Дводенний саміт Ради Європи в Ісландії: рішення та домовленості

17 Травня 2023, 19:10
В Ісландії розпочинається дводенний саміт Ради Європи 636
В Ісландії розпочинається дводенний саміт Ради Європи

У столиці Ісландії у вівторок розпочинається дводенний саміт глав держав і урядів 46 країн-членів Ради Європи, основна увага якого буде приділена війні рф проти України та досягненню справедливості для жертв російської агресії.

Зустріч у Рейк'явіку є 4 самітом Організації з моменту її створення у 1949 році, – повідомляється на сайті Ради Європи. 

«Саміт стане історичною можливістю для європейських лідерів підтвердити свою спільну відданість основним цінностям Ради Європи та переорієнтувати її місію у світлі нових загроз правам людини та демократії, а також продовжити підтримку України за допомогою конкретних заходів, спрямованих на досягнення справедливості для жертв російської агресії», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що саміт «активізує ініціативи, спрямовані на вирішення нових викликів демократії та правам людини, зокрема, у сфері навколишнього середовища та штучного інтелекту».

На сайті уряду Ісландії повідомляється, що основним питанням на порядку денному саміту буде створення Міжнародного реєстру збитків, завданих агресією росії проти України, поруч із «підтвердженням важливості основних цінностей Ради Європи». 

Британія і Нідерланди спільно працюватимуть над створенням коаліції винищувачів для України

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак та прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте  працюватимуть над створенням міжнародної коаліції винищувачів для України.

На цьому вони наголосили під час зустрічі в межах саміту Ради Європи, написав у Телеграмі керівник Офісу Президента Андрій Єрмак.

«Нам потрібні F-16 і дякую союзникам за рішення працювати у цьому напрямку, включно з навчанням наших пілотів. Зокрема, готовність навчати підтвердила Бельгія», – підкреслив Єрмак.

Прем’єр Великої Британії під час зустрічі ще раз наголосив на тому, що місце України - в НАТО.

Лідери Великої Британії та Нідерландів погодилися з важливістю надання союзниками  довгострокової безпекової підтримки Україні.

Водночас видання The Guardian уточнює, що Ріші Сунак і Марк Рютте домовилися, що працюватимуть над створенням міжнародної коаліції для надання Україні бойових повітряних сил і засобів, надаючи підтримку в усьому – від навчання до придбання винищувачів F-16.

Україна домовилася з партнерами про подальші кроки щодо механізму компенсацій за руйнування

Україна домовилася з партнерами про реальні кроки у напрямку створення механізму компенсації за руйнування, які росія вчинила в Україні.

Про це написав у Телеграмі Прем'єр-міністр Денис Шмигаль, який разом з урядовою делегацією бере участь у Саміті Ради Європи, що розпочався у вівторок у Рейк'явіку.

«Важливе питання на саміті Ради Європи - покарання російських злочинів в Україні. Домовились із партнерами про реальні кроки у напрямку створення механізму компенсації за руйнування, які росія вчинила в Україні», – підкреслив Шмигаль.

Росія повинна повернути до України вивезених дітей

Про це президент Франції Еммануель Макрон сказав на саміті Ради Європи в Рейк’явіку.

«Примусове переміщення дітей – це воєнний злочин, а якщо воно проводиться масштабно, то це може бути злочином проти людяності. Росія повинна повернути цих дітей до України і зробити це невідкладно», – сказав він.

Він також зазначив, що Україні буде надаватися підтримка стільки, скільки це буде потрібно.

Макрон також нагадав, що РЄ швидко відреагувала на атаку Росії на Україну, зокрема, виключивши Росію з організації 16 березня 2022 року.

За його словами, треба зосередити зусилля на захисті демократії та прав людини.

Він підкреслив, що дуже важливо, щоб рішення ЄСПЛ виконувалися неухильно.

Президент Франції також закликав Раду Європи посприяти створенню психологічних центрів, які б надавали допомогу постраждалим через російську агресію, під егідою Банку розвитку РЄ.

На саміті Ради Європи створили реєстр збитків України від агресії РФ

На саміті Ради Європи у Рейк’явіку підписана політична декларація про створення реєстру збитків, завданих агресією Росією проти України.

Про це Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив у Телеграмі.

«Щойно в Рейк’явіку підписали політичну декларацію про створення реєстру збитків, завданих агресією Росії проти України. Дякую Раді Європи та всім державам-учасницям, які на високому рівні підтримали це знакове рішення», – зазначив Шмигаль.

За його словами, реєстр є важливим етапом на шляху до справедливості та відшкодування Україні та українцям збитків, завданих Росією. Тепер необхідно забезпечити роботу реєстру, аби постраждалі внаслідок російської агресії могли подавати свої заяви.

Угоду про створення реєстру збитків України від російської агресії не підтримали кілька країн

На Саміті глав держав і урядів Ради Європи, 43 країни і Європейський Союз підписали Договір про Реєстр збитків, завданих агресією рф.

Підписали договір: Австрія, Бельгія, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Німеччина, Греція, Ісландія, Ірландія, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Монако, Чорногорія, Нідерланди, Північна Македонія, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Сан-Марино, Словацька Республіка, Словенія, Іспанія, Швеція, Велика Британія, Україна.

Асоційовані члени: Албанія, Ліхтенштейн, Республіка Молдова, ЄС, США, Канада, Японія.

Ще три країни висловили готовність і проходять внутрішні процедури: Андорра, Болгарія, Швейцарія.

Не підписали: Азербайджан, Вірменія, Боснія, Угорщина, Сербія, Туреччина.

Саміт Ради Європи підтримав наміри притягнути до відповідальності керівництво РФ

Лідери Ради Європи підтримують міжнародні зусилля, спрямовані на притягнення до відповідальності політичного і військового керівництва Росії за війну проти України.

Про це йдеться у підсумковій резолюції саміту Ради Європи.

«Ми вітаємо міжнародні зусилля, спрямовані на притягнення до відповідальності політичного та військового керівництва Російської Федерації за її агресивну війну проти України, а також прогрес у створенні спеціального трибуналу для розслідування злочину агресії, як це було підкреслено на Саміті ключової групи Спеціального трибуналу під головуванням президента Зеленського», – йдеться у резолюції. Лідери наголосили, що Рада Європи за необхідності має брати участь у відповідних консультаціях і переговорах та надавати конкретну експертну і технічну підтримку цьому процесу.

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024