті російської агресії.

Україна отримала другу систему ППО IRIS-T від Німеччини

Джерело:  Spiegel

Україна отримала також отримала 16 керованих ракет

Також Німеччина вела перемовини зі Швецією про придбання IRIS-T й отримала 12 пускових установок. Зараз шукають автомобілі для встановлення цих установок і доставлення їх до України.

Корея назвала умови надання Україні озброєння

Джерело: Reuters 

У разі ескалації насильства та масованого удару по цивільних, Південна Корея може приєднатися до країн Заходу й надати Україні військову допомогу.

Про це заявив президент Південної Кореї Юн Сок Йоль.

«Якщо трапиться ситуація, з якою міжнародна спільнота не зможе примиритися, приміром, масштабний напад на цивільних, масове вбивство чи серйозне порушення законів війни, нам може бути складно наполягати лише на гуманітарній чи фінансовій допомозі», – сказав Йоль.

Зазначається, що це вперше від початку війни офіційний Сеул натякнув на можливість постачання Україні зброї.

Швейцарія допомагатиме Україні, але поки не військово

Джерело: Укрінформ 

Швейцарія надає Україні суттєву підтримку, зокрема, у вигляді гуманітарної допомоги та залучення до планів з відбудови, але не у військовому плані.

Про це заявив президент Швейцарської конфедерації Алан Берсе під час спільної з канцлером ФРН Олафом Шольцем пресконференції в Берліні

Литва надала Україні військової допомоги на €454 мільйони

Джерело: Delfi

Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас заявив, що обсяг наданої Україні військової допомоги сягнув 454 млн євро, та вчергове запевнив, що Литва готова надавати Україні підтримку до перемоги над росією.

«На даний момент допомога (Україні – ред.) становить 454 млн євро. Ми зараз також шукаємо способи ініціювати нові закупівлі, виділяємо кошти до міжнародних фондів, займаємося підготовкою українців», – сказав Анушаускас у вівторок на вечірньому засіданні Сейму країни.

Він додав, що цього року Литва готова навчити у 3-4 рази більше українських військових, ніж торік. «Якщо за минулий рік ми навчили 500 українських військових, то цього року плануємо навчити близько 1600, а може, й до 2000. Насправді ми не завжди можемо сказати, скільки пройде підготовку, але наше зобов'язання — надавати Україні підтримку до перемоги над агресором», - зазначив міністр оборони.

Пентагон підтвердив: перші БМП «Bradley» вже в Україні

Джерело: The Drive

Частина американських бойових машин піхоти M2 "Bradley "вже прибула в країну.

Про це заявив речник Пентагону Чарлі Дітц.

«Так, ми можемо підтвердити, що частина «Bradley» прибула (в Україну – ред.) », - сказав він.

При цьому Дітц не уточнив, коли вони прибули та в якій кількості, додавши, що ці запитання слід перенаправити до Міністерства оборони України.

18 квітня 

Німеччина передала Україні ЗРК Patriot

Джерело: сайт уряду Німеччини

«Федеральний уряд підтримує українських військових у тісній координації зі своїми партнерами та союзниками», — вказано у повідомленні.

Згідно з оновленнями списку летальної та нелетальної військової підтримки України з боку Німеччини, було поставлено зенітно-ракетний комплекс PATRIOT з ракетами, 16 вантажівок Zetros та 2 автомобілі охорони кордону.

Обіцяні Канадою танки Leopard 2 для України вже у Польщі 

Джерело: Укрінформ

Усі вісім танків Leopard 2, які Канада пообіцяла Україні, уже на території Польщі.

Про це Прем‘єр-міністр Денис Шмигаль заявив під час засідання уряду у вівторок.

«Під час нашого візиту Канада оголосила про новий пакет військової підтримки, який включає штурмові гвинтівки, кулемети, 2,4 мільйона патронів. Крім того, усі вісім бойових танків Leopard 2, обіцяні Канадою для України, уже прибули до Польщі», – сказав очільник українського уряду.

Єгипет замість снарядів для Росії вирішив виробляти їх для України

Джерело: The Washington Post

Президент Єгипту планував постачати ракети до Росії. Проте після викриття плану погодився допомогти озброїти Україну.

Згідно зі злитими документами розвідки США, Єгипет планував постачання ракет до Москви, але після дипломатичної розмови з Вашингтоном змінив рішення.

У березні Єгипет призупинив план таємного постачання ракет до Росії після переговорів з високопоставленими офіційними особами США. Замість цього у країні вироблятимуть артилерійські боєприпаси для України.

У виданні уточнили, що про це свідчать 5 злитих документів американської розвідки, про які раніше не повідомлялося.

Українські прокурори працюють над арештом закордонних активів пвк «вагнер»

Джерело: пресслужба Офісу генпрокурора

Українські прокурори спільно з американськими колегами працюють над механізмами арешту закордонних активів пвк «вагнер».

Про це сказав генпрокурор Андрій Костін під час зустрічі з генпрокурором США Мерріком Гарландом.

«Наш обов'язок — позбавити цю злочинну організацію ресурсів для фінансування бойових дій в Україні та подальшого підриву миру і безпеки у світі», – цитує пресслужба генпрокурора.

Костін також привітав рішення США щодо призначення свого прокурора до Міжнародного центру з переслідування злочину агресії (ІСРА), який запрацює влітку в Гаазі на базі Євроюсту.

У ході зустрічі сторони обговорили напрацювання та наступні спільні кроки.

Канада та Британія погодили довготермінову підтримку України

Джерело: Твіттер

Велика Британія та Канада погодили свої позиції щодо довготермінової підтримки України.

Про це написала міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі.

«Розпочали міністерський саміт G7 разом із міністром закордонних справ Великої Британії Джеймсом Клеверлі. Ми обговорили потребу у довготерміновій підтримці України, яка продовжує боротися за свою свободу», – написала Жолі.

Вона додала, що Канада й Об’єднане королівство з першого дня підтримували український народ. 

«Ми маємо намір й надалі робити це стільки, скільки буде потрібно», – наголосила міністерка.

Канада показала, як перевозила до Європи танк Leopard 2

Джерело: Твіттер

У міністерстві оборони Канади показали процес відправки до Польщі танка Leopard 2, який згодом буде передано Україні.

Про це йдеться на сторінці Збройних сил Канади у Твіттері.

«Що необхідно, аби безпечно завантажити танк Leopard 2, який прямує до України, у літак ВПС Канади С-17? Планування, координація та його належне закріплення у літаку талановитими транспортниками та вантажниками Збройних сил Канади!» – йдеться у дописі.\

Як повідомлялося минулого тижня Канада завершила відправку до Польщі усіх восьми обіцяних Україні основних бойових танків Leopard 2. Після того, як українські танкісти завершать на них навчання, танки будуть передані ЗСУ.

17 квітня

У Британії норвезькі інструктори навчають українських бійців вести вогонь в обороні

Джерело: Генштаб ЗСУ у Фейсбуці
 

У Великій Британії норвезькі інструктори навчають новобранців Сил оборони України веденню вогню зі стрілецької зброї в оборонному бою.

«Інструктори Норвезької національної гвардії Heimevernet у складі норвезької місії з навчання українських військових у Великій Британії за програмою базової загальновійськової підготовки проводять заняття з ведення вогню відділенням зі стрілецької зброї в оборонному бою», – ідеться в повідомленні.

У Генштабі підкреслили, що під експертним керівництвом інструкторів Норвезької національної гвардії новобранці отримали цінний досвід і навички.

Масштабне навчання спрямоване на підвищення безпеки та спроможностей ЗСУ на передовій.

Україна очікує цьогоріч на $42 мільярди фінансової допомоги 

Джерело: пресслужба НБУ у Фейсбуці
 
У 2023 році очікується 42 млрд доларів фінансової допомоги, включно з 4,6 млрд дол. від Міжнародного валютного фонду. 

Про це розповів заступник голови Національного банку України Сергій Ніколайчук.

«Цього року ситуація виглядає значно кращою, ніж минулого. У 2023 році очікується 42 млрд дол. США фінансової допомоги, включаючи 4,6 млрд дол. США від МВФ. Фінансова підтримка наших партнерів є дуже важливою в цей непростий для України час», – зазначив Ніколайчук.

ЗСУ беруть участь у найбільших за 25 років навчаннях у Швеції

Джерело: Генштаб ЗСУ у Фейсбуці

Збройні сили України беруть участь у найбільших за чверть століття національних навчаннях Збройних сил Королівства Швеція «Аврора-23», які розпочалися 17 квітня.

У навчаннях беруть участь 14 країн і близько 26 000 військовослужбовців.

Метою навчань є посилення об'єднаного потенціалу протидії збройному нападу на Швецію. Навчання проводяться в повітрі, на землі та на морі в багатьох частинах країни. Найбільшу увагу буде приділено півдню Швеції, Готланду та північній частині країни.

Країни-учасниці, окрім Швеції, це США, Велика Британія, Фінляндія, Польща, Норвегія, Естонія, Латвія, Литва, Україна, Данія, Австрія, Німеччина та Франція.

Словаччина завершила передачу 13 винищувачів МіГ-29 Україні

Джерело: Aktuality

Словаччина вже передала Україні всі 13 винищувачів МіГ-29, які раніше уряд країни вирішив надати нашій державі для протистояння російському вторгненню.

Про це розповів міністр оборони Словаччини Ярослав Надь.

Після того, як перші чотири винищувачі передали українським пілотам в березні цього року, решту 9 літаків також вже успішно надали українським силам. 

«Цю передачу здійснили наземним транспортом з урахуванням максимальної безпеки, ще раз величезна подяка всім залученим силам, тому що в таких випадках це дійсно важлива і складна логістична операція», – підкреслив Надь.

Нідерланди виділяють Україні €100 мільйонів на підтримку фермерів

Джерело: welingelichte kringen.

Нідерланди виділяють Україні 100 млн євро через механізм Світового банку на гарантії для фінансування сільського господарства.

«Нідерланди інвестують 100 млн євро через Світовий банк у гарантії для фінансування сільськогосподарських компаній в Україні та, наприклад, у генератори, щоб допомогти країні пережити майбутню зиму», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що про це заявила міністр зовнішньої торгівлі Нідерландів Лісьє Шрайнемахер на весняній зустрічі Світового банку у Вашингтоні.

За її словами, це перша конкретна реалізація у сфері підтримки з тих 2,5 млрд євро, які Нідерланди пообіцяли Україні на початку цього року. Акцент у цій великій сумі було зроблено на військову підтримку, але Шрайнемахер запевняє, що інші варіанти підтримки також розглядаються.

«40 млн євро спеціально призначені для агрокомпаній, щоб вони могли закупити зерно цього сезону або замінити зламану сільгосптехніку», – зазначила вона.

Українська розвідка вже використовує американський гвинтокрил Black Hawk

Джерело: ГУР

Бійці Головного управління розвідки Міністерства оборони України опанували та використовують в бойових діях легендарний американський гвинтокрил Black Hawk («Чорний яструб»).

«Днями на одному з напрямків фронту відбулися чергові тренування спецпідрозділів ГУР МО зі взаємодії з багатоцільовим вертольотом Black Hawk. Спецпризначенці відпрацювали десантування бойових груп на поле бою, евакуацію, висадку з десантних тросів, а також нічні польоти», – ідеться у повідомленні.

Як відзначають бійці і пілоти гвинтокрила, ця бойова машина значно випереджає радянські аналоги Мі-8 та Мі-24 практично за всіма характеристиками.

«Вертоліт вражає своєю надійністю, легкістю в експлуатації та бойовою живучістю», – заявив бортінженер. За його словами, українські екіпажі освоїли Black Hawk надзвичайно швидко – за лічені години. 

«Маючи досвід експлуатації Мі-8 та Мі-24, на "Чорному яструбі" ми полетіли в перший день, як його отримали. Просто сіли і виконали переліт», – сказав український пілот.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024