Україна запустила модернізовану лінію електропередачі з Польщею

03 Травня 2023, 08:05
Україна запустила модернізовану лінію електропередачі з Польщею 722
Україна запустила модернізовану лінію електропередачі з Польщею

Україна та Польща запустили в роботу міждержавну лінію електропередачі; лінія вже успішно пройшла триденний тестовий період.

Про це заявив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання уряду 2 травня.

«Після модернізації запущена в роботу міждержавна лінія електропередачі між Україною та Польщею. Спеціалісти Укренерго та їхні польські колеги з компанії PSE швидко провели всі роботи. А європейські партнери надали близько тисячі одиниць обладнання. Лінія працює вже з 27 квітня. Вона успішно пройшла триденний тестовий період», – сказав Шмигаль.

За його словами, додатковий потужний інтерконектор збільшує експортно-імпортні можливості. Саме шляхом продажу електроенергії Україна накопичує ресурси на відновлення енергетики до нового опалювального сезону. В разі ж потреби Україна активізує імпорт для отримання аварійної допомоги від сусідів.

«Рух України до Євросоюзу – це не лише амбіції, а й конкретні результати. Ми продовжуємо успішну секторальну інтеграцію в ЄС. Прямо зараз робимо важливий крок до об’єднання наших енергосистем», – додав Шмигаль.

«Загальна вартість проєкту склала 350 мільйонів гривень. Крім того, низка необхідного обладнання була надана безкоштовно нашими польськими партнерами», – йдеться у повідомленні НЕК «Укренерго».

Зазначається, що загальна протяжність лінії сягає майже 400 км, причому понад 70% з них проходить територією України. Лінія підключена до магістральної енергомережі через відкритий розподільний пристрій на одному з українських енергооб’єктів.

«Основний обсяг робіт був виконаний у цьому вузлі, щоб вироблена українською енергосистемою електроенергія могла бути перетворена на європейську напругу 400 кВ та передана до Європи. 125 фахівців працювали на будівництві об’єкта з боку України протягом п’яти місяців під час війни», – додали в Укренерго.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024