Реакція світу на війну росії проти України 1 – 7 травня

07 Травня 2023, 14:37
Реакція світу на війну росії проти України 2734
Реакція світу на війну росії проти України

Видання Район.Закордон збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення та злочини Росії в Україні.

Інформація оновлюється впродовж тижня.

****

7 травня

У МАГАТЕ заявили, що стежать за евакуацією з Енергодара, яку оголосили окупанти

Джерело: Суспільне

Міжнародне агентство з атомної енергії заявило, що спостерігає за евакуацією мешканців Енергодара Запорізької області, оголошену окупаційною владою. При цьому у пресцентрі Сил оборони півдня стверджують, що росіяни намагаються прикрити за допомогою цивільних свої військові об’єкти.

Як повідомляється на офіційному сайті організації, про це заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі.

«Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), присутні на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) в Україні, отримали інформацію про початок оголошеної евакуації жителів ближнього міста Енергодар, де розміщується велика частина персоналу станцій, і уважно стежать за ситуацією на об'єкті щодо будь-якого потенційного впливу на ядерну безпеку і фізичну безпеку», — йдеться у повідомленні.

Гроссі наголосив, що занепокоєний з приводу все більш напружених, стресових і складних умов для персоналу та їхніх сімей на найбільшій ЗАЕС. За його словами, поблизу атомної електростанції останнім часом спостерігалося збільшення військової присутності та активності.

«Загальна ситуація в районі Запорізької АЕС стає все більш непередбачуваною і потенційно небезпечною. Я надзвичайно занепокоєний цілком реальними загрозами ядерній безпеці, з якими стикається АЕС. Ми повинні діяти зараз, щоб запобігти загрозі тяжкої ядерної аварії та її наслідкам для населення та навколишнього середовища», — сказав посадовець.

Він додав, що МАГАТЕ буде й надалі робити все можливе для забезпечення ядерної безпеки та охорони на станції.

При цьому керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини" заявила, що окупанти під приводом "евакуації" вивозять населення тимчасово окупованих територій у місця, де розташовуються військові підрозділи РФ, аби забезпечити їхнє прикриття.

6 травня

Зеленський звернеться до парламенту Швейцарії

Джерело: Європейська правда

Обидві палати парламенту нейтральної Швейцарії дозволити президенту Володимиру Зеленському виступити зі зверненням, яке, як очікується, буде присвячене війні в Україні.

3 травня посольство України подало офіційний запит до Федеральних зборів (парламенту) Швейцарії щодо звернення Зеленського через відеозв’язок. На засіданні в п’ятницю Національна рада та Рада кантонів ухвалили рішення задовольнити запит.

Очікується, що відеозвернення президента України відбудеться під час літньої сесії парламенту Швейцарії, точна дата буде встановлена після консультацій з Україною.

У Польщі демонтували пам’ятник, який був присвячений Червоній армії

Джерело: Інститут національної пам’яті

У місті Глубчице у Польщі був демонтований «пам’ятник подяки Червоній армії». Постамент стояв там з 1945-го року.

Пам’ятник був присвячений 676-м червоноармійцям першого Українського фронту. Вони полягли в боях за це місто неподалік чеських кордонів у березня 1945-го року.

Голова Інституту національної пам’яті Польщі Кароль Навроцький заявив, що Червона армія не була визволителькою, а також привела окупаційний режим на територію Польщі.

«1945 рік у Польщі, на Опольщині, в інших регіонах, не був роком зіткнення між поневолювачами і визволителями. Це не був рік зіткнення між добром і злом, а рік зіткнення між злом і злом, між поневолювачами і поневолювачами, незалежно від того, були вони німецькими націонал-соціалістами чи радянськими комуністами. З 1939 року вони хотіли знищити Польщу, вони хотіли знищити Центральну Європу», – відзначив Навроцький.

За його словами, «такі пропагандистські об’єкти не можуть стояти на просторі вільної, незалежної та демократичної Польщі».

«Бо це не пам’ятник. Це – об’єкт. Пам’ятник повинен мати історичну, наукову або естетичну цінність. Він не історичний, оскільки стосується подій, яких не було, тому що в 1945 році не було ні звільнення, ні героїв від Червоної Армії», – додав Навроцький.

5 травня

Танки Leopard 1 від Данії та Німеччини будуть в Україні до 1 червня

Джерело: TV2 

Танки Leopard 1, які передають Данія і Німеччина, будуть готові до розгортання в Україні до 1 червня.

Про це заявив виконувач обов'язків міністра оборони країни Троельс Лунд Поульсен. 

Всього Данія та Німеччина передадуть Україні 80 танків Leopard 1. Поульсен назвав цю кількість «дуже значною».

Він зараз перебуває в Берліні. Тут Поульсен разом з міністром оборони Німеччини Борисом Пісторіусом зустрівся з данськими інструкторами, які навчають українців роботі з цією бронетехнікою. Підготовка українських військових займе близько місяця.

 

Поульсен запевняє, що українці можуть отримати користь від танків Leopard 1, незважаючи на те, що вони не є такими ж сучасними і ефективними, як їхні наступники Leopard 2.

«Вони мають дуже хорошу вогневу потужність і здатні добре орієнтуватися на місцевості. І останнє, але не менш важливе – це дуже велика кількість, а українцям потрібна дуже велика кількість танків», – зазначив він.

Міжнародні партнери вже надали $16 мільйонів на розмінування в Україні

Джерело: Укрінформ

Європейський Союз, США, Канада та Японія сьогодні є лідерами в підтримці гуманітарного розмінування в Україні. На проведення робіт з розмінування вже залучено $16 млн міжнародної технічної допомоги.

Про це повідомив перший заступник міністра оборони України Олександр Павлюк, відповідаючи на питання які країни зголосились допомагати Україні в розмінуванні територій.

«Зокрема, Європейський Союз, США, Канада та Японія сьогодні є лідерами в підтримці гуманітарного розмінування. На проведення робіт з розмінування вже залучено $16 млн міжнародної технічної допомоги», – повідомив Павлюк.

Україна пропонує Німеччині долучитися до створення «морської коаліції» 

Джерело: Міноборони України

Відповідна пропозиція озвучена під час зустрічі Міністра оборони України Олексія Резнікова з Генеральним інспектором Бундесверу генералом Карстеном Броєром в рамках його візиту до України. 

«Наше спільне завдання — побудувати міцну систему міжнародної безпекової архітектури, і безпека судноплавства в Чорному та Азовському морях є важливим елементом у цій системі. Вже деякі наші європейські партнери є в складі цієї коаліції. І я б дуже хотів, щоб Німеччина теж стала її частиною», – зазначив Олексій Резніков. 

Німецькій стороні також запропоновано співпрацювати у сфері протидії БПЛА.

Нідерланди підготували мобільну лабораторію для судмедекспертизи в Україні

Джерело: сайт Президента

Нідерланди підготували для потреб Міжнародного кримінального суду мобільну лабораторію для судмедекспертизи в Україні.

Про це заявила міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен, під час візиту Президента Володимира Зеленського на базу Королівських військово-повітряних сил Нідерландів.

Оллонгрен зазначила, що ця база – одна з локацій, на якій Нідерланди готують військове обладнання та озброєння для України.

Міністр оборони повідомила, що Нідерланди підготували для потреб Міжнародного кримінального суду мобільну лабораторію для судмедекспертизи в Україні. Це дуже важливо для притягнення до відповідальності винних у злочинах.

Вона наголосила, що Нідерланди продовжать допомагати українському народові в його прагненні відбити російську агресію.

Актор Марк Гемілл зібрав понад $1,5 мільйона на дрони для ЗСУ

Джерело: міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у Телеграмі
 

Американський актор та амбасадор United24 Марк Гемілл зібрав 1 517 205 $ на дрони RQ-35 Heidrun для українських військових.

«Наші захисники і захисниці отримають 10 потужних розвідувальних безпілотників данського виробництва. RQ-35 Heidrun — ефективний та простий у керуванні БпЛА для якісних розвідувальних місій. Також він може протистояти засобам радіоелектронної боротьби росіян», - зазначив український міністр.

Президенту Зеленському в Нідерландах показали ЗРК Patriot та іншу техніку, яка поїде в Україну

Джерело: Телеграм 

У Нідерландах Зеленський зустрівся з українськими воїнами та оглянув зразки озброєння для України – ЗРК Patriot, артилерія і БМП.

«Ми й далі робитимемо значний внесок у зміцнення військового потенціалу України. Зараз і в майбутньому, так довго, як це буде потрібно», – міністерка оборони Нідерландів.

У Словаччині почали збір понад 1 млн євро на танк для України

Джерело: Dennik N

У Словаччині почали кампанію зі збору коштів на купівлю танка з боєкомплектом для української армії.

Організатори, громадське об’єднання «Подарунок Україні», хочуть зібрати 1,2 мільйона євро і вже досягли домовленості з підприємством, де зараз перебуває танк Т-72М1 і проходить модернізацію.

Наразі з необхідної суми зібрали майже 31 тисячу євро, згідно з офіційним сайтом проєкту. 

Збір коштів розпочала родина Муцьків, яка володіє ательє з пошиття чоловічих костюмів у Братиславі. Акцію підтримали громадські діячі – зокрема, актори Ріхард Станке та Євген Лібезнюк.

«Настав час для Словаччини зробити великий жест, щоб показати, що вона на боці України. Послати сигнал, що більшість словаків хочуть, щоб Україна перемогла», – прокоментував від імені родини Ніколас Муцька, наймолодший з чотирьох братів.

Згідно із сайтом ініціативи, збір коштів стартував 1 травня 2023 року. Загальна зібрана сума буде виплачена збройовій компанії, після чого танк буде передано Збройним силам України. 

Транспортування бойової машини на територію України забезпечить посольство України в Словацькій Республіці.

Очікувана дата поставки танка – вересень 2023 року.

4 травня

Україна, Бельгія і Нідерланди підписали спільну декларацію

 
Україна, Бельгія та Нідерланди підписали спільну декларацію щодо підтримки Української держави та тиску на російську федерацію.

Підписання документа відбулося в рамках візиту Президента Володимира Зеленського до Гааги.

«Королівство Бельгія та Королівство Нідерланди підтверджують свою непохитну підтримку незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, а також свою повну підтримку невід’ємного права України на самооборону та вибір власних заходів безпеки», – ідеться в декларації.

Сторони повторили вимогу до росії негайно, повністю та безумовно вивести всі свої військові сили з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включно з військовими чи нерегулярними збройними формуваннями, якими може керувати або які може підтримувати рф.

У документі зазначається, що Бельгія та Нідерланди продовжать надавати військову підтримку Україні й висловлюють готовність брати участь у реалізації української формули миру.

Також декларація передбачає, що до того часу, як Україна стане членом НАТО, Бельгія та Нідерланди залишаються відданими підтримці України на її шляху до подальшої євроатлантичної інтеграції та зміцнення спроможності України захистити себе від поточної російської військової агресії та від будь-якої майбутньої загрози. 

Також ідеться про підтримку притягнення до відповідальності винних у воєнних злочинах та інших жорстоких злочинах, скоєних у зв’язку з військовою агресією росії проти України, підтримку подальшого санкційного тиску на рф, формування міжнародних механізмів компенсації збитків, травм і руйнувань, завданих російською агресією.

Бельгія готує новий пакет військової допомоги Україні

Джерело: Укрінформ

Бельгія перебуває в процесі підготовки нового пакету військової допомоги для України та вивчає механізми, які дозволять направити кошти від заморожених російських активів на підтримку України.

Про це повідомив прем’єр-міністр Бельгії Александер де Кроо під час спільної з Президентом України Володимиром Зеленським і прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте пресконференції у Гаазі.

«Ми продовжуватимемо з такими ж зусиллями і з тією ж увагою демонструвати нашу солідарність з Україною. Тепер наша черга допомогти Україні позбутися жорстокої та незаконної окупації, такої, якою і була окупація нашої країни у Другій світовій війні. Саме тому Бельгія перебуває в процесі підготовки нового пакету військової допомоги для України. І як ми знаємо, в цих військових пакетах часто існують практичні перешкоди, але я можу сказати впевнено, що в жодному бельгійському серці і в жодній бельгійській душі не живе жодного сумніву щодо продовження підтримки України», – сказав він.

Норвегія збільшить фінансування українських біженців

Джерело: The Local
Уряд Норвегії збільшить обсяг коштів, доступних для потреб біженців з України у переглянутому бюджеті на 2023 рік.

Зазначається, що новий бюджет на 2023 рік буде оприлюднений наприкінці травня.

«Ми звернулися до муніципалітетів з проханням розмістити загалом 35 000 біженців у 2023 році. Але останні прогнози, які ми бачили, показують, що їх може бути навіть більше. Ось чому нам потрібно розселити більше біженців», – сказала міністр праці та соціальної інтеграції Марте М'єс Персен.

Згідно з новим прогнозом, до Норвегії може прибути до 43 тисяч біженців. Тому уряд пропонує збільшити фінансування у низці регіонів.

Муніципалітети отримають додаткові 50 000 крон (близько 4200 євро) за кожного поселеного біженця. Очікується, що до кінця 2024 року це обійдеться країні до 200 млн крон (до 17 млн євро). Ці гроші додадуть до того фінансування, яке місцева влада отримує для облаштування біженців.

До Києва приїхав мер Брюсселя: подарував дві «швидких» та інше обладнання

Джерело: Віталій Кличко у Телеграм

До Києва вдруге за час повномасштабної війни приїхав мер Брюсселя Філіп Клоз із делегацією, Києву дарують два авто швидкої допомоги та колісні крісла для лікарень.

У складі бельгійської делегації, окрім мера Брюсселя – держсекретар Брюссельського столичного регіону Паскаль Смет та інші посадовці. Віталій Кличко розповів, що поїздка відбулася на запрошення української сторони. 

«Філіп Клоз передав від столиці Бельгії дві сучасних карети швидкої допомоги. Ці швидкі допомагатимуть рятувати здоров’я та життя мирних мешканців Києва, які страждають від постійних масованих атак з боку російських варварів. Також Київ отримав 20 колісних крісел для переміщення пацієнтів, які не можуть рухатися самостійно. Їх передамо в один з медзакладів міста, де лікуються поранені військові», – розповів мер. 

Норвегія виділяє Україні €378 мільйонів на гуманітарну та бюджетну сфери

 

Норвегія надала Україні 235 млн євро гуманітарної допомоги й нині виділяє ще 143 млн на підтримку управління бюджетною сферою.

Про це прем'єр-міністр Йонас Гар Стере поінформував Володимира Зеленського в середу під час зустрічі в Гельсінкі.

Кошти будуть спрямовані на ремонт та підтримання цивільної інфраструктури, зокрема, для забезпечення українців електро- та водопостачанням, функціонування шкіл та лікарень.

Зазначається, що гроші виділяються в рамках Програми підтримки Нансена для України. Раніше 168 млн євро з фонду пішли на підтримання критично важливих послуг.

«Ми перебуваємо в тісному діалозі з владою України, аби гарантувати, що допомога дійде до тих, хто її найбільше потребує. Агресивна війна росії щодня спричиняє неймовірні страждання та масштабні руйнування. Наша підтримка допоможе полегшити становище українського народу», – заявив прем'єр-міністр.

В уряді Норвегії нагадали, що країна взяла на себе зобов'язання надавати Україні 1,2 млрд євро щороку протягом п'яти років (у 2023–2027 рр.), загальна сума допомоги має сягнути 6,3 млрд євро.

Литва приєднується до створення Радою Європи реєстру шкоди, завданої росією Україні

Джерело: LRT

Уряд Литви ухвалив рішення про приєднання до створення Радою Європи реєстру збитків, завданих унаслідок вторгнення росії в Україну.

У Міністерстві закордонних справ Литви зазначили, що створення реєстру є першим кроком на шляху до вироблення міжнародного механізму компенсації збитків, спричинених агресією росії проти України.

«Реєстр створюється на основі розширеної часткової угоди Ради Європи. Його засновниками стануть усі держави-члени Ради Європи, які візьмуть участь у затвердженні резолюції Комітету міністрів Ради Європи про прийняття розширеної часткової угоди», - сказала прессекретар міністра закордонних справ Литви Пауліна Левіцкіте.

Після цього будь-яка держава (не обов'язково член Ради Європи) зможе приєднатися до розширеної часткової угоди та реєстру.

Реєстр діятиме в Нідерландах. У ньому фіксуватимуться докази збитків та позови про відшкодування збитків або поранень. Він буде відкритий для фізичних та юридичних осіб, а також для України, включаючи регіональні та місцеві органи влади, державні чи контрольовані державою підприємства.

Очікується, що реєстр буде створено протягом наступного місяця.

Точний розмір щорічного внеску залежатиме від кількості держав, які беруть участь у реєстрі.

3 травня

Канада передала Україні обладнання для розмінування на $16 мільйонів

Джерело: Посольстві Канади в Україні

До України прибула перша партія закупленого Канадою обладнання для розмінування на понад 16 млн дол. США.

«Канада передала Державній службі України з надзвичайних ситуацій першу партію обладнання для розмінування загальною вартістю 22,5 млн канадських доларів», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ця техніка використовуватиметься для очищення сільськогосподарських земель, відновлюючи її продуктивне використання та допомагаючи повернути продовольчу безпеку.

Словаччина передасть Україні енергообладнання на мільйон євро

Джерело: НЕК «Укренрего» у Фейсбуці
 

Словацький оператор системи передачі SEPS передасть Укренерго вісім вантажівок обладнання для відновлення магістральних підстанцій, що постраждали під час російських ракетних атак та обстрілів. 

«Це обладнання буде використано для відновлення пошкодженої енергетичної інфраструктури та допоможе нам зберегти світло для мільйонів українців», – наголосив голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Зазначається, що обладнання, загальною вартістю 1 мільйон євро, допоможе відновити роботу кількох високовольтних підстанцій у різних регіонах України. 

Перші дві вантажівки вирушать із території Словаччини вже сьогодні, а решта – найближчими днями.

Євросоюз надасть Україні боєприпасів на 2 мільярди євро

Джерело: Денис Шмигаль у Телеграмі

«ЄС надасть Україні боєприпасів на 2 млрд євро. Країни-члени ЄС вже зараз надішлють боєприпаси зі своїх складів на 1 млрд євро. Ще 1 млрд євро Євросоюз виділяє на їх спільні подальші закупівлі для України», – написав прем'єр-міністр.

Шмигаль також зауважив, Європа збільшує можливості виробництва боєприпасів, і для цього теж буде мобілізовано 1 млрд євро.

Литва надала Україні вже 922 тонни обладнання для відновлення енергооб’єктів

Джерело: пресслужба Міністерства енергетики

Із жовтня 2022 року з Литви до України надійшло 52 вантажі гуманітарної допомоги для потреб енергетики. Це близько 922 тонн обладнання.

Серед наданого устаткування – автотрансформатор, силові трансформатори, трансформатори струму, генератори різної потужності, ізолятори, газове обладнання та інші матеріали, необхідні для проведення ремонтних робіт.

«Допомога литовських партнерів значною мірою допомогла нам у проведенні відновлювальних робіт та збереженні стійкості енергосистеми. Дякуємо за цю підтримку. Литва – не просто партнер, а справжній друг України», - прокоментував міністр енергетики України Герман Галущенко.

Південна Корея передала для українських медзакладів 10 «швидких»

Джерело: Міністерство охорони здоров'я

Республіка Корея передала для українських медзакладів 10 автівок екстреної медичної допомоги.

«Попри невеликі габарити ззовні, «швидкі» добре сплановані всередині – розраховані на транспортування двох лежачих пацієнтів як мінімум. Обладнані автоматичними дефібриляторами, ношами, кисневими балонами, бандажами, шийними комірцями, аспіраційними катетерами, тейпами для катетеризації вен тощо - словом, усім для надання якісної екстреної медичної допомоги», – зазначає заступниця міністра охорони здоров’я Марія Карчевич.

Чернігівщина отримала чотири шкільні автобуси від Франції

Джерело: Чернігівська ОВА

Чернігівщина отримала чотири шкільні автобуси від уряду Франції, які обслуговуватимуть три громади та центр патріотичного виховання.

Сьогодні транспорт поїхав у три громади — Бахмацьку, Яблунівську та Понорницьку. Ще один автобус призначений для комунального позашкільного навчального закладу «Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді».

«Уже втретє цього року ми передаємо автобуси, надані як благодійна допомога урядами інших країн, зокрема сьогодні — французьким. Перша поставка була від уряду Австрії, друга – з Польщі за сприяння благодійної організації «ПіПл ДІЙ», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що оскільки наразі велика територія з інфраструктурою перебуває в неналежному стані, знос автобусного парку дуже значний. Також є втрати через бойові дії.

2 травня

Данія виділяє Україні найбільший пакет допомоги для підтримки контрнаступу

Джерело: Міноборони Данії

Парламент Данії ухвалив рішення виділити Україні новий пакет військової допомоги вартістю 1,7 млрд данських крон (понад 250 млн доларів).

«Жорстоке вторгнення Росії в Україну вимагає від Данії продовження підтримки, і тому уряд за підтримки парламенту склав ще один пакет військових пожертвувань для України. Пакет є найбільшим наразі від Данії та призначений для підтримки майбутнього українського наступу», — йдеться у повідомленні.

Глава Міноборони зазначив, що матеріали в пакеті пожертв є важливими, щоб прокласти шлях українським танкам і бронетехніці на передовій

«Ми знаємо, що росіяни закріпилися на окупованих територіях України окопами, мінними полями та іншими перешкодами, які мають зупинити український наступ. Матеріали в пакеті пожертв є важливими, щоб прокласти шлях українським танкам і бронетехніці на передовій», — сказав міністр оборони Данії Троельс Лунд Поульсен.

Згідно з ухваленим рішенням, Данія передасть Україні машини для розмінування, боєприпаси, польові мости та кошти на протиповітряну оборону.

«Данія допомагає створити найкращі можливі умови для того, щоб Україна успішно завершила майбутній наступ, а в довгостроковій перспективі — успішну українську оборону», — сказав Поульсен.

За словами міністра закордонних справ Ларса Льокке Расмуссена, загальна підтримка України з боку Данії сягнула 11 мільярдів данських крон.

Інструктори з Нової Зеландії вчать українських новобранців боям на передовій

Джерело: Генштаб ЗСУ у Фейсбуці
 

У Великій Британії військові інструктори Сил оборони Нової Зеландії допомагають українським новобранцям оволодіти навичками ведення бойових дій на передовій.

Заняття проводяться в межах базової загальновійськової підготовки військовослужбовців ЗСУ під керівництвом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії.

«У рамках багатонаціональної навчальної операції висококваліфіковані військові інструктори Сил оборони Нової Зеландії допомагають перетворити вмотивованих новобранців Збройних сил України на боєздатних солдатів, навчаючи їх навичками, необхідними для виживання та ефективного ведення бойових дій на передовій», — зазначили в Генштабі.

Українських новобранців навчатимуть, зокрема, поводженню зі зброєю, влучній стрільбі, наданню першої медичної допомоги на полі бою, а також веденню наступальних й оборонних операцій у різних умовах.

Латвійські благодійники передали прикордонникам допомогу 

Джерело: Офіційний Telegram-канал Держприкордонслужби України

Цього разу латвійці привезли мікроавтобус, два позашляховики, генератори, тактичне та інженерне захисне спорядження, газові балони та інші необхідні бійцям речі. 

Незабаром все доправлять на передову.

Підтримка інфраструктурної відбудови України: GIZ та Агентство відновлення уклали меморандум про співпрацю

Джерело: Агенство відновлення

Підготовка до реалізації масштабних інфраструктурних проєктів, надання консультацій європейськими фахівцями та проведення спільних воркшопів –  Команда Агентства відновлення та представники програми «U-LEAD з Європою» домовились про співпрацю.  

Відповідний меморандум підписали Голова Агентства відновлення Мустафа Найєм та Bastian Veigel, директор програми  «U-LEAD з Європою», що впроваджується GIZ Ukraine.

МВФ двічі на рік переглядатиме програму розширеного фінансування України

Джерело: Інтерфакс-Україна

Міжнародний валютний фонд запланував часті прегляди програми розширеного фінансування України (EFF): один влітку і один восени.

Про це заявив постійний представник Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Україні Ваграм Степанян.

«Програми Фонду оцінюються шляхом регулярних переглядів, у яких беруть участь експерти МВФ, які оновлюють свої макроекономічні прогнози та бази на основі аналізу останніх даних та подій, а також обговорення політики з владою. У цьому випадку ми запланували часті перегляди: один влітку і один восени», – розповів він.

Польща під час головування в ЄС зробить усе для вступу України 

Джерело:  RMF FM

Польський президент Анджей Дуда в понеділок пообіцяв, що Польща докладе всіх зусиль під час головування в Раді Європейського Союзу в першій половині 2025 року, аби Україна й Молдова стали членами об’єднання.

Про це Дуда заявив на спільному заході з прем’єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким із нагоди 19-ої річниці вступу країни в ЄС.

Як наголосив польський президент, одним із пріоритетів під час головування Польщі в Раді Євросоюзу буде членство України, Молдови, а також країн Західних Балкан у ЄС.

«Ми з прем'єр-міністром (Матеушем Моравецьким – ред.) дуже добре знаємо, що означає довго чекати, що означає хотіти бути частиною вільного Заходу, частиною якого ми сьогодні є в політичному сенсі. Це треба надолужити, і тому я думаю, що ніхто інший, крім нас – Польщі – не повинен твердо й дуже рішуче сказати: ми повинні нарешті прийняти їх до ЄС. Сьогодні історичною вимогою моменту є прийняття до ЄС України та Молдови», зазначив Дуда.

У серпні Україна почне отримувати боєприпаси до установок Gepard

Джерело: DW

Україна може із серпня розраховувати на отримання боєприпасів для самохідних зенітних установок Gepard, переданих Німеччиною.

Про це канцлер ФРН Олаф Шольц заявив під час діалогу з громадянами у місті Бендорф.

За його словами, зараз налаштовується виробництво, але це займе певний час. 

При цьому Шольц наголосив, що Україна не може використовувати зброю, яку постачає Німеччина, для обстрілів російської території.

«Цих правил дотримуються й інші західні держави, які постачають Україні зброю для протидії російському нападу, пояснив канцлер і додав, що за усієї необхідної допомоги має бути зроблено все, щоб запобігти війні між росією та НАТО», – йдеться в повідомленні. 

Згідно зі списком переданих Україні озброєнь, який регулярно оновлюється на сайті німецького уряду, ФРН передала Україні 34 установки Gepard із шістьма тисячами боєприпасів і планує надати ще три установки та 300 тисяч набоїв.  

1 травня

Одеса отримала від США машини для ремонту теплових мереж

Джерело: Одеська міськрада у Телеграмі

Три нові машини для ремонту теплових мереж отримало КП «Теплопостачання міста Одеси» у рамках проєкту енергетичної безпеки USAID. 

«Одеса отримала чергову допомогу від міжнародних партнерів. Цього разу КП «Теплопостачання міста Одеси» отримало три нові машини для ремонту теплових мереж, від USAID «Проєкт енергетичної безпеки»», – йдеться у повідомленні.

Техніка обладнана для роботи аварійної бригади та полегшить роботу комунальників.

Данія та Казахстан першими заявили про готовність відновлювати інфраструктуру Миколаївщини

Джерело: Укрінформ
 

Миколаївщина готується до старту відновлення великих об’єктів інфраструктури – першими виявили готовність до відбудови Данія та Казахстан.

«Миколаївщина готується до старту відновлення великих об’єктів. Наразі йдеться про медичні та освітні заклади, які будуть відбудовувати за кошти наших іноземних партнерів. Першими виявили готовність Данія та Казахстан», – сказав Кім на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

За його словами, ці країни вже не лише визначилися з об’єктами, які відновлюватимуть, а й починають роботи - їхні представники вже побували на місцях і намітили план дій.

У Грузії придбали медичний реанімобіль для України

Джерело: Посольство України в Грузії

У Грузії громадські активісти відгукнулися на заклик Посольства України та придбали для України медичний реанімаційний автомобіль.

Зауважується, що це вже другий реанімаційний автомобіль, придбаний на кошти грузинських благодійників в Україні з початку цього року. Перший – підібраний співробітниками Посольства України в Грузії був придбаний і переданий безпосередньо в Україні делегацією політичної партії «Лело для Грузії», саме в день річниці варварського вторгнення російських орд на нашу землю.

Посольство висловило вдячність Лані Гвінжілії та громадським активістам ГО «Популус рей», колишньому прем’єр-міністру Грузії, відомому економісту пану Ніколозу Гілаурі, учням та колективу публічної школи № 45, активістам Eco ClubGreen Life та Angeology Association of Georgia та іншим, хто долучився до придбання реанімобіля.

Українці в Австралії вийшли на мітинг з проханням дати Україні бронемашини Hawkei

Джерело: USCC I Український центр безпеки та співпраці

На минулих вихідних українсько-австралійська громада вийшла на мітинги, щоб закликати австралійський уряд надати Україні бронемашини Hawkei. Акції відбулися у пʼятьох містах, зокрема й в столиці Австралії – Канберрі. 

Активісти одягнуті у принти зміїної шкіри тримали в руках іграшку змії, яка має однакову назву з бронеприводом. Цією акцією українці запускають флешмоб #freehawkei. Наступними із закликом надати бронемашини вийдуть громади Франції, Німеччини, Швейцарії, Швеції, Норвегії, Чехії, Грузії та США. 

«Допоки українці платять найбільшу ціну – людські життя, завдання наших партнерів – продовжувати безперервно та оперативно надавати необхідне озброєння, бо лише так можна зупинити збройну агресію росії», йдеться у повідомленні.

IRIS-T та Patriot вже на бойовому чергуванні, але їх недостатньо

Джерело: речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат

Усі поставлені в Україну зенітно-ракетні комплекси несуть бойове чергування та захищають повітряний простір, але їх недостатньо, аби перекрити весь периметр.

Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» заявив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

«Щодо найменувань номенклатури озброєння, яке ми отримуємо від наших західних партнерів, то тут залишився лише SAMP/T та F-16, якщо говоримо про Повітряні сили. Але з іншого боку, тип озброєння, який ми отримуємо, він уже працює в Україні. Повірте, все західне озброєння, яке зараз є, тією чи іншою мірою працює на нашу перемогу. Я маю на увазі ті зенітно-ракетні комплекси, які ми отримуємо. Але їх недостатньо. Ми розуміємо, що говорити що IRIS-T та Patriot в Україні – це доволі гарні новини для нас, але все ж таки їх треба значно більше», – наголосив Ігнат.

Він зауважив, що Україна – одна з найбільших країн у Європі, і за допомогою наявних на цей час систем не вдається перекрити всі напрямки: «Для України їх треба значно більше».

У Британії українські військові продовжують вишкіл

Джерело: Генштаб ЗСУ  у Фейсбуці

У Великій Британії українські військовослужбовці під керівництвом данських інструкторів проходять заняття з ведення позиційних бойових дій, зокрема відпрацьовують дії з підготовки, захоплення та утримання позиції.

«Військовослужбовці Збройних сил Королівства Данії в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних сил України у Великій Британії проводять заняття з ведення позиційних бойових дій, зокрема відпрацьовуються дії з підготовки, захоплення та утримання позиції, пересування в бою різними способами, порядок дій під час маневру та переміщення з тимчасової на основну вогневу позицію», – ідеться у повідомленні.

Як зазначили у Генштабі ЗСУ, ця підготовка дає змогу опанувати бойовими навичками, підвищити безпеку та сили дій ЗСУ, щоб військовослужбовці могли оволодіти необхідними тактичними знаннями для захисту України.

«Під керівництвом інструкторів Збройних сил Королівства Данії, новобранці Збройних сил України стали підготовленішими до бойових умов», – додають у Генштабі ЗСУ.

В Україну прибули 18 «швидких» із Франції

Джерело: Максим Козицький  у Телеграмі 

У Львівську область прибули з Франції майже два десятки автомобілів швидкої допомоги.

«Важливе підсилення для медичних бригад, які рятують наших воїнів та цивільних: на Львівщину з Франції прибув гуманітарний конвой – майже два десятки «швидких». Кожна з них наповнена всім необхідним для порятунку життів», – зазначив начальник Львівської ОВА.

За його словами, 13 «швидких» передали військовим медикам, які працюють на складних напрямках, 4 – фахівцям екстреної меддопомоги Харківської області. Ще одна машина, обладнана згідно зі стандартами ДСНС, служитиме для розмінування територій.

Козицький подякував SAFU – колективу допомоги Україні, який власники підприємств швидкої допомоги створили у Франції 28 лютого 2022 року. Загалом вони вже передали українським медикам понад 90 «швидких» та більш ніж 600 тонн медичних вантажів.

Глава ОВА додав, що карети швидкої медичної допомоги особисто доправили 35 французів, які причетні до виробництва і закупівлі цих машин.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024