Перші шпальти світових видань про Великдень у воюючій Україні

18 Квітня 2023, 14:45
Перші шпальти світових видань про Великдень у воюючій Україні 908
Перші шпальти світових видань про Великдень у воюючій Україні

На 21 першій шпальті світових видань за понеділок 17 квітня чимало йшлося про Великдень в Україні, ЗСУ та ситуацію на фронті.

Головні теми видань зібрали на Район.Закордон.  

Італія, «La Repubblica» – «На Великдень бомбардують церкви»

Запоріжжя «Вчора розбомбили ікони церкви»
Запоріжжя «Вчора розбомбили ікони церкви»

Підписи під фото: Запоріжжя «Вчора розбомбили ікони церкви»

«У Москві Володимир Путін у Храмі Христа Спасителя»

«La Stampa» - «Бомби на церкву»

УКРАЇНСЬКІ РАКЕТИ В ДОНЕЦЬКУ, ПОМСТА НІКОПОЛЮ

Велика Британія, «The Times» - «Акт віри»

Підпис під фото: Православні ікони врятували зі зруйнованої вчора російською ракетою церкви під Запоріжжям, коли віряни готувалися до святкування Великодня. Атака сталася на тлі побоювань, що Україна може втратити контроль над своїм небом наступного місяця, ґрунтуючись на оцінці в оприлюднених файлах Пентагону про те, що у неї мало ракет ППО.»

«The Guardian» - «Ладан, свічки – і жодних ознак Москви. Віруючі Києва відзначають Великдень як ніхто інший»

Підпис під фото: Прихожанка Успенського собору у Києві на православній великодній недільній службі під керівництвом українського духовенства.

Австрія, «Salzburger Nachrichten» - «Православні святкують Великдень»

Через тиждень після католиків і протестантів Великдень відзначили православні. Затьмарене війною, воскресіння святкували також в Росії та Україні. В Україні діяла нічна комендантська година, тому багато людей могли відвідувати церковні служби лише в неділю вранці. Президент Володимир Зеленський у відеозверненні перед Києво-Печерською лаврою зазначив, що Великдень – це свято віри в незворотність перемог добра, правди та життя.

Бельгія, «De Morgen» - «РОСІЯ ПРОТИ УКРАЇНИ, ЦЕ ТАКОЖ ЧЕЧЕНИ ПРОТИ ЧЕЧНІ»

  «Ми боремося за свободу, вони борються за гроші»

Німеччина, «Frankfurter Rundschau» - «Я хочу сказати, що я не втрачаю надії»

Заарештований у Росії американський репортер Еван Гершкович повідомляє лист із тюремної камери. Незважаючи на міжнародні протести, йому загрожує 20 років в'язниці

«Der Tagesspiegel» - «Людина, якої боїться Кремль». 

Двічі Володимир Кара-Мурза ставав жертвою отруєння в Росії. Тим не менш, він продовжував боротьбу з Путіним. Що ним рухає - і чому йому загрожує 25 років ув'язнення.

«Радники з питань міжнародної безпеки: Захід повинні «докласти максимум зусиль» на підтримку України»

До цього також закликає голова Мюнхенської конференції з безпеки Крістоф Хойссен

«Frankfurter Allgemeine Zeitung» - «Замість кошику в шоломі». В Україні православні відзначали Великдень за юліанським календарем – на тиждень пізніше, ніж переважна більшість одновірців. Яйця, пиріг і бекон – це не лише частина звичаїв у день Великодня для цього солдата у Слов’янську на сході України. Разом з присутністю міліції миру в Києво-Печерській лаврі допомогли зберегти традиції. Там святкували віряни двох православних церков.

«Міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок хоче показати Путіну рішучість»

Нідерланди, «de Volkskrant» - «Армія України дає тріщину»

Україна стикається з нестачею досвідчених військових кадрів, оскільки багато солдатів убито чи поранено. Новобранців відправляють у окопи із мінімальною підготовкою. Один вечір із п'яним інструктором — ось і вся бойова підготовка Олексія після прибуття на фронт. «Ми поняття не мали, як поводитися на полі бою»

Підпис під фото: Українські військові медики надають допомогу пораненому бійцю поблизу Бахмута.

Іспанія, «ARA» - «Всередині пекла Бахмута»

Розповідь про бої, які точаться в кожному житловому будинку зруйнованого міста, коли українська армія загнана в кут і закріпилася на території приблизно в 20 кварталів завширшки, але має намір чинити опір під вогнем російської артилерії.

Португалія, «Público» - «Репортаж. Тетяна вижила в "хаотичній атаці" Каміло Сольдадо та Адріано Міранда в Запоріжжі

«Diário de Coimbra» - «Зеленський зберігає «непохитну віру» у перемогу»

Польща, «Dziennik» - «Війна і мистецтво. Історія української родини, приреченої на розлуку та тугу»

Мальта, «The Malta independent» - «Збереження релігійних ікон»

Підпис під фото: Люди рятують ікони, розчищаючи завали після того, як російська ракета зруйнувала православну церкву під час ракетного обстрілу в (православну) Великодню ніч.

Воронка, залишена ракетою, з'являється на передньому плані. Комишуваха, Запорізька область, Україна, рано в неділю, 16 квітня 2023 року.

Ватикан, «L'Osservatore Romano» - «Побажання Папи після Марійської молитви: Мирне майбутнє для Росії та України. Шлях злагоди для Судану»

«Великдень під бомбами»

Канада, «The Globe and Mail» - «Українці святкують православний Великдень попри комендантську годину та побоювання безпеки»

«The National Post» - «Російська пара бореться».  Санкційний список Канади

ТВЕРДЖЕННЯ ПРО ЗВ'ЯЗКИ З ПУТИНСЬКИМ РЕЖИМОМ «ПОМИЛКА», ЗАЯВЛЯЮТЬ СУДУ МІЛЬЯРДЕРИ

Російський мільярдер Андрій Мельниченко та його дружина Олександра хочуть, щоб їх виключили із списку санкцій Канади, стверджуючи, що у Федеральному суді їх помилково затаврували як «еліту та близьких соратників» російського режиму.

Наприкінці березня Мельниченко подали дві заяви до Федерального суду Канади, намагаючись скасувати рішення щодо накладення на них санкцій, пов'язаних із війною в Україні.

Судові документи, отримані The Canadian Press, показують, що пара боролася із включенням Канади до списку «позначених осіб» відповідно до її режиму санкцій проти Росії з жовтня 2022 року.

Ще в лютому уряд Трюдо оголосив про поправки до Положення про особливі економічні заходи (Росія), які включали включення Мельниченка до списку зі 122 підсанкційних осіб, пов'язаних з урядом президента Росії Володимира Путіна.

Подружжя стверджує, що уряд Канади не надав їм жодних доказів, що підтверджують їхнє включення до списку.

До списку входять російські еліти та політики, які, як вважається, «займаються діяльністю, яка прямо чи опосередковано сприяє, підтримує, забезпечує фінансування чи сприяє порушенню чи спробі порушення суверенітету чи територіальної цілісності України».

"Містер. Жодного зв'язку з урядом Росії чи президентом Путіним Мельниченко не має і не мав», — йдеться у заяві Андрія Мельниченка. «Він поїхав з Росії 20 років тому і останні 13 років проживає в Швейцарії. У міністра немає розумних підстав вважати інакше» .

Його дружина, колишня модель та сербська поп-співачка, стверджує, що канадські санкції на неї даремно, оскільки вона не має зв'язків з Росією і не має жодного відношення до компаній, започаткованих її чоловіком.

Канадські адвокати пари, Скотт Хатчісон та Елені Лутас з Henein Hutchison Robitaille LLP у Торонто, відмовилися коментувати свої справи.

Директор зі зв'язків із громадськістю Андрія Мельниченка Олександр Бірихін не відразу відповів на запит електронною поштою про коментар.

США, «Wall Street Journal» - «Колишній військово-морський технік розкрила секрети через проросійський акаунт»

Обліковий запис у соціальних мережах, який контролювався колишнім унтер-офіцером ВМС США — відомим голос в Інтернеті, який підтримує війну Росії проти України — зіграв ключову роль у поширенні розвідувальних документів, які нібито оприлюднила пілот першого рангу Джек Тейшейра, репостуючи файли з незрозумілих онлайн-чатів.

Ймовірна російська блогерка, відома як «Donbass Devushka», що перекладається як «Дівчина з Донбасу», є обличчям мережі прокремлівських соціальних мереж, акаунтів для подкастингу, товарів і збору коштів. Але особа, яка вела подкасти під назвою «Donbass Devushka» і контролює ці облікові записи, є колишнім техніком з авіаційної електроніки штату Вашингтон, штат Вашингтон, справжнє ім’я якої Сара Білс.

Росія вперше вторглася на територію Донбасу на сході України в 2014 році, і більшість останніх бойових дій були зосереджені на цій території.

37-річна пані Білс служила на авіаційній базі ВМС США на острові Уідбі до кінця минулого року, незважаючи на те, що облікові записи, які вона створила та керувала ними, прославляли російську армію та воєнізовану групу Вагнера. Вони є одними з найбільш популярних англомовних соціальних медіа, які просувають погляди Росії.

В суботньому інтерв’ю у своєму домі в Оук-Гарборі, штат Вашингтон, пані Білс сказала, що вона є адміністратором «Donbass Devushka», і визнала, що збирає кошти та розміщує подкасти під цим іменем. Водночас вона додала, що є однією з 15 людей «по всьому світу», залучених до управління мережею ««Donbass Devushka». Пані Білс відмовилася називати ці особи.

5 квітня обліковий запис «Donbass Devushka» Telegram опублікував чотири з імовірно розкритих секретних документів для своїх 65 000 підписників, згідно зі скріншотом, який бачив The Wall Street Journal. Після цього кілька великих російських облікових записів у соціальних мережах підхопили документи, і Пентагон розпочав розслідування.

«Акаунт у соціальних мережах, яким керував колишній унтер-офіцер ВМС США, відомий онлайн-рупор, який підтримує війну Росії проти України, відіграв ключову роль у розповсюдженні розвідувальних документів, ймовірно, злитих льотчиком першого класу Джеком Тейшейрою у чати.»

«Держсекретар Блінкен зажадав, щоб офіційні особи США отримали негайний доступ до Евана Гершковича, оскільки російські офіційні особи продовжують відмовляти йому в консульському доступі понад два тижні після того, як вони заарештували його за звинуваченням у шпигунстві.»

«Тяжкі бої охопили українське місто Бахмут. Росія заявила про невелике просування, тоді як Україна заявила, що інтенсивність бою досягла найвищої точки.»

«New York Times» - «Перед тим як йти на війну, українські чоловіки заморожують сперму»

Подружжя мріяло про велику родину. У них буде п’ятеро дітей, які матимуть копицю локонів свого батька, його посмішку та мрійливі очі.

Вони будуть навчати дітей малювати та виготовляти глиняні вироби та водили їх у довгі прогулянки лісами поблизу їх рідного міста Слов’янська на сході України.

Потім Росія вторглася в їхню країну, зруйнувавши їхні плани. Чоловік Віталій Киркач-Антоненко пішов воювати добровольцем і загинув на полі бою, коли його дружина Наталія була на третьому місяці вагітності первістком.

Зараз, все ще в глибокій жалобі, вона каже, що не відмовиться від їхньої мрії. Має намір подарувати первістку братів і сестер. Як і сотні інших українських солдатів, Віталій заморозив свою сперму перед поверненням до бою в надії, що якщо він не повернеться додому, то зможе передати свої гени.

«Віталій, — сказала його дружина, — буде батьком усіх наших майбутніх дітей».

Для багатьох українців ідея збереження солдатської сперми є водночас особистою та патріотичною. Це допомагає чоловікам, які хочуть, щоб щось від них залишилося, якщо вони помруть, і це приносить їм заспокоєння.

«The Washington Post» - «Росія: виявлено лише 1% ботів»

«Країна поширює брехню в соціальних мережах. Підроблені профілі ловлять рідко, кажуть оператори»

Російський уряд став набагато успішнішим у маніпулюванні соціальними медіа та рейтингами в пошукових системах, ніж було відомо раніше, посилюючи брехню про українську армію та побічні ефекти вакцин за допомогою сотень тисяч підроблених онлайн-акаунтів, згідно з документами, які нещодавно просочилися в чат-додаток Discord. .

Російські оператори цих акаунтів хваляться, що соціальні мережі виявляють їх лише приблизно в 1 відсотку випадків, йдеться в одному документі.

Ця заява, описана тут вперше, викликала занепокоєння у колишніх урядовців і експертів у соціальних мережах і поза ними, до яких зверталися для цієї статті.

«Google, Meta та інші намагаються зупинити це, а Росія намагається покращити свої «досягнення». Цифра, яку ви наводите, свідчить про те, що Росія перемагає», – сказав Томас Рід, дослідник дезінформації та професор Школи передових міжнародних досліджень Університету Джона Гопкінса. Він додав, що заява про 1 відсоток, ймовірно, перебільшена або вводить в оману.

 

 

 

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024