Реакція світу на війну росії проти України 8 – 14 травня

14 Травня 2023, 21:35
Реакція світу на війну росії проти України/фото ілюстративне 3236
Реакція світу на війну росії проти України/фото ілюстративне

Видання Район.Закордон збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення та злочини Росії в Україні.

Інформація оновлюється впродовж тижня.

****

14 травня

Зеленський з офіційним візитом відвідає Францію

Джерело: 24 канал

У Єлисейському палаці підтвердили інформацію про візит Зеленського у Францію

В офісі Макрона заявили, що президенти обговорять підтримку, яку Франція продовжує надавати Україні у відповідь «на невідкладні військові та гуманітарні потреби».

Шольц написав у твітері українською мовою

Джерело: Шольц

Канцлер Німеччини після візиту президента України защебетав у Твітері солов'їною та підтвердив надання нам нового пакету військової допомоги і пообіцяв, що Німеччина не буде послаблювати підтримку України

Італія заявила більш рішучу підтримку майбутнього України в НАТО

Джерело: Європейська правда

Італія у спільній декларації лідерів 13 травня більш рішуче висловилася за майбутнє України у НАТО, порівняно із лютневою заявою під час візиту прем’єрки Італії до Києва.

У тексті спільної декларації від 13 травня, яку підписали під час візиту президента України Володимира Зеленського до Рима, Рим висловлює підтримку Комісії Україна – НАТО як платформи для розширення поточної співпраці – «щоб допомогти Україні пройти шлях до євроатлантичної сім’ї відповідно до Бухарестської декларації» (у ній, нагадаємо, згадано, що Україна і Грузія мають стати членами НАТО). 

«На майбутньому саміті НАТО у Вільнюсі ми з нетерпінням чекаємо розв’язання всіх цих питань», – додають у тексті. 

Для порівняння, у спільній заяві Зеленського та Мелоні від 21 лютого у блоці щодо НАТО зазначалося, що Італія запевняє у відданості Альянсу політиці "«ідкритих дверей та «підтримуватиме активізацію партнерства НАТО з Україною». 

 

Заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква зауважив, що вважає цей прогрес у позиції Італії «більш ніж відчутним».

Німеччина продовжуватиме підтримувати Україну політично, військово та фінансово

Джерело: Влодимир Зеленський

«Перший візит до Німеччини з початку повномасштабної російської агресії.

Ми обговорили поточну ситуацію та інтенсивну співпрацю між Німеччиною та Україною. Німеччина продовжуватиме підтримувати Україну політично, військово та фінансово доти, доки це буде необхідно.

Дякую Німеччині за велику військову, економічну та фінансову підтримку перед обличчям агресивної війни Росії», – заявив Президент України.

Шольц нагадав про надання Україні нового пакета військової підтримки в розмірі 2,7 млрд євро, включно з танками Леопард-2, бронетранспортерами Marder, системами Iris-T і боєприпасами до них. 

Шольц прийняв Зеленського з військовими почестями

Джерело: Європейська правда

Канцлер Німеччини Олаф Шольц прийняв президента України Володимира Зеленського з військовими почестями у своїй канцелярії в Берліні у неділю.

Шольц привітав Зеленського на червоній доріжці потиском руки після того, як президента України у своїй резиденції прийняв президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр

Після розмови тет-а-тет Зеленського і Шольца і ще одного раунду переговорів у ширшому колі має відбутися пресконференція двох лідерів. 

Фінляндія передала 12 мобільних будиночків для проживання соціально вразливих груп населення

Джерело: Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Фінляндія за сприяння Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України передала місту Ірпінь Київської області 12 мобільних будиночків.

У них зможуть проживати багатодітні сім’ї, сім’ї загиблих, особи з інвалідністю, соціальні працівники, родини військових та інші соціально вразливі групи населення.

«Забезпечення українців, які втратили житло, умовами для проживання є одним із головних пріоритетів нашого Міністерства. Тут працюємо разом з міжнародними партнерами як над тимчасовими рішеннями, так і довгостроковим забезпеченням людей житлом. У тому числі через програми відновлення житла на кшталт єВідновлення. Дякую партнерам з Фінляндії за допомогу, розраховуємо тільки посилювати нашу співпрацю», — прокоментував Віце-прем’єр-міністр з відновлення України — Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Кожен будиночок розрахований на 3 квартири, площа кожної з яких складає 27-28 кв. метрів. У них можна поселити по 4 людини в кожну. Загальна ж кількість людей для заселення складає 144 особи.

У кожній квартирі передбачені передпокій, ванна кімната, кухня, дві житлові кімнати.

До кожного будинку підключена вода та світло. Також містечко забезпечено альтернативним джерелом електроенергії – 2 генераторами.

Самі ж мобільні споруди розташовані на території одного санаторію в пішій доступності до школи, інших важливих соціальних об’єктів та до автобусних ліній до Києва.

Сунак домагатиметься більшої підтримки України на міжнародних самітах наступного тижня

 

Джерело: Європейська правда

Британський прем’єр-міністр Ріші Сунак підштовхуватиме інших світових лідерів до надання більшої підтримки Україні, коли він візьме участь у міжнародних самітах наступного тижня.

Сунак у вівторок вирушить до Ісландії, щоб зустрітися з іншими європейськими лідерами, які беруть участь у саміті Ради Європи.

Потім він полетить до Токіо, щоб оголосити про співпрацю з Японією в галузі оборони та технологій, а потім зустрінеться з лідерами інших країн «Групи семи» (G7) в Хіросімі.

На саміті G7 Сунак наполягатиме на більшій допомозі Україні, у той час як вона готується до загострення військових дій проти Росії, заявили на Даунінг-стріт

 

«Цього тижня прем'єр-міністр Ріші Сунак здійснить насичений тур міжнародних зустрічей з метою стимулювання економічного зростання та інвестицій у Великій Британії, посилення підтримки України та вирішення критичних глобальних проблем, таких як нелегальна міграція», – повідомили в офісі Сунака.

13 травня

Глава уряду Італії Джорджія Мелоні після переговорів з Володимиром Зеленським у Римі висловила впевненість у перемозі України

Джерело: Європейська правда

«Я переконана у тому, що Україна переможе, що відновиться ще сильнішою, більш процвітаючою. Майбутнє України – це майбутнє миру і свободи, і це європейське майбутнє. І інших можливих рішень тут немає», – сказала Мелоні.

Вона зауважила, що Рим продовжуватиме працювати з союзниками, щоб надати військову підтримку Україні. 

 

«До миру не можна прийти з поразкою, зі здачею (територій. – Ред.) України, це було б дуже небезпечно для миру в Європі, і було б прецедентом для усіх народів світу. До миру ми дійдемо лише тоді, коли Росія перестане вести воєнні дії і нападати на цивільні цілі. Ми продовжуватимемо звертатися до Москви з вимогою зупинити бойові дії і вивести війська з території України», – додала Мелоні.

Вона запевнила, що Італія готова надати всю можливу допомогу, коли Київ вважатиме за необхідне розпочати переговори про мир з РФ. «Ми підтримуємо формулу миру із 10 пунктів президента Зеленського», – додала Мелоні. 

Зеленський у Римі оголосив про «важливі рішення» для захисту неба 

Джерело: Європейська правда

Президент Володимир Зеленський заявив після переговорів з главою уряду Італії Джорджією Мелоні у Римі в суботу про важливі рішення для захисту українського неба.

«Сьогодні ми обговорили нашу співпрацю, зокрема, безпекову, військову. Є дуже важливі рішення щодо захисту нашого неба», – сказав Зеленський, не надоавши додаткових подробиць.

Крім того, за словами Зеленського, на зустрічі йшлося про реалізацію «формули миру». 

 

«На жаль, Росія відповіла на нашу "формулу миру" ракетами і артилерією. Їх не цікавить мир», – додав президент.

Молдова не пустила російського найманця, який хотів транзитом проїхати в Україну

Джерело: Європейська правда.

Прикордонна поліція Молдови повідомила, що не пустила в країну російського найманця, який хотів транзитом дістатись до України.

За словами відомства, загалом за добу 34 іноземці отримали відмову у в'їзді у Молдову. Серед них був і громадянин Росії з інтернаціональної бригади «П’ятнашка». Поліція затримала росіянина в кишинівському аеропорту, йому заборонили в'їзд. 

«Іноземця виявили в потоці пасажирів Міжнародного аеропорту Кишинева і він мав намір дістатися до України транзитом через територію нашої країни. Громадянин не мав права перетинати державний кордон, і після вжитих фільтраційних заходів був повернутий повітряним транспортом до країни походження», – повідомила прикордонна поліція Молдови. 

 

Батальйон «П'ятнашка» – незаконне збройне формування, сформоване переважно з абхазців. За час війни в Україні це з’єднання воювало у лавах російських бойовиків.

У Швейцарії дозволили реекспорт зброї в Україну

Джерело: Euronews

У парламенті Швейцарії дозволили реекспорт зброї в Україну після квітневої заяви лідера країни про те, що Стокгольм залишиться «нейтральним» у цьому питанні.

Зокрема, обидві палати парламенту Швейцарії - Національна рада і Рада кантонів - проголосували за внесення змін до закону про засоби воєнного призначення. Зміни мають дозволити постачання воєнних матеріалів до України у майбутньому. 

Раніше цей закон забороняв передачу озброєння і боєприпасів зі Швейцарії третім країнам. Відповідно, до сьогоднішнього дня закуплена зброя і боєприпаси з-за кордону не могли передаватися країнам, які перебувають у стані збройних конфліктів. 

Покупці можуть реекспортувати швейцарське озброєння після п'яти років, при певних умовах. Реекспорт до країн, які грубо порушують права людини або створюють ризики для цивільного населення, буде заблоковано. Це повинно дозволити реекспорт зброї швейцарського виробництва до України, але не до Росії. 

Німецький депутат закликав дозволити Україні удари по Росії

Джерело: Європейська правда

Заступник голови фракції опозиційного блоку християнських партій ХДС/ХСС у Бундестазі Йоганн Вадефуль закликав дозволити Україні застосовувати німецьку зброю і по цілях на території Росії.

«Ні на міжнародно-правовому, ні на політичному рівні немає обґрунтувань, чому Україні не дозволено атакувати і цілі в Росії», – сказав Вадефуль.

Канцлер ФРН Олаф Шольц нещодавно заявив, що з президентом України Володимиром Зеленським досягнуто згоди, що німецькі озброєння не повинні застосовуватися для ударів по російській території. Вадефуль із цим не згоден.

«Чому країна, яка зазнала нападу, повинна обмежуватися обороною лише на власній території? Україна повинна мати можливість порушувати логістику та постачання і з іншого боку кордону, щоб мати можливість зупинити агресивну війну. Німеччина має ефективно допомагати Україні замість того, щоб зв'язувати їй руки», – наголосив політик.

Вадефуль зазначив, що Україна, безумовно, повинна пам'ятати про «пропорційність», але при цьому наголосив, що Київ і так уже дотримується її.

 

«На відміну від Росії, Україна обмежує себе при ударах по промислових об'єктах, паливних складах та транспортній та військовій інфраструктурі. Вона, на відміну від Росії, не бомбардує житлові комплекси, лікарні чи дитячі будинки», – пояснив політик.

Бельгія передасть Україні 92 мільйони євро прибутків із заморожених активів рф

Джерело: Європейська правда

Уряд Бельгії в п’ятницю 12 травнясхвалив новий пакет допомоги Україні у вигляді прибутків від використання заморожених активів Росії.

Загальна сума фінансової допомоги становить 92 мільйони євро, а джерелом цих коштів є податкові надходження, зібрані з російських фінансових активів, заморожених у Бельгії.

«Половина цієї суми, 46 мільйонів євро, призначена для нової військової допомоги. Це передбачає постачання бронетехніки, зброї та боєприпасів», – йдеться в повідомленні бельгійського уряду, де вказується, що ці кошти прагнуть передати «дуже швидко».

Інша половина суми, яку Брюссель виділяє Києву, буде скерована на підтримку українського населення та зміцнення дипломатичної присутності Бельгії.

Більша частина цієї суми, а саме 24 мільйони євро, буде витрачена на посилення гуманітарної допомоги в координації з ООН – зокрема освіту, охорону здоров'я та продовольчу безпеку у великих містах та в зонах бойових дій.

Ще вісім мільйонів євро виділяється на відновлення України через фонди, створені Європейським інвестиційним банком та Світовим банком.

Решта коштів, як планується, будуть спрямовані на реформування й зміцнення бельгійської дипломатичної мережі в Україні та регіоні, забезпечення безпеки стратегічної інфраструктури України (включно з її атомними електростанціями) та підтримку фонду Міжнародного кримінального суду для жертв війни.

Країни G7 збільшили фінансову допомогу Україні до 44 мільярдів доларів

Джерело: Європейська правда.

Обсяг міжнародних зобов'язань щодо економічної та бюджетної підтримки України на 2023 рік і початок 2024 року збільшився до 44 мільярди доларів.

Про це йдеться в заяві, ухваленій за підсумками зустрічі міністрів фінансів і керівників центральних банків країн G7 в Японії.

«Разом з міжнародною спільнотою ми збільшили наші зобов'язання щодо бюджетної та економічної підтримки України на 2023 рік та початок 2024 року до 44 мільярдів доларів США, що дозволило схвалити програму Міжнародного валютного фонду для України на суму 15,6 мільярда доларів США на 4 роки», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ця підтримка надає Україні впевненості та дозволяє владі забезпечити функціонування уряду, продовжити надання базових послуг, здійснити найважливіші ремонтні роботи пошкодженої інфраструктури та стабілізувати економіку.

 

«Ми сподіваємося на швидке впровадження Україною структурних реформ у рамках програми, що підтримується МВФ, та успішне завершення переглядів програми сприятиме макроекономічній та фінансовій стабілізації, покращенню врядування та зміцненню інституцій і довгостроковій економічній стійкості та післявоєнній відбудові. Це також сприятиме подальшій фінансовій підтримці з боку інших країн та інституцій, а також приватного сектору», – йдеться у заяві.

Посли ЄС не затвердили 11-ий пакет санкцій проти Росії 

Джерело: Європейська правда

Постійні представники держав-членів Європейського Союзу на зустрічі в п’ятницю 12 травня не змогли погодити одинадцятий пакет санкцій проти Росії, ще одне засідання заплановане наступного тижня.

Сійярто погрожує блокувати санкції ЄС, якщо Україна не виключить OTP Bank із переліку спонсорів війни

Як повідомив посол Польщі при ЄС Анджей Садось, багато пов'язаних із санкціями проти РФ питань є дуже технічними та складними, тому потребують ретельного експертного аналізу. Водночас він висловив сподівання, що на наступному засіданні санкційний пакет можуть погодити.

Садось зазначив, що в новому пакеті врахована пропозиція Польщі щодо поширення санкцій на пропагандистів і суддів, які виносять вироки на політичних процесах, а також запровадження обмежень проти транспортних компаній РФ.

Він нагадав, що Варшава також закликає заборонити імпорт агропродовольчої продукції з Росії до ЄС: "У нинішній ситуації ми не бачимо виправдань для продовження дозволу на імпорт російської агропродовольчої продукції".

Німеччина надасть Україні найбільший пакет військової допомоги з початку війни

Джерело: Spiegel з посиланням на урядові джерела

Уряд Німеччини сформував черговий пакет військової допомоги для підтримки України на суму близько 2,7 мільярда євро протягом найближчих тижнів та місяців.

Список нового озброєння досить довгий. Україна отримає ще 20 бронетранспортерів Marder та 30 танків Leopard 1. Крім того, очікується поставка 18 колісних гаубиць, яку вже анонсували на кінець 2022 року. Крім того, федеральний уряд планує поставити ще чотири системи протиповітряної оборони IRIS-T-SLM, 12 пускових установок IRIS -T-SLS і сотні керованих ракет для цієї системи.

Берлін також хоче допомогти Україні у розвідці ворожих позицій. Запланована поставка до 200 розвідувальних безпілотників. Також планується передати 100 захищених бойових машин, які в першу чергу будуть використовуватися для транспортування військ на фронт, і понад 100 машин логістичної підтримки.

Це найбільший пакет озброєнь, який Німеччина надала для посилення українських збройних сил з початку війни в лютому 2022 року.

З новою поставкою зброї федеральний уряд зосереджується на двох напрямках. З одного боку, сухопутні війська України мають бути посилені за допомогою бронетранспортерів та основних бойових танків. Крім того, Німеччина хоче суттєво модернізувати протиповітряну оборону України.

 

За інформацією видання, цей пакет буде оголошено паралельно з врученням премії Карла Великого президенту України Володимиру Зеленському в неділю в Аахені – як чіткий символ німецької солідарності з Україною. Можливо, Зеленський сам приїде до Німеччини на церемонію нагородження.

12 травня

Rheinmetall домовився з «Укроборонпромом» про ремонт танків в Україні

Джерело: Handelsblatt 

Німецький збройовий концерн Rheinmetall уклав угоду з «Укроборонпромом» про створення спільного підприємства з ремонту танків в Україні.

Про це заявив генеральний директор Rheinmetall Армін Паппергер.

За даними видання, подробиці угоди Паппергер обговорював із президентом Володимиром Зеленським під час візиту до України. «Контракти вже підписані», – сказав він.

Відповідно до угоди, Rheinmetall і «Укроборонпром» створюють спільне підприємство, в якому 51% акцій та управління належить німецькій стороні. Співпраця стосуватиметься технічного обслуговування й ремонту бронетехніки в Україні, паралельно буде готуватися будівництво танків.

«Україна отримає вигоду від комплексного передання технологій, а також від короткострокового постачання військової техніки з Німеччини», – заявив Паппергер.

Шведські інструктори у Британії вчать військових ЗСУ вести позиційні бої

Джерело: Генштаб ЗСУ у Фейсбуці 

У Великій Британії українські військовослужбовці під керівництвом шведських інструкторів опановують ведення позиційних (траншейних) бойових дій.

«Військові інструктори Збройних сил Королівства Швеція в рамках багатонаціональної навчальної операції «Інтерфлекс» з базової загальновійськової підготовки особового складу ЗС України у Великій Британії проводять комплексне тактичне заняття з ведення позиційних (траншейних) бойових дій щодо підготовки, захоплення (заняття) окопу, траншеї, позиції та їхнього утримання й оборони», - ідеться у повідомленні.

Ця підготовка дає змогу військовослужбовцям опанувати необхідними бойовими навичками та тактичними знаннями для підвищення безпеки та сил дій ЗСУ для захисту України.

Під керівництвом інструкторів Збройних сил Швеції, новобранці Збройних сил України стають підготовленішими до бойових дій.

США готові надалі заповнювати дефіцит зброї України

Джерело:  PBS NewsHour

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати готові надалі надавати Україні більше озброєнь, якщо від неї надійде відповідний запит. 

Блінкен зауважив, що від першого дня повномасштабної війни США працювали понаднормово, намагаючись зробити так, щоб Україна мала все необхідне для захисту від російської агресії. 

«Відтоді на кожному кроці ми працювали з більш ніж 50 країнами, щоб пристосувати, адаптувати, залежно від характеру бойових дій, де вони відбуваються, що їм потрібно, щоб переконатися, що, знову ж таки, вони мають те, що їм потрібно», – сказав глава дипломатії США.

Він підкреслив, що цей процес триває буквально щодня в рамках коаліції країн. 

«Якщо є прогалини, якщо є дефіцит, вони скажуть нам, і ми докладемо всіх зусиль, щоб їх (прогалини з озброєнням. – Ред.) заповнити», – запевнив Блінкен. 

До Німеччини прибули танки Abrams, на яких навчатимуться українські військові 

Джерело: Sky News

Американські танки Abrams, на яких будуть навчатися українські військові, прибули до Німеччини трохи раніше від запланованого терміну.

«Офіційний представник США сказав, що 31 танк M1A1 Abrams, необхідний для навчання, прибув до порту німецького міста Бремерхафен на минулих вихідних, і вони дістануться бази на початку наступного тижня», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що навчання українських військових розпочнеться через кілька тижнів.

Танки Abrams доставлять в Україну на початку осені 

Джерело: Голос Америки

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що Україна отримає 31 танк Abrams на початку осені, тоді ж мають завершитися і програми тренування українських військових для роботи на них.

Остін додав, що наприкінці квітня країни НАТО та учасники Контактної групи «Рамштайн» доставили в Україну понад 230 танків, 1 550 броньованих машин та інше обладнання й боєприпаси для підтримки понад дев’яти нових бронетанкових бригад.

«Ми робимо все можливе, щоб пришвидшити постачання цих танків. За нашими прогнозами, це відбудеться на початку осені. Тим часом ми перемістили кілька танків на тренувальний полігон, щоб українці почали навчання. До того часу, коли навчання завершаться, танки будуть доступні для використання», – заявив міністр оборони США на слуханнях у Сенаті у четвер.

Відповідаючи на запитання сенаторки-республіканки Сьюзен Коллінз про те, чи можна пришвидшити постачання 31-го танку Abrams Україні, шеф Пентагону додав, що терміни пояснюються тим, що американські військові не лише відправляють ці танки в Україну та готують українських військових для роботи на них, але і створюють інфраструктуру, яка буде підтримувати роботу цих танків, які є новою технікою для українців.

«Як вам відомо, ця техніка суттєво відрізняється, зокрема, за рахунок турбінного двигуна та інших достатньо складних систем. Але ми намагаємось якнайшвидше передати цю техніку українцям. Вони точно матимуть усе в наявності до початку осені», – сказав Остін.

ЄС від лютого передав Україні понад тисячу ракет – Боррель

 

Джерело: Укрінформ

Євросоюз починаючи з лютого вже передав Україні понад тисячу ракет і має продовжувати підтримку, аби допомогти Києву підготуватися до контрнаступу.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель під час дискусії в межах Європейського саміту з безпеки й оборони.

«Ми надаємо Україні боєприпаси... З 9 лютого, коли ми затвердили три треки з постачання боєприпасів, ми передали Україні понад 1000 ракет. Я знаю, що цього недостатньо. Ми маємо поставити більше. Президент Зеленський сказав, що він має затримати початок контрнаступу. Очевидно, вони потребують більшої підготовки, більше зброї, сконцентрувати більше спроможностей. Саме ми маємо надати їм все це», – наголосив Боррель.

11 травня

Польща передала Україні вже 14 літаків МіГ-29 і понад 300 танків

Джерело: представництво Польщі в Єврокомісії

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Варшава передала Києву 14 винищувачів МіГ-29 і 325 танків.

«Із 575 танків, які на цей час доправлено в Україну, 325 передала Польща, на другому місці Нідерланди (85), на третьому – Німеччина (80), на четвертому – США (76). Крім цього, з 28 літаків, переданих Києву, Польща відправила аж 14 винищувачів МіГ-29», – повідомило представництво РП в Єврокомісії.

Чехія передала 75 генераторів Дніпропетровській області

Джерело: голова Дніпропетровської обласної ради у Телеграмі

Чехія передала 75 генераторів для підприємств критичної інфраструктури та військових у Дніпропетровській області. 

«Передав генератори очільникам територіальних громад Дніпропетровщини. Це прилади, які раніше надав Південно-Моравський край, що у Чехії. Допомога надійшла завдяки спільним зусиллям Дніпропетровської обласної ради та Дніпропетровської торгово-промислової палати», – написав він.

Усі обіцяні танки Challenger 2 вже в Україні

Джерело: Європейська правда

Велика Британія підтвердила, що всі обіцяні танки Challenger 2 зараз знаходяться на території України.

Про це в ході засідання британського парламенту заявив міністр оборони країни Бен Воллес, відповідаючи на запитання одного із депутатів.

«Я знаю, що всі наші танки прибули в країну... вони всі перебувають у країні. На них провели навчання як тут (у Британії. – ред.), так і потім в Україні, і я знаю, що українські війська використовують їх», – зазначив він.

Шведські інструктори вчать новобранців ЗСУ встановлювати інженерні загородження

Джерело: Генштаб ЗСУ у Фейсбуці

Військові інструктори Збройних сил Швеції в межах навчальної операції «Інтерфлекс» у Великій Британії проводять заняття для новобранців ЗСУ із встановлення інженерних загороджень, їхнього улаштування та подолання. 

«Ця підготовка дає змогу військовослужбовцям набути необхідних бойових навичок і тактичних знань для підвищення безпеки та сил дій Збройних сил України для захисту України. Під керівництвом інструкторів Збройних сил Королівства Швеція новобранці Збройних сил України стають підготовленішими до бойових дій», - йдеться в повідомленні.

Британія поставила Україні далекобійні ракети Storm Shadow – ЗМІ

Джерело: CNN

Велика Британія поставила Україні крилаті ракети Storm Shadow, надавши українським військам новий ударний потенціал великої дальності напередодні довгоочікуваного контрнаступу українських військ.

Storm Shadow – це крилата ракета великої дальності, спільно розроблена Великою Британією і Францією. Зазвичай її запускають з повітря. 

З дальністю стрільби понад 250 км або 155 миль вона лише трохи поступається 185-мильній американській армійській системі класу «земля-земля» (ATACMS).

Критично важливо, що Storm Shadow має достатню дальність, щоб завдати удару вглиб тимчасово окупованої Росією території України. 

Західний посадовець повідомив CNN, що Велика Британія отримала запевнення від українського уряду, що ці ракети будуть використовувати лише в межах суверенної території України, а не для ударів по території Росії. 

Ракета Storm Shadow є «справжньою зміною правил гри з погляду дальності дії», – сказав американський військовий посадовець, який обіймає високу посаду. Ракета надає Києву можливості, про які він просив з самого початку війни, додав посадовець.

Генпрокурор США вперше санкціонував передачу конфіскованих російських активів Україні

Джерело: Reuters

Генеральний прокурор США Меррік Гарланд вперше санкціонував передачу конфіскованих російських активів Україні.

Мова йде про активи російського олігарха Костянтина Малофєєва, якого звинувачують у фінансуванні російських сепаратистів у Кримі.

«Хоча це перший переказ Сполученими Штатами конфіскованих російських коштів на відбудову України — він не буде останнім», — заявив Гарланд.

Чехія передає Україні дві системи ППО «Куб»

Джерело: Radiožurnál

Президент Чехії Петр Павел оголосив у середу, що Прага передасть Києву дві системи протиповітряної оборони «Куб» і ракети до них.

Таку заяву Павел зробив в інтерв’ю чеського радіо.

Чеський президент підкреслив, Україні потрібні повітряні сили, аби підготуватися до вирішальної фази війни з Росією. Водночас пріоритетом, на його думку, є надання достатньої кількості бронетехніки та боєприпасів.

«Це те, чого Україні не вистачає, тому що вирішальна частина битви буде відбуватись на землі», – сказав він.

Радянська система протиповітряної оборони «Куб» використовується для ураження літаків або гелікоптерів. В арсеналі чеської армії її мають замінити ракетні комплекси SPYDER із Ізраїлю.

 

10 травня

Ірландські військові вчать українських розмінуванню та знешкодженню бомб

Джерело: The Irish Times

Ірландські військові розпочали навчання українських військовослужбовців розмінуванню та знешкодженню бомб.

Про це повідомляє видання із посиланням на начальника Генштабу Сил оборони Ірландії генерал-лейтенанта Шона Кленсі.

Навчання є частиною Місії військової допомоги Україні, у рамках якої українські сили проходять військову підготовку від держав-членів для надання допомоги у відсічі російській агресії.

Ірландія зобов’язалася надіслати до 30 військовослужбовців Сил оборони для участі у навчаннях у сферах знешкодження боєприпасів та бойової медицини.

«Ірландські війська вже перебувають на Кіпрі та проводять тренінги для ЗСУ зі знешкодження боєприпасів і розмінування» – сказав Кленсі.

За його словами, інші військовослужбовці Сил оборони координують місію з Німеччини та Брюсселя.

У Вінницю прибули ще три швейцарські трамваї

Джерело: Телеграм

У Вінницю прибули ще три швейцарські трамваї Tram2000, які поповнять комунальний парк електротранспорту.

Про це повідомив міський голова Вінниці Сергій Моргунов. 

Транспортники розпочинають адаптацію цих вагонів до українських вимог. Ці вагони – це частина партії з 35 трамваїв Tram2000, які муніципалітет Цюриха (Швейцарія) передає місту. Вони замінять на маршрутах Mirage'і 60-70-х років випуску, які Вінниця отримала раніше у рамках проєкту «Цюрихські трамваї для Вінниці», що триває вже 15 років. Вже улітку трамваї вийдуть на маршрути.

Українські правоохоронці отримали ще одну мобільну ДНК-лабораторію від Франції

Джерело: пресслужба Офісу Генпрокурора

Українські правоохоронці отримали другу французьку мобільну лабораторію ДНК для роботи у регіонах активних бойових дій.

Ключі від лабораторії передали міністру юстиції Денису Малюсьці посол Франції в Україні Етьєн де Понсен і Генпрокурор Андрій Костін.

Друга лабораторія працюватиме у Дніпропетровській та сусідніх областях, які потерпають від масованих артилерійських та авіаційних обстрілів. Ці регіони зазнали значних руйнувань і численних жертв серед населення.

«Досі представники правоохоронних органів під час оглядів місць подій виявляють тіла загиблих громадян, а іноді й місця масових поховань. Мобільна лабораторія значно пришвидшить процес ідентифікації загиблих. Українські експерти зможуть безпосередньо на місці скоєння злочину проводити всі необхідні дії, тим самим зменшуючи час невизначеності та очікування результатів для родичів та близьких жертв агресії», – зазначив Генпрокурор.

Своєю чергою Етьєн де Понсен зауважив, що з перших днів повномасштабного вторгнення Франція підтримує Україну, а французькі експерти першими серед іноземних партнерів рік тому прибули у деокуповані міста Київщини для допомоги українським правоохоронцям. Відтоді триває постійна співпраця.

Міністр юстиції подякував французьким партнерам за підтримку.

«Ще одна мобільна ДНК-лабораторія є величезним внеском у нашу спільну боротьбу з безкарністю та для досягнення верховенства міжнародного права», – сказав він.

Молдова надасть Україні електрообладнання майже на $130 тисяч

Джерело: NewsMaker

Молдова надасть Україні обладнання на суму 2,3 млн леїв ($128,9 тис.) для підтримки енергетичної інфраструктури.

Як зазначається, відповідну пропозицію міністра енергетики Віктора Парлікова уряд Молдов схвалив на засіданні 10 травня.

Згідно з проєктом рішення, Молдова передасть Україні обладнання підприємства RED Nord на 2 млн леїв та підприємства Moldelectrica на 353 тис. леїв. Йдеться про трансформатори, автоматичні вимикачі, світильники, фундаментні блоки та ін.

«Це – жест добросусідства і солідарності», – заявив Парліков, представляючи проєкт.

США продовжують навчання українських підрозділів у Німеччині

Джерело: Укрінформ

Сполучені Штати продовжують тренування підрозділів ЗСУ на новій техніці, а також навчання веденню тактики за стандартами НАТО на полігоні в німецькому Графенвері.

Про це повідомив у вівторок під час брифінгу речник Пентагону генерал Патрік Райдер.

«Навчання продовжуються у Графенвері»,- зауважив офіційний представник оборонного відомства США.

Він уточнив, що зараз там перебуває понад дві тисячі українських військових.

«Ми зможемо й надалі забезпечувати цей вид підтримки, цю здатність навчати українців, допоки зберігатиметься потреба», – додав генерал.

За його словами, подальші тренування залежатимуть від того, скільки ЗСУ зможе відправити підрозділів для проведення навчань.

Міжнародні донори торік надали Україні $14,5 мільярда

Джерело: Міністерство фінансів

Міжнародні донори надали Україні 14,5 млрд дол. США в межах проєкту PEACE на відшкодування пріоритетних видатків 2022 року:

США – $11,7 млрд (гранти);

Світовий Банк – $1,22 млрд (кредити);

Велика Британія – $1 млрд (кредитні гарантії);

Італія – $200,5 млн дол. США (кредит);

Німеччина – $51,5 млн (гранти);

Іспанія – $50,1 млн (грант);

Фінляндія – $21,3 млн (грант);

Ірландія – $21,1 млн (грант);

Швейцарія – $10,3 млн (грант);

Бельгія – $3,1 млн (грант);

Литва – $3,2 млн (грант);

Ісландія – $1,6 млн (грант);

Данія $30,9 – млн (кредитні гарантії).

 

9 травня

Пані посол Німеччини передала українським рятувальникам 14 одиниць спецтехніки від Берліна

Джерело: Twitter

Пані посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен відвідала Мобільний рятувальний центр швидкого реагування ДСНС України.

В ході візиту Фельдгузен передала українським рятувальникам 14 одиниць спецтехніки від Німеччини.

«Підрозділи ДСНС України щодня рятують людські життя попри постійну небезпеку. Дуже рада, що разом з головою ДСНС Сергієм Круком відвідала Мобільний рятувальний центр швидкого реагування та передала 14 одиниць спецтехніки з Німеччини», – зазначила вона.

США виділяють Україні нову військову допомогу на $1,2 млрд

Джерело: Пентагон

Україна найближчим часом отримає від США нову військову допомогу. Її сума становить 1,2 мільярда доларів. Ця оборонна підтримка розрахована на забезпечення українських довгострокових оборонних потреб.
Новий пакет допомоги оголосять у межах Ініціативи сприяння безпеці України.

Новий пакет допомоги Україні фінансуватиме:

  • додаткові системи протиповітряної оборони та боєприпаси;
  • обладнання для інтеграції західних пускових установок, ракет і радарів з українськими системами ППО;
  • боєприпаси для протидії безпілотним авіаційним системам;
  • 155-мм артилерійські снаряди;
  • комерційні послуги супутникової зйомки;
  • підтримка тренувань, технічного обслуговування та забезпечення діяльності.

У ЄС обіцяли передати Україні 1 млн боєприпасів

Джерело: 24 канал

У Європейському Союзі обіцяли передати Україні 1 мільйон боєприпасів, щоб наші військові могли стримувати окупантів і піти в контрнаступ. У Брюсселі заявляють, що частина боєприпасів із запасів ЄС – вже в Україні.

Відповідну інформацію повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час пресконференції з Володимиром Зеленським у Києві. Вона запевнила, що Україна може покладатися на солідарність з боку Європи стільки, скільки буде потрібно.

Очільниця Єврокомісії повідомила, що значні запаси боєприпасів вже передані або перебувають на шляху до України. Водночас вона наголосила, що терміново потрібно зробити ще більше.

ООН допоможе Україні відновити понад 100 шкіл

Джерело: Урядовий портал

Міністерство розвитку громад домовилося з міжнародними партнерами про спільну діяльність в реалізації двох проектів з відновлення шкіл. В цьому Україні допоможуть ПРООН та UNOPS. 

Планується відремонтувати та модернізувати понад 100 шкіл в 14 областях України.

Бюджет проєктів складає близько 34 млн євро.  Завдяки їх реалізації десятки тисяч дітей зможуть почати новий навчальний рік у гідних і безпечних умовах.

Британія готується відправити в Україну ракети дальнього радіуса дії

Джерело: The Washington Post

Велика Британія, яка пишалася тим, що випереджає своїх західних союзників у постачанні нових систем озброєнь Україні, тепер, схоже, готова відправити Києву ракети дальнього радіуса дії, в яких адміністрація президента США довго відмовляла.

Видання проаналізувало оголошення про закупівлі озброєння Міжнародним фондом підтримки України (IFU), заснованим країнами Північної Європи, в якому провідну роль займає Лондон.

У повідомленні про закупівлі Міноборони Британії попросило «висловити зацікавленість» у наданні ударних можливостей із дальністю до 300 кілометрів. У повідомленні пропонувалося отримати відповіді протягом трьох днів.

За словами британського чиновника, який відмовився підтвердити тип, терміни або кількість розглянутої зброї, остаточного рішення ухвалено не було. Однак повідомлення є суттєвим кроком на шляху до того, щоб Британія сама постачала такі боєприпаси, а запитувані характеристики і можливості близько відповідають крилатим ракетам Storm Shadow, що запускаються з повітря.

Ракети Storm Shadows можуть бути встановлені на українських винищувачах радянського виробництва і досягати російської території. 

Антивоєнні активісти розбудили сиренами російських дипломатів у Варшаві

Джерело: Euromaidan-Warszawa

Активісти громадської ініціативи «Євромайдан-Варшава» сьогодні о 6:00 розбудили російських дипломатів у Варшаві звуками сирен і бомбардувань.

Як зазначається, антивоєнні активісти прийшли з самого ранку під будинок за адресою вул. Бетховена, 3 у Варшаві, де проживають російські дипломати та їхні сім'ї, і влаштували росіянам несподіванку. Замість будильників дипломати країни-терориста прокидались під звуки повітряних тривог, обстрілів та вибухів.

Активісти наголошували, що звуки, які чують російські дипломати сьогодні, це крапля в морі порівняно з тим, що переживають українці та українки щодня. Вони підкреслили, що для багатьох українців повітряна тривога стала останнім звуком в їхньому житті.

Канада та Польща підтримують конфіскацію російських коштів на користь відбудови України

Джерело: Укрінформ

Заморожені за кордоном російські активи необхідно використати для фінансування проєктів із відбудови України.

Про це за підсумками зустрічі віцепрем’єр-міністрів Канади Христі Фріланд та Польщі Маріуша Блащака заявили у офісі Фріланд.

«Віцепрем’єр-міністри обговорили притягнення росії до відповідальності за її незаконне й варварське вторгнення, в тому числі шляхом запровадження подальших санкцій та використання заморожених російських коштів для фінансування відбудови України», – розповіли у Фріланд. 

Зазначається, що канадський віцепрем’єр-міністр також подякувала своєму польському колезі за значну різносторонню допомогу Україні. 

«Співрозмовники підтвердили свою відданість подальшій підтримці народу України до його перемоги», - зауважили у офісі віцепрем’єр-міністра Канади.

Волонтери з Нідерландів відправили в Україну вісім спецмашин медичної допомоги

Джерело: Укрінформ

У Нідерландах волонтери фонду Zeilen van Vrijheid – благодійної організації, яка підтримує відважних медиків, служби швидкої допомоги та персонал лікарень в Україні, відправили чергову допомогу – вісім спецмашин медичної допомоги.

Зокрема серед відправленого медичного транспорту – неонатологічна машина для інституту педіатрії, а також мотоцикл для надання швидкої медичної допомоги.

«Це вже наша шоста неонатологічна машина, раніше відправляли в Одесу, Полтаву, Миколаїв, Черкаси, Харків. Загалом було відправлено вісім швидких разом із мотоциклом», – сказав у коментарі Укрінформу Змітер Железниченко, голова відділу комунікацій фонду Zeilen van Vrijheid.

З Амстердама в Україну 6 травня 2023 року фонд відправив свій 30-й гуманітарний конвой із вісьмома автомобілями швидкої допомоги, повністю завантаженими медичними препаратами та гуманітарною допомогою.

Фонд Zeilen van Vrijheid був заснований на початку березня 2022 року. Він займається закупівлею та доставкою автомобілів швидкої допомоги та медичних товарів до цивільних установ охорони здоров’я та військових частин України.

Загалом фонд доправив в Україну 150 машин швидкої допомоги з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

8 травня

У Ліверпулі пам’ятник Нельсону обклали мішками з піском на знак солідарності з Україною

Джерело: Телеграм

На знак солідарності з Україною пам’ятник Нельсону у Ліверпулі обклали мішками з піском. 

Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. 

«Між мішками встановлені екрани з динаміками, на яких показують фільм про андеграундну музичну сцену, знятий за участю українських артистів і музикантів», – зазначив Ткаченко.

Польща передала Україні 10 винищувачів МіГ-29

Джерело: TVP

Польща передала Україні 10 винищувачів МіГ-29, заявив міністр оборони країни Маріуш Блащак.

«Ми поставили десять МіГ-29 в Україну», — сказав Блащак під час візиту до Оттави, коментуючи кількість переданих Україні літаків МіГ-29.

У канадській столиці Блащак зустрівся з міністром оборони Канади Анітою Ананд. Темою переговорів є подальша підтримка України, а також співпраця в рамках НАТО.

Україна отримала 189,32 млн євро від Світового банку

Джерело: Мінфін

До загального фонду державного бюджету України надійшло 189,32 млн євро фінансування від Світового банку. Кошти надано на пільгових умовах від Міжнародної асоціації розвитку (МАР).

 

«Вдячний команді Світового банку за підтримку фінансової стійкості України. Залучені кошти дозволять відшкодувати першочергові соціальні видатки держбюджету, зокрема, фінансування оплати праці працівників бюджетної сфери, а також надалі забезпечувати стійке державне управління в Україні», – зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко.

Зазначену позику надано в рамках Угоди про фінансування проекту «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні» між Україною та Міжнародною асоціацією розвитку (МАР).

У Стокгольмі українські активісти вимагали нових санкцій проти росії

Джерело: Укрінформ

Посилити санкції і ввести повне ембарго на торгівлю з росією вимагали учасники протестної акції, що відбулася на площі Сергельсторг у столиці Швеції.

У демонстрації взяли участь українці, які через війну зараз проживають у Швеції та представники політичної, інтелектуальної еліти цієї скандинавської країни.

«Ми зримо бачимо, як не тільки в Україні, але й у світі російська мова втрачає свої позиції. Це все – наслідок нападу росії на Україну. Все більше людей не хочуть розмовляти мовою агресора, окупанта. Натомість світ дедалі більше пізнає українську історію, культуру, все більше людей хочуть розмовляти українською мовою, у тому числі й тут, у Швеції, що прийняла тисячі українців, які  потерпіли від війни. Нині у нас популярнішими стають курси української мови, а цієї осені в Гетеборзі ми запланували провести великий форум перекладачів, то вже зараз багато хто із наших письменників удосконалює знання української мови», – сказала, звертаючись до учасників демонстрації, голова Асоціації письменників Швеції Грете Роттбелль.

Демонстранти, серед яких, крім українців були також громадяни Швеції, вимагали надати Україні більше зброї, змусити росію створити «зелені коридори» для евакуації постраждалих цивільних, вислати російських дипломатів зі Швеції.

Організатори акції – активісти громадської ініціативи Nordic Ukraine Forum.

Туреччина відкинула прохання Штатів передати Україні російські С-400

Джерело: Anadolu

США пропонували Туреччині надати Україні системи протиракетної оборони С-400, придбані в росії, але Анкара відмовилася від цієї ідеї.

Про це заявив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу.

«США попросили нас відправити С-400 в Україну, і ми сказали «ні», – зазначив Чавушоглу, пояснивши, що ця пропозиція була неприйнятною, бо розцінювалася як втручання у внутрішні справи Туреччини.

Анкара неодноразово заявляла, що придбала С-400 з міркувань національної безпеки, і жодна інша країна не має права втручатися в ці питання. 

США впевнені, що Україна збила гіперзвукову ракету РФ за допомогою Patriot

Джерело: CNN

США мають високу впевненість у достовірності заяв України про те, що вона успішно використала систему протиповітряної оборони американського виробництва Patriot для перехоплення російської гіперзвукової ракети.

Хоча система Patriot успішно протидіє балістичним ракетам, її здатність зупиняти гіперзвукові ракети повітряного базування до минулого тижня була суто теоретичною. 

Перехоплення, яке здійснила Україна, забезпечило реальну демонстрацію цієї здатності. У Пентагоні це розглядають як важливу подію, зазначило джерело. 

Заява України про перехоплення викликала резонанс у Пентагоні наприкінці минулого тижня, додало джерело, зазначивши, що ця подія є важливою з кількох причин.

Президент Росії путін публічно розхвалював можливості російської гіперзвукової зброї і заявляв, що вона здатна пройти всі існуючі системи протиповітряної оборони. 

Виробництво гіперзвукових балістичних ракет завжди було складним завданням для Росії, а санкції лише ускладнили його. 

Але до минулого тижня розрахунок Росії полягав у тому, що якщо вона застосує гіперзвукову балістичну ракету, то у що б вона не стріляла, вона обов'язково влучить у ціль, сказало джерело. Це перехоплення поставило цей розрахунок під сумнів.

Той факт, що перехоплення здійснив український екіпаж, який пройшов підготовку в Оклахомі, але не мав американських радників на полі бою, є ще більшим успіхом для Пентагону, додало джерело.

Залужний зустрівся з генералом Бундесверу: сподівається на літаки

Джерело: Telegram

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний під час зустрічі з генеральним інспектором Бундесверу генералом Карстеном Броєром висловив сподівання на надання партнерами Україні літаків F-16.

 «Був радий вітати цього тижня в Україні з офіційним візитом генерального інспектора Бундесверу генерала Карстена Броєра. Провели конструктивну розмову. Описав ситуацію, що склалася на фронті та розповів про підготовку Сил безпеки і оборони до майбутніх дій задля визволення нашої території. Подякував за вже надану Німеччиною військову допомогу: зенітні ракетні комплекси IRIS-T, зенітні самохідні артилерійські установки Gepard, танки Leopard та інше озброєння. Висловив сподівання, що у майбутньому усі наші партнери ухвалять вірне рішення і Україна отримає літаки F-16», – розповів головнокомандувач ЗСУ.

Також Залужний і Броєр акцентували на важливості продовжувати підтримувати Україну і надалі, домовилися бути на зв’язку та робити все можливе для посилення нашої обороноздатності.

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024