Реакція світу на війну росії проти України 15 – 21 травня

21 Травня 2023, 18:08
Реакція світу на війну росії проти України 3436
Реакція світу на війну росії проти України

Вся найсвіжіша інформація щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення та злочини Росії в Україні.

Інформація на Район.Закордон оновлюється впродовж тижня.

****

21 травня

МЗС РФ назвало саміт G7 інкубатором для русофобської і антикитайської істерії

Джерело: МЗС РФ

У неділю Міністерство закордонних справ Росії назвало саміт G7 в японській Хіросімі «політизованим» заходом, на якому, за його словами, пролунали антиросійські та антикитайські заяви.

За словами МЗС РФ, основним результатом зустрічі, став набір заяв, насичених «одіозними пасажами антиросійського, а також антикитайського характеру».

«Таким чином, укотре результатом заходу «сімки» стають політизовані рішення, спрямовані на прокреслення розділових ліній у міжнародних відносинах» – йдеться у заяві.

 

У Москві вважають, що «Група семи» необоротно деградувала.

«Перетворилася на «інкубатор», де під проводом англосаксів визрівають деструктивні ініціативи, що розхитують глобальну стабільність. Потім вони нав'язуються проамериканській масовці з числа країн НАТО, ЄС та інших сателітів Вашингтона» – йдеться у заяві.

«Панічний страх перед об'єктивним процесом становлення багатополярності та руйнування американоцентричної гегемонії, що давала змогу Заходу грабувати світ, змушує членів об'єднання спрямувати всі сили на роздмухування русофобської та синофобської істерії» – стверджує МЗС РФ.

Росія була членом клубу індустріально розвинених демократій G7, який раніше був відомий як G8, поки її не виключили після анексії українського Криму в 2014 році. Водночас у своїй заяві МЗС РФ вказує на  неспроможність Групи ще під час фінансової кризи 2008-2009 років, коли до її складу ще входила Росія.

Як відомо, президент України Володимир Зеленський був присутній на саміті в Хіросімі як гість, і цією можливістю він скористався, щоб закликати країни-члени НАТО продовжити постачання зброї та дипломатичну підтримку Києва на тлі війни з Росією.

Президентка Грузії оголосила бойкот місцевої авіакомпанії через польоти в росію

Джерело:  DW

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі оголосила бойкот місцевої авіакомпанії Georgian Airways, яка напередодні, 20 травня, виконала рейс з Тбілісі до Москви. Це перший політ після відновлення авіасполучення між Грузією і РФ.

Як пише DW, Зурабішвілі заявила, що авіакомпанію цікавить тільки збагачення. За її словами, для досягнення своїх цілей Georgian Airways хоче «скористатися новою реальністю, яка неприйнятна для дуже великої частини нашого населення».

 

«Я утримаюся від використання борту до тих пір, поки він знаходиться в руках Georgian Airways, щоб не збагачувати компанію», - підкреслила президент на брифінгу і закликала співгромадян наслідувати її приклад.

Німеччина відмовила Україні у винищувачах F-16

Джерело:канцлер Німеччини Олаф Шольц в інтерв'ю для ntv і RTL

Шольц привітав план підготовки українських пілотів на винищувачах F-16

Участь Німеччини в «авіаційній коаліції» з допомоги Україні літаками не обговорюється, бо Бундесвер не має винищувачів F-16 у своєму розпорядженні. Про це повідомив канцлер Німеччини Олаф Шольц в інтерв'ю для ntv і RTL.

«Участь Німеччини в можливих поставках бойових літаків Україні не обговорюється. По-перше, всі знають, що у нас навіть немає таких літаків», – сказав Шольц.

Канцлер привітав план підготовки українських пілотів на винищувачах F-16, не дивлячись на те скільки часу б ця ініціативна не займала.

За словами Шольца, Німеччина сьогодні допомагає Україні іншими важливими поставками: танками, боєприпасами та всіма засобами ППО, які мають «відношення до того, що відбувається в Україні, де український уряд і військові зараз планують наступ на початок літа».  «Ми будемо продовжувати підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно, фінансово, гуманітарно, а також за допомогою зброї», - запевнив канцлер.

Шольц зауважив, що Німеччина не лише постачає зі своїх запасів, але й забезпечила виробництво запасних частин та інших необхідних товарів, аби продовжувати допомогу Україні протягом тривалого часу.

Зеленський обговорив з прем’єром Канади подальшу взаємодію в сфері безпеки і оборони

Джерело: Володимир Зеленський

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що зустрівся з прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо на полях саміту G7 в Хіросімі.

«Хіросіма. Черговий день саміту країн G7 розпочав із зустрічі з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо. Обговорили подальшу взаємодію у сфері безпеки й оборони, ситуацію на фронті, навчання українських офіцерів у межах канадської тренувальної місії UNIFIER, важливість реалізації всіх пунктів української формули миру та євроатлантичну інтеграцію України» – написав Зеленський. Дякую

У свою чергу Джастін Трюдо  на пресконференції в Хіросімі, коли члени країн «Великої сімки» завершують триденний саміт заявив, що Канада підтримуватиме Україну в її війні з Росією стільки, скільки буде потрібно.

Джо Байден оголосив про новий пакет військової допомоги України

Джерело: Бабель

Президент США Джо Байден на саміті G7 оголосив про новий пакет військової допомоги України.

До пакету увійде:

  • додаткові боєприпаси для ракетно-артилерійських систем HIMARS;
  • артилерійські снаряди;
  • протитанкові керовані ракети TOW;
  • протитанкові системи Javelin і AT-4;
  • боєприпаси з лазерним наведенням;
  • мостові системи;
  • броньовані медичні машини;
  • вантажівки та причепи для перевезення важкої техніки;
  • тепловізійні системи;
  • запчастини та інше польове обладнання.

Новообраний президент Чорногорії склав присягу, згадавши війну в Україні

Джерело: Європейська правда

Яков Мілатович, який у квітні переміг на виборах президента Чорногорії, в суботу склав присягу й офіційно заступив на посаду.

В інавгураційній промові, виголошеній перед чорногорським парламентом, Мілатович пообіцяв бути «справжнім президентом усіх громадян незалежно від їхньої національної, політичної та релігійної належності».

Також новий президент Чорногорії пообіцяв не відхилятись від зобов’язань країни на шляху до членства в Європейському Союзі, водночас підтримуючи добросусідські відносини.

 

«Глобальний контекст багато в чому задає напад Росії на Україну. Не має бути і не буде ніякого відхилення від наших стратегічних зобов’язань, до яких входить і Чорногорія як частина євроатлантичної родини», – наголосив Мілатович.

ЄС введе нові санкції проти 90 компаній, які допомагають росії обходити чинні

Джерело: президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

В одинадцятому санкційному пакеті Європейського Союзу містяться обмеження щодо 90 компаній, які допомагають росії обходити чинні санкції

За словами Урсули фон дер Ляєн, Єврокомісія довела, що ці 90 компаній з усього світу постачають санкційні товари до росії з ЄС через треті країни. Вісім із цих компаній зареєстровані в Китаї, проте «це не означає, що вони мають бути китайськими», наголосила Урсула фон дер Ляєн.

«Це компанії, які частково існують на папері та мають власників різних національностей», — сказала вона.

20 травня

Резніков анонсував наступний «Рамштайн»

Джерело: Олексій Резніков

Міністр оборони Олексій Резніков повідомив про проведення наступного тижня чергового засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн».

Білий дім назвав умову, за якої Україна отримуватиме F-16

Коментуючи формування так званої коаліції винищувачів, яка забезпечить навчання українських льотчиків на винищувачах четвертого покоління, Резніков підкреслив, що зміцнення протиповітряної та протиракетної оборони залишається пріоритетом України.

«Наземні системи – від ПЗРК (протизенітні ракетні комплекси – ред.) до потужних батарей – та ракети до них незмінно у фокусі. Про це, зокрема, ми будемо говорити з колегами на черговій зустрічі у форматі "Рамштайн" наступного тижня», – зазначив він.

 

Рамштайн – військова база США в Німеччині, де члени контактної групи з питань оборони неодноразово зустрічалися для обговорення питань озброєння та постачання для українських військових. Останнє засідання відбулось в очному форматі 21 квітня.

У Польщі готуються розпочати ремонт Leopard 2, переданих Україні

Джерело:президент PGZ Себастьян Хвалек

Польський збройовий концерн Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) завершує переговори з виробниками танків Leopard 2 щодо здійснення в Польщі капітального ремонту техніки, переданої Україні.

За словами Хвалека, майбутній сервісний центр для обслуговування Leopard 2 буде базуватись на підприємствах PGZ у Познані.

 

«Ми завершуємо промислові переговори з німецькими виробниками Leopard – компаніями Krauss-Maffei Wegmann та Rheinmetall, щоб прояснити питання укладання контрактів та постачання запчастин, оскільки запасні частини є ключовим фактором для підтримання обладнання в робочому стані», – зазначив він.

Голова PGZ пояснив, що ключова проблема полягає в застарілій модифікації Leopard 2A4, для якої не виробляється достатньо запчастин.

«Це не обов'язково має бути відновлення (танка – ред.) до так званого початкового стану, але йдеться про такий рівень ремонту, який дозволить українським солдатам ефективно воювати», – зазначив Хвалек.

Він також висловив сподівання, що виробники Leopard погодяться, аби заводи PGZ могли виробляти більше видів комплектуючих для танка. В останні роки концерн домовився про ліцензію на виробництво стволів для Leopard модифікацій 2А4 і 2А5.

G7 оприлюднила заяву щодо підтримки України

Джерело: Міністерство закордонних справ Японії

Країни «Великої сімки» зробили спільну заяву щодо підтримки України у протистоянні з Росією заради якнайшвидшого досягнення миру.

Документ оприлюднений Міністерством закордонних справ Японії.

«Держави-члени G7 мобілізують усі політичні інструменти і разом з Україною докладуть зусиль для досягнення всеосяжного, справедливого і тривалого миру в Україні якнайшвидше», — йдеться у її тексті.

Також держави «Великої сімки» привітали створення в рамках Ради Європи та на виконання запиту Генеральної Асамблеї ООН реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України.

«Ми продовжимо наші зусилля для того, щоб Росія заплатила за довгострокове відновлення України. Ми підтверджуємо, що згідно з нашими відповідними правовими системами, суверенні активи Росії в наших юрисдикціях залишатимуться заблокованими доти, доки Росія не заплатить за шкоду, яку вона завдала Україні», — зазначається в документі.

19 травня лідери країн «Великої сімки» зібралися на саміт у японській Хіросімі. Переговори триватимуть три дні.

У Сеймі Литви обговорюють можливе перейменування Росії на Московію

Джерело: Інститут масової інформації

У Литві можуть на законодавчому рівні перейменувати Росію на Московію.

Про це сказав голова Комітету майбутнього в Сеймі Литви Раймундас Лопата в коментарі медіа Verslo Zinios.

За його словами, політики шукатимуть компромісне рішення на основі висновків історика Альфреда Бумблаускаса, які він надасть сейму у своїй доповіді 7 червня.

На думку депутата сейму, президент Росії Володимир Путін виправдовує розпочату ним в Україні війну спотвореною та брехливою історією своєї держави. Тому Литві варто порушити питання, чи не сприймається історична роль Росії спотворено, як і сама її назва.

«Ми називаємо Росію Росією, тому що так Росія насамперед називає себе. З історичного погляду Великого князівства Литовського ми шукатимемо прийнятнішу й точнішу оцінку», – сказав політик.

 

Лопата підкреслив, що уряд ще працюватиме над питанням, як правильніше буде назвати країну, яку традиційно називаємо Росією: або Росія, або Московія, або якось ще.

Данія буде навчати українських льотчиків

Джерело: Виконувач обов’язків міністра оборони Данії Троельс Лунд Поульсен

Виконувач обов’язків міністра оборони Данії Троельс Лунд Поульсен анонсував обговорення конкретних планів участі своєї держави у так званій коаліції винищувачів для надання України сучасної авіації.

За словами данського міністра, після рішення США долучитись до "коаліції винищувачів" країни можуть спільно долучитись до «перепідготовки українських льотчиків, щоб ті могли літати на F-16 в довгостроковій перспективі».

«Данія докладе значних зусиль для того, щоб це стало пріоритетним завданням», – підкреслив Поульсен.

 

За його словами, остаточний формат навчання українців країни коаліції допрацюють протягом наступного місяця, а найближчим часом – обговорять під час зустрічі міністрів оборони низки країн у Варшаві.

Очільник Міноборони Данії підтвердив, що країна, як і раніше, відкрита до обговорення можливого передання Україні винищувачів F-16, але поки що це питання не стоїть.

 

«Ми відкриті для обговорення – після того, як ми проведемо навчання, – чи повинні ми піти далі й передати винищувачі F-16», – сказав він.

Португалія приєдналася до «коаліції винищувачів» — готова навчати українських пілотів

Джерело: МЗС

Уряд Португалії приєднався до «коаліції винищувачів» для допомоги Україні в отриманні західної авіації. Там готові навчати українських пілотів і механіків.

«Португалія продемонструвала лідерство, долучившись до танкової коаліції. Враховуючи інтенсифікацію російських ракетних обстрілів українських міст і сіл, критично важливо, щоб Україна мала спроможність скинути росію з українського неба», — наголосив міністр Дмитро Кулеба.

Також Португалія підтвердила готовність надалі підтримувати Україну на її шляху до членства в Європейському Союзі.

19 травня

Тренування українських пілотів на F-16: Байден підтвердив участь американських інструкторів

Джерело: CNN
 
Президент США Джо Байден запевнив лідерів «Групи семи», що Сполучені Штати підтримають зусилля з підготовки українських пілотів на літаках західного зразку, включно з F-16.

Про це повідомляє видання із посиланням на високопоставленого чиновника в адміністрації США.

«Як очікується, навчання проходитимуть не в США, а, вочевидь, повною мірою в Європі. Проте американський персонал братиме участь у тренуваннях разом із союзниками й партнерами», – цитує видання слова чиновника.

Передбачається, що на це піде кілька місяців.

Глави МЗС Чехії і Словаччини обговорили підтримку України

Джерело: МЗС ЧР

Міністри закордонних справ Чехії Ян Ліпавский і Словацької Республіки Мірослав Влаховський обговорили під час зустрічі в Празі в п’ятницю серед іншого ситуацію навколо України та боротьбу з дезінформацією.

Зазначається, що міністри підтвердили спільну зацікавленість у продовженні регіональної співпраці, особливо у форматах S3 і V4. Вони також домовилися продовжувати підтримувати Україну, готуватися до її післявоєнної відбудови, посилювати постачання військової техніки та усунути енергетичну залежність від Росії.

Міністри також обмінялися досвідом у сфері дезінформації, яка для Чехії і для Словаччини є однією з основних загроз безпеці, з якою вони зараз стикаються. Чеський міністр привітав поглиблення співпраці між чеською та словацькою групами StratCom у сфері обміну ноу-хау щодо боротьби з дезінформацією.

Це перша закордонна поїздка міністра закордонних справ та європейських справ Словацької Республіки Мірослава Влаховського після призначення.

Посол Франції відвідав Краматорськ

Джерело: Twitter 

Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен повідомив, що відвідав місто Краматорськ у Донецькій області.

Французький дипломат зазначив, що місто щодня потрапляє під російські обстріли.

«Глава області Кириленко та мер Гончаренко стійко організовують оборону та зберігають інфраструктуру», – додав посол.

Про візит Етьєна де Понсена також повідомив у Telegram глава Донецької ОВА Павло Кириленко.

Крім Краматорська, дипломат також відвідав місто Слов’янськ.

«Розповів про ситуацію, яка склалася в області, та звернув окрему увагу на масштаби руйнування у наших найбільших вільних містах – Слов’янську та Краматорську. Всі ці руйнування пан посол побачив на власні очі», – написав Кириленко.

США дозволять союзникам передати F-16 Україні

Джерело: CNN 

Адміністрація президента Джо Байдена протягом останніх тижнів дала зрозуміти європейським союзникам, що США дозволять їм передати винищувачі F-16 в Україну.

Як зазначає телеканал, союзники та Конгрес дедалі сильніше тиснуть на Білий дім з вимогою передати Україні F-16.

Водночас, за даними джерел, адміністрації нічого не відомо про будь-які офіційні запити від союзників щодо передачі F-16, а співробітникам Державного департаменту, які зазвичай відповідають за оформлення документів для схвалення таких передач третім сторонам, не було сказано братися за роботу.

Кілька європейських країн, зокрема, Нідерланди заявили про готовність передати F-16 Україні. Але через чутливі технології, які мають літаки, США мають надати дозвіл на передачу їх третім сторонам.

У Вашингтоні  висловили готовність надавати союзникам такі дозволи.

Очікується, що це питання стане предметом переговорів на наступному саміті НАТО у Вільнюсі.

США відправлять більше зброї Україні

Джерело: Reuters

Пентагон переоцінив вартість військового обладнання, яке він відправив в Україну, приблизно на три мільярди доларів. Ця помилка відкриває можливість відправки Україні більшої кількості зброї для захисту від РФ.

Два високопоставлені представники Пентагону заявили, що помилка сталася внаслідок присвоєння вищої, ніж виправдано, вартості зброї, яка була взята з американських запасів і потім відправлена в Україну.

«Ми виявили невідповідності в тому, як ми оцінюємо обладнання, яке ми передали Україні», — заявив один із високопоставлених чиновників оборонного відомства.

При цьому помічник сенатора на умовах анонімності повідомив, що Конгрес буде повідомлено про коригування бухгалтерського обліку в четвер, 18 травня.

Чиновник оборонного відомства додав, що, можливо, сума переоціненої зброї може зрости, оскільки Пентагон ретельніше вивчає ситуацію, збільшуючи суму в 3 мільярди доларів.

18 травня

Італія навчатиме українських військових

Джерело: ANSA

Італія навчатиме українських військових у школах та на військових об’єктах в країні, а також візьме участь у європейсько-українських навчальних програмах у Бельгії, Польщі та Німеччині.

Про це повідомляє видання із посиланням на міністра оборони країни Гвідо Крозетто.

За словами Крозетто, наразі італійське оборонне відомство розглядає можливість взяти участь у європейській ініціативі з підготовки українських військових, «щоб відправити штабний персонал до командувань в Брюсселі, Польщі та Німеччині, а також запропонувати спеціальні модулі, які мають бути проведені, проте у школах і на військових об’єктах на нашій національній території».

Пентагон через бухгалтерську помилку переоцінив допомогу Україні на $3 мільярди

Джерело: Reuters

Пентагон на $3 мільярди переоцінив вартість американської зброї, яку відправив до України. Це відкриває можливість передачі додаткового озброєння. Про це Reuters заявив представник Сенату та представник Міністерства оборони США.

Під час підрахунків Пентагон використав суми, які потрібні для заміщення цього озброєння (тобто скільки треба грошей, аби придбати нове). А треба було підраховувати вартість зброї, коли її купували. Ідеться про зброю, яку США відправляли зі своїх запасів.

«Ми виявили невідповідності в тому, як ми оцінюємо обладнання, яке ми передали Україні», — сказав один із високопосадовців Пентагону.

Конгресу повідомлять про коригування бухгалтерського обліку. Представник Міністерства оборони сказав, що кількість переоціненої зброї може зрости.

У Швеції таємно пройшли навчання до 5000 українських військових

Джерело:  The Times

Українська бригада чисельністю від трьох до п’яти тисяч військовослужбовців пройшла навчання у Швеції на сучасній західній техніці й може бути одним із найбільш боєздатних підрозділів, що братимуть участь у майбутньому контрнаступі.

За даними видання, українська бригада, що проходить підготовку у Швеції, оснащена танками Leopard 2, бойовими машинами CV-90 та артилерійськими системами Archer, «що робить її одним з найпотужніших підрозділів Збройних сил України».

«Цього місяця вона повернулася в Україну, щоб бути готовою до бою», – пише британська газета.

 

Це стало першим повідомленням у ЗМІ про навчання українських підрозділів у Швеції. Офіційно шведські Сили оборони інформацію не підтверджують і не спростовують.

Норвегія передає Україні до восьми РСЗВ M270

Джерело: Європейська правда

Міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам у четвер оголосив про додаткову військову допомогу Україні та розширення участі норвезької сторони в програмі військового навчання українців у Великій Британії.

Про це він сказав на спільній пресконференції з міністром оборони Великої Британії Беном Воллесом.

Як зазначив норвезький міністр, його держава надає Україні військову допомогу через спеціальний фонд, заснований Великою Британією, а також у межах операції Interflex із навчання українських військових.

«Норвегія робить значний внесок до Фонду, і ми робимо свій внесок у підготовку українських солдатів як тут, у Великій Британії, так і в Норвегії. Починаючи з цього літа, Норвегія подвоїть кількість наших інструкторів в операції Interflex», – анонсував він.

 

Грам також заявив, що Норвегія передає Україні додаткові системи далекобійної артилерії та радари.

«Норвегія надає три артилерійські радіолокаційні станції Arthur та до восьми реактивних систем залпового вогню типу MLRS. Допомога надається у тісній співпраці з Великою Британією», – зазначив він. 

Нідерланди виділили €40 мільйонів на підтримку роботи ЄБРР в Україні

Джерело: ЄБРР

Нідерланди у межах співпраці з ЄБРР виділили 40 млн євро на підтримку роботи Банку в Україні.

«ЄБРР та Нідерланди співпрацюють для підтримки України. 40 млн євро виділили Нідерланди на підтримку роботи ЄБРР в Україні. Партнерство на благо української економіки та народу», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що донорська підтримка України через ЄБРР продовжує зростати і становить близько 1,5 млрд євро.

Крім того, Нідерланди надали гарантії в розмірі 25 млн євро для підтримки приватних компаній, які працюють у критично важливих сферах сільськогосподарського сектора України, включаючи сільське господарство, харчову промисловість, транспорт та імпорт.

Хочуть збільшити фонд для військової підтримки України

Джерело: Reuters

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель запропонував збільшити фонд для військової підтримки України на 3,5 мільярда євро

Боррель вже звернувся до урядів країн ЄС з проханням підвищити «фінансову стелю» Європейського фонду миру, в рамках якого вже виділено близько 4,6 мільярда євро на військову допомогу Україні. Представник ЄС вирішив попросити про збільшення фінансування, оскільки можливості фонду вичерпуються. 

США готують пакет допомоги Україні на $60 мільярдів

Джерело: Укрінформ

У вересні США планують оголосити пакет допомоги Україні на 2024 рік.

Про це під час брифінгу в Одесі повідомив колишній спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер.

«Восени ми запровадимо ще один пакет допомоги, який буде підтримувати Україну протягом 2024 року. Зараз ми обговорюємо цей пакет в 60 млрд доларів, який, я думаю, буде запроваджено у вересні. Пакет планується узгодити до президентських виборів у США», – заявив Волкер.

Також експредставник Держдепу США додав, що у США достатньо коштів, щоб підтримати контрнаступ ЗСУ, який має розпочатися на початку літа та триватиме до осені.

Як повідомлялося, раніше Волкер заявив, що кошти, які будуть використовуватися для відбудови України мають надходити на спеціально створений фонд інвестування. Також, на його думку, потрібно створити спеціальний виконавчий орган, який буде регулювати процес відновлення України»

17 травня 

Японія прийме для лікування поранених українських військових 

Джерело:  Kyodo 

В рамках зусиль з підтримки України та її боротьби проти вторгнення Росії кілька українських військових буде прийнято до Центрального шпиталю Сил самооборони в Токіо для надання медичної допомоги та фізіотерапії вже наступного місяця.

Зазначається, що уряд Японії прагне продемонструвати сильнішу прихильність Україні перед початком саміту Великої сімки, який розпочнеться 19 травня. Джерело в японському уряді повідомило, що план прийняття поранених військових є відповіддю на запит України.

План Японії щодо лікування поранених військових може бути обговорений під час зустрічі міністра оборони Ясукадзу Хамади з послом України в Японії Сергієм Корсунським.

МіГ-29 будуть, F-16 ні, – президент Польщі Дуда

Джерело: Polskie Radio24

Польща передала Україні майже всі свої винищувачі МІГ-29. Але кількість американських F-16 не дозволяє передати їх.

Про це на саміті Ради Європи в Рейк'явіку сказав президент Анджей Дуда.

«Ми передали майже всі наші МіГ-29, про які Україна просила в нас із самого початку конфлікту. – У нас відносно невелика кількість літаків F-16. Ми готові підтримувати процес підготовки українських пілотів – про це я деякий час говорив із прем’єр-міністром та міністром національної оборони Маріушем Блащаком. Але та кількість літаків F-16, якими ми володіємо, не дозволяє сьогодні говорити про передачу Україні якоїсь їх частини», - зазначив президент Польщі на засіданні Ради Європи.

Україна й Австрія розширять співпрацю у соціальній сфері

Джерело: Facebook-сторінка Посольства України в Австрії

Міністр cоцполітики Оксана Жолнович та Федеральний міністр Австрії з питань соцполітики Йоганнес Раух підписали Протокол про наміри щодо українсько-австрійської співпраці у соціальній сфері.

Документом розширюються рамки українсько-австрійської взаємодії за важливими для України напрямками у контексті наслідків російської агресії, зокрема, у питанні реабілітації, психологічної підтримки, розвитку дитячих будинків сімейного типу.

«Крім того, Австрія надаватиме практичну підтримку на шляху України до ЄС та сприятиме залученню нашої країни до програм Євросоюзу у соціальній сфері», – повідомили в українському посольстві.

Бельгія заявила про готовність навчати українських пілотів на F-16

Джерело: TopNews

Бельгія готова навчати українських пілотів літати на винищувачах F-16.

Це підтвердили в офісі прем'єр-міністра Бельгії.

«В Гаазі на початку цього місяця питання F-16 також обговорювалося під час зустрічі Президента України Володимира Зеленського з прем'єр-міністром. Ми сказали, що не можемо постачати літаки, але можемо навчати пілотів», – цитує видання заяву офісу прем'єр-міністра Бельгії.

Україна залучить до $8 мільярдів від Кореї за пільговими умовами

Джерело: Міністерство економіки України

Між Україною і Південною Кореєю підписано міжурядову Попередню угоду щодо кредитів від Фонду економічного розвитку і співробітництва (EDCF), спеціального підрозділу Корейського експортно-імпортного банку.

Як зазначається, підписання документа відбулося в межах конференції «Азійське лідерство» під час візиту української делегації до Республіки Корея. Від України участь у церемонії взяла перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко.

За її словами, Україна включена до переліку пріоритетних країн двостороннього співробітництва з Республікою Корея в межах програми Офіційної допомоги розвитку (ODA).
«Можливість отримання першого траншу від EDCF в розмірі до $300 млн. з'явиться вже в 2023 протягом 3-4 місяців з моменту підписання другого етапу угоди, що очікується за місяць від сьогоднішньої надзвичайно важливої події. Наступний транш до $3 млрд стане доступним в 2024 році з поступовим збільшенням ліміту до $8 млрд у міру наповнення пайплайну проєктів. Україна також зможе використовувати корейські потужності та досвід для повоєнної відбудови зруйнованої інфраструктури, промислових і цивільних об’єктів», – наголосила Свириденко.

Зазначається, що кошти будуть залучені на довгостроковий період під мінімальні відсотки: термін кредиту може становити до 40 років під 0,15% річних із відстрочкою повернення тіла кредиту на 10 років. Позики надаватимуться Експортно-імпортним банком Кореї в межах фонду EDCF.

У Мінекономіки наголосили, що завершення роботи над цією угодою є важливим етапом, який дозволяє вже зараз розпочати роботу над окремими проєктами.

МЗС Німеччини передало Україні 34 пікапи для ЗСУ за останні 3 тижні

Джерело: 24 канал

«Мобільність є важливим фактором обороноздатності та стійкості України», – зазначило у повідомленні посольство ФРН в Україні у твіттері.

16 травня

Українські розвідники отримають 105 безпілотників Vector

Джерело: ГУР 

Це вже друга партія дронів Vector для української армії, профінансована урядом Німеччини

У серпні 2022 року Україна замовила та отримала 33 німецькі БПЛА цієї ж моделі, і вони засвідчили свою високу ефективність на полі бою.

Франція виділила €7 мільйонів на облаштування житла для маріупольців

Джерело: Маріупольська міська рада

Уряд Франції виділив 7 млн євро на облаштування житла для жителів Маріуполя, які вимушені були виїхати із захопленого російською армією міста.

Зазначається, що сьогодні, 16 травня, міський голова Маріуполя Вадим Бойченко та посол Франції в Україні Етьєн де Понсен відвідали у Дніпрі соціальний гуртожиток для переселенців з Маріуполя.

Там було заявлено, що у рамках другого етапу програми «ЯМаріуполь. Житло» у Дніпрі буде відремонтовано ще два гуртожитки для тимчасово переміщених осіб.

«Надзвичайний і Повноважний посол Франції в Україні Етьєн де Понсен заявив, що Париж спільно з Міжнародною організацією з міграції виділить 7 мільйонів євро для ремонту та облаштування соціальних гуртожитків для маріупольців», – йдеться у повідомленні.

За словами Бойченка, завдяки реалізації другого етапу проєкту «ЯМаріуполь. Житло» на Дніпропетровщині з'явиться ще 333 квартири для маріупольців.

Своєю чергою Етьєн де Понсен наголосив, що Франція з болем в серці спостерігала за подіями, які розгортались у Маріуполі, і намагається надавати допомогу там, де це можливо.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто майже на 90% зруйноване внаслідок ворожих обстрілів.

У Маріуполі 57 тис. сімей залишилися без житла, а це майже 200 тис. місцевого населення.

За словами мера Маріуполя Бойченка, нині в захопленому загарбниками місті залишається близько 120 тис. мешканців, ще близько 120 тис. виїхали за кордон, 150 тис. – на територію вільної України.

Україна офіційно приєдналася до Центру кіберзахисту НАТО

Джерело: Міністерство закордонних справ України у Твіттері

Україна офіційно приєдналася до Центру НАТО з питань співробітництва в галузі кіберзахисту.

«Сьогодні в штаб-квартирі Центру НАТО з питань співробітництва в галузі кіберзахисту (CCDCOE) в Таллінні офіційно піднято Державний прапор України, що відзначає офіційне приєднання України до CCDCOE. Ми дякуємо країнам-спонсорам CCDCOE за запрошення України і висловлюємо особливу вдячність уряду Естонії за підтримку та допомогу на шляху до НАТО CCDCOE», – зазначається у повідомленні.

Об'єднаний центр передових технологій з кібероборони НАТО (Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence, NATO CCDCOE) — один із центрів передового досвіду НАТО. Він забезпечує боротьбу з кібератаками й кіберзахист інформаційних систем, а також навчання та підготовку фахівців з кіберзахисту НАТО. З часу заснування 2008 року базується у Таллінні.

Японія хоче запропонувати Україні нові технології для післявоєнного відновлення

Джерело: NHK
 

Уряд Японії планує запросити представників уряду України для обміну технологіями, що допоможуть у відновленні країни після руйнувань, спричинених військовим вторгненням москви.

Цей план розроблено напередодні саміту «Групи семи», що має початися в Хіросімі у п'ятницю. Очікується, що там обговорюватимуться питання відновлення та реконструкції соціально-економічної інфраструктури України, яка постраждала внаслідок військового вторгнення москви.

Голова уряду Японії Фуміо Кішіда зазначив, що він хоче використати цей саміт як можливість підтвердити непохитну солідарність країн G7 з Україною.

«Японія сподівається підтримати свої зусилля з відновлення, запросивши офіційних осіб задля перевірки різних методів, таких як ефективні засоби видалення сміття та ноу-хау для зміцнення системи електропостачання», – йдеться у повідомленні.

Укрзалізниця отримала 105 дизель-генераторів від USAID

Джерело: Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України у Фейсбуці

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) передало АТ «Укрзалізниця» 105 дизель-генераторів для забезпечення безперервних пасажирських та вантажних перевезень.

«Агентство США з міжнародного розвитку (USAID - US Agency for International Development) передало Укрзалізниця - Ukrzaliznytsia 105 дизель-генераторів на суму 2,7 мільйона доларів», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що передані генератори дозволять забезпечити резервне електропостачання для понад 100 тисяч споживачів та сприятимуть безперебійному перевезенню пасажирів і вантажів у межах України.

«Українська залізнична мережа є однією з найрозгалуженіших в Європі, має понад 20 тисяч кілометрів колії, з яких 45% електрифіковано. Генератори, надані USAID у рамках Проєкту енергетичної безпеки, будуть встановлені на ключових станціях основних маршрутів руху пасажирських і вантажних потягів», – розповів віцепрем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Британець Том Хашемі здійснив велосипедну подорож, щоб зібрати кошти на розмінування України

Джерело: Львівська міська рада

Британець Том Хашемі здійснив велосипедну подорож з Лондона до Львова, щоб зібрати кошти на розмінування України

У результаті чоловіку вдалось зібрати понад 21 тис фунтів. За два тижні Том подолав понад 2000 тис км Європою. 

Британця вразило те, що від нерозірваних мін і снарядів через необережність та цікавість найчастіше потерпають діти. Він сам має 5-річного сина, тож ця проблема його особливо зачепила.

У Львові Том зустрівся із мером міста Андрієм Садовим

Франція передасть Україні ракети, дальність яких «дозволяє чинити опір»

Джерело: TF1

Макрон заявив про передачу Україні ракет, дальність яких «дозволяє чинити опір».

Ймовірно, мова йде про ракети SCALP – це ті ж самі ракети, що й Storm Shadow, які Британія передала Україні. 

Польський партнер Укроборонпрому збільшить випуск боєприпасів до понад 200 тисяч

Джерело: PAP

Частина цих боєприпасів піде на потреби української армії.

Польський державний концерн Polska Grupa Zbrojeniowa планує збільшити виробництво артилерійських снарядів до понад 200 тисяч штук на рік. 

«Ми серйозно налаштовані й готові значно збільшити виробничі потужності. Сьогодні наша потужність становить 30 000 – 40 000 боєприпасів на рік. Ми хочемо збільшити їх до понад 200 000 штук на рік», – повідомив керівник концерну Себастьян Хвалєк.

Збільшення виробництва проводитимуть за двома програмами: для польської армії та Збройних Сил України в межах спільних закупівель снарядів країн-членів Євросоюзу.

За словами Хвалєка, Польща збирається створити повний цикл виробництва артилерійських снарядів. Для цього планують відновити роботу заводу нітроцелюлози, основного компонента пороху, у місті Пйонки.

15 травня

Німеччина виділить Україні €11 мільярдів суто на оборону – Зеленський

Джерело: президент Зеленський у вечірньому відеозверненні

Німеччина виділить Україні €11 мільярдів суто на оборонні потреби.

«Дякую Британії за домовленість про навчання наших пілотів. Створюємо коаліцію для тренування пілотів на сучасних західних літаках. Британія – так, Польща – так, і я впевнений: підключиться Франція, інші партнери. Ми продовжуємо працювати й над коаліцією винищувачів, рухаємось активно. Звичайно, дякую Британії за long-range можливості для наших воїнів, за далекобійність», – сказав Зеленський.

Він подякував Італії за допомогу в захисті життя українців – від захисту неба до підготовки повноцінної відбудови України після бойових дій.

Також глава держави подякував Німеччині за найбільший оборонний пакет – на 2 мільярди 700 мільйонів євро. Він включає системи ППО IRIS-T різних модифікацій, ракети до них, гармати, снаряди, бронетехніку.

Окрім того, президент зазначив, що Німеччина підтримає Україну довгостроково. 

«Є для цього 11 мільярдів євро, суто на оборону. Плюс Німеччина бере участь у Європейському фонді миру, який посилює наш захист», – сказав він.

Зеленський подякував Франції за нові можливості для українських воїнів у протидії російському терору, за додаткову техніку, за додаткову бронетехніку та за допомогу в консолідації партнерів.

«Отже, головні результати за ці дні – нова зброя для України, шана до українців, нашу перемогу вдалося зробити ближчою», – підсумував він.

До Польщі прибули перші установки HIMARS

Джерело: PAP

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак на військовому летовищі у варшавському аеропорту Окенце повідомив про прибуття в країну перших установок HIMARS.

«Перші американські пускові установки HIMARS вже в Польщі, вони надійдуть до 16-ї механізованої дивізії. Я також оптимістично налаштований щодо наступного контракту на ці пускові установки, я провів переговори з виробником і міністром оборони США», – заявив Маріуш Блащак.

«Ми ведемо переговори про чергову угоду щодо HIMARS; Конгрес США схвалив продаж Польщі майже 500 пускових установок. Ці пускові установки будуть доставлені до Польщі якнайшвидше і будуть встановлені на шасі Jelcz. Ми хочемо, щоб спільне виробництво HIMARS, як пускових установок, так і ракет, відбувалося в Польщі в рамках цього нового контракту, який зараз обговорюється. Це мета, яку ми ставимо перед собою», – сказав він.

Установки HIMARS розміщуватимуться поблизу кордону з Калінінградською областю рф.

Естонські сапери готові допомагати Україні у розмінуванні територій

Джерело: Пресслужба МВС України

Естонські сапери повністю готові виїжджати в Україну, щоб допомогти в розмінуванні територій.

Про це під час зустрічі з міністром внутрішніх справ України Ігорем Клименком заявив голова МВС Естонії Лаурі Ляенеметс.

«У естонських саперів є повна готовність виїжджати в Україну, аби допомогти в розмінуванні територій», – сказав Ляенеметс.

Окремо глава МВС України сказав, що наразі близько тисячі саперів МВС займаються оперативним розмінуванням України.

За словами Клименка, саперам вже вдалося розмінувати та знешкодити близько півмільйона вибухонебезпечних предметів з початку війни, але Україна продовжує залишатися однією з найзамінованіших країн світу.

Клименко подякував естонським колегам за всеосяжну підтримку України на фоні повномасштабного вторгнення росії і зазначив, що наша країна постійно тримає контакт з владою Естонії.

Велика Британія надасть Україні сотні ракет великої дальності

Джерело: BBC

На додаток до крилатих ракет Storm Shadow Велика Британія надасть Україні сотні ракет великої дальності.

Прем'єр-міністр Сунак також сказав про надання винищувачів: це – «непроста справа», хоча, за його словами, Велика Британія становитиме «ключову частину країн коаліції», які нададуть таку підтримку.

Британія не планує передавати Україні свої винищувачі – речник уряду

Джерело: The Guardian

Велика Британія не планує передавати Україні свої винищувачі, адже українська сторона хоче тренувати своїх пілотів на американських F-16.

Про це заявив у понеділок прессекретар прем'єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака.

«Ми не плануємо цього робити. Українці прийняли рішення тренувати своїх пілотів на F-16, і ви знаєте, що Королівські військово-повітряні сили не використовують ці літаки», – відповів речник на запитання, чи відправить Британія винищувачі в Україну.

У британському уряду повідомили, що цього літа розпочнуть початковий етап навчання українських пілотів з базової підготовки. Буде адаптована програма, яку використовують британські пілоти, щоб надати українцям навички пілотування, які вони зможуть застосовувати на інших типах літаків.

Наголошується, що ці навчання тісно пов’язані із зусиллями Великої Британії щодо співпраці із іншими країнами стосовно надання Україні винищувачів F-16.

У Британії влітку розпочнуться навчання українських пілотів

Джерело: Пресреліз британського уряду
 

У Великій Британії цього літа розпочнуться навчання українських пілотів.

В уряді нагадали, що у лютому прем’єр-міністр Ріші Сунак оголосив, що Велика Британія розробить нову програму навчання українських пілотів, аби підтримати зусилля зі створення в Україні нових військово-повітряних сил відповідно до стандарту НАТО, з літаками F16.

Наголошується, що ці навчання тісно пов’язані із зусиллями Великої Британії щодо співпраці із іншими країнами стосовно надання Україні винищувачів F-16.

Зазначається, що від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Сполучене Королівство підготувало 15 000 українських військових, а в період з 2014 до 2022 роки у Британії навчалися 22 000 українських військових у межах операції «Орбітал».

Норвегія цьогоріч проведе навчання для 3200 українських військових

Джерело: Генштаб ЗСУ

Збройні сили Королівства Норвегія протягом 2023 року планують провести тренування приблизно для 3200 українських військових.

Міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам разом із виконувачем обов’язків начальника МВС Мортенем Еггеном відвідали тренування українських воїнів на одному з полігонів.

«Сильне враження справляє зустріч із деякими з тих, хто незабаром піде воювати, щоб захищати свою Батьківщину та свої цінності від російського вторгнення. Війна наближається, коли ми зустрічаємо воїнів з бойових дій, які тренуються тут і повертаються на війну. Це потужне нагадування про те, що свобода не приходить сама по собі. Ми підтримували Україну як матеріально, так і навчанням, і будемо підтримувати, скільки буде потрібно» – наголосив міністр оборони і додав, що це важливо не тільки для України, а й для Норвегії.

Урядовці побачили, як українські військові відпрацьовують бойові дії в окопі та надання першої медичної допомоги на полі бою під керівництвом інструкторів Норвезької національної гвардії.

З кінця квітня інструктори Норвезької нацгвардії розпочали чотиритижневе інтенсивне навчання понад 100 українських бійців військової медицини, вогневої підготовки та командного лідерства.

 Макрон пообіцяв потужну військову допомогу Україні вже найближчими тижнями

Джерело: Офіс Президента

Увечері 14 травня Президент України Володимир Зеленський зустрівся з французьким колегою Еммануелем Макроном у Парижі, куди глава держави прибув з візитом. 

За підсумками зустрічі президентів Франції та України Еммануеля Макрона й Володимира Зеленського опубліковано пресреліз. Серед іншого у ньому мовиться про таке: найближчими тижнями Франція проведе підготовку й оснастить кілька батальйонів десятками броньованих машин і легких танків, включно з AMX-10RC. 

Крім того, Франція зосереджує свої зусилля на підтриманні можливостей протиповітряної оборони України, щоб захистити її населення від ударів Росії.



 

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024