Талібан оголосив війну Ірану - ЗМІ

28 Травня 2023, 10:55
Талібан оголосив війну Ірану - ЗМІ 444
Талібан оголосив війну Ірану - ЗМІ

На кордоні Афганістану та Ірану розпочалися бої. Надходить інформація про перших загиблих військових.

У суботу, 27 травня, таліби атакували прикордонний пост Ірану. Для нападу вони застосували живу силу та бронетехніку, підійшовши впритул до іранської бази. Про це у Twitter написав афганський журналіст Таджуден Соруш. 

Ватажки талібану опублікували відеозвернення, на якому видно, що вони підійшли близько до іранської бази в прикордонній зоні. Бойовики повідомили, що будуть боротися з «корумпованою Ісламською Республікою Іран з більшим ентузіазмом, ніж на війні проти Америки».

В Ірані у розв’язанні конфлікту звинуватили афганську сторону. Іранські військові кажуть, сталося зіткнення прикордонників з невідомими озброєними людьми, які планували проникнути на територію Ісламської Республіки Іран у нульовій точці кордону. Це призвело до перестрілки та збройного конфлікту

Натомість у міністерстві національної оборони Афганістану звинуватили іранські сили у відкриті вогню. 

«На жаль, сьогодні знову іранські війська почали стрілянину та бої в прикордонних районах району Канг провінції Німроз Афганістану. Ісламський Емірат вважає діалог розумним способом розв’язання будь-якої проблеми, негативні заходи та пошук приводів для війни не в інтересах жодної сторони», – зазначили в Міноборони.

Зіткнення сталося після того, як президент Ірану Ібрагім Райсі попередив талібів, аби вони не порушували права Ірану на воду у річці Гільменд. 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024