Єврокомісія заборонила імпорт окремих агропродуктів з України

03 Травня 2023, 09:10
Єврокомісія заборонила імпорт окремих агропродуктів з України 789
Єврокомісія заборонила імпорт окремих агропродуктів з України

Єврокомісія сьогодні офіційно оголосила про запровадження «виключних та тимчасових» запобіжних заходів проти імпорту з України, які обмежують надходження сільськогосподарських товарів українського виробництва до 5 країн ЄС.

Таку інформацію оприлюднили 2 травня на сайті Європейської Комісії.

«Європейська Комісія сьогодні ухвалила виключні та тимчасові запобіжні заходи щодо імпорту обмеженої кількості продуктів з України, відповідно до виключних захисних заходів, передбачених регуляторними правилами щодо автономних торговельних заходів. Такі заходи були необхідними з урахуванням виключних обставин, що пов’язані із серйозними логістичними «вузькими місцями», що відчувалися у п’яти країнах-членах», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, запобіжні заходи стосуватимуться лише чотирьох сільськогосподарських продуктів – зерна, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшника, що походять з України. Ці заходи також мають на меті усунення існуючих логістичних ускладнень щодо транспортування цих товарів в Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії і в Словаччині. Ці заходи набувають чинності від 2 травня, та будуть чинними до 5 червня 2023 року.

У цей період пшениця, кукурудза, насіння ріпаку та соняшника українського походження можуть продовжувати реалізовуватися для вільного обігу у всіх країнах Європейського Союзу, за виключенням згаданих п’яти «прифронтових» країн-членів. Згадані товари будуть продовжувати проходити транзитом через ці п’ять країн-членів за звичайними митими транзитними процедурами у треті країни або на території за межами Європейського Союзу.

Водночас, Болгарія, Угорщина, Польща і Словаччина погодилися скасувати свої односторонні заходи щодо надходження пшениці, кукурудзи, насіння ріпаку та соняшника, або будь-яких інших продуктів, що надходять з України.

«Відповідаючи на занепокоєння фермерів у згаданих країнах-членах, що є сусідами України, ці заходи дотримують потужні зобов’язання ЄС з підтримки України, та зберігають її здатність експортувати своє зерно, яке є критично важливим продовольством для світу та дозволяє знижувати ціни на продовольство, перед фактом величезних викликів, що були спричинені неспровокованою агресією росії», – йдеться у документі.

Також зазначається, що згадані заходи є частиною загального пакету допомоги, який пропонує Європейська Комісія, і який буде доповнений фінансовою підтримкою фермерів у згаданих п’яти країнах-членах ЄС. Ці заходи також передбачають подальше вдосконалення транзиту українського зернового експорту з використанням «коридорів солідарності» до інших країн ЄС та до третіх країн.

Читайте також: Україна тимчасово зупинить експорт зерна до Польщі, але не транзит, – польський міністр

Експорт зерна до Польщі призупинять щонайменше до липня

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024