Реакція світу на війну росії проти України 5 – 11 червня

11 Червня 2023, 17:10
Реакція світу на війну росії проти України 2178
Реакція світу на війну росії проти України

Вся найсвіжіша інформація щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення та злочини Росії в Україні.

Інформація на Район.Закордон оновлюється впродовж тижня.

****

11 червня

ОАЕ надали $4 мільйони на зведення будинків для прийомних родин

Джерело: Олена Зеленська в Телеграмі 

Об'єднані Арабські Емірати виділили 4 млн доларів на будівництво сучасних будинків, оснащених укриттям, для великих прийомних родин, та планують передати 2,5 тис. ноутбуків для учнів шкіл Чернігівщини.

Про це повідомила дружина Президента Олена Зеленська після спільного відвідання з міністеркою з питань клімату та довкілля ОАЕ Маріам Альмхейрі одного з таких будинків.

«У вас буде будинок!» – треба бачити очі вихованців великих прийомних родин (так званих ДБСТ) та їхніх названих батьків у цей момент. Наприклад, родини Паскевичів, де батьки-вихователі Оксана та В'ячеслав опікуються вісьмома прийомними та п'ятьма власними дітьми. Вони мусили залишити дім у Кривому Розі через постійні обстріли, але вже наприкінці 2023 року сім’я заїде у новий. Вчора розділили ці емоції родин разом із Маріам Альмхейрі, міністеркою з питань клімату та довкілля ОАЕ, яка перебувала з візитом в Україні, – адже саме завдяки її країні зведення цих будинків стало можливим!», – зазначила перша леді.

Зеленська розповіла, що під час свого візиту в ОАЕ інформувала Альмхейрі про драматичне становище великих прийомних родин. Так, за її словами, у результаті російського вторгнення житло втратили щонайменше 55 таких сімей, де виховується в цілому 550 дітей.

«Тоді уряд ОАЕ виділив 4 млн доларів на будівництво ергономічних, сучасних будинків, оснащених укриттям, для великих прийомних родин в межах проєкту «Адреса дитинства» від Фундації Олени Зеленської», – підкреслила дружина глави держави.

Вона подякувала Президенту ОАЕ Мухаммаду бін Заїду Аль Нагаяну та всьому уряду країни за підтримку українських родин та дітей.

Емірати допоможуть Україні у створенні суверенного фонду 

Джерело: Офіс Президента

Об’єднані Арабські Емірати допоможуть Україні у створенні суверенного фонду, для чого буде залучено досвід та експертизу одного з найбільших світових суверенних фондів світу – ADQ та їхніх консультантів із компанії Contango.

Такий результат зустрічі керівника ОП Андрія Єрмака з делегацією ОАЕ на чолі з міністром з питань зміни клімату й навколишнього середовища, головою Офісу з міжнародних справ при Президентові ОАЕ Маріам Альмхейрі.

«Під час візиту делегації Об’єднаних Арабських Еміратів також було досягнуто домовленості про те, що ОАЕ допоможуть Україні у створенні суверенного фонду. Для цього буде залучено досвід та експертизу одного з найбільших світових суверенних фондів світу – ADQ та їхніх консультантів із компанії Contango», – ідеться в повідомленні.

Водночас зазначається, що основну увагу під час зустрічі було приділено питанням реалізації української формули миру та можливості приєднання Еміратів до імплементації окремих її пунктів, зокрема щодо гарантування продовольчої, радіаційної та ядерної безпеки й недопущення екоциду.

Сторони також торкнулися питання подальшого розширення українсько-еміратської співпраці, зокрема в торговельно-економічній та інвестиційній сферах.

Канада офіційно приєднується до коаліції літаків

Джерело: заступник керівника ОП Ігор Жовква у Фейсбуці 

Канада офіційно приєднується до «коаліції літаків», зокрема у частині тренувань українських пілотів та обслуговування авіамашин.

Такі домовленості досягнуті під час візиту в Україну прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо.

«В ході двосторонніх переговорів Президента України Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо було досягнуто низку вагомих для України домовленостей. Серед головного – Канада офіційно приєднується до Коаліції бойових літаків, зокрема у частині тренувань українських пілотів та обслуговування літаків», – наголосив Жовква.

Він нагадав, що прем’єр-міністр Канади оголосив про додатковий пакет військової допомоги Україні обсягом близько 400 мільйонів доларів, що включатиме артилерійські снаряди та ракети. Крім того, Канада посилює санкційний тиск на агресора та запроваджує нові санкції проти фізичних та юридичних осіб

Заступник глави ОП зауважив, що за результатами зустрічі лідери двох країн підписали Спільну декларацію, яка визначає пріоритетні напрями співпраці, а також фіксує підтримку Канади у принципово важливих для України питаннях. Декларація окреслює спектр допомоги, зокрема політичної, військової, фінансової і гуманітарної, яку Канада вже надала і планує надалі надавати Україні.

10 червня

Канада передасть Україні російський літак Ан-124 – Трюдо

Джерело: Інтерфакс-Україна

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо пообіцяв передати Україні російський транспортний літак Ан-124, затриманий минулого року у Канаді в аеропорту Торонто.

Про це він сказав в суботу на пресконференції під час візиту до Києва.

 «Сьогодні через законодавство, яке ми ухвалили, ми конфіскуємо цей літак, який був у власності Росії, і починаємо процес передання цього активу Україні, щоб він більше ніколи не використовувався Росією на підтримку війни», – сказав канадський прем'єр.

Як відомо, Канада ухвалила механізм конфіскації активів РФ на користь України. У червні минулого року там було ухвалено зміни до Закону «Про спеціальні економічні заходи» (Special Economic Measures Act), якими була створена можливість конфіскації та використання російських активів для допомоги Україні.

США виділяють $437 тисяч на підтримку реформ і відновлення України

Джерело: Європейська правда

США виділяють Україні $437 тисяч на реалізацію програми Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), спрямованої на підтримку реформ, відновлення та реконструкції України.

Про це повідомила пресслужба Держдепартаменту США.

Американський внесок профінансує економічний аналіз України для виявлення прогалин та визначення пріоритетів реформ, необхідних для забезпечення більш широких зусиль з відновлення. 

Наразі Сполучені Штати надали $19,25 млрд бюджетної підтримки, щоб дозволити уряду України виплачувати зарплати службам реагування та урядовцям, виконувати пенсійні зобов'язання та забезпечувати роботу лікарень, зазначили у Держдепі.

 

Сполучені Штати та ОЕСР продовжують поглиблювати та зміцнювати свою співпрацю з Україною з метою підтримки її відновлення, додали у відомстві.

Організація економічного співробітництва і розвитку – міжурядова організація, що об’єднує 38 держав-членів, на які припадає понад 62% світового ВВП. Члени ОЕСР проголошують відданість принципам демократії та ринкової економіки.

Українські військові у Британії навчаються веденню бою в умовах лісу

Джерело: Генштаб ЗСУ у Фейсбуці

Українські військові у Великій Британії проходять комплексне навчання з ведення позиційних та протизасадних бойових дій в умовах лісу.

«Заняття з ведення бойових дій в лісистій місцевості - військові інструктори та інструкторки Збройних сил Королівства Швеція в рамках багатонаціональної навчальної операції "ІНТЕРФЛЕКС" з базової загальновійськової підготовки особового складу ЗС України у Великій Британії проводять комплексне тактичне заняття з ведення позиційних та протизасадних бойових дій в умовах лісу», – йдеться у повідомленні.

Зокрема, повідомляється, що під керівництвом інструкторів Збройних сил Швеції новобранці ЗСУ стають професійно підготовленими та готовими до бойових умов під час захисту України від російського агресора.

Зазначається, що ця підготовка дає змогу українським військовим опанувати необхідні тактичні вміння, підвищує безпеку та професіоналізм дій, щоб військовослужбовці могли вправно використовувати отримані тактичні знання для захисту Української держави.

Окрім того, наголошується, що Королівство Швеція та Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії продовжують підтримувати українців та співпрацюють із міжнародними партнерами, щоб надавати постійну підтримку Україні у відповідь на тривале порушення Росією міжнародного права. 

«Це безцінно, оскільки народ України продовжує боротися за своє право жити в суверенній, незалежній і демократичній державі», – додають в Генштабі.

Члени Конгресу США представили резолюцію із закликом передати Україні ATACMS

Джерело: Комітет в міжнародних справах Палати представників

Представники обох партій нижньої палати Конгресу США у п’ятницю представили резолюцію із закликом до президента Байдена надати Україні ракетні системи більшого радіуса дії ATACAMS для забезпечення її перемоги.

«Палата представників закликає Сполучені Штати негайно надати Україні армійські тактичні ракетні системи (ATACMS) в достатній кількості, щоби прискорити перемогу України у протистоянні неспровокованій агресивній війні РФ, зберігаючи при цьому бойову готовність Сполучених Штатів. Швидке надання цих критично важливих систем озброєнь забезпечить українську армію вирішальними можливостями ударів углиб, яких їм наразі не вистачає, підірве боєздатність РФ та може прискорити перемогу України», – зазначається в документі.

Крім того, резолюція спонукає союзників і партнерів США також надати подібні системи Україні. При цьому, висловлюється стурбованість, що затримка в забезпеченні цієї критично важливої зброї лише розтягує війну.

Міненерго і Міжнародна енергетична агенція домовилися про допомогу Україні

Джерело: Міненерго

Міністерство енергетики і Міжнародна енергетична агенція підписали домовленості про надання допомоги Україні для забезпечення стійкості та сталості українського енергосектору.

«Міністр енергетики Герман Галущенко та виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства (IEA) Фатіх Біроль провели зустріч у Парижі. Сторони підписали домовленості, що дозволять представникам МЕА надавати допомогу Міненерго для оперативного реагування, забезпечення стійкості та сталості українського енергосектору, особливо під час майбутнього опалювального сезону», – йдеться в повідомленні.

Енергобезпека України – це невід’ємна складова енергетичної безпеки всього регіону, наголошувалося під час спілкування. Саме тому концентрація міжнародних зусиль відіграє вагому роль для глобальної енергетичної безпеки.

Також сторони відзначили важливість посилення стійкості української енергетичної системи та необхідність зосередитися на оперативних питаннях для підготовки до опалювального сезону.

9 червня

Бельгія передасть Україні боєприпаси 105-мм калібру на суму 32,4 млн євро

Джерело: Reuters

Бельгія оголосила про наміри передати Україні 105-міліметрові артилерійські снаряди на суму 32,4 млн євро.

Про це розповів речник Міноборони Бельгії.

Боєприпаси будуть закуплені у бельгійської промисловості і будуть доставлені якнайшвидше.

У відомстві нагадали, що Бельгія вже надала Україні допомоги на суму 306 мільйонів євро.

Бельгія не припинить допомагати України попри розслідування щодо використання її зброї в РФ

Джерело: Le Soir

Бельгія не збирається призупиняти військову допомогу Україні, незважаючи на розслідування щодо можливого використання зброї бельгійського виробництва на території РФ.

Про це заявила міністерка оборони країни Людівін Дедондер.

Вона сказала, що чекає офіційної відповіді Києва на запит щодо використання бельгійських гвинтівок бійцями, які атакували Бєлгородську область.

«15 червня відбудеться засідання контактної групи по Україні, якщо до того часу не буде відповіді, я буду говорити про це з міністром оборони Олексієм Резніковим», – зазначила Дедондер

За словами глави Міноборони Бельгії, всі поставки зброї в Україну супроводжуються документом, в якому зазначається, що їхньою метою є оборона території України, а не напад на іншу державу.

У цьому документі також зазначено важливість дотримання прав людини та міжнародних норм.

«Бельгія, однак, у будь-якому випадку постачатиме Україні зброю», – додала Дедондер.

США готуються оголосити новий пакет військової допомоги для ЗСУ

Джерело:  Bloomberg

В Сполучених Штатах Америки готуються оголосити новий пакет військової допомоги для ЗСУ, який включатиме значне посилення ППО.

За даними видання, два мільярди доларів підуть на закупівлю пускових установок і ракет Hawk, а також ракет GEM-T і PAC-3 для ЗРК Patriot.

У виданні підкреслюють, що заява про новий пакет допомоги буде зроблена під час появи першої інформації щодо контрнаступальних дій ЗСУ.

31 травня представник Білого дому Джон Кірбі під час брифінгу підтвердив, що США нададуть Україні новий пакет військової допомоги, до якого ввійдуть снаряди, зокрема для РСЗВ HIMARS, системи Stinger і ЗРК Avenger.

8 червня

Швеція завершила навчання українських військових на БМП CV90

Джерело: Міністерства оборони Швеції у Twitter

Українські військовослужбовці пройшли навчання на бойових машин піхоти CV90 у Швеції і зараз повернулись додому.

«Протягом весни Збройні сили Швеції інструктували українських військових щодо використання CV90. Вони вже повернулися, щоб захищати свою країну», – йдеться в повідомленні.

Швеція у лютому ухвалила рішення про передачу Україні 50 БМП CV90.

Українські військовослужбовці проходили тренування у Швеції у засекречених місцях.

Швейцарські праві у парламенті заблокували 5 млрд євро гуманітарної допомоги Україні

Джерело: RTS

Нижня палата парламенту Швейцарії в четвер більшістю голосів відхилила схвалення плану підтримки України на понад п’ять мільярдів євро протягом наступних п’яти-десяти років.

 

 

Проти плану, представленого федеральним міністром закордонних справ Швейцарії Іньяціо Кассісом, проголосували 105 депутатів Національних зборів – передусім представники правих партій – проти 86, які його підтримали.

 

Кошти планувалося використати на гуманітарну допомогу, цивільний захист і розмінування, а також на заходи з «розбудови миру». Однак кілька депутатів парламенту заявили, що багато питань все ще потребують роз'яснення у плані відновлення України та міжнародного співробітництва.

Пропозицію ще у березні висунув комітет палати із закордонних справ, представник якого Ніколас Вальдер пояснював, що відмова Швейцарії від збройної допомоги Україні «не повинна звільняти нас від наших солідарних зусиль на підтримку України».

«Виділяючи 0,22% ВВП на допомогу цій країні, Швейцарія перебуває позаду майже всіх європейських країн. Австрія та Норвегія роблять набагато більше відповідно до своєї економічної потужності. Навіть Польща витрачає 3,1% свого ВВП на допомогу», – сказав Вальдер.

До цього Швейцарія вже схвалила надання Україні трьох пакетів гуманітарної допомоги на загальну суму понад 1,8 мільярда євро протягом наступних шести років.

МВФ ухвалить рішення про наступний транш для України наприкінці червня

Джерело: Укрінформ

Засідання Виконавчої ради МВФ за результатами першого перегляду програми EFF для України та ухвалення рішення про виділення наступного траншу заплановане на кінець червня.

Про це заявила директорка Департаменту з питань комунікації МВФ Джулія Козак.

«Усі кількісні критерії ефективності на кінець квітня та структурні контрольні показники на кінець травня були виконані. І це відкриває шлях до розгляду Виконавчою радою, який попередньо запланований на кінець червня», – зауважила представниця Фонду.

Вона нагадала, що це відкриває можливість виділити Україні наступний транш за поточною програмою EFF у розмірі близько 900 млн дол.

Козак також підкреслила, що українська економіка продовжує демонструвати надзвичайну стійкість. І принаймні до останньої трагедії, пов’язаної з підривом Каховської ГЕС, динаміка вказувала на поступове відновлення української економіки в 2023 році.

На Заході обговорюють можливу відправку Україні винищувачів F-18 разом із F-16 

Джерело: Politico

На Заході обговорюють можливості передачі Україні «десятків» винищувачів F-18 разом із літаками F-16, постачання яких вже погоджене.

За даними видання, українська делегація ставила питання щодо постачання F-18 на закритих засіданнях під час Діалогу Шангрі-Ла в Сінгапурі минулого тижня.

Зазначають, що Україна може отримати «десятки старих, але справних F-18», які незабаром будуть доступні для експорту.

 

Видання нагадує, що Австралія, Канада, Швейцарія і Фінляндія переходять з F-18 на F-35.

Водночас, за даними видання, до реалізації цього плану ще далеко, однак «розмови про зброю мають звичку перетворюватися на поставки».

F/A-18 – американський палубний винищувач-бомбардувальник, розроблений в 1970-х роках. На сьогодні є основним бойовим літаком ВМС США. Перебуває також на озброєнні низки країн Європи та Азії. У низці джерел літак згадується як F-18, але таке позначення було скасовано в 1982 році й наразі не є офіційним.

Литва виділить на допомогу Україні ще 20 млн євро

Джерело: Delfi

У середу уряд Литви схвалив виділення 20 млн євро із запозичених від імені держави коштів для участі в ініціативах ЄС і міжнародних ініціативах допомоги Україні та Молдові.

Як повідомляє Мінфін Литви, 10 млн із цих коштів буде спрямовано на внесок до Спеціальної програми антикризових заходів Міжнародної асоціації розвитку групи Світового банку для відновлення України та Молдови, ще 10 млн євро – на внесок до фонду «ЄС для України», який створюється Європейським інвестиційним банком.

За словами міністра фінансів Гінтаре Скайсте, Литва та інші країни і раніше надавали Україні як фінансову, так і гуманітарну допомогу, але цю підтримку необхідно продовжувати, щоб країна могла протистояти російській агресії.

«Міжнародне співтовариство продовжує рішуче мобілізовувати фінансову підтримку для України, яка захищається. Литва вже неодноразово робила свій внесок у подібні міжнародні ініціативи на підтримку України через ефективно функціонуючі інструменти Європейського союзу і міжнародних фінансових інститутів і входить до числа країн-лідерів з надання допомоги Україні. Досі виділена Литві гуманітарна, фінансова та військова допомога становить 1,4% ВВП. Ми, західні партнери, несемо спільний обов'язок, щоб Україна вистояла не тільки у військовому відношенні, а й у плані фінансової та макроекономічної стабільності», – зазначила Скайсте.

Зазначається, що також схвалено проєкт постанови, який уповноважує міністра фінансів підписати угоду між Європейською комісією та Литвою про внески, щоб сприяти покриттю відсоткових витрат за кредитами, наданими ЄС Україні.

Міністерство нагадує, що досі Литва виділила понад 950 млн євро гуманітарної, фінансової та військової допомоги, що становить 1,42% валового внутрішнього продукту з 2022 року.

Байден і Столтенберг на зустрічі обговорять саміт НАТО та допомогу Україні

Джерело: Укрінформ

Білий дім офіційно анонсував візит генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга до Вашингтона 12 червня та його зустріч із Джо Байденом, на якій ітиметься, зокрема, про підтримку України.

Про це повідомила речниця Білого дому Карін Жан-П’єр.

«Президент Байден і генеральний секретар Столтенберг розглянуть підготовку до саміту (НАТО – ред.), у тому числі зусилля щодо подальшого зміцнення Альянсу», – поінформувала представниця адміністрації США.

Вона уточнила, що йдеться, зокрема, про посилення можливостей НАТО зі стримування й оборони. Крім того, сторони «обговорять підтримку Альянсом України на тлі жорстокої агресивної війни РФ».

7 червня

Австрія надасть 1 млн євро на підтримку ядерної безпеки в Україні

Джерело: Міністерство закордонних справ Австрії

Уряд Австрії в середу оголосив про надання одного мільйона євро Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ) на підтримку діяльності з ядерної безпеки в Україні.

Кошти на фінансування діяльності МАГАТЕ в Україні внесуть порівну австрійське МЗС і Міністерство захисту клімату.

За словами міністра закордонних справ Австрії Александра Шалленберга, «російська рулетка з безпекою українських атомних електростанцій має нарешті закінчитися". "Незалежна й неупереджена робота МАГАТЕ на місцях і її присутність на атомних електростанціях є одночасно системою раннього попередження і убезпеченням життів», – додав він.

 

Кошти Австрії будуть спрямовані на, серед іншого, розгортання та роботу групи МАГАТЕ, яка перебуває на ротаційній основі на всіх українських ядерних об'єктах, зокрема й на окупованій росіянами Запорізькій АЕС.

Німеччина повідомила про відправлення в Україну всюдиходів і боєприпасів до Gepard

Джерело: сайт уряду ФРН 

Протягом останнього тижня Німеччина передала Україні чергову партію військової допомоги, до якої увійшли, серед іншого, вісім гусеничних всюдиходів підвищеної прохідності Bandvagn 206.

Україна також отримала від Німеччини дві тисячі боєприпасів до самохідних зенітних установок Gepard, 14 розвідувальних безпілотників Vector, 14 захищених автомобілів для охорони кордону і три системи виявлення безпілотників.

Крім того, серед німецької допомоги згадуються два сідельні тягачі 8x8 HX81 та два напівпричепи, а ще 11 тисяч сухпайків.

 

Раніше стало відомо, що Федеральне міністерство оборони Німеччини доручило збройовому концерну Rheinmetall підготувати до транспортування понад 20 бойових машин піхоти Marder.

Також до кінця липня має бути відправлена перша партія з 10 000 35-міліметрових боєприпасів для зенітного танка Gepard, який вкрай необхідний Україні. Загалом Rheinmetall має контракт на поставку 300 000 патронів.

У Швейцарії підтримали реекспорт зброї в Україну

Джерело: Європейська правда

Верхня палата парламенту Швейцарії схвалила поправку, яка дасть змогу реекспортувати зброю в Україну.

«Країнам, які купують швейцарську військову техніку, має бути дозволено на певних умовах реекспортувати її в країни, залучені в збройні конфлікти», – йдеться у повідомленні.

Відповідне рішення підтримали 22 голосами, 17 – проти, ще четверо утрималися.

Згідно із поправкою, країни-покупці швейцарської зброї все одно повинні будуть підписати декларацію про заборону реекспорту, однак її термін може бути обмежений до 5 років. Реекспорт буде можливий лише для країн призначення, які не порушують права людини і не використовують зброю проти цивільного населення.

Нагадаємо, 1 червня нижня палата парламенту Швейцарії, Національна рада, проголосувала проти поправки, яка б дозволила третім країнам реекспортувати зброю швейцарського виробництва, зокрема, в Україну. Після голосування верхньої палати вони розглянуть поправку повторно.

З початку війни в Україні кілька країн звернулися до Швейцарії з проханням дозволити передачу швейцарської зброї, яка є у їхньому арсеналі, Києву. 

Німеччина поставить Україні ще 20 машин Marder – ЗМІ

Джерело:RND

Україна отримає більше бойових машин піхоти Marder – Федеральне міністерство оборони Німеччини доручило збройовому концерну Rheinmetall підготувати до транспортування понад 20 машин цієї моделі.

Компанія оголосила у вівторок на своєму виробничому майданчику в Унтерлюсі (Нижня Саксонія), що отримала замовлення від Федерального міністерства оборони на 20 бойових машин піхоти Marder.

Машини мають бути доставлені до України до кінця липня.

 

40 Marder вже поставлено, 20 з них від Rheinmetall і 20 зі складів Бундесверу. Rheinmetall також пропонує 60 інших Rheinmetall, які ще потрібно переробити. Marder використовується Бундесвером з початку 1970-х років. БМП буде поступово замінена на сою наступницю – Puma. Для України Rheinmetall готує старі машини, щоб вони були придатні для використання на фронті.

Також до кінця липня має бути відправлена перша партія з 10 000 35-міліметрових боєприпасів для зенітного танка Gepard, який вкрай необхідний Україні. Загалом Rheinmetall має контракт на поставку 300 000 патронів.

Rheinmetall також хоче виробляти бронетранспортери Fuchs у східноєвропейській країні.

Під посольством Росії у Варшаві відбулась акція протесту через підрив Каховської ГЕС

Джерело: Укрінформ

У Варшаві сотні людей зібралися під посольством Росії, протестуючи проти підриву греблі Каховської ГЕС.

Мітингувальники тримали прапори України і скандували «терористи».

«Росія терактом проти Каховської ГЕС показала, наскільки вона є терористичною країною», – заявила активістка варшавського Євромайдану Вікторія Погребняк.

Вона підкреслила, що Росія тероризує світ ядерною війною.

Захід має допомогти Україні відбити російську агресію і прийняти позитивне рішення щодо її членства в НАТО, переконана Погребняк.

Польський активіст Яцек Віснєвський також закликає уряди країн Заходу надати більше озброєння Україні, зокрема літаки F-16.

Він також підкреслив, що своїми діями Путін укотре показав, що є наступником Гітлера, адже чинить те саме, що й нацистський лідер під час Другої світової війни

На переконання Віснєвського, прапор «фашистської Росії» не повинен майоріти у Варшаві, а російського посла слід визнати персоною нон грата в Польщі.

Інструктори з Норвегії навчають військослужбовців ЗСУ військової топографії

Джерело: Генштаб ЗСУ

Інструктори Норвезької національної гвардії Heimevernet Forsvaret в рамках багатонаціональної навчальної операції «ІНТЕРФЛЕКС» з базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України під керівництвом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії продовжують навчати українських військовослужбовців та військовослужбовиць на заняттях з військової топографії, де вивчають топографічні символи, способи орієнтування на місцевості за картою та без, визначають напрямки на місцевості та проводять вимірювання за топографічною картою та складають схеми місцевості й планують маршрут пересування, визначають місцезнаходження та відстані за характерними ознаками рельєфу та оточуючої місцевості. 

Напрацьовуються навики, щоб усі військовослужбовці та військовослужбовиці відпрацювали комплекс практичних вправ зі способів орієнтування на місцевості.

Ця підготовка дає змогу вдосконалити набуті бойові навички для підвищенян особистої безпеки та безпеки підрозділу під час різних сценаріїв дій Збройних Сил України, щоб військовослужбовці могли вправно використовувати необхідні тактичні знаннями для захисту України.

 

6 червня

Молдова допоможе підготувати українських саперів

Джерело: Міноборони Молдови

Молдова організує кількатижневий тренінг для українських військових зі знешкодження вибухонебезпечних пристроїв.

 

 

Згідно з повідомленням міноборони, фахівці інженерного батальйону молдовського війська «Кодру» навчатимуть своїх колег зі Збройних cил України методам виявлення та знешкодження вибухонебезпечних предметів.

Тренінг відбудеться в Центрі підготовки інженерних військ Збройних сил Молдови в межах гуманітарної допомоги з очищення території від вибухонебезпечних предметів внаслідок війни Росії проти України.

Водночас тренінг проводиться з метою запобігання травмуванню або загибелі українського населення внаслідок вибуху залишених у землі предметів.

«Курс триватиме чотири тижні й міститиме як теоретичні, так і практичні заняття», – додали в молдовському Міноборони.

«Укроборонпром» і чеське підприємство VOP CZ домовилися про ремонт українських танків

Джерело: пресслужба Міноборони

Держпідприємства VOP CZ і Укроборонпром розпочнуть спільний ремонт українських танків Т-64, після чого вирушать на поле бою.

Військово-ремонтне підприємство в Новоїчиному найближчим часом розпочне ремонт українських танків Т-64. Точна кількість техніки, яка буде переглянута в Чехії в найближчі місяці, не може бути названа з міркувань безпеки, танки попрямують безпосередньо на поле бою. Контракт на ремонт і модернізацію танків Т-64 української армії держпідприємство уклало на підставі меморандуму між державними підприємствами VOP CZ та Українським державним концерном «Укроборонпром» від лютого цього року.

«Чехія підтримує і підтримуватиме Україну в боротьбі з російським агресором. Ми надаємо непотрібну військову техніку, навчаємо українських військових, а тепер допомагаємо з ремонтом української техніки. Ми пропонуємо свої знання та навички для навчання та ремонту, а також отримуємо безцінний бойовий досвід від українців», – сказала міністерка оборони Яна Чернохова.

Австралія може передати Україні винищувачі F/A-18 Hornet

Джерело: Australian Financial Review

Австралія, США та Україна обговорюють можливість передачі Києву 41 винищувача F/A-18 Hornets Королівських ВПС Австралії.

За даними джерел видання, Штати, які нещодавно дали дозвіл іншим західним союзникам постачати Україні сучасні винищувачі, зокрема американські F-16, прихильно ставляться й до ідеї передати Україні F/A-18.

Списані літаки F/A-18 перебувають у ангарі на базі RAAF у Вільямтауні під Ньюкаслом і, якщо їх не відправлять в Україну, будуть або утилізовані, або продані приватній авіакомпанії RAVN Aerospace для тренування американських пілотів. Натомість Австралія закуповує у США 72 винищувачі F-35.

Зазначається, що літаки перебувають у добрій формі й можуть брати участь у боях за Україну вже через чотири місяці.

Українські пілоти й наземний екіпаж можуть швидко навчитися керувати Hornets («Шершнями»), використовуючи навчальні посібники, що будуть видані українською мовою.

Українські пілоти ще не вирушали на навчання за кордон – Повітряні сили

Джерело: Українська правда

Списки українських пілотів для навчання на сучасних винищувачах давно сформовані, але поки що жоден український льотчик не вирушав на навчання за кордон.

Про це повідомив речник Повітряних сил полковник Юрій Ігнат.

«Наразі не йдеться про навчання пілотів. Вирушили перші групи авіаційних фахівців, які вивчають можливість подальшого розгортання навчання українських льотчиків», зазначив Ігнат.

Речник ПС пояснив, що країни «авіаційної коаліції» висловлюють підтримку Україні та пропонують різні види підготовки, зокрема початкове навчання на різних етапах авіаційних спеціалістів, мова йде не лише про пілотів, а про авіаційних інженерів, які щодня обслуговуватимуть літаки, офіцерів бойового управління та інших.

 

5 червня

Перші групи українських пілотів вже відправлені до Британії на навчання

Джерело: Телеграм прем'єр-міністра Шмигаля

«На полі бою ЗСУ переформатовуються під стандарти НАТО. Під час саміту організації Україна має почути меседжі про наше майбутнє в Альянсі», – зазначає прем'єр-міністр Дмитро Шмигаль.

Урядовець закликав представників Великої Британії посилити санкції проти рф, зокрема щодо експорту товарів подвійного призначення. Це знекровить російську воєнну машину.

«Вітаємо участь Британії у швидкій відбудові. Зокрема, у відновленні шести мостів на Київщині та застосуванні інструментів UKEF. Сподіваємося на швидку розробку компенсаційного механізму. росія має заплатити за все зруйноване.

 

Дякуємо за організацію конференції з відновлення у Лондоні у червні. Очікуємо на практичні результати – насамперед на залучення ресурсів для відбудови», зазначив Дмитро Шмигаль.

США виділяє $37 мільйонів на підтримку кіберстійкості України

Джерело: МЗС України 

Сполучені Штати працюють з Конгресом, щоб надати Україні додаткові 37 мільйонів доларів кібердопомоги.

Про це йдеться у повідомленні за підсумками щорічної дискусії делегацій України та США з питань кібербезпеки 1 червня в Таллінні.

Під час діалогу делегація Сполучених Штатів підтвердила свою непохитну відданість підтримці кіберзахисту України перед обличчям невиправданої та неспровокованої військової агресії Росії проти України. Як зазначило відомство, у рамках цієї підтримки США співпрацюють з Конгресом, щоб надати Україні додаткові 37 мільйонів доларів кібердопомоги, що призведе до загального обсягу 82 мільйонів доларів з лютого 2022 року та понад 120 мільйонів доларів з 2016 року.

Зазначається, що сторони поділилися своїми поглядами на роль кібербезпеки в довгостроковому розвитку цифрової стійкості України, включаючи підтримку інституцій та обʼєктів критичної інфраструктури країни. Учасники обмінялися думками щодо майбутньої співпраці між Україною та США з кібернетичних питань, у тому числі обміну цінними уроками, отриманими Україною під час постійного підвищення рівня кібернетичної та цифрової політики.

Українські військові капелани вперше пройшли навчання у Британії

Джерело: Європейська правда

Десять українських військових капеланів завершили двотижневе навчання зі своїми британськими колегами в рамках першого такого роду курсу.

Протягом останніх двох тижнів десять капеланів проходили стажування у Департаменті капеланів Королівської армії Великої Британії, щоб дізнатися більше про надання душпастирської опіки, духовної підтримки та моральних настанов під час військових операцій, а також у період післявоєнної відбудови, що настає після них.

«Тепер вони відправляться на передову лінії конфлікту України з Росією, де їхнім завданням буде вселяти надію і відновлювати дух у військах, які борються за повернення суверенної території України» – йдеться у повідомленні.

 

Цей курс, розроблений британськими військовими капеланами за підтримки Збройних Сил Великої Британії в рамках операції «Орбітал», був створений у відповідь на запит Збройних Сил України і мав на меті надати учасникам релігійні та практичні ресурси, необхідні для підтримки особового складу в найскладніших аспектах операцій – від важких переживань і втрат до труднощів з психічним здоров'ям.

Наразі 160 капеланів працюють у зростаючій багатоконфесійній капеланській службі українських військових, яка була офіційно створена у 2021 році. Існує прагнення збільшити їхні ряди до 738 капеланів, щоб забезпечити духовну та пастирську підтримку в підрозділах, госпіталях та навчальних центрах.

Преподобний Робін Річардсон, капелан Департаменту капеланського служіння Королівської армії, відповідав за розробку програми.

Значна частина програми була присвячена капеланському служінню в оперативному контексті: учасники підтримували військовослужбовців, які зараз проходять бойову підготовку у Вілтширі в рамках навчання українських новобранців, що проводиться під керівництвом Британії. Спеціально розроблена програма підкреслює широкий спектр підготовки, яку Британія надає Збройним силам України, включаючи базову піхотну підготовку, медичну підготовку і навчання на танках Challenger 2.

У Нью-Йорку провели акцію, присвячену захисту українських дітей

Джерело: Генеральне консульство України в Нью-Йорку

Українська громада Нью-Йорка (США) провела на історичній площі Bowling Green акцію, присвячену захисту українських дітей від російських обстрілів і поверненню в Україну викрадених Росією дітлахів.

«Український прапор знов замайорів разом з Американським стягом над Нью-Йорком – у ході чергової акції на підтримку України, проведеній українцями нью-йоркщини на історичній площі Bowling Green, що була присвячена захисту українських дітей від варварських бомбардувань й ракетних обстрілів рашистів та поверненню в Україну силоміць депортованих тисяч наших дітлахів, цивільних, а також захисників і захисниць», – ідеться в дописі.

Фінський офіцер отримав відзнаку від Залужного за допомогу Україні

Джерело: Hufvudstadsbladet

Фінсько-шведський офіцер департаменту логістики Сил оборони Фінляндії отримав нагрудний знак «За сприяння війську» від головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного за свою роботу на підтримку України.

Нагороду фінський офіцер отримав із нагоди Дня прапора Сил оборони Фінляндії, який відзначається в неділю. Він є наразі єдиним військовослужбовцем, удостоєний такої честі.

Фінські Сили оборони не розкривають імені нагородженого та його конкретної посади.

«Це велика честь, нагорода багато для мене значить. Водночас я розумію, що нагорода адресована всім тим, хто працював на підтримку України в сфері оборонної логістики», – розповів військовий.

Він високо відзначив військову співпрацю між Фінляндією та Україною, зауваживши винахідливість українців, які «дуже добре вміють знаходити розв'язання проблем».

«Я пишаюся тим, що ми як нація змогли допомогти Україні в її боротьбі за виживання. Я впізнаю деякі з систем озброєння, надісланих в Україну, з обговорень у ЗМІ. Не можу сказати, що я щасливий, зважаючи на велику кількість загиблих, але я вдячний за те, що маю змогу робити значущу роботу», – додав офіцер.

Загальна військова допомога Україні з боку Фінляндії з початку повномасштабного вторгнення Росії становить уже 1,1 мільярда євро.

******

Латвія передала ЗСУ 66 автівки, які конфіскували у нетверезих водіїв

Джерело: Delfi

Латвія передала Україні безплатно 66 автомобілів, конфіскованих у нетверезих водіїв.

Відповідно до закону «Про підтримку цивільного населення України», транспортні засоби Латвійської Держави можуть безоплатно передаватись у власність Уряду України з метою сприяння запобіганню наслідкам надзвичайної ситуації, пов’язаної з бойовими діями в Україні. та підтримати українське суспільство. Це один зі способів допомоги Латвії Україні в боротьбі з російською агресією.

Раніше повідомлялося, що в листопаді минулого року набули чинності зміни до Кримінального кодексу, які передбачають кримінальну відповідальність за керування транспортним засобом або навчання водінню, якщо концентрація алкоголю у видихуваному повітрі або аналізі крові перевищує 1,5 ч. за тисячу.

Також кримінальна відповідальність передбачена за керування транспортним засобом або навчання керуванню транспортним засобом у стані сп’яніння наркотичних, психотропних, токсичних чи інших задурливих речовин.

 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024