Реакція світу на війну росії проти України 22 – 28 травня

28 Травня 2023, 18:57
Реакція світу на війну росії проти України 2334
Реакція світу на війну росії проти України

Вся найсвіжіша інформація щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення та злочини Росії в Україні.

Інформація на Район.Закордон оновлюється впродовж тижня.

****

28 травня

У Польщі канадські інструктори вчать українських військових мінній безпеці

Джерело: Генштаб у Фейсбуці

У Польщі інструктори Збройних сил Канади навчають українських військовослужбовців долати мінну загрозу на полі бою.

Заняття проходять у межах навчальної операції Unifier. Загін канадських бойових саперів під командуванням лейтенанта Жака допомагає українським військовим здобути багато навичок, необхідних для виживання і витривалості.

Наголошується, що військовослужбовці Збройних сил Канади перебувають на території Польщі, щоб використати свій досвід для навчання українських захисників і забезпечення їхньої оперативної готовності.

Як повідомлялося, операція Unifier — це військова тренувальна місія Збройних сил Канади (CAF), розпочата у 2015 році у відповідь на прохання українського уряду про підтримку Силових структур України (ССУ).

Після початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації канадські інструктори покинули територію України, однак за кілька місяців навчання було відновлене у Великій Британії та Польщі.

У межах операції Unifier навички сучасного бою вже здобули понад 36 тисяч українських військових.

В Японії триває підготовка до конференції з відновлення України

Джерело:  NHK

Український і японський уряди обговорюють проведення у Японії другого раунду міжнародної конференції з відновлення України.

Про це заявив посол України в Японії Сергій Корсунський.

За словами дипломата, уряди обговорюють проведення конференції після тієї, яка відбудеться в Лондоні у червні.

Корсунський наголосив, що жодна країна у світі не має кращого та ґрунтовнішого досвіду реконструкції, ніж Японія. Адже Країна сонця на сході змогла перебудувати і перезапустити економіку після стихійних лих і руйнувань, і Україна хоче вчитися на її досвіді.

Коментуючи візит Президента України Володимира Зеленського до Японії для участі у саміті G7, посол сказав, що це було дуже непросте завдання, однак Зеленський не міг змарнувати нагоду особисто поспілкуватися з лідерами країн G7, Індії та інших країн.

Під посольством у Вашингтоні: українські активісти нагадали про воєнні злочини РФ

Джерело: Укрінформ

Представники українських громадських організацій, активісти й дипломати провели акцію під посольством Росії в Вашингтоні, висадивши на газонах соняшники – один із головних символів боротьби України за свободу.

Захід був відкритим для всіх та відбувся в суботу, 27 травня.

«Ми прийшли до російського посольства, щоби посадити соняшники, наші національні квіти, які стали символом боротьби України за волю й незалежність, а також нагадати Росії про її злочинну війну та наголосити, що Україна продовжить воювати, поки не буде звільнена вся її територія», – зауважила в коментарі Укрінформу організаторка акції президентка організації US Ukrainian Activists (USUA) Надія Шапоринська.

Учасники заходу вшанували хвилиною мовчання українських борців за свободу, а також невинних громадян, які втратили життя впродовж останніх дев’яти років війни Путіна проти нашої держави. Активісти також скандували через гучномовець гасла до Росії з вимогами негайно припинити її війну та геноцид в Україні, а також вбивства мирних громадян й викрадення українських дітей.

У заході взяли участь дипломати Посольства України в США й прихильники України зі США, Білорусі, Туркменістану, Казахстану, Ізраїлю, Грузії та інших країн. Акцію організувала команда USUA, а також автор ідеї громадянин США Бенжамін Віттес.

Австрія виділяє €2 мільйони для розмінування в Україні

Джерело: Твіттер

Федеральний уряд Австрії надасть словенській організації «Міжнародний трастовий фонд» (ITF) 2 млн євро для гуманітарного розмінування в Україні.

Про це повідомив у своєму Твіттері федеральний канцлер Австрії, голова Австрійської народної партії (ÖVP) Карл Негаммер.

Виділені кошти будуть передані «Міжнародному трастовому фонду» (ITF) – міжнародній благодійній організації, яка була створена урядом Словенії та спеціалізується на гуманітарному розмінуванні. Надалі організація закупить та передасть Україні обладнання для розмінування «в координації з українським органом цивільної оборони».

«Все залишається як і раніше: жоден австрійський солдат не ступить на українську землю, доки вона є зоною бойових дій. Ми допоможемо з фінансовою підтримкою для розмінування і надамо 2 млн євро, щоб підтримати ITF у розмінуванні», - йдеться у повідомленні.

«З першого дня російської атаки ми твердо стоїмо на боці України, яка щодня є жертвою російської агресії. Ми будемо продовжувати допомагати – стільки, скільки буде потрібно! Міністерство закордонних справ Австрії надає ще 2 мільйони євро на гуманітарне розмінування», – прокоментував також на своїй сторінці у Твіттері глава МЗС Австрії Александер Шалленберг.

Міноборони анонсувало прибуття в Україну САУ Archer зі Швеції

Джерело: Міноборони в Телеграмі 

Багатоцільова 155-міліметрова самохідна артилерійська установка FH77 BW L52 Archer уже влітку прибуде в Україну.

«САУ Archer: легендарний шведський «Лучник» нищитиме російських окупантів», – наголосили в міністерстві.

Самохідна артилерійська установка FH77 BW L52 Archer має протикульове бронювання для захисту екіпажу та двигуна. Дальність її стрільби сягає 30 км, активно-реактивними боєприпасами – до 40 км, а коригованими типу Excalibur - до 60 км. Максимальна скорострільність становить 9 пострілів за хвилину.

«Мобільна і швидка, шведська самохідна артилерійська установка посилить оборонні спроможності України і забезпечить збереження життів», - підкреслили в Міністерстві оборони.

Енергетики прифронтових областей отримали обладнання з Польщі

Джерело: Міністерство енергетики України 

Енергетики прифронтових областей отримали понад 40 тонн опор для для відновлювальних робіт.

Міністерство енергетики України передало енергетикам прифронтових областей чергову партію обладнання для відновлювальних робіт. Зокрема АТ «Запоріжжяобленерго» отримало опори загальною вагою 21 тонна, а АТ «Миколаївобленерго» – вагою близько 20 тонн. Відповідне обладнання було надане Польщею.

Тільки за останні два тижні з Польщі надійшло 13 вантажів допомоги загальною вагою понад 190 тонн. Серед них, зокрема, 82 генератори різної потужності.

Загалом, починаючи з березня 2022 року, до України надійшло 93 вантажі допомоги від польських партнерів загальною вагою понад 1,6 тисячі тонн.

27 травня

В Конгресі США намагаються пришвидшити постачання Україні зброї для успішного контрнаступу

Джерело:  Голос Америки

У Конгресі США частина законодавців хочуть підштовнути адміністрацію президента Джо Байдена до швидшого надання Україні зброї, необхідної для успішного контрнаступу.

Зокрема, конгресмен-республіканець від штату Техас Кіт Селф заявив, що для України «далекобійна артилерія важливіша ніж F-16».

«Як я вже казав президенту Зеленському, коли я був в Україні, я вважаю, що далекобійна артилерія потрібна українцям більше, ніж F-16. Я не розумію, чому ми не надаємо їм балістичні ракети ATACMS, це можуть бути ракети першого блоку, або другого. Ці ракети випускаються із установок HIMARS, які українці і так вже мають. Тому, я вважаю, що артилерія для України важливіша, ніж літаки F-16», – сказав він.

Водночас  конгресвумен-демократка від штату Пенсільванія Мадлен Дін, вважає що Україні потрібно надати усе необхідне і якомога швидше, але за умови, якщо зброя не буде використовуватися для нападу на Росію.

«Я дуже задоволена рішенням адміністрації щодо підготовки українських сил оперувати винищувачами F-16. Моя осбиста вимога до адміністрації, – це більше, більше та іще раз більше. Більше усього, що може бути потрібно. Щоб ми були певні, що Україна виграє цю війну, і зробить це раніше, аніж пізніше. Щоб ми могли врятувати життя, врятувати їхню власність, врятувати культуру і все те цінне, що представляє собою Україну», – сказала вона.

Дін додала,що треба надати Україні усе необхідне для перемоги.

Конгресвумен-республіканка зі шату Міссурі Енн Вагнер зазначила, що адміністрація Байдена надає допомогу Києву недостатньо швидко. Окрім того, за її словами, країни НАТО мають брати активнішу участь у допомозі Україні та загалом в забезпеченні Альянсу.

«Ми повинні дати Україні всю зброю та інструменти, які їм потрібні, щоб перемогти Путіна. Якщо українці готові вести боротьбу та жертвувати власним життям, ми тут, в Америці, а також усі члени НАТО, повинні підтримати українців усім необхідним та якомога швидше», – сказала вона.

Конгресмен-демократ Джим Коста вважає, що надання Україні винищувачів після тренування є лише питанням часу. Стосовно ж ракет виликої дальності, Коста вважає, що Конгрес має продовжити тиск на адміністрацію Байдена на двопартійному рівні і в цьому питанні також.

Раніше американський сенатор від Республіканської партії Ліндсі Грем, перебуваючи з візитом у Києві, підтримав якнайшвидше надання Україні далекобійних ракет ATACMS і касетних боєприпасів, заявивши, що це дозволить наблизити кінець війни.

Показали системи IRIS-T, які відправлять Україні

Джерело: Посол України в Німеччині Олексій Макеєв 

Посол України в Німеччині Олексій Макеєв показав системи протиповітряної оборони IRIS-T, які Берлін передасть Києву.

Він зазначив, що у місті Юберлінген на Боденському озері було підписано додаткові контракти на поставки IRIS-T.

 

«А ці блоки/пускові установки/ракети Iris-T SLM/SLS незабаром в Україні», – додав Макеєв.

Українські військові розпочали навчання у Німеччині на танках Abrams

Джерело: The New York Times.

Перша група з приблизно 400 українських військовослужбовців почала навчання в Німеччині експлуатації та обслуговування американських танків M1 Abrams.

Близько 200 військовослужбовців – приблизно один бронетанковий батальйон – у п'ятницю розпочали навчання на полігонах у Графенвері та Хоенфельсі, Німеччина.

Навчання охоплює базові солдатські завдання, як-от влучна стрільба і медичні навички, а також тренування на рівні взводу і роти, і, зрештою, більші навчання за участю батальйонних підрозділів, які протистоять один одному.

 

За словами полковника Гарна, решта 200 українських солдатів почали навчання тому, як заправляти й обслуговувати танки.

Представники Міністерства оборони раніше заявляли, що близько 31 танка буде відправлено в Німеччину для використання в програмі підготовки українських військ, яка, як очікують, триватиме від 10 до 12 тижнів. Боєздатні танки можуть з'явитися на полях битв в Україні до осені, заявили чиновники.

Польща хоче запровадити нові санкції проти Білорусі

Джерело: глава МВС Польщі Маріуш Каміньський

Польща запровадить санкції проти кількох сотень білоруських чиновників.  Через репресії та порушення прав людини режимом диктатора Олександра Лукашенко.

«У понеділок я оголошу про рішення додати до санкційного списку кількох сотень представників режиму Лукашенка», – йдеться у заяві.

Причиною для цього Камінський називає залишенням без змін "драконівського" вироку у справі Анджея Почобута.

Міністр додав, що під санкції потраплять відповідальні за політичні репресії, зокрема проти поляків, які проживають у Білорусі.

До блокування нового пакету санкцій приєднується Греція

Джерело:  Politico з посиланням на дипломатів

Після того, як Будапешт здебільшого наодинці виступав проти російських санкцій, тепер Афіни підтримують його в скептичному ставленні до нових заходів проти Росії.

Наразі ЄС обговорює 11-й пакет санкцій проти Росії. Якщо 10 попередніх пакетів санкцій були спрямовані на заходи проти економіки РФ, то тепер Брюссель хоче уникнути обходу своїх санкцій. Як безпрецедентний крок нинішній пакет санкцій може бути спрямований проти інших країн, які допомагають Москві ухилятися від торгового ембарго.

Але Будапешт і Афіни виступили проти, пов'язавши своє схвалення пакета з окремим гострим питанням, що стосується України. Київ склав список приватних компаній, які він називає «спонсорами війни», до якого входить низка європейських компаній.

Дві країни хочуть, щоб деякі з їхніх компаній були виключені з цього списку, перш ніж вони погодяться на пакет санкцій. Хоча зазвичай ці питання не пов'язані між собою, Угорщина і Греція використовують пакет санкцій як політичний важіль, щоб виключити свої компанії зі списку України.

Україна офіційно надіслала Німеччині запит щодо поставок ракет Taurus

Джерело: Міноборони ФРН

Київ попросив у Берліна крилату ракету Taurus. Це могло б допомогти змінити хід війни проти Росії. А дехто каже, що він підходить до винищувача F-16, який зараз може отримати Україна.

TAURUS — аналог британських ракет Storm Shadow, які ми нещодавно отримали. Максимальна дальність польоту — 500 км, маса — 1360 кг, з яких 481 кг – бетонобійна бойова частина. Призначені для знищення важливих стаціонарних цілей, що мають потужний захист засобами ППО.

Сенатор США в Києві закликав якнайшвидше передати Україні ATACMS і касетні боєприпаси

Джерело: Європейська правда

Американський сенатор від Республіканської партії Ліндсі Грем, перебуваючи з візитом у Києві, підтримав якнайшвидше надання Україні далекобійних ракет ATACMS і касетних боєприпасів, заявивши, що це дозволить наблизити кінець війни.

«Що швидше буде надано далекобійні ракети ATACMS і касетні боєприпаси, то більше територій ви зможете повернути і менше життів буде втрачено», – заявив Грем, додавши, що ця зброя зможе зробити «ймовірний успіх на фронті більшим, врятує українські життя і прискорить виведення російських військ із території України».

«Чому ми досі не надали далекобійну зброю? Я маю намір поінформувати моїх колег-сенаторів, що потрібно спонукати адміністрацію Байдена надати ATACMS Збройним силам України», – наголосив сенатор.

Також Грем висловив переконання, що повномасшатабна війна в Україні завершиться програшем Росії та розширенням НАТО.

26 травня 

Представники дев'яти українських громад вивчали досвід муніципалітетів Данії

Джерело: U-LEAD

Представники дев'яти громад із Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей у межах ініціативи «Двостороння співпраця з Данією» вивчали досвід данських колег в управлінні муніципалітетом та залучення мешканців до ухвалення рішень у громаді.

Програма навчального візиту включала розгляд різних аспектів роботи муніципалітету Гульборгсунн – муніципальну співпрацю, просторове та стратегічне планування, надання адміністративних послуг, запровадження заходів з енергоефективності.

«Повноваження органів місцевого самоврядування України та Данії дуже схожі, виклики, з якими стикаються українські громади, успішно були подолані данцями, тому нашим муніципалітетам точно є що перейняти у данських колег. Перш за все це стосується управління освітою, закладами культури, надання якісних адміністративних послуг, залучення мешканців до ухвалення рішень, тому цей досвід, отриманий учасниками під час поїздки, дуже релевантний до повноважень наших громад», – зазначив радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування U-LEAD Максим Чопей.

Світовий банк надасть Укрзалізниці $25 мільйонів

Джерело: пресслужба компанії

АТ «Укрзалізниця» отримає від Світового банку 25 млн доларів США на відбудову критичної залізничної інфраструктури України та збільшення вантажоперевезень.

Зазначається, що для реалізації гранту від Світового банку Укрзалізниця розпочинає співпрацю з управлінням ООН з обслуговування проєктів — ЮНОПС. Відповідну угоду підписано в Києві.

«Укрзалізниця розширює портфель співпраці з міжнародними інститутами. Вперше ми маємо фінансову підтримку від Світового банку й за цим грантовим фінансуванням очікуємо постачання техніки та рухомого складу вже в поточному році. Впевнений, що реалізація цього проєкту дозволить розширити наше партнерство на подальші стратегічно важливі для залізничної інфраструктури України проєкти», — заявив член правління АТ «Укрзалізниця» Антон Мішин.

Співпраця ЮНОПС з АТ «Укрзалізниця» передбачає закупівлю обладнання для відновлення критично важливих об’єктів залізничної інфраструктури, що зазнали пошкоджень. ЮНОПС сприятиме в організації закупівлі за найкращими світовими стандартами.

Також очікується збільшення парку фітингових платформ, що сприятиме розширенню спроможності АТ «Укрзалізниця» забезпечувати перевезення контейнерних вантажів, у тому числі для перевезень гуманітарної допомоги та експорту продукції сільського господарства.

«Залізничне сполучення має виняткове значення для економіки України як зараз, так і в контексті післявоєнної відбудови. В якості центрального ресурсу системи ООН у питаннях закупівель та розвитку інфраструктури ЮНОПС вважає пріоритетом надання допомоги національному залізничному перевізнику, адже це сприятиме доступу населення до необхідних товарів, створюватиме нові можливості для підприємств і зміцнюватиме стійкість усього світу перед лицем нових викликів», — прокоментував директор офісу ЮНОПС в Україні Тім Ларднер.

Канада передасть Україні партію протиповітряних ракет

Джерело: Укрінформ

До України з Канади незабаром прибуде партія із 43 ракет класу «повітря-повітря» ближнього радіуса дії.

Про це оголосили у міністерстві оборони Канади за підсумками чергової зустрічі Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн».

«Канада безоплатно передасть Україні 43 ракети АІМ-9 зі складів власних Збройних сил», – зазначається в повідомленні.

У міноборони додали, що «це допоможе Україні убезпечити своє небо на тлі постійних російських ударів».

Окрім цього, Канада розширить підготовку українських військових медиків у Польщі у рамках операції UNIFIER. «Ще п’ять медичних інструкторів Збройних сил Канади будуть відряджені до Польщі, де приєднаються до вже дислокованих там семи канадських військовослужбовців, які проводять навчальну програму передачі медичних навичок військовим ЗСУ», - заявили в оборонному відомстві.

Іспанія готується передати Україні ще чотири танки Leopard 2

Джерело: Укрінформ

З Іспанії до України незабаром вирушать ще чотири основні бойові танки Leopard 2 та партія бронетранспортерів М113.

Про це заявила його керівниця Маргарита Роблес під час «Рамштайну-12».

«Роблес розповіла про актуальний статус поставок з Іспанії, звернувши уваги серед іншого, на майбутнє постачання ще чотирьох основних бойових танків Leopard 2A4 та нової партії бронетранспортерів М113», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Роблес також наголосила на «прогресі у тренуванні українських військових на території Іспанії, де пройшли навчання вже майже 1500 осіб».

Очільниця оборонного відомства Іспанії висловила сподівання, що її країна зможе з випередженням графіка виконати свою річну квоту з навчання українських захисників.

 

Раніше прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес пообіцяв передати України десять танків Leopard 2, шість із них уже прибули до нашої країни.

25 травня

Литва на «Рамштайні» оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Джерело: Міноборони Литви

Міністр національної оборони Литви Арвідас Анушаускас на засіданні Контактної групи з питань оборони України в четвер представив останній пакет військової допомоги Києву.

За словами Анушаускаса, новий пакет військової допомоги Україні з боку Литви міститиме протидронове обладнання, боєприпаси, сухі харчові пайки та іншу допомогу.

Він заявив, що загальний обсяг військової підтримка України з боку Литви скоро сягне 465 мільйонів євро.

 

«Наша підтримка України – це інвестиція в нашу власну стійкість, стримування і оборону. Тільки перемога України допоможе відновити мир і стабільність в євроатлантичному регіоні», – сказав міністр, підкресливши, що Литва продовжуватиме послідовно підтримувати Україну до перемоги.

Показали, як австралійські інструктори у Британії тренують бійців ЗСУ

Джерело: Генштаб ЗСУ

Інструктори Сухопутних військ Австралійських Сил Оборони упродовж п’яти тижнів проведуть навчання з базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України.

«Інструктори та інструкторки операції «Куду» Сухопутних військ Австралійських Сил Оборони продовжують підготовку третьої ротації українських новобранців у рамках багатонаціональної навчальної операції «ІНТЕРФЛЕКС» з базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України під керівництвом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії», – йдеться в повідомленні. 

Як зазначається, за п’ять тижнів новобранці закінчать курси, щоб отримати навички захисту країни в умовах широкомасштабної війни. Їх готують кваліфіковані інструктори австралійської армії, які навчають поводженню зі зброєю та стрільбі, бойовим діям в сільській та міській місцевостях, окопній війні та медичним навичкам для виживання. Кожен урок побудований на досвіді українських військових, які воювали протягом минулого року.

Протягом першого тижня новобранці навчилися основам збирання польового ранця, а також опанували складнощі стрілецької, гранатометної та протиброньової зброї. Незабаром вони стали готові вирушити на свої перші польові навчання, де навчилися жити та виживати в тактичному польовому середовищі. Для деяких новобранців марш із важким навантаженням був першим, а дехто вважав викликом для себе навчання з патрулювання та дій в бойових порядках.

Українські пілоти зможуть пройти навчання на шведських винищувачах Jas 39 Gripen

Джерело: Sweden Postsen

Українські пілоти зможуть пройти навчання на шведських винищувачах Jas 39 Gripen.

Про це повідомив міністр оборони Швеції Пол Йонсон.

«Це дає Україні основу для майбутніх рішень щодо оснащення своєї оборони. Вони інвестують у зміцнення своїх можливостей у довгостроковій перспективі», – сказав Йонсон.

За його словами, кілька досвідчених українських льотчиків зможуть пройти навчання на симуляторах та здійснити тестові польоти на JAS 39 Gripen.

Зазначається, що місце та час проведення навчання та інші деталі залишаться в таємниці.

Водночас Йонсон наголосив, що використання Jas 39 Gripen у війні в Україні не актуальне, а самі літаки потрібні для власних оборонних потреб Швеції.

«Літаки, які є у Швеції, потрібні для нашої власної національної оборони, зараз не актуально надавати будь-які літаки Україні», – сказав він.

Південна Корея дозволила передати Україні сотні тисяч артснарядів через США

Джерело: The Wall Street Journal.

Південна Корея дозволить передачу Україні сотень тисяч артилерійських снарядів.

За словами офіційних осіб США, цей крок зробить запланований наступ ЗСУ проти російських військ ефективним та дасть змогу Білому дому відтермінувати «важке» рішення щодо постачання касетних боєприпасів, що заборонені у багатьох країнах.

У листопаді минулого року Південна Корея вже готувалася до передачі артилерійських боєприпасів Україні, але тоді США попросили почекати з цим пакетом, оскільки їхній власний бойовий запас був виснажений. 

Згідно з конфіденційною домовленістю, Південна Корея передаватиме снаряди до США, які, у свою чергу, організують їх відправку в Україну. Білий дім відмовився від коментарів з цього приводу, як і представник південнокорейського уряду в Сеулі.

Як зазначається, рішення Південної Кореї щодо постачання снарядів дозволить адміністрації Байдена наразі відкласти прийняття рішення про відправку Україні касетних боєприпасів.

Пентагон відмовився повідомити, як доставлятимуться південнокорейські снаряди або коли має бути завершено їх передачу, але визнав, що веде переговори з Сеулом щодо закупівлі боєприпасів для артилерії.

Прорив у питанні постачання боєприпасів з Південної Кореї стався невдовзі після того, як Вашингтон та Сеул оприлюднили спільну декларацію з питань безпеки під час візиту президента Південної Кореї Юн Сук Йоля до Вашингтона минулого місяця.

Як повідомлялося, українська сторона передала Південній Кореї перелік зброї, яку хотіла б отримати, Сеул вивчить його.

Президент Південної Кореї Юн Сок Йоль пообіцяв Україні додаткову допомогу нелетального характеру під час першої в історії зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським. Йдеться, зокрема, про обладнання для розмінування та машини швидкої допомоги. Юн та Зеленський також погодилися про необхідність двостороннього співробітництва для післявоєнної відбудови України.

Для захисту Києва застосували зенітні САУ Gepard – Наєв

Джерело: пресслужба командування Об’єднаних сил ЗСУ у Телеграмі 

Усі дрони, застосовані росіянами під час атаки на Київ, були виявлені та знищені силами протиповітряної оборони, які використали зенітні самохідні артилерійські установки Gepard.

Про це повідомляє пресслужба командування Об’єднаних сил ЗСУ з посиланням на командувача КОС ЗСУ генерал-лейтенанта Сергія Наєва.

«Наразі заїхав подякувати нашим хлопцям, які озброєні потужною установкою Gepard та виконують завдання з протиповітряної оборони в Північній операційній зоні», – повідомив Наєв.

Як зазначається, до відбиття атаки залучалися як підрозділи зенітних ракетних військ і винищувальна авіація Протиповітряних cил ЗСУ, так і мобільні вогневі групи протиповітряної оборони інших складових Сил оборони України.

США продадуть Україні системи ППО NASAMS на $285 мільйонів

Джерело: Управління воєнного співробітництва міністерства оборони США (DSCA)

Держдепартамент США ухвалив рішення про можливий продаж Україні національних ПЗРК NASAMS та супутнього обладнання орієнтовною вартістю 285 млн доларів.

Уряд України звернувся з проханням придбати систему NASAMS, яка включає в себе: один радар AN/MPQ-64F1 Sentinel Radar, Центр розподілу вогню, пускові установки для каністр, засоби захищеного зв'язку, GPS-приймачі, завантажувачі кодів і комплекти кабелів, набори інструментів, випробувальне обладнання, допоміжне обладнання, тягачі, генератори, технічну документацію, запасні частини, технічну підтримку уряду США і підрядника та інші пов'язані з цим елементи матеріально-технічного забезпечення і супроводу програми. 

Загальна оціночна вартість становить 285 мільйонів доларів США.

«Запропонований продаж сприятиме досягненню зовнішньополітичних цілей та цілей національної безпеки Сполучених Штатів шляхом посилення безпеки країни-партнера, яка є рушієм політичної стабільності та економічного прогресу в Європі», – йдеться у повідомленні.

Нідерланди хочуть швидко розпочати навчання українських пілотів на F-16

Джерело: Міноборони Нідерландів

Нідерланди працюють над планом щодо швидкого початку навчання українських пілотів на винищувачах F-16.

Про це повідомляє Міноборони Нідерландів.

«Нідерланди працюють над планом якнайшвидшого початку підготовки українських пілотів для F-16. Це робиться разом із низкою країн-партнерів», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, Нідерланди співпрацюють у цьому питанні з Данією, Бельгією та Великою Британією. Очікується участь більшої кількості країн.

«Сьогодні я поінформувала Палату представників про нещодавні поставки в Україну та намір швидко розпочати підготовку українських пілотів для F-16. Ми робимо це разом з Данією, Бельгією та Великою Британією», - написала у своєму Твіттері міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен.

Загальна вартість військової допомоги, наданої Україні, зараз становить близько 1,6 млрд євро.

Норвегія допоможе навчати українських пілотів керувати F-16

Джерело: Reuters

Норвегія підтримає програми підготовки українських пілотів до керування винищувачами F-16, заявив у середу міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам.

«Уряд підтримує цю ініціативу та розглядає, як Норвегія може зробити внесок разом із союзниками та партнерами», – заявив Грам.

Однак уряд Норвегії ще не вирішив, чи передасть будь-який зі своїх літаків F-16 Україні, повідомив норвезький міністр.

24 травня

Військова допомога Україні з боку Польщі перевищила 3 млрд євро

Джерело: Канцелярія прем’єра Польщі 

Загальна вартість польської військової допомоги з боку України з початку повномасштабного вторгнення рф в лютому 2022 року вже перевищила три мільярди євро.

Про це повідомила канцелярія прем’єра Польщі Матеуша Моравецького за підсумками його зустрічі з головою Верховної ради Русланом Стефанчуком у Варшаві.

Під час зустрічі Моравецький і Стефанчук обговорювали питання якнайшвидшого початку переговорів про вступ України до Європейського Союзу, відбудови, а також військової підтримки.

«Вартість наших поставок зброї, боєприпасів та військової техніки вже перевищила три мільярди євро», – йдеться в повідомленні.

У межах дводенного візиту в Польщу Руслан Стефанчук зустрівся не лише з польським прем’єром, а й зі спікерами Сейму та Сенату Ельжбетою Вітек та Томашем Гродським.

У четвер голова Верховної ради також має виголосити промову у польському парламенті.

Посол України в Німеччині анонсував передачу 110 танків Leopard

Джерело:Твіттер

Посол України в Німеччині Олексій Макеєв анонсував отримання 110 танків Leopard 1A5.

«110 Leopard 1A5. Незабаром», – зазначив Макеєв.

Посол України додав фотографію одного з танків і відео з ним.

Нагадаємо, у лютому під час візиту до Києва міністр оборони ФРН Борис Пісторіус пообіцяв, що Україна отримає понад 100 бойових танків старішої версії Leopard 1A5 від групи європейських країн.

Японія передала 100 авто і 30 тисяч пайків для ЗСУ

Джерело: Фейсбук

Міністерство оборони Японії передало Україні 100 автомобілів і 30 000 готових харчових пайків для потреб Збройних сил.

Про це заявив посол України в Японії Сергій Корсунський.

«Сьогодні у Міністерстві оборони Японії відбулася церемонія передачі України 100 автомобілів і 30 000 готових харчових пайків для потреб ЗСУ. Перші два автомобілі вже по дорозі в Україну, інші направлятимуться після проходження техогляду і необхідної підготовки. Вперше у післявоєнній історії Японії Сили самооборони передають військову техніку воюючій країні. Далі буде», – зазначив дипломат.

Міжнародні донори нададуть Україні 17 млн євро на житлове кредитування для ВПО

Джерело: Мінреінтеграції

Віцепрем’єр-міністерка Ірина Верещук зустрілася з представниками Держмолодьжитла й Офісу Кредитної установи для відбудови (KfW) в Україні.

З 2021 року вони успішно реалізують в Україні доступну програму кредитування житла для внутрішньо переміщених осіб.

Упродовж цього періоду понад 650 переселенців отримали кредит (зі ставкою 3% річних) на загальну суму 892,6 млн гривень. Цю грантову програму реалізує Держмолодьжитло за фінансування Уряду Німеччини через Кредитну установу KfW.

У 2023 році на реалізацію житлового кредитування для ВПО міжнародні донори нададуть Україні додатковий грант у розмірі 17 млн євро.

«Це одна з найдієвіших програм забезпечення ВПО доступним житлом. Дякую всім причетним, що допомагаєте людям, які опинилися у складних життєвих обставинах. Своєю чергою сприятимемо залученню до грантової програми інших міжнародних донорів. Це стане потужним майданчиком для інтеграції ВПО у нові громади!» – наголосила віцепрем’єр-міністерка Ірина Верещук.

Іспанія заявила, що не має літаків F-16 для України

Джерело: TeleMadrid

Міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес заявила, що її країна не може приєднатися до коаліції винищувачів для України, оскільки не має на озброєнні F-16.

Роблес запевнила, що Іспанія продемонструвала «безперебійну підтримку» України та вже поставила ЗСУ шість з десяти обіцяних танків, що вважається ключовим для контрнаступу, який готує Україна.

«У питанні винищувачів ми солідарні з іншими країнами, але конкретно в Іспанії немає винищувачів F-16», – заявила Роблес.

Як зазначається, Іспанія має на озброєнні бойові літаки F-18 та Eurofighter, а кожен вид винищувачів «має свою динаміку»

Роблес нагадала, що її країна передає ЗСУ танки, інше озброєння та здійснює навчання українських військових.

«Іспанія збирається зробити внесок, який вона може, і (надати те – ред.), що має, відповідно до своїх можливостей, але ми також вважаємо, що навчання та робота із супроводу поранених, а також навчання військових медичних працівників є дуже важливим», – зазначила вона.

Українські військові беруть участь у навчально-тренувальній операції Збройних Сил Великої Британії

Джерело: Генштаб ЗСУ

 Військовослужбовці Збройних Cил України проходять спеціальну підготовку і беруть участь у навчанні з технічного обслуговування реактивної системи залпового вогню (РСЗВ) M270 у рамках навчально-тренувальної операції «ОРБІТАЛ» Збрйоних Сил Великої Британії.

За словами військового Збройних Сил України, системи РСЗВ «були вирішальними для здатності Збройних Сил України завдавати ударів у відповідь загарбникам на наших окупованих землях».

Навчальний пакет, наданий підрядниками з Оборонної школи електронної та механічної інженерії [DSEME] та 26-го Полку Королівської Артилерії, надає Збройним Силам України необхідні навички, щоб підтримувати РСЗВ у бойовому стані.

Навички та вміння, отримані на цьому курсі, будуть передані іншим воїнам Збройних Сил України після повернення в Україну.

У Конгресі США просять Байдена перевести Україні заморожені активи Центробанку Росії

Джерело:Голос Америки

Група американських конгресменів на чолі з Адамом Шиффом та Браяном Фіцпатріком закликала президента Джо Байдена передати Києву заморожені у зв'язку із санкціями активи російського Центробанку.

«У цей критичний момент, коли кожен долар може допомогти... ми закликаємо вас використовувати свої повноваження для переведення активів російського Центрального банку вартістю в мільярди доларів, заморожених відповідно до американських санкцій, для задоволення невідкладних військових та гуманітарних потреб в Україні», – йдеться у зверненні законодавців до Байдена.

Конгресмени зазначили, що міжнародній спільноті зрозуміло, хто є агресором і хто має нести витрати цієї війни. Це - Росія.

Американські законодавці у своєму листі посилаються на можливості, передбачені в законі про міжнародні надзвичайні економічні повноваження, і минулі прецеденти, такі як переведення президентом Джорджем Бушем-молодшим 1,7 мільярда доларів із коштів уряду Іраку для компенсації жертвам тероризму.

Згідно з нещодавньою оцінкою, поточні бюджетні потреби України оцінюються у 5 мільярдів доларів на місяць, а відновлення стане масштабним заходом, який, як очікується, коштуватиме 411 мільярдів доларів протягом 10 років.

На 12 «Рамштайні» обговорять передачу Україні F-16

Джерело: Пентагон

Речник Пентагону повідомив, що наступна зустріч у форматі «Рамштайн» буде присвячена посиленню української ППО, наданню боєприпасів та передачі літаків F-16.

ЄС з початку війни надав Україні допомоги на близько €65 мільярдів

Джерело: Укрінформ

Після початку російської агресії ЄС надав Україні фінансову, економічну, гуманітарну та військову допомогу на суму у майже 65 мільярдів євро, та є, таким чином, найбільшим донором її боротьби проти рф.

Про це у Брюсселі під час пресконференції за підсумками Ради міністрів ЄС із зовнішніх відносин (з питань оборони) заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель.

«Окрім військової допомоги, ми надсилаємо ще 1,5 мільярда євро макрофінансової допомоги, щоб допомогти Українській державі виконувати свої функції. Якщо скласти разом всю цю допомогу – військову, цивільну економічну, фінансову, гуманітарну, фінансування для біженців тощо, - це складе близько 65 мільярдів євро. Це означає, що ЄС та його країни-члени є найбільшими донорами України, і ми будемо продовжувати відігравати таку роль», – сказав Боррель. 

23 травня

Німеччина передала Україні черговий пакет військової допомоги

 Джерело: сайт Федерального уряду

Уряд Німеччини у вівторок, 23 травня, повідомив про чергову партію воєнної техніки, переданої Україні.

Вже доставлені: радар для ППО TRML-4D, два мостоукладальні танки BEAVER, три мобільні й захищені системи розмінування, 54 розвідувальних дронів VECTOR, вісім засобів протидронної боротьби та одна система радіоелектронної розвідки.

Також влада Німеччини передала Україні шість автомобілів для охорони кордону, дві вантажівки 8х6, п’ять сідельних тягачів із напівпричепами, 34 пікапи і вісім вантажівок Zetros.

Польща готова підготувати 30 тисяч українських військових – Блащак

Джерело: Укрінформ

Варшава готова підготувати до 30 тисяч українських військовослужбовців.

Про це під час пресконференції у Брюсселі після завершення зустрічі міністрів оборони країн ЄС заявив віцепрем’єр, міністр національної оборони РП Маріуш Блащак.

«Ми готові підготувати 30 тис. військових, цей процес відбувається дуже справно», – зазначив Блащак.

За його словами, оцінка аудиту, проведеного європейськими інституціями щодо навчання українських військових в Польщі, є дуже високою.

Віцепрем’єр Польщі також повідомив, що у Брюсселі він обговорив з міністром оборони ФРН Борісом Пісторіусом створення хабу для ремонту й обслуговування танків, які експлуатуються в Україні. За його словами, в цьому контексті є «певні виклики», але він переконаний, що їх буде успішно подолано. Блащак також поінформував, що незабаром Пісторіус відвідає Польщу, відтак сторони матимуть можливість обговорити деталі щодо створення хабу.

Франція готова надати Україні довгострокові гарантії безпеки

Джерело: Укрінформ

Влада Франції готова укласти з Україною угоди, спрямовані на надання їй гарантій безпеки, які допоможуть захистити Україну в довгостроковій перспективі.

Про це заявив речник МЗС Франції на брифінгу.

«Франція готова укласти з Україною угоди, спрямовані на надання їй гарантій безпеки, які допоможуть їй захистити себе в довгостроковій перспективі та запобігти можливій майбутній агресії, як це підтвердили наші лідери в декларації 36-го франко-британського саміту», – сказав він.

Зазначається, що нині Франція разом зі своїми партнерами продовжує обдумувати найкращий спосіб підтримки України в довгостроковій перспективі та в усіх сферах.

Євросоюз надає Україні ще €1,5 мільярда макрофінансової допомоги

Джерело: Твіттер

Заступник голови Єврокомісії Валдіс Домбровскіс оголосив, що Європейський Союз надає Україні четвертий транш макрофінансової допомоги на суму €1,5 мільярда.

Регулярна допомога від Євросоюзу у вигляді цих траншів допомагає Україні профінансувати зарплати державних службовців, пенсії, ремонт інфраструктури.

Кілька країн, зокрема Польща, почали тренувати українців на F-16

Джерело: Європейська правда

Високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив, що кілька країн, зокрема Польща, почали навчати українських пілотів керувати F-16.

Про це Боррель сказав, прибувши на зустріч міністрів оборони ЄС у вівторок в Брюсселі.

«Я щасливий, що врешті-решт тренування пілотів на F-16 почалось у кількох країнах. Це займе час, але що швидше, то краще», – сказав Боррель.

На уточнювальне питання журналістів, у яких країнах стартували навчання, Боррель відповів: «У багатьох, наприклад, у Польщі».

 

Глава зовнішньополітичного відомства Євросоюзу підкреслив, що винищувачі F-16 є абсолютною необхідністю для того, «щоб українці могли продовжувати оборону».

Португалія не передасть Україні свої F-16 – міністр

Джерело: Diário de Notícias

Міністр закордонних справ Португалії Жоау Гомеш Кравіньо виключив можливість надання Україні португальських F-16 у межах «коаліції винищувачів», але підтвердив готовність долучитись до навчання персоналу.

За словами очільника португальського МЗС, відправлення F-16 є «питанням, яке не обговорюється», оскільки «Португалія не має необмеженої кількості літаків».

«У нас є ті літаки, які нам потрібні для виконання наших національних зобов'язань, а також в НАТО, тому наразі це питання не постає», – сказав Кравіньо.

Водночас він підтвердив, що Португалія «відкрита до можливості» навчання українських льотчиків на F-16.

«У нас є дуже хороші льотчики й інструктори, і вони готові працювати з колегами з інших країн, які також мають F-16, щоб навчати українських льотчиків», – додав міністр закордонних справ Португалії.

12 країн НАТО обговорили зміцнення східного флангу та обороноздатність України

Джерело: АР

Міністри оборони і високопоставлені представники оборонних відомств 12 країн НАТО зустрілися в понеділок у Польщі, щоб обговорити зміцнення безпеки на східному фланзі Альянсу і обороноздатності України напередодні літнього саміту у Вільнюсі.

Посадовці зустрілись на військових об'єктах в Легіоново, що поблизу Варшави, в рамках так званої Північної групи – платформи для розробки ініціатив з безпеки для членів НАТО і Європейського Союзу. Вперше Фінляндія взяла участь у зібранні як країна-член НАТО.

Ініційована Великою Британією у 2010 році Північна група включає Нідерланди, Німеччину, Данію, Фінляндію, Ісландію, Норвегію, Швецію, Польщу, Фінляндію та три країни Балтії.

Після зустрічі міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що «дуже хороші» переговори були зосереджені на координації шляхів забезпечення безпеки 12 північноєвропейських країн.

Він підкреслив хорошу співпрацю з Великою Британією і Швецією, сусідами Польщі по Балтійському морю, зазначивши, що обидві країни мають схожі погляди на загрози, що виходять від Росії, яка веде війну проти України.

«Ми шукаємо спільні рішення для забезпечення безпеки», – сказав Блащак.

Офіційні особи також обговорили підготовку до липневого саміту НАТО у Вільнюсі і пропозиції Польщі до нього, сказав Блащак.

22 травня

Миколаїв отримав від Данії шість екскаваторів для комунальних підприємств

Джерело: міський голова Сєнкевич у Телеграмі

Миколаїв в рамках договору про співпрацю з Данією отримав шість одиниць техніки для комунальних підприємств міста.

За його словами, з послом Данії в Україні паном Олє Егбергом Міккельсеном вони оглянули нові екскаватори-навантажувачі. 

Їх будуть залучати до ліквідації наслідків обстрілів, прибирання стихійних звалищ та іншої роботи по місту.

«Подібна техніка нам дуже потрібна, адже чимало її було пошкоджено під час обстрілів, багато навантажувачів просто вийшли з ладу під час розбору завалів, коли місто інтенсивно обстрілювали і було багато руйнувань. Що було потрібно - ми також передали на потреби ЗСУ», – сказав Сєнкевич.

Українські військові у Британії беруть участь у нічних тренуваннях 

Джерело: Генштаб ЗСУ

У Великій Британії норвезькі інструктори відпрацьовують з українськими військовими заняття з ведення вогню зі стрілецької зброї в умовах обмеженої видимості та вночі в оборонному та наступальному бою у складі відділення. 

«Ця підготовка дає змогу вдосконалити набуті бойові навички для підвищення особистої безпеки та безпеки підрозділу під час різних сценаріїв дій Збройних сил України, щоб військовослужбовці могли вправно використовувати необхідні тактичні знання для захисту України», – зазначають у Генштабі.

Данія пропонує прийняти саміт щодо української формули миру

Джерело: Reuters
Данія хотіла б провести у липні мирний саміт щодо України.

Про це заявив міністр закордонних справ Данії Ларс Люкке Расмуссен.

«Якщо Україна вирішить, що настав час провести таку зустріч, це було б фантастично. І тоді Данія, очевидно, захотіла б провести цю зустріч у себе», – сказав глава МЗС Данії.

Він також висловив переконання, що на такому саміті мають бути присутніми не лише союзники України.

«Для початку нам потрібно докласти певних зусиль, щоб створити глобальну прихильність до організації такої зустрічі. Необхідно підвищити інтерес і залучення таких країн, як Індія, Бразилія і Китай», – сказав Расмуссен.

При цьому він зауважив, що йому важко уявити участь росії у такому саміті.

Тренування українських пілотів на літаках F-16 вже почалося – Боррель

Джерело: Укрінформ

Високий представник ЄС Жозеп Боррель сподівається, що Україна невдовзі отримає бойові літаки F-16.

Про це у Брюсселі перед початком Ради міністрів ЄС із закордонних справ заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, відповідаючи на запитання журналістів щодо ставлення до створення авіаційної коаліції F-16 для постачання цих літаків в Україну.

«Це була добра ідея та добрі слова, що надійшли від G7. Нарешті вони вирішили підготувати основу для надання Україні бойових літаків, яких вона потребує. Тренування пілотів вже розпочалося, це перша річ, яку треба було зробити. Я сподіваюся, що невдовзі ми зможемо надати Україні зброю такого роду», – зазначив високий представник ЄС.

У Каннах обговорили підтримку цифрового та культурного секторів України

Джерело: Міністерство культури та інформаційної політики України повідомляє у Телеграмі

У французьких Каннах на Cannes Next – інноваційній платформі Marché du Film, обговорили підтримку цифрового та культурного секторів України.

19 травня на Cannes Next – інноваційній платформі Marché du Film, яка досліджує майбутнє кіно та розважального бізнесу, відбулася панельна дискусія «Розбудова громадянської та цифрової стійкості, як Україна та Європа можуть запровадити інновації та створити майбутніх чемпіонів».

Серед учасників обговорення був присутній заступник міністра культури та інформаційної політики України з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко.

Cannes Next висловила свою солідарність з Україною, щоб дослідити, як глобальний контент, цифровий і креативний сектори можуть сприяти досягненню цілей України, зважаючи на триваючу повномасштабну агресію Російської Федерації. Під час панельної дискусії учасники розглянули стан креативної та цифрової індустрії України, висвітлюючи її виклики та можливості.

Південна Корея пообіцяла надати додаткову допомогу Україні

Джерело: Yonhap

Президент Південної Кореї Юн Сок Йоль пообіцяв Україні додаткову допомогу нелетального характеру під час першої в історії зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським.

«Президент сказав, що працюватиме над оперативним забезпеченням обладнання, необхідного Україні, включаючи обладнання для розмінування та машини швидкої допомоги», – сказав речник президента Південної Кореї Лі До Вун.

За словами речника, Юн дав обіцянку після того, як Зеленський подякував Південній Кореї за її гуманітарну допомогу та попросив надати додаткову нелетальну допомогу.

Юн підтвердив підтримку України Південною Кореєю, зазначивши, що Сеул цінує міжнародний порядок, заснований на свободі, міжнародній солідарності та правилах.

Зустріч президентів двох країн відбулася за ініціативою української сторони в рамках саміту Великої сімки (G7) у японському місті Хіросіма.

Юн і Зеленський також погодилися про необхідність двостороннього співробітництва для післявоєнної відбудови України.

Президент Південної Кореї сказав, що країна буде підтримувати український народ, доки не буде відновлено мир, повідомив Лі.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024