Саміт Європейської політичної спільноти у Молдові: Зеленський зустрівся із прем’єрами Албанії та Північної Македонії

01 Червня 2023, 15:50
Саміт Європейської політичної спільноти у Молдові 406
Саміт Європейської політичної спільноти у Молдові

Президент України Володимир Зеленський прибув на саміт Європейської політичної спільноти, що проходить 1 червня у Молдові.

Зеленський прибув до «замку Мімі» у селі Бульбоака, де відбувається саміт Європейської політичної спільноти, першим після президентки Молдови Маї Санду, господарки зустрічі, повідомляє Європейська правда. 

Очікують, що на саміт прибудуть майже пів сотні європейських президентів і голів урядів.

Зеленський подякував Санду за підтримку українських біженців та України. «Ми разом, плече до плеча... І що важливо, наше майбутнє – в Євросоюзі», – наголосив він.

«Ми говорили про наше європейське майбутнє. Україна сьогодні забезпечує безпеку Молдови, і ми дуже-дуже вдячні за це», – додала Мая Санду. Вона також підтримала так звану «формулу миру» в українському баченні.

Також Зеленський підкреслив, що Україна також прагне вступу до НАТО.

На саміті Європейської політичної спільноти, що пройде на винарні «Мімі», обговорюватимуть спільні зусилля заради миру в контексті війни в Україні та пов'язані з нею кризи, захист демократії, зміцнення енергетичної безпеки та стійкість європейських держав.

******

Президент Володимир Зеленський під час візиту до Молдови зустрівся з Прем’єр-міністром Республіки Албанія Еді Рамою та Прем’єр-міністром Республіки Північна Македонія Димитаром Ковачевським і подякував за підтримку санкцій проти Росії.

«У Молдові на полях другого саміту Європейської політичної спільноти зустрівся з Прем’єр-міністром Республіки Албанія Еді Рамою та Прем’єр-міністром Республіки Північна Македонія Димитаром Ковачевським. Подякував лідерам за послідовну всебічну підтримку України та практичну допомогу у боротьбі проти російської агресії, зокрема за приєднання Балканських країн до усіх пакетів санкцій ЄС проти Росії», – зазначив Зеленський.

******

Літаки дальнього радіолокаційного стеження НАТО охороняють небо над місцем проведенням саміту Європейської політичної спільноти, який проходить 1 червня у Молдові. 

«Літаки дальнього радіолокаційного стеження НАТО можуть виявляти літаки, ракети і безпілотники за сотні кілометрів, що робить їх важливим засобом раннього попередження», – сказала речниця НАТО Оана Лунгеску, додавши, що «Молдова є близьким і давнім партнером НАТО».

У відповідь на війну Росії в Україні НАТО посилив свою повітряну присутність у Східній Європі додатковими винищувачами, літаками спостереження і літаками-заправниками. 

Літаки дальнього радіолокаційного стеження здійснюють регулярне патрулювання над Східною Європою і регіоном Балтійського моря з метою відстеження російських військових літаків поблизу кордонів НАТО. 

НАТО має 14 таких літаків, які є модифікованими Boeing 707. Літаючи на висоті близько 10 км, один літак може контролювати повітряний простір в радіусі 400 км.  

*****

Персональна участь президента України у саміті не була офіційно підтверджена до останнього з міркувань безпеки. У МВС Молдови заявляли, що інформація про участь Зеленського  має бути засекреченою у зв'язку з безпосередньою безпекою президента України.

Раніше у середу участь Зеленського у саміті підтвердив глава МЗС Молдови Ніку Попеску. 

На другій зустрічі Європейської політичної спільноти обговорюватимуть спільні зусилля заради миру в контексті війни в Україні та пов'язані із нею кризи, захист демократії, зміцнення енергетичної безпеки та стійкість європейських держав.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024