Ситуація на півночі Косова: НАТО розгортає додаткові сили на тлі загострення

30 Травня 2023, 19:13
Ситуація на півночі Косова: ЗМІ пишуть про двох поранених сербів 589
Ситуація на півночі Косова: ЗМІ пишуть про двох поранених сербів

Сутички спалахнули в місті Звечан в Косовсько-Митровицькому окрузі. За повідомленнями ЗМІ, ситуація загострилась після того, як члени просербської місцевої партії «Сербський список», що протестували під будівлею муніципалітету, прорвали кордон поліцейських і миротворців.

НАТО у вівторок розгорнув додаткові сили в Косові, на наступний день після того, як миротворці були поранені в зіткненнях з сербськими протестувальниками, повідомляє Politico.

11 італійських і 19 угорських солдатів зі складу Сил для Косова (KFOR), миротворчої місії на чолі з НАТО, були поранені на півночі Косова під час стримування насильницьких демонстрацій. За повідомленням KFOR, троє угорських солдатів були поранені із застосуванням вогнепальної зброї.

НАТО засудив ці напади і закликав «всі сторони утримуватися від дій, які ще більше розпалюють напруженість, і вступити в діалог».

 

У вівторок вдень у Twitter командування об'єднаних збройних сил НАТО в Неаполі повідомило, що НАТО надсилає до Косова Оперативні резервні сили (ORF) для Західних Балкан.

«Командування НАТО в Неаполі уважно стежить за ситуацією в Косові і продовжуватиме координувати свої дії з KFOR, щоб гарантувати, що вони мають усі можливості і сили, необхідні для неупередженого забезпечення безпечного і захищеного середовища і свободи пересування для усіх громад», – сказано в повідомленні, де зазначається, що додаткові резервні сили отримали наказ підвищити готовність до посилення KFOR в разі потреби.

Адмірал Стюарт Б. Манш, командувач Об'єднаними збройними силами НАТО в Неаполі, сказав у своїй заяві, що «розгортання додаткових сил НАТО в Косові є виваженим заходом, спрямованим на те, щоб KFOR мали необхідні сили і засоби для підтримання безпеки відповідно до нашого мандата Ради Безпеки ООН». 

******

Італійські ЗМІ, які посилаються на заяву KFOR, спершу повідомили про 41 постраждалого миротворця НАТО, зокрема й 11 італійців, чий контингент є одним із найчисельніших у Косові. Пізніше в заяві KFOR були наведені дані про близько 25 постраждалих миротвроців.

За словами міністра закордонних справ Італії Антоніо Таяні, троє з постраждалих італійців перебувають у важкому стані, але їхньому життю нічого не загрожує. "Хочу висловити свою солідарність із солдатами місії KFOR, які постраждали в Косово під час сутичок між сербськими демонстрантами та косовською поліцією", – підкреслив він.

З боку сербів, за даними сербського державного мовника РТС, постраждали понад 50 людей. З них один перебуває в критичному стані, ще двоє – у важкому. Серед постраждалих є й колишній голова Звечан Драгіша Мілович, у якого поранення грудної клітини.

Нагадаємо, минулого тижня в кількох муніципалітетах на півночі Косова виникли сутички: поліція застосувала сльозогінний газ і водомети для розгону сербських протестувальників. Причиною стала відмова місцевих сербів брати участь у місцевих виборах у квітні та визнавати їхні результати.

Серби, які становлять більшість на півночі Косова, досі вважають Белград своєю столицею. А етнічні албанці становлять понад 90% населення Косова в цілому, але косовські серби на півночі вже давно вимагають виконання угоди 2013 року про створення асоціації автономних муніципалітетів на їхній території.

На півночі Косова у понеділок миротворці НАТО сформували кордони безпеки навколо трьох мерій, щоб стримати сербів.

Раніше повідомлялося, що Сербія залишила свої збройні сили у повній бойовій готовності

Нагадаємо, миротворці НАТО були розгорнуті в Косові після кампанії бомбардувань Альянсу 1999 року, яка витіснила сербських військових і поліцію безпеки з Косова.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024