Реакція світу на війну росії проти України 29 травня – 4 червня

04 Червня 2023, 12:29
Реакція світу на війну росії проти України 2024
Реакція світу на війну росії проти України

Вся найсвіжіша інформація щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення та злочини Росії в Україні.

Інформація на Район.Закордон оновлюється впродовж тижня.

****

4 червня

Зібрали 1 250 000$ через UNITED24 на відновлення ліцею в селі Бузова на Київщині. 

Джерело: Федоров

Тепер 452 дитини зможуть повернутися до навчання офлайн. Усе завдяки вашій підтримці. 

 

«Це наш перший збір на відновлення навчального закладу. Вже розпочали другий. 5 серпня Андрій Шевченко разом з Олександром Зінченком проведуть у Лондоні матч зірок світового футболу Game4Ukraine. Ціль — зібрати кошти на відновлення Михайло-Коцюбинського ліцею в Чернігівській області», – йдеться в повідомленні.

Естонія навчатиме українські команди реабілітологів

Джерело: Міністерство охорони здоров'я України

Естонія навчатиме українські команди реабілітологів. Перша хвиля навчання відбудеться у жовтні-листопаді цього року і розрахована на 40 медиків із вже сформованих команд реабілітологів. 

«Розвиток медичної реабілітації — це один із наших найбільших пріоритетів. Адже українські військові, які були поранені, контужені чи отримали протезування потребують якісного та комплексного відновлення. Ми дуже вдячні Уряду Естонії за послідовну підтримку України та за вашу готовність навчати українські команди з реабілітації. Ваш величезний досвід розвитку системи мультидисциплінарної реабілітації стане дуже корисним для України, особливо для відновлення українських військових після протезування», – про це заявила заступниця міністра з питань євроінтеграції Марина Слободніченко під час зустрічі із заступником генерального секретаря з питань охорони здоровʼя Міністерства соціальної політики Естонії Хейді Аласеп та Лаурі Лухтом, головою Східного партнерства Естонського центру міжнародного розвитку (ESTDEV). 

У межах цієї співпраці планується провести навчання не лише фахівців вже сформованих реабілітаційних бригад, але й також запустити програму навчання для студентів-реабілітологів. Крім того, планується здійснювати навчання з використанням підходу «тренери для тренерів». 

Через якийсь час після навчання, естонські інструктори з реабілітації повернуться до України з моніторинговим візитом та проінспектують, як реабілітаційні бригади змогли реалізувати набуті навички на практиці.   

 

До речі, це не перша програма з навчання реабілітологів від Естонії. У 2016 році була започаткована 5-річна програма, в рамках якої фахівці естонської реабілітації навчали українських лікарів основам ерготерапії. 

Японія зацікавлена підтримувати Україну у сфері енергоефективності та декарбонізації

Джерело: Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України

Японія – одна з найбільш енергоефективних країн у світі із амбітними цілями щодо скорочення викидів СО2 – проявляє зацікавленість щодо співпраці з Україною у зазначених напрямах. Перспективи партнерства обговорила Голова Держенергоефективності Ганна Замазєєва разом із представниками Посольства Японії в Україні.

«Україна, попри будь-що, йде шляхом прогресивного сталого розвитку», – наголосила Ганна Замазєєва та окреслила цілі України у сфері енергоефективності.

Окрім цього, Голова звернула увагу партнерів на нагальну потребу України у відновленні громад та їх економік на основі саме принципів енергоефективності, інтеграції відновлюваних джерел енергії, сталого низьковуглецевого розвитку економіки. У цьому напрямку Держенергоефективності вже має низку готових рішень та запланованих ініціатив.

Ганна Замазєєва презентувала японській стороні ключові інструменти, які мають підтримати громади і бізнес у питаннях енергоефективності, а саме:

  • Фонд декарбонізації, що стане постійним джерелом надходження коштів (з податку на викиди СО2) на енергоефективні проекти;
  • Національну платформу декарбонізації – головний майданчик, де буде запроваджено цілу низку фінансових інструментів, послуг, а також сучасного обладнання та технологій від світових виробників для громад та бізнесу.

Японські партнери висловили щире захоплення можливостями майбутньої національної платформи декарбонізації, де буде широкий спектр інструментів залучення фінансових ресурсів та провідних технологій.

Сторони досягли попередніх домовленостей щодо необхідності співпрацювати у залученні інвесторів та провідних японських виробників енергоефективного обладнання для роботи на українській платформі декарбонізації.

3 червня

В Україну прибули чотири пожежні автомобілі від німецьких благодійників

Джерело: начальник Львівської ОВА Максим Козицький у Телеграмі 

У Львівську область прибули чотири пожежні автомобілі від німецької організації Freunde helfen Konvoi, два з них передадуть на Херсонщину та Миколаївщину.

«Львівщина отримала від німецьких благодійників 4 пожежні авто. Дві машини стануть на бойове чергування у Херсонській та Миколаївській областях, дві – служитимуть підрозділам ДСНС у Львівській області», – зазначив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

За його словами, спецтранспорт обладнаний усім необхідним для боротьби з пожежами та іншими надзвичайними ситуаціями. У комплектацію входять і кисневі балони, важливі під час гасіння займань у закритих приміщеннях.

Купівля машин і необхідного обладнання коштувала 2,5 мільйона гривень.

За словами Козицького, від початку повномасштабного російського вторгнення організація Freunde helfen Konvoi передала українським партнерам десять пожежних машин подібного класу.

Британія системно підтримує Україну у правовій сфері 

Джерело: Офіс генпрокурора у Телеграмі

Генеральний прокурор Андрій Костін провів зустріч із Надзвичайним і Повноважним Послом Сполученого Королівства Великої Британії в Україні Меліндою Сіммонс.

Костін подякував народу Сполученого Королівства, який щиро підтримує Україну з першого дня боротьби.

«Велика Британія системно та всебічно підтримує Україну, зокрема й у правовій сфері»,– зазначив він.

Костін зауважив, що країна є одним із засновників Консультативної групи з питань найтяжчих міжнародних злочинів – Atrocity Crimes Advisory Group (ACA) – багатосторонньої ініціативи, яка надає Офісу генпрокурора стратегічні консультації та технічну допомогу в розслідуванні та судовому переслідуванні воєнних злочинів РФ.

«Ми високо цінуємо внесок Великої Британії у справу забезпечення справедливого покарання для винуватців міжнародних злочинів», – додав генпрокурор.

Японія продаватиме США тротил для виробництва снарядів для України

Джерело: Reuters

Сполучені Штати знайшли спосіб купувати тротил в Японії для 155-мм артилерійських снарядів, які передають Україні.

Експортні правила Японії забороняють компаніям продавати за кордон смертоносні товари, такі як гаубичні снаряди. Проте союзники знайшли обхідний шлях, щоб купувати тротил в умовах глобального дефіциту боєприпасів.

В Токіо вирішили, що дозволять продаж промислового тротилу, оскільки він не є продуктом виключно військового призначення. Товар передаватимуть на американські армійські заводи з виробництва 155-мм снарядів.

Японія підтримує Україну, оскільки боїться війни у власному регіоні, яка може початись з провини росії та Китаю. Однак передавати летальну військову допомогу країна поки не наважується.

Чотири українські громади отримали автобуси від угорських партнерів

Джерело: Закарпатська обласна державна адміністрація

Закарпаття отримало фінальну партію пасажирських автобусів від громади угорського Веспрема.

«Сьогодні це чотири одиниці транспорту для Ясінянської, Вишківської, Ужгородської та Берегівської ТГ», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що на початку травня автобуси від угорських партнерів надійшли у розпорядження Іршавської, Свалявської, Великолучківської та Верхньокоропецької територіальних громад Закарпаття.

Ще шість автобусів від громади Веспрема вже майже місяць обслуговують деокуповані громади Чернігівщини, Харківщини та Сумщини.

Як повідомлялось, домовленості про надання українським громадам автобусів досягнуті під час квітневого візиту на Закарпаття заступника міністра МЗЕС Угорщини Модьора Левенте та держсекретаря Угорщини Пачаї-Томаша Оршоя.

 

Австралія у липні надасть Україні новий пакет допомоги

Джерело: Олексій Резніков у Твіттер

Уряд Австралії у липні оголосить черговий пакет безпекової допомоги Україні.

Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков за результатами зустрічі з віцепрем'єр-міністром – міністром оборони Австралії Річардом Марлзом.

«Відбулася змістовна зустріч з високоповажним віцепрем'єр-міністром – міністром оборони Австралії Річардом Марлзом. Обговорили пріоритети України щодо посилення обороноздатності. Черговий пакет безпекової допомоги буде оголошено урядом Австралії у липні», – йдеться у повідомленні.

Резніков зазначив, що під час зустрічі попросив Австралію розглянути можливість підготовки українських пілотів.

«Я попросив наших австралійських друзів розглянути можливість підготовки українських пілотів, надання медичних евакуаційних автомобілів та засобів радіоелектронної боротьби з безпілотниками. Мене зворушили слова мого колеги про захоплення надзвичайною хоробрістю українців, яка надихає багатьох людей», – повідомив міністр.

Канада й Польща спільно підтримуватимуть оборону України

Джерело: Укрінформ

Канада й Польща тісно співпрацюватимуть у питаннях надання Україні необхідної оборонної та іншої допомоги.

Про це йдеться у спільній заяві прем’єр-міністрів двох країн, поширеній офісом глави уряду Канади.

«Ми об’єднані рішучістю забезпечувати Україну фінансовою, гуманітарною, військовою та дипломатичною допомогою протягом усього необхідного часу. Україна повинна мати змогу захистити себе від російської невиправданої агресивної війни», – зазначається у заяві.

Водночас Джастін Трюдо й Матеуш Моравецький закликали Росію «повністю й безумовно» вивести свої війська й техніку з усієї міжнародно визнаної території України. «Росія мусить бути притягненою до відповідальності за злочини, вчинені в Україні»», – наголосили прем’єр-міністри.

2 червня

Норвезькі інструктори вчать українських новобранців виживанню

Джерело: Генштаб ЗСУ у Фейсбуці

У Великій Британії інструктори Норвезької національної гвардії вчать українських новобранців використанню переносної протитанкової керованої ракети NLAW, протизасадним діям і виживанню.

Серед іншого, норвезькі нацгвардійці допомагають українським військовим здобути медичну підготовку й навички патрулювання, а також навчають діяти в лісистій місцевості.

Заняття проходять у межах багатонаціональної навчальної операції «Інтерфлекс» за програмою базової загальновійськової підготовки під керівництвом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії.

Зазначається, що така підготовка дозволяє вдосконалити набуті бойові навички для підвищення особистої безпеки та безпеки підрозділу під час різних сценаріїв дій ЗСУ, щоб військові могли вправно використовувати тактичні знання для захисту України.

«Під експертним керівництвом інструкторів Збройних сил Королівства Норвегії новобранці Збройних сил України стали підготовленішими до бойових умов», — зазначили в Генштабі.

Тайвань виділить $5 мільйонів на проєкти відбудови України, започатковані Литвою

Джерело:  LRT

Тайвань виділить 5 млн доларів на ініційований Литвою проєкт відновлення зруйнованої російськими військами школи в Бородянці та постраждалого від обстрілу дитсадка в Ірпені Київської області.

Голова представництва Тайваню в Литві Ерік Хуанг заявив, що для Тайваню «велика честь прийняти запрошення Литви приєднатися до кількох проєктів, ініційованих Литвою для відновлення України».

Зазначається, що цільовий внесок буде спрямовано на покращення середовища шкіл та дитячих садків, а також на озеленення та будівництво дитячих майданчиків.

Віцеміністр економіки та інновацій Литви Еріка Курочкіна висловила сподівання, що інвестиції Тайваню прискорять процес відновлення.

За фінансової підтримки Литви та Тайваню буде відновлено сучасну школу європейського зразка, розраховану на 700 дітей. Дитячий садок в Ірпені модернізують за рахунок надбудови третього поверху, що дозволить збільшити кількість груп з 12 до 13. Садочок зможуть відвідувати до 450 дітей.

На відновлення шкіл і дитсадків уряд Литви вже виділив понад 9,8 млн євро.

Заступник міністра закордонних справ Тайваню Рой Чун Лі на конференції, що відбулася в Сеймі, також зазначив, що Тайвань виділить понад 56 мільйонів євро на проєкти відновлення України та співпрацюватиме з самою Україною, Польщею, Словаччиною та іншими державами.

До «коаліції винищувачів» приєдналися вже вісім країн Європи

Джерело: Офіс президента

 До «коаліції винищувачів» приєдналися Велика Британія, Нідерланди, Польща, Данія, Швеція, Бельгія, Португалія і Франція, розповів заступник голови Офісу президента Ігор Жовква за підсумками поїздки президента України на саміт Європейської політичної спільноти в Молдові.

Названі країни допомагатимуть навчати українських пілотів та обслуговуючий персонал, а також допоможуть створити інфраструктуру для західних винищувачів. У майбутньому ці країни можуть передати літаки.

Нідерланди хочуть купити десятки танків Leopard 1 для України

Джерело: NOS

Уряд Нідерландів планує закупити десятки танків Leopard 1 для постачання в Україну.

Постачальником танків може стати швейцарська компанія, повідомляють джерела в Гаазі.

Для купівлі танків все ще потрібен дозвіл швейцарського уряду, а він хоче триматися подалі від війни з Росією, наскільки це можливо.

 

Поставки зброї ставлять нейтралітет під загрозу, говорили раніше швейцарці. Тож угода про купівлю танків ще не укладена.

Наприкінці квітня було оголошено, що Нідерланди разом з Данією купують для України чотирнадцять основних бойових танків Leopard 2-A4. Вони закуповуються у німецької промисловості і будуть доставлені в Україну якнайшвидше після доопрацювання, ймовірно, наступного року.

Ці чотирнадцять танків разом коштують близько 165 мільйонів євро, причому Нідерланди і Данія оплачують половину цієї суми. Наразі невідомо, скільки коштуватимуть швейцарські танки Leopard 1.

SpaceX отримала контракт від Пентагону на постачання Україні терміналів Starlink

Джерело: Bloomberg

Міноборони США заявило про закупівлю терміналів та послуг супутникового зв’язку Starlink у компанії SpaceX Ілона Маска для українських військових.

«Ми продовжуємо працювати з низкою глобальних партнерів, щоб забезпечити Україні стійкі супутникові та комунікаційні можливості, які їй потрібні. Супутниковий зв’язок становить життєво важливий рівень у загальній комунікаційній мережі України, і Пентагон уклав контракт із Starlink на послуги такого типу», – йдеться у заяві Міноборони США.

Пентагон з міркувань операційної безпеки не буде розголошувати вартість контракту або загальну їхню кількість, а також додаткову інформацію щодо конкретних можливостей, контрактів або партнерів на даний момент.

Термінали, ймовірно, будуть придбані в рамках Ініціативи сприяння безпеці України, яка забезпечує довгострокові потреби безпеки країни.

У грудні Міністерство оборони США, оголошуючи про пакет допомоги, повідомило, що надаватиме Україні термінали та послуги супутникового зв’язку, але не підтвердило, що саме компанія Маска отримає контракт.

Польща візьме участь у підготовці українських пілотів на літаках F-16

Джерело: Укрінформ

Вже визначено графік такого навчання. Водночас Варшава не передаватиме свої F-16 Києву, оскільки має їх замало.

По це в четвер під час пресконференції у Кишиневі в межах саміту Європейської політичної спільноти заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

«У нас занадто мало літаків F-16. Тому на сьогодні, від нас таких очікувань немає. Ми передали наші МіГи – хороші літаки, хороші винищувачі – і це високо цінується», – підкреслив Моравецький.

Він додав, що Президент України Володимир Зеленський подякував йому за участь Польщі в організації такої коаліції.

Глава польського уряду також повідомив, що разом з кількома іншими прем’єрами і Президентом України взяв у Кишиневі участь в обговоренні підготовки українських пілотів на F-16.

«Ми визначили графік таких навчань. Польща допомагатиме Україні у навчанні пілотів на F-16», – наголосив Моравецький.

Голова Ради міністрів Польщі також повідомив, що під час зустрічі у Кишиневі він закликав країни, які мають значну кількість ЗРК Patriot передавати їх Україні.

******

1 червня

Німеччина передала Україні черговий пакет військової допомоги

Джерело: сайт Федерального уряду

Уряд Німеччини повідомив про чергову партію воєнної техніки, переданої Україні. 

Вже доставлені: боєприпаси для танків Leopard 1 та дві вантажівки 8x8 HX81.

Також влада Німеччини передала Україні сім гусеничних й дистанційно керованих машин піхоти THEMIS.

Зазначається, що згодом уряд ФРН планує передати Україні 64 гусеничних всюдиходи Bandvagn 206 та 66 бронетранспортерів.

Пентагон закупить для України установки Gepard на понад $118 млн

Джерело: Пентагон

Американська компанія Global Military Products отримала від Міноборони США контракт на понад 118 млн доларів на купівлю та постачання зенітних самохідних установок Gepard для України.

«Компанія Global Military Products Inc, Тампа, штат Флорида, отримала контракт на суму 118 375 740 доларів США з твердою фіксованою ціною на закупівлю і поставку 35-мм зенітно-ракетних комплексів Gepard», – йдеться у повідомленні.

Роботи будуть виконуватись в Аммані (Йорданія) з орієнтовною датою завершення 30 травня 2024 року.

 

У Пентагоні нагадали, що на момент укладення контракту було виділено 118 375 740 доларів США за програмою військових продажів за кордон (Ініціатива з надання допомоги Україні в галузі безпеки) на 2010 фінансовий рік.

Швейцарський концерн просить дозволити експорт танків Leopard 1 для відправки Україні

Джерело: SRF

Швейцарський оборонний концерн Ruag офіційно подав уряду країни заявку на експорт 96 танків Leopard 1.

Сім років тому танки були придбані в Італії. Швейцарія хотіла перепродати або розібрати їх на запчастини.

Зазначається, що Ruag хоче продати бронетехніку для подальшої відправки в Україну.  Спочатку їх відправлять до Німеччини виробнику зброї Rheinmetall, а потім до України.

 

Остаточне рішення ухвалюватиме Державний секретаріат з економічних питань (SECO).

У відповідь на неофіційний запит Ruag у березні SECO повідомив, що концерн не отримає дозволу на таку угоду. Однак в Ruag вирішили подати заявку офіційно.

Представниця концерну Кірстен Гаммеріх пояснила цей факт тим, що у Ruag хотіли б «отримати офіційне рішення, щоб краще оцінити варіанти ведення бізнесу».

Швейцарію критикують за те, що вона забороняє іншим державам передавати Києву вироблену її оборонпромом зброю з міркувань нейтралітету. Це стосується і Німеччини, яка не може постачати Україні боєприпаси до самохідних установок Gepard.

Люксембург може долучитися до мікрофінансування бізнесу в Україні

Джерело: пресслужба Мінекономіки

Люксембург має намір залучити до України низку агентств і неурядових організацій, які активно займаються мікрофінансуванням бізнесу.

Про це міністр з питань співробітництва та гуманітарних питань, міністр економіки Великого Герцогства Люксембург Франц Файо сказав під час відеозустрічі з міністром економіки Юлією Свириденко.

Під час відеозустрічі сторони обговорили відновлення України, гуманітарне розмінування, інвестиції у вітчизняну економіку та співпрацю в сфері цифрових та сучасних технологій. 

«Зараз перед нами стоять два головних завдання: зробити все для перемоги і почати відбудовувати Україну вже зараз, не чекаючи закінчення війни. Одним із головних завдань уряду цього року є підтримка приватного сектора економіки. Це програми підтримки малого та середнього бізнесу, переробної промисловості, зруйнованих підприємств на деокупованих територіях, запровадження інструментів страхування політичних ризиків», – розповіла Свириденко.

Україна отримала від британців автобус-шпиталь для військових

Джерело: посольство України у Британії

Україна отримала від британської гуманітарної ініціативи автобус-шпиталь, який допоможе на етапі евакуації поранених військових з прифронтової зони до повноцінної лікарні.

З ініціативою такого подарунка для України виступило Свіндонське партнерство з гуманітарної допомоги (SHAP), що об'єднує небайдужих людей британського, польського, литовського та українського походження. 

Більшість сидінь автобуса замінили лікарняними ліжками та необхідним медичним обладнанням. 

Церемонія передачі автобуса-шпиталя відбулася біля Палати лордів Великої Британії.

Посол України у Великій Британії Вадим Пристайко зазначив, що це вкрай потрібний подарунок, та подякував за нього SHAP, а також та лордам Тоні Берклі та Рею Коллінзу.

31 травня 

Міноборони замовило у німецької компанії Quantum Systems 300 безпілотників Vector 

Джерело: Інтерфакс-Україна

Міністерство оборони України замовило 300 розвідувальних безпілотників середнього радіусу дії типу Vector у німецької компанії Quantum-Systems GmbH. 

«Компанія Quantum-Systems GmbH, що займається повітряною розвідкою подвійного призначення і постачає безпілотники з декількома датчиками для збору даних державним установам і комерційним клієнтам, сьогодні оголосила про замовлення 300 додаткових розвідувальних безпілотників середнього радіусу дії типу Vector» у рамках військової підтримки Збройних сил України, що фінансується урядом Німеччини», – повідомляється на сайті компанії в середу.

Зазначається, що міністерство оборони України розмістило третє замовлення на 300 БПЛА Vector, після двох попередніх замовлень на 105 БПЛА Vector у січні 2023 року і 33 БПЛА Vector у серпні 2022 року.

Даний тип БПЛА надає дані повітряної розвідки в реальному часі в ефективній і зручній для користувача формі завдяки вбудованому штучному інтелекту, також система звільняє оператора від постійного відеоконтролю. Вбудовані алгоритми дають змогу автоматично ідентифікувати об'єкти та негайно передавати ключову розвідувальну інформацію на землю.

Для подальшої підтримки українських військ у обороні проти російського агресора, компанія Quantum Systems нещодавно відкрила в Україні центр сервісного навчання, підтримки та логістики. Центр проводить навчання операторів з використання та обслуговування системи Vector і є місцевим центром із закупівлі запасних частин і ремонтних послуг. 

Макрон закликав надати «відчутні та надійні» гарантії безпеки для України

Джерело: Le Monde

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Захід повинен надати Україні «відчутні та надійні гарантії безпеки».

За словами Макрона, це питання буде предметом колективних обговорень протягом найближчих тижнів.

Він наголосив, що Україна «сьогодні захищає Європу» і «настільки добре озброєна», що Захід зацікавлений в тому, «щоб вона мала надійні гарантії безпеки разом з нами на багатосторонній основі».

Макрон додав, що країнам Заходу необхідно бути набагато амбітнішими, ніж дотепер.

Польща у 2022 році надала Україні допомогу на суму до $8 млрд

Джерело: президент Польщі Анджей Дуда

Польща у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії надала Україні у минулому році допомогу на суму до $8 млрд, що становить близько 1,5% ВВП країни.

Про це президент Польщі Анджей Дуда сказав у розмові з Алмаром Латуром, генеральним директором Dow Jones, видавцем The Wall Street Journal.

Дуда підкреслив, що після початку повномасштабного вторгнення поляки «дуже тепло» прийняли українців. 

«Люди віддавали свої квартири, буквально ділилися хлібом. Польська держава взяла на себе певні витрати, ми підтримували наших підприємців, вкладали гроші.

 

Ми підрахували, що вся допомога Україні у 2022 році становила близько 1,5% нашого ВВП, $7-8 мільярдів. Це великі гроші, ми не отримали за це європейську допомогу», – сказав польський президент. 

За словами Дуди, у Польщі поважають українців, бо «всі знають, що це працьовиті люди». 

«Вони працюють у всіх галузях, починаючи від елементарної роботи і закінчуючи технологіями найвищої якості. Сьогодні вони впливають на розвиток нашої економіки. Вони є важливою частиною нашого ринку праці, їх 2-3 мільйони», – додав президент Польщі.

За підтримки Литви планують побудувати реабілітаційний центр для військових

Джерело: Фейсбук
 
У Житомирі за підтримки Литви планують побудувати центр реабілітації для військовослужбовців.

Про це повідомив міський голова Житомира Сергій Сухомлин.

«Ми вже давно говоримо про необхідність будівництва в Житомирі реабілітаційного центру. На зустрічі з почесним консулом Литовської Республіки в Україні Робертусом Габуласом проговорили наступні кроки. Місце у нас є. Концепт — є», – написав Сухомлин.

За його словами, консул сприятиме, аби Литва допомогла із проєктуванням і частково з фінансуванням будівництва такого реабілітаційного центру.

Президентка Єврокомісії закликала надати Україні далекобійну зброю 

Джерело: Європейська правда

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн закликала «тих, хто може» надати Україні далекобійне озброєння.

Про це вона сказала під час виступу в середу на форумі Globsec у Братиславі.

У промові фон дер Ляєн наголосила, що необхідно стояти міцно на боці українців «стільки, скільки це необхідно».

«Негайною потребою, і ви це знаєте, є військова допомога, щоб підтримувати зусилля українських збройних сил. Ось чому ми щойно запропонували Акт про виробництво боєприпасів», – сказала вона.

«Ті, хто може, повинні надати Україні далекобійну артилерію і системи озброєння. Це може допомогти Україні вирівняти на полі бою розрив в дальності до сил вторгнення», – додала фон дер Ляєн.

ЗСУ отримають від Швеції одні з найсучасніших БМП CV-90

Джерело: Генштаб

Сили оборони України отримають від Швеції одні з найсучасніших БМП CV-90. Українські екіпажі вже завершують підготовку з їх опанування. 

У січні прем’єр Швеції Ульф Крістерссон казав, що Україна отримає 50 одиниць CV-90 та колісні 155-мм гаубиці Archer.

Канадські військові навчають українців воювати у місті

Джерело: Твіттер

У Збройних силах Канади показали, як канадські військовослужбовці навчають українських захисників навичкам ведення бою в умовах міста.

«Новобранці Збройних сил України проходять підготовку з ведення міських операцій та окопної війни під наглядом військовослужбовців Збройних сил Канади у рамках операції UNIFIER у Великій Британії», – йдеться у дописі.

У рамках операції UNIFIER канадські військовослужбовці з 2015-го року навчили навичкам сучасного бою більше 35 тис. українських військових. Після початку повномасштабного російського вторгнення, канадські інструктори покинули територію України, однак за кілька місяців навчання було відновлено у Великій Британії та Польщі.

 

30 травня

США в середу оголосять про пакет допомоги Україні на $300 млн – ЗМІ

Джерела:Голос Америки

Сполучені Штати в середу нададуть додаткові 300 мільйонів доларів нової військової допомоги Україні в пакеті, який, як очікується, міститиме боєприпаси для системи протиракетної оборони Patriot.

Як стверджується, в пакеті військової допомоги, окрім ракет для ЗРК Patriot, будуть передбачені ракети для високомобільної артилерійської ракетної системи HIMARS, танкові боєприпаси й протитанкові засоби.

Серед конкретних типів амуніції, яка може бути в американському пакеті допомоги, згадуються некеровані авіаційні ракети Zuni, ракети AIM-7 класу «повітря-повітря» з радіолокаційним наведенням. Також йдеться про системи ППО Avenger і переносні зенітно-ракетні комплекси Stinger.

Цей пакет допомоги США стане 39 за ліком, санкціонованим указом президента Джо Байдена про скорочення запасів військової техніки зі складів Міністерства оборони, з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.

Італія готує новий пакет військової допомоги Україні

Джерело: Європейська правда

Міністр оборони Італії Гвідо Крозетто у вівторок анонсував підготовку чергового пакета військової допомоги Україні.

Крозетто обговорив питання військової допомоги Україні під час слухань у парламентському комітеті з питань контролю за спецслужбами. При цьому зміст його виступу – як і те, яку саме зброю Київ отримає від Рима – засекречений.

Видання Il Messaggero напередодні писало, що до нового пакета військової допомоги Україні – вже сьомого за ліком – може увійти зенітний ракетний комплекс наземного базування SAMP/T та інші системи протиповітряної оборони.

Зеленський обговорив із Шольцом посилення української ППО

Джерело: Твіттер

Президент Володимир Зеленський обговорив із Федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом виконання раніше досягнутих домовленостей, посилення оборонних спроможностей України, у тому числі систем ППО, а також майбутні міжнародні заходи.

«Провів предметну телефонну розмову з канцлером ФРН Олафом Шольцом. Подякував за реалізацію потужного оборонного пакету на €3 млрд. Обговорили виконання домовленостей, досягнутих під час мого нещодавнього візиту до Німеччини, та подальше посилення оборонних спроможностей України, зокрема нашої ППО. Скоординували позиції перед майбутніми міжнародними заходами», – зазначив Зеленський.

Федеральний канцлер ФРН Олаф Шольц запевнив Президента України Володимира Зеленського під час телефонної розмови, що Німеччина продовжуватиме підтримувати Україну, в тому числі у військовій сфері. Про це повідомляється на сайті глави німецького уряду.

«Канцлер Шольц сьогодні поспілкувався по телефону з Президентом України Зеленським та здійснив обмін думками щодо політичної, військової та гуманітарної ситуації в Україні», – йдеться у повідомленні про розмову двох лідерів.

Зазначається, що під час розмови Президент Зеленський поінформував про вплив нещодавніх російських ударів на українські міста та критично важливу інфраструктуру, а також подякував уряду ФРН за військову підтримку, зокрема, у зміцненні української протиповітряної оборони.

Українським військовим передали 500 FPV-дронів «Пегас»

Джерело: Михайло Федоров у Телеграмі

Українським військовим передали 500 дронів «Пегас» з функцією First Person View (FPV) – «видом від першої особи. Частина з них уже знищила десятки ворожих об’єктів.

Про це повідомив віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

«500 FPV-дронів «Пегас» від української блокчейн-компанії Everstake посилили Армію дронів. Безпілотники розподілили між 13 підрозділами Сил оборони України. Частина з них уже знищила десятки ворожих об’єктів», - зазначив міністр.

Федоров уточнив, що FPV-дрони – це конкурентна перевага на полі бою. Адже вони наздоганяють та знищують майже будь-яку ціль, а також зберігають життя українських воїнів.

Як повідомлялося, «Армія дронів» – проєкт, започаткований Генеральним штабом ЗСУ та Мінцифри. Це комплексна програма, в межах якої запланована системна закупівля дронів, їх ремонт, а також курси навчання відповідних фахівців. Проєкт стартував 1 липня 2022 року.

Станом на середину травня законтрактовано 3 864 комплекси розвідувальних та ударних БПЛА. Понад 10 тисяч військових пройшли навчання на операторів дронів.

Україна пропонує Японії долучитися до розмінування та забезпечення аграріїв технікою

Джерело: пресслужба міністерства

Мінагрополітики розглядає можливості для розширення напрямів співробітництва в аграрній сфері з Японією, зокрема для залучення підтримки у розмінуванні територій та забезпечення аграріїв сільськогосподарською технікою.

Про це йшлося під час зустрічі заступника міністра аграрної політики і продовольства України Віталія Головні з керівником економічного відділу Танакою Котаро і першим секретарем Ватанабе Макіко Посольства Японії в Україні.

Зазначається, що підтримка у розмінуванні територій була озвучена українською стороною як перспективний напрям співпраці. Крім того, представниками Мінагрополітики наголошено про нові можливі напрями співпраці з Японією щодо забезпечення аграріїв сільськогосподарською технікою.

Сторони обговорили також реалізацію двох фаз субпроєкту грантової підтримки з екстреного відновлення аграрного сектору у межах співпраці Мінагрополітики з Японським агентством міжнародного співробітництва (JICA).

Головня подякував представникам посольства Японії за підтримку українських профільних інститутів у межах першої фази грантової підтримки, зокрема, за постачання спеціалізованого обладнання та техніки.

Вашингтон розглядає надання Україні ракет ATACMS - Байден

Джерело: Twitter

Президент Джо Байден сказав, що США продовжують розглядати питання передачі Україні далекобійних ракет ATACMS.

Про це він заявив, відповідаючи на запитання американського журналіста Алекса Рофоглу.

За словами Байдена, те, що Москва посилює повітряні атаки на Україну, не є несподіванкою. Президент наголосив, що саме тому Україні мають надавати «все, що їй потрібно».

Тоді президенту поставили питання про надання Києву ракет ATACMS.

«Це (надання ракет - ред.) досі актуально», – відповів Байден.

Як повідомлялося, представники обох партій американського Конгресу звернулися з новим закликом до адміністрації президента Джо Байдена щодо відправки в Україну ракет більшого радіуса дії ATACMS.

Ракети ATACMS є далекобійними (до 300 км) боєприпасами для систем HIMARS, які Україна вже отримала минулого року. Після того, як Україна вперше почала обстрілювати російські позиції з комплексів HIMARS, були перерізані лінії постачання, виведені з ладу командні пункти, зруйновані склади зброї та боєприпасів. Ворожі війська почали виводити свої ключові компоненти за межі досяжності цих систем.

29 травня

Зеленський обговорив з прем’єром Нідерландів посилення ППО і створення авіакоаліції

Джерело: Телеграм

Президент Володимир Зеленський обговорив прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте посилення російського ракетного терору та питанням створення авіаційної коаліції для України й зміцнення української системи ППО.

«Провів розмову із Прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте. Повідомив про активізацію російським агресором ракетного терору проти України. Говорили про авіаційну коаліцію, про посилення нашої ППО. Ціную лідерську підтримку Нідерландів, зокрема безпекову. Переконаний, що вона й надалі посилюватиметься», – зазначив Зеленський.

 

У Нідерландах перші 60 українських біженців оселилися в тимчасовому районі «Мрія»

Джерело: Укрінформ

У місті Влардінген перші 60 українців, які через війну Росії в Україні знайшли прихисток у Нідерландах, переїхали до притулку для довготермінового прийому українців.

Зауважимо, що «Мрія» – це цілий район, який стане прихистком для 1000 українців, що стане найбільшою за чисельністю локацією для українців – тимчасово переміщених осіб. Людей заселятимуть поетапно.

«Раніше тут була промислова зона. Тож ми маємо підтвердження на використання цієї зони протягом наступних 3 років, щоб тут побудувати 387 будинків. Це тимчасове житло, тимчасові будинки, flex житло. Це виглядає як будівельні блоки, і побудова будинків чимось нагадує дитяче лего, що головним чином являють собою набори з'єднуваних пластикових цеглинок. Тож у нашому випадку матеріали привозять по частинах сюди і збирають тут, на місці. Але я думаю, що було б добре, якби Ви зазирнули всередину одного з будинків, щоб переконатися в їх якості, тому що це якісне життя», – сказала Івана Сомерс-Гарденієр, з муніципалітету Влардінген, яка відповідає за прийом українських біженців та житло.

Будівництво району вже на завершальній стадії. Офіційне відкриття заплановано вже у серпні цього року.

«Тут 387 будинків, але також можна побачити там 2 будівлі, які є багатофункціональними будівлями. Там також буде кабінет лікаря, де прийматимуть пацієнтів. Там буде початкова школа для дітей до 12 років. І буде спортивний комплекс. Ми також посадили багато дерев і багато зелені. Цей житловий район буде зелений», – зазначила Івана Сомерс-Гарденієр.

У Британії українські бійці вчаться долати смуги перешкод під час бою

Джерело: Генштаб ЗСУ у Фейсбуці

У Великій Британії українські військовослужбовці під керівництвом новозеландських інструкторів навчаються долати спеціальну смугу перешкод із застосуванням засобів імітації умов бою.

«Військові інструктори Сил оборони Нової Зеландії проводять заняття з військовослужбовцями Збройних сил України в рамках багатонаціональної навчальної операції «Інтерфлекс» з базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних сил України у Великій Британії, зокрема відпрацьовують подолання спеціальної смуги перешкод із застосуванням засобів імітації умов бою, що допомагає професійніше підготувати українських воїнів до захисту України від російської агресії», – йдеться у повідомленні.

Як зазначають у Генштабі, висококваліфіковані військові інструктори Сил оборони Нової Зеландії допомагають перетворити новобранців ЗСУ на боєздатних солдатів, навчаючи їх навичкам, які необхідні для виживання та ефективного ведення бойових дій на передовій.

Данія виділить ще $2,6 млрд на військову допомогу Україні

Джерело: DR.dk

Данія планує збільшити свої витрати на військову допомогу Україні на 17,9 млрд крон ($2,59 млрд) в цьому і наступному році.

Про це заявила в понеділок прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен.

«Війна в Україні зараз перебуває у дуже критичному моменті, ситуація на полі бою дуже серйозна, і тому Україна потребує всілякої підтримки, яку вона може отримати», – вважає Метте Фредеріксен.

Фонд, з якого фінансується військова допомога Україні, був створений у березні, коли більшість у данському парламенті погодилася внести до нього 7 мільярдів данських крон.

 

Уряд виділить до фонду ще 7,5 млрд данських крон цього року, а загалом це означатиме 14,5 мільярдів данських крон у фонді. А наступного року уряд додасть до фонду ще 10,4 мільярда данських крон.

Гроші надходять, за словами Метте Фредеріксен, із «соціального фонду».

«Саме зараз українці потребують нашої зброї та нашої підтримки, тому це терміново. Але немає жодних ознак того, що наступний рік буде роком миру, тому ми вже виділяємо понад десять мільярдів у 2024 році» – пояснила прем’єр-міністр.

Потреба в нових коштах виникла, тому що 70% фонду вже використано.

«Фонд для України скоро спорожніє, тому що ми є однією з країн, які багато допомагають Україні, і тому ми вирішили вкласти велику суму цього року, але і в наступному році Данія буде однією з тих країн, які найбільше підтримують Україну», – каже Метте Фредеріксен.

У Польщі українські військові опановують навички допомоги пораненим

Джерело: Генштаб у Фейсбуці

У Республіці Польща українські військовослужбовці під керівництвом канадських, британських та польських інструкторів відпрацьовують надання допомоги пораненим в умовах бойових дій.

«Військовослужбовці Збройних сил України проходять спеціалізовану бойову медичну підготовку - навчання згідно з стандартом «Тактична допомога пораненим в умовах бойових дій» під керівництвом комбат-медиків інструкторів та інструкторок з Збройних сил Канади, Великої Британії та Польщі на території Республіки Польща в рамках навчальної операції Збройних сил Канади Unifier та за підтримки операції Орбітал ЗС Великої Британії», – ідеться у повідомленні.

Курс «Тактична допомога пораненим в умовах бойових дій – бойовий рятувальник» навчить українських медиків надавати критичну рятувальну допомогу побратимам та посестрам.

Військовослужбовці також зможуть передати набуті знання та досвід іншим воїнам Збройних сил України, продовжуючи боротьбу із вторгненням рф.

Президент СКУ зустрівся з німецькими політиками та українською громадою у Берліні

Джерело: фейсбук-сторінка СКУ

Президент Світового конгресу українців (СКУ) Павло Ґрод під час поїздки до Берліна в рамках візиту до Європи «Підтримка України у найважчі часи» зустрівся з німецькими політиками та представниками української громади.

З німецькими політиками пан Ґрод обговорив обговорити подальшу допомогу Україні та українським біженцям, змушеним тікати від жахів війни.

Під час зустрічі з українською громадою, серед якої були українські студенти, тимчасові переміщені особи та захисники України, які проходять реабілітацію в Німеччині, пан Ґрод обговорив важливість організації українського життя в Німеччині, поширення української мови та культури в освітніх закладах та створення українського дому в Берліні.

Павло Ґрод також відвідав дитячий садок, відкритий за сприяння Центральної спілки Українців Німеччини та її голови, Людмили Млош.

Окремо відбулась зустріч з представниками парафії благовірного князя Ігоря Чернігівського у щойно відкритій українській церкві Святого Тома. На зустрічі йшлося про важливість розбудови релігійних установ для українських громад.

ЄС після атак по Києву і Дніпру пообіцяв притягнути до відповідальності керівництво рф

Джерело: Європейська правда

У Євросоюзі після останніх російських атак по Дніпру та Києву пообіцяли притягнути до відповідальності російське керівництво за терор цивільного населення.

Про це заявила речниця зовнішньополітичної служби ЄС Набіла Массралі.

«Варварські напади Росії продовжуються, вбиваючи і тероризуючи цивільне населення: напад на лікарню в Дніпрі, тепер Київ на світанку Дня Києва. Російське керівництво і винні будуть притягнуті до відповідальності», – написала Массралі у своєму Twitter.

Вона запевнила, що ЄС, як і раніше, готовий допомогти Україні захистити себе.

 

 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024