Підрив Каховської ГЕС: як світ реагує на воєнний злочин росіян

16 Червня 2023, 19:35
Підрив Каховської ГЕС 2716
Підрив Каховської ГЕС

Російська армія 6 червня підірвала Каховську ГЕС. 

Інформацію про підрив дамби вранці 6 червня підтвердили у ОК «Південь» та Офісі президента. 

Район.Закордон зібрав усю оперативну інформацію про те, як світ реагує на воєнний злочин росіян.

*****

Британія передала Україні допомогу для подолання наслідків підтоплень

Рятувальники Державної служби з надзвичайних ситуацій отримали від уряду Великої Британії гуманітарну допомогу для подолання наслідків підриву російськими військами греблі Каховської ГЕС.

Про це ДСНС повідомила в Телеграмі

Так, ідеться про 11 надувних човнів з комплектуючими, один металевий човен і сім фільтрів для води.

«Щиро дякуємо за підтримку та цінуємо допомогу від міжнародної спільноти», — зазначили у службі.

Австрія передала Україні обладнання для ліквідації підтоплень та порятунку людей

Територіальні громади Австрії передали українським рятувальникам спеціальне обладнання для ліквідації наслідків підриву російськими загарбниками Каховської гідроелектростанції, зокрема надувні човни, навісні двигуни, рятувальні жилети, мотопомпи тощо.

Про це Державна служба з надзвичайних ситуацій повідомляє у Фейсбуці.

«Цивілізований світ не стоїть осторонь проблем українців, які постраждали через підрив Каховської ГЕС, та всіляко допомагає якнайшвидше подолати її наслідки. Не стали виключенням і громади Лаксенбург та Вінер-Нойдорф округу Мьодлінг Республіки Австрія, які підготували для потреб херсонських рятувальників спеціалізоване обладнання для ліквідації підтоплень та порятунку людей», – ідеться у повідомленні.

Європарламент засудив руйнацію російською армією греблі Каховської ГЕС

Європейський Парламент рішуче засудив дії Росії, що призвели до руйнації греблі Каховської ГЕС та до жахливих наслідків для населення України та для довкілля.

Такі положення містяться в резолюції на підтримку про відновлення та євроатлантичної інтеграції України, що була ухвалена сьогодні переважною більшістю голосів на пленарному засіданні Європейського Парламенту у Страсбурзі.

«Європейський Парламент засуджує Російську Федерацію за навмисну руйнацію греблі у Новій Каховці, яка спричинила екологічну катастрофу та гуманітарне лихо, і яка є порушенням міжнародного законодавства, зокрема, міжнародного гуманітарного права; нагадує, що атаки проти критичної цивільної інфраструктури можуть дорівнювати воєнному злочину; підтверджує, що всі відповідальні за такі воєнні злочини, включаючи руйнування греблі, будуть притягнуті до відповідальності за міжнародним законодавством», – йдеться у документі.

Президент Чехії: Підрив Каховської ГЕС ускладнить наступ України

Підтоплення Херсонської області внаслідок підриву російськими окупантами Каховської ГЕС вплине на воєнні операції в регіоні і може сповільнити контрнаступ України, заявив президент Чехії Петр Павел.

«Це ускладнить усі військові дії, в тому числі і українські операції. Територія, яку затопило, настільки велика, що це вплине на всі військові дії в цьому регіоні», – сказав Павел.

Чеський президент зазначив, що поки не відомо, чи дамбу знищили через помилку, чи через свідомий намір армії РФ.

 

Він додав, що підрив Каховської ГЕС також вплине на мирне населення, на навколишнє середовище, на сільське господарство.

«Катастрофа спричинить забруднення шкідливими речовинами, і також певною кількістю мін», – зауважив Павел.

Депутати Бундестагу засудили підрив Каховської ГЕС

Депутати німецького парламенту засудили підрив дамби Каховської ГЕС, вину за що переважна більшість членів Бундестагу покладає на Росію і вимагає покарання відповідальних.

Депутат від фракції Союз 90-«Зелені» Робін Вагенер назвав свідомий підрив Росією дамби «найстрашнішою техногенною стихійною катастрофою, яку зазнала Європа в останні десятиріччя». Десятки тисяч людей опинилися в зоні лиха, а на лівому березі окупанти ще й перешкоджали евакуації. Постраждало водопостачання для 700 тисяч українців, Всесвітня організація охорони здоров’я попереджає про спалах холери, а зниження врожаю відчують у багатьох куточках світу. 

«Навмисне знищення природи є ні чим іншим, як екоцидом», – підкреслив політик.

Він також висловився за швидку екстрену допомогу Україні та допомогу у подальшій відбудові, а також підтримку на шляху України до ЄС. Окрім того, винні в цьому злочині мають бути притягнуті до відповідальності, а Україна – отримати ще більше зброї, щоб виграти війну та звільнити свої території. 

Європарламент засудив російський злочин на Каховській ГЕС

Депутати Європейського парламенту рішуче засудили підрив греблі Каховської ГЕС і назвали ці дії воєнним злочином Росії, який матиме наслідки.

Про це йдеться у повідомленні Європарламенту за підсумками пленарного засідання у Страсбурзі, в ході якого європейські політики розглядали процес підготовки до наступної зустрічі Європейської ради, що має відбутися наприкінці червня у Брюсселі.

«Депутати засудили руйнування греблі в українській Новій Каховці, останній скоєний Росією воєнний злочин, що має отримати наслідки. Вони закликали ЄС продовжувати потужну підтримку України, запровадити нові санкції проти Росії та спрямувати мільярди заморожених фінансових активів російських олігархів на відбудову України», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, ще одним ключовим очікуванням членів Європарламенту від майбутньої зустрічі глав держав та урядів ЄС є погодження спільної позиції щодо оновленого Міграційного пакту ЄС, який має сприяти кращому поводженню із біженцями та зміцнити зовнішні кордони Євросоюзу. Серед інших тем, що розглядатимуться під час саміту ЄС, – «зелена» та цифрова трансформація європейської економіки, ухвалення поправок до багаторічного бюджету ЄС та необхідність реформування промислового потенціалу Європи.

Швеція передає 250 міношукачів Україні після підриву Каховської ГЕС

Шведське агентство з надзвичайних ситуацій у середу запропонувало Україні передати 250 міношукачів для допомоги у ліквідації наслідків підриву Каховської гідроелектростанції, й Україна прийняла цю пропозицію.

Обладнання, яке Україна отримає від Швеції, призначене для цивільного розмінування та має допомогти убезпечити райони, що постраждали від затоплення після підриву дамби, в результаті чого вода змила й перенесла в невідоме місце наземні міни та нерозірвані боєприпаси.

 

Вартість міношукачів становить 15 мільйонів шведських крон (1,3 мільйона євро), очікується, що їх доставлять в Україну найближчим часом.

«Швеція та ЄС рішуче засуджують руйнування Каховської ГЕС у Херсонській області. Це свідчить про новий рівень руйнування критично важливої цивільної інфраструктури України», – заявив міністр цивільної оборони Швеції Карл-Оскар Болін.

Також, за словами шведського міністра, країна відправить до України місію у складі 250 саперів для прискорення робіт із розмінування.

Естонія передасть Україні техніку для ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС

Рятувальний департамент Естонії передасть Україні різну техніку для ліквідації наслідків повені внаслідок підриву Каховської ГЕС.

«Наразі пріоритетом є виведення людей із затоплених районів, а щойно вода спаде, можна починати підраховувати збитки та відкачувати воду. Для нас дуже важливо, що ми можемо допомогти Україні в цій кризі. Друзі чинять саме так», – зазначив гендиректор Рятувального департаменту Марго Клаос.

Естонія передасть Україні шланги, помпи, абсорбувальний матеріал, човни, гідрокостюми, непромокальні гумові штани та коркові жилети.

Загалом буде відправлено обладнання майже на 457 тисяч євро. Кошти виділяє Міністерство закордонних справ.

МАГАТЕ розробило програму допомоги Україні у подоланні наслідків підриву Каховської дамби

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі представив Президентові України Володимиру Зеленському програму допомоги Україні для подолання наслідків підриву Каховської дамби.

«Своєчасна розмова з Президентом України Володимиром Зеленським напередодні мого візиту на Запорізьку АЕС, де мною буде проведено оцінку ситуації після катастрофічного затоплення дамби в Новій Каховці», – прокоментував гендиректор МАГАТЕ свою зустріч з українським Президентом.

За словами Гроссі, він представив Зеленському програму допомоги Україні «на основі ядерних технологій у сферах охорони здоров'я людини, безпеки харчових продуктів та питної води, здоров'я тварин, управління ґрунтами та водними ресурсами, а також в оцінці стану критично важливої інфраструктури після повені».

Латвія надасть Україні додаткову гуманітарну допомогу в розмірі близько 430 тисяч євро

В Україну відправлять генератори електроенергії, компресори, насосні станції, рятувальні жилети, спальники, труби, мотопомпи, рукавички для дайвінгу, черевики, квадрицикли та інше спорядження. Транспортування може коштувати близько 20 тисяч євро.

Підрив Каховської дамби та електростанції завдали значної шкоди постраждалим від повені районам, їх інфраструктурі, населенню та навколишньому середовищу, йдеться в проєкті рішення. 

Гуманітарна допомога буде надана від Державної пожежно-рятувальної служби (ВУГД), а ковдри та гумові чоботи будуть надані з матеріальних резервів держави.

Підрив Каховської ГЕС: у Єврокомісії розповіли про надану Україні допомогу

На цей час в Україну надійшла допомога вже 14 країн-членів ЄС для подолання наслідків підриву Каховської ГЕС; план реагування на випадок катастрофи був готовий заздалегідь.

Про це розповів віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс. 

Домбровскіс зазначив, що Координаційний центр екстреного реагування з перших годин був на контакті з українською стороною. 

На цей час допомогу запропонували 14 країн-членів. «Це включає 76 човнів, понад 300 помп, 160 000 предметів для облаштування прихистку», – розповів віцепрезидент Єврокомісії. 

За його словами, швидка реакція була можливою завдяки завчасній підготовці до такого сценарію.

«Ще відколи російські сили взяли дамбу під контроль, Координаційний центр екстреного реагування зробив детальний аналіз та моделювання наслідків у разі різних ступенів пошкодження дамби. Ці оцінки постійно оновлювали і ділилися ними з Україною і службами надзвичайних ситуацій для планування й готовності», – розповів Валдіс Домбровскіс.

Він додав, що ЄС обурені повідомленнями про обстріли з російського боку українських волонтерів, які намагаються рятувати людей з підтоплених районів.

Вже 12 країн надіслали допомогу в Україну на тлі підриву Каховської ГЕС – Кулеба

Україна на цей час отримала гуманітарну допомогу вже з 12 країн для подолання наслідків підриву Каховської ГЕС, ще частина вантажів у дорозі. 

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі «Єдиного марафону». 

Кулеба зазначив, що на цей час допомогу виділили вже 19 країн. 

«З них гуманітарна допомога з 12 країн вже прибула, далі прибуватиме з решти семи. Плюс додаватимуться нові країни, з якими ми працюємо», – зазначив міністр закордонних справ. 

Він деталізував, що серед наданого – понад 150 генераторів, більше 120 надувних човнів, у яких є велика потреба для евакувації людей і тварин, 400 помп і насосів, близько півмільйона таблеток для очищення води, пальне, питна вода, пакети, сухпайки.

Кулеба додав, що передавати гуманітарну допомогу для мешканців правобережжя почали і міжнародні організації – Червоний Хрест та ООН.

*****

Ізраїль направить в Україну гумдопомогу для постраждалих через підрив Каховської ГЕС

МЗС Ізраїлю заявило, що країна надасть Україні гуманітарну допомогу, призначену для мешканців районів у зоні підриву росіянами Каховської ГЕС.

«Держава Ізраїль стоїть на боці українського народу, екстрена допомога покликана сприяти подоланню тих наслідків, які спричинило руйнування дамби», – заявив міністр закордонних справ Елі Коен.

У МЗС додали, що мешканцям цих районів буде доставлено 10 тонн продовольства та сотні тисяч літрів питної води.

Зазначається, що ізраїльське посольство в Україні на чолі з послом Михайлом Бродським подбає про доставку вантажу до постраждалих районів. Далі волонтери займуться розподілом гуманітарної допомоги. Також зазначається, що продукти харчування будуть закуплені в самій Україні, щоби підтримати економіку країни.

Очікується, що розподіл допомоги розпочнеться вже 13 червня.

У відомстві пояснили, що гуманітарна допомога узгоджена з українською владою і здійснюється на її прохання.

******

Винуватицею вибуху на Каховській ГЕС може бути лише Росія - Маасікас

Журналістський протокол зобов'язує провідні міжнародні ЗМІ та інформагенції, наприклад, Bloomberg та Reuters, які писали про підрив греблі Каховської ГЕС, надати слово і російській стороні. Однак європейська спільнота чітко висловилася про те, що винуватицею катастрофи може бути лише РФ.

Про це в інтерв’ю телеканалу Freedom заявив посол ЄС, голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас.

«Ця жахлива трагедія, що послідувала за вибухом та руйнуванням греблі в Новій Каховці, насправді є гарним прикладом. Так, є журналістський протокол, що зобов’язує також надати слово протилежній стороні. Але ж ви бачите, як декілька високопоставлених політиків, таких як Президент Європейської ради Шарль Мішель, Високий представник ЄС з зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель абсолютно чітко заявили — це може бути лише Росія», — сказав Маасікас.

Він додав, що міжнародні видання окрім коментарів сторін також враховують думки експертів.

«Запитують і кількох різних експертів, які кажуть, що за всією логікою, це може бути тільки Росія. І це очевидно, оскільки ця гребля перебуває під незаконною російською окупацією. Вони у будь-якому разі несуть за це відповідальність», — зазначив він. 

В інтерв’ю Маасікас також зазначив, що в українців не було жодної мотивації підривати греблю Каховської ГЕС.

******

Австрійські громади передали Україні човни та насоси

Уряд федеральної землі Штирія на півдні Австрії долучився до допомоги українцям у подоланні наслідків підриву Росією Каховської греблі, передавши човни та насоси для відкачування води.

Про це повідомив у Фейсбуці посол України в Австрії Василь Химинець.

«Уряд федеральної землі Штирія оперативно відгукнувся на моє звернення щодо надання допомоги для потерпілих внаслідок російського злочину у Каховці. Сьогодні з вдячністю отримав від членів земельного уряду Штирії насоси для відкачування води та човни. Допомога вже в дорозі до України», – йдеться у повідомленні.

Як зазначає газета Kleine Zeitung, мова йде про п'ять насосів для відкачування води, три з яких відразу було відправлено в Україну, ще два поїдуть трохи згодом. Крім того, від пожежників громади Кніттельфельд було передано мілководний човен.

Також Химинець повідомив, що бургомістри громад Лаксенбург та Вінер-Нойдорф, що у федеральній землі Нижня Австрія, оперативно відгукнулися на його звернення допомогти українцям у зоні лиха внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС. 

«Бургомістри передали від своїх громад насоси, човни та інше приладдя для рятувальних робіт. Отриманий вантаж допомоги посольство оперативно доставить до Закарпатської області для передачі ДСНС України», - сказав посол.

До допомоги потерпілим внаслідок російського терору в Каховці відразу долучилася й австрійська організація CARE, яка «разом з партнерськими організаціями допомагає на місцях і забезпечує постраждале населення життєво необхідними предметами першої необхідності».

*****

У Празі провели акцію, щоб привернути увагу до теракту росіян на Каховській ГЕС

У чеській столиці Празі відбувся мітинг-перфоманс, метою якого було привернення уваги всього світу до трагедії, яку переживає південь України через теракт Росії.

Про це у Фейсбуці повідомляє посольство України в Чехії.

«В Празі відбувся мітинг-перфоманс, метою якого було привернення уваги всього світу до трагедії, яку переживає південь України», – заявили в дипмісії і оприлюднили фото з акції.

Зазначається, що тисячі людей втратили домівки та перебувають у постійній небезпеці внаслідок підриву російськими терористами Каховської ГЕС – теракту, який росіяни скоїли проти цивільного населення України.

«Світ має рішуче реагувати на наймасштабнішу екологічну катастрофу», – йдеться у дописі посольства.

******

ООН: Підрив Каховської ГЕС залишив 700 тисяч людей без належного доступу до питної води

Близько 700 тисяч людей не мають належного доступу до питної води через підрив Каховської ГЕС як на окупованих територіях, так і підконтрольних Україні.

Про це в інтерв'ю сказав заступник Генерального секретаря ООН із гуманітарних питань Мартін Гріффітс.

За його словами, внаслідок підриву ГЕС відбулося затоплення важливих сільськогосподарських угідь і постала проблема забезпечення охолоджувальної води для Запорізької АЕС.

«Так, повені майже неминуче призведуть до зниження експорту зерна, підвищення цін на харчі в усьому світі та нестачу їжі для мільйонів нужденних», – сказав заступник генсека ООН.

Гріффітс зауважив, що вода також нахлинула на райони з наземними мінами, «і те, що ми неодмінно побачимо, — це міни, що плавають у місцях, де люди їх не очікують», загрожуючи дорослим та особливо дітям.

«Тож це каскад проблем, починаючи з того, щоб дозволити людям вижити сьогодні, а потім дати їм якісь перспективи на завтра», — сказав він.

Гріффітс додав, що ООН звернеться зі спеціальним закликом щодо надання Україні додаткових коштів у зв’язку з підривом Каховської ГЕС. Водночас він зауважив, що хоче зачекати кілька тижнів, щоб побачити економічні наслідки, наслідки для здоров’я та навколишнього середовища, перш ніж оголосити заклик. 

******

Руйнування Каховської ГЕС є наслідком російської агресії – Трюдо

Розв'язана Росією невиправдана агресивна війна проти України є основною причиною руйнування греблі Каховської ГЕС.

Про це заявив прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо на пресконференції у Києві, відповідаючи на запитання, хто стоїть за руйнуванням греблі.

«Ми не маємо жодного сумніву, що руйнування греблі було прямим наслідком рішення Росії вдертися до мирної країни», - сказав Трюдо.

Він наголосив, що розв'язана Росією війна знищила інфраструктуру в Україні, зруйнувала родини, забрала життя, а також «спричинила проблеми з енергетикою, економікою, продовольством по всьому світу».

«Росія є відповідальною, і вона понесе покарання», – підкреслив прем’єр-міністр.

******

На Херсонщину прибула місія Міжнародного кримінального суду

Генеральний прокурор Андрій Костін у Херсоні провів нараду з представниками силових відомств щодо розслідування підриву Каховської ГЕС.

За його словами, на Херсонщину приїхала також місія Міжнародного кримінального суду.

«Колеги прибули на Херсонщину для підготовки до проведення слідчих дій щодо підриву Каховської ГЕС. Вони побачать все на власні очі та зроблять свої власні висновки. Світ має знати всю правду про жахливі злочини, які Росія чинить в Україні», – наголосив Костін.

Він додав, що масштаби цього злочину РФ катастрофічні. Лише на підконтрольному Україні правому березі Дніпра у зоні затоплення опинилися 58 тисяч мирних мешканців. Ще гірша ситуація на тимчасово окупованому лівому березі.

Генпрокурор також згадав сьогоднішній обстріл місця евакуації у Херсоні, внаслідок якого поранено двох волонтерів.

«Терор проти мирних людей — стратегія агресора. Жодних сумнівів, хто відповідальний за катастрофу на Каховській ГЕС — це Росія. Відкриті до співпраці з міжнародними партнерами для максимально прозорого розслідування та судового розгляду», – наголосив він.

*****

Британія виділяє 16 млн фунтів для подолання наслідків підриву Каховської ГЕС

Уряд Великої Британії оголосив про виділення додаткових 16 млн фунтів стерлінгів гуманітарної допомоги Україні для подолання наслідків затоплень, спричинених руйнуванням Каховської дамби.

Про це уряд Британії повідомив у своїй заяві в суботу 10 червня.

Додаткові кошти є доповненням до існуючого зобов’язання у розмірі 220 млн фунтів стерлінгів, оголошеного минулого року.

За словами британського уряду, ця допомога є визнанням зростаючих потреб по всій Україні, в тому числі в районах, що постраждали від руйнування дамби в Новій Каховці.

Фінансування буде спрямоване на підтримку гуманітарних організацій, які працюють у постраждалих районах на півдні Херсонської області, обладнанням, житлом і предметами першої необхідності, а також у районах, що постраждали від бойових дій, та у громадах переселенців.

Це фінансування також допоможе реагувати на поточні наслідки затоплення, включаючи інфекційні захворювання, що передаються через воду, втрату засобів до існування та ризики, пов'язані з наземними мінами.

Організація Червоного Хреста отримає 10 мільйонів фунтів стерлінгів, Управління ООН з координації гуманітарних питань – 5 мільйонів фунтів стерлінгів, а Міжнародна організація з міграції – 1 мільйон фунтів стерлінгів.

Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі заявив, що затоплення має «невимовний вплив» на понад 32 тисячі людей, які проживають у Херсоні, а також «тисячі людей у прилеглих районах».

Британія також надає пакет рятувальних човнів, фільтрів для води, водяних насосів, щоб допомогти державним службам з надзвичайних ситуацій України впоратися з наслідками затоплення. Очікується, що обладнання почне надходити в Україну наступного тижня.

******

Бельгія виділила 1,5 млн євро на генератори для подолання наслідків катастрофи на Каховській ГЕС

«Дякую Уряду Бельгії за оперативне рішення про допомогу Україні. Додаткове обладнання допоможе енергетикам оперативніше впоратися з наслідками повені, яка сталася через теракт росіян на Каховській ГЕС. Ми дуже цінуємо підтримку партнерів у ці складні для України часи», – зазначив Міністр енергетики України Герман Галущенко.

Як відомо, загалом з початку повномасштабного вторгнення Бельгія спрямувала до України чотири вантажі гуманітарної допомоги у вигляді обладнання вагою понад 36 тонн.

*******

Молдова допоможе Україні у ліквідації наслідків підриву Каховської дамби

Молдова виділить Україні допомогу на суму в 4,2 мільйони леїв (понад 236 тисяч доларів США) для ліквідації екологічних та гуманітарних наслідків руйнувань на Каховській ГЕС.

«До партії гуманітарної допомоги входять водонасосні станції, надувні човни, продукти харчування та обладнання, необхідне для пом’якшення наслідків затоплення», – йдеться у повідомленні.Відповідне рішення було прийняте Національною комісією надзвичайних ситуацій Молдови.Обладнання нададуть з резервів Генерального інспекторату надзвичайних ситуацій та Агентства матеріальних резервів.
 
******

 Азербайджан надає оперативну допомогу Україні у подоланні наслідків підриву рф дамби Каховської ГЕС

Про це повідомила віцеспікерка ВРУ Олена Кондратюк. 

З гуманітарною допомогою вирушив літак авіакомпанії «Silk Way West Airlines». На його борту перебувають мотопомпи та насоси, надувні човни, захисні костюми, рятувальні жилети тощо. 

Це вже 11 гуманітарний рейс з Азербайджану з допомогою українському народові від початку повномасштабного вторгнення рф.

Азербайджанська сторона також додатково надала 20 тонн палива для автомобільного та водного транспорту, який задіяно у рятувальній операції. 

******

У Словаччині організували допомогу постраждалим від підриву Каховської ГЕС українцям 

Керівництво аеропорту словацького міста Кошице передало 200 потужних павербанків для жителів контрольованих Україною підтоплених територій на Херсонщині.  

Про таку місію під час зустрічі з головою Закарпатської облради повідомили заступник керівника Кошицького аеропорту Томаш Янчуш та менеджер з розвитку аеропорту Юрай Тош.  

Допомогу скоординував радник прем’єр-міністра Словацької Республіки Едуард Бураш, котрий теж був присутній на зустрічі.

*****

В ООН засудили обстріли Росією районів евакуації із зони катастрофи

Група Країн в ООН, зокрема Україна, її партнери в Раді Безпеки та країни Євросоюзу, рішуче засуджують обстріли російськими військами районів евакуації в зоні катастрофи, спричиненої підривом Каховської греблі.

Відповідну заяву зачитав постпред України при ООН Сергій Кислиця.«Ми рішуче засуджуємо обстріли районів евакуації та закликаємо Російську Федерацію припинити такі атаки й дозволити евакуаційним групам безпечно допомагати постраждалому цивільному населенню», – ідеться в заяві.Кислиця зазначив, що, за повідомленням місцевої влади Херсона, сьогодні в місті щонайменше дев'ять осіб, включаючи поліцейських, медиків та рятувальників, були поранені внаслідок обстрілу, що стався під час евакуації.Автори заяви також закликали Російську Федерацію надати повний, безпечний і безперешкодний доступ до постраждалих районів на лівому березі Дніпра, які нині перебувають під її військовим контролем, гуманітарним організаціям, зокрема ООН та МКЧХ, для надання допомоги постраждалим.Кислиця зачитав заяву у присутності представників країн, є її авторами. Це, зокрема, США, Велика Британія, Франція, Мальта, Албанія, Японія, держави ЄС.

****

Данія надсилає Україні намети, насоси й генератори для допомоги постраждалим на Херсонщині

Міністерство закордонних справ Данії в четвер оголосило про надання Україні негайної гуманітарної допомоги постраждалим унаслідок підриву Росією Каховської гідроелектростанції.

Данське агентство з надзвичайних ситуацій відправило Україні два потужні насоси, 35 наметів для проживання, три невеликі човни з транспортними плотами та великий генератор.

Ця допомога на загальну суму 2,5 мільйона данських крон (335 тисяч євро), як очікується, надійде в Україну в суботу. Його передадуть Державній службі України з надзвичайних ситуацій.

Крім того, через Управління ООН з обслуговування проєктів Данія також передає п’ять вантажівок-цистерн для збору та вивезення води із затоплених районів і кілька генераторів загальною вартістю майже сім мільйонів данських крон (940 тисяч євро).

*****

Бельгія надасть Україні генератори для подолання наслідків підриву Каховської ГЕС

Бельгія надасть Україні аварійні генератори для подолання наслідків повені через катастрофу на Каховській ГЕС.
Такої домовленості досягли міністр енергетики України Герман Галущенко та міністр енергетики Бельгії Тіна Ван дер Стратен на полях засідання ради міністрів країн Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР - OECD). «Тіна Ван дер Стратен висловила повну підтримку Україні та співчуття українському народові з приводу трагедії. Також зазначила, що найближчим часом бельгійський уряд ухвалить рішення про перерозподіл коштів для надання допомоги Україні у зв’язку з підривом Каховської ГЕС та спричиненою ним повінню», – наголосили в міністерстві.*****

Білий дім: росія відповідальна за катастрофу на Каховській ГЕС

Про це на брифінгу заявила речниця Білого дому Карін Жан-П’єр.

Вона наголосила, що руйнування Каховської ГЕС було б неможливим, якби російська армія не вторглась в Україну, а тому саме рф відповідальна за те, що сталося.

«Ми продовжуємо оцінювати, що сталося. Ми спілкуємося з українцями. Руйнування і спустошення, які ми бачимо, розбивають серце. Ми зробимо все можливе, щоб допомогти народу України… Ця гребля була під контролем росії. І вона несе відповідальність за руйнування, спричинені цією війною», – заявила вона.

******

USAID і партнери розгорнули допомогу постраждалим від підриву Каховської ГЕС

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) разом із партнерами впродовж перших годин після підриву Каховської ГЕС розгорнули допомогу для українських мешканців, постраждалих від наслідків цієї катастрофи.

Про це поінформувала адміністраторка USAID Саманта Пауер.«USAID та партнери були готові реагувати на вимушені переміщення людей та швидко мобілізували заздалегідь розміщені на пунктах евакуації запаси, в тому числі гігієнічні набори, продукти харчування, безпечну питну воду та допомогу готівкою. Команди на місцях уже оцінюють потреби та готують додаткову відповідь», - зазначила Пауер.

******

Франція відправить Україні 10 тонн гумдопомоги після підриву Каховської ГЕС

Президент Франції Емманюель Макрон у телефонній розмові з Володимиром Зеленським пообіцяв надати гуманітарну допомогу для подолання наслідків підриву Росією Каховської гідроелектростанції.

«Кризовий центр підтримки Міністерства у справах Європи та закордонних справ дуже швидко відправить перший конвой із близько десяти тонн товарів, про які просили українці (засоби гігієни, очищення води, переносні цистерни)», – йдеться в повідомленні.

Сам Макрон після розмови із Зеленським написав у Twitter, що засуджує цей «одіозний акт, який ставить під загрозу людей», а допомога буде відправлена Україні «в найближчі кілька годин».

Чехія теж надсилає Україні допомогу після підриву Каховської ГЕС

Чеський уряд у середу схвалив надання Україні допомоги для ліквідації наслідків прориву дамби Каховської гідроелектростанції, підірваної росіянами напередодні.

Як повідомив прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала, Міністерство оборони надасть Україні «деякі речі, які є важливими для подолання цієї катастрофи». Серед них – цистерни для роздачі питної води, рятувальні круги, дренажні насоси та рятувальні жилети.

«Ми будемо координувати подальшу допомогу від інших міністерств», – додав він.

Напередодні міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський сказав, що його відомство надасть виділення 10 мільйонів крон (423,2 тисячі євро) на допомогу Україні.

*****

Польща передала допомогу постраждалим від підриву Каховської ГЕС регіонам України

Польща передала Україні великі цистерни для води, а також насоси для відкачування води із затоплених районів унаслідок підриву Каховської ГЕС.

Про це у Twitter написав міністр внутрішніх справ і адміністрації Польщі Маріуш Камінський.

Всього Україна отримає 10 цистерн для води місткістю 18 тисяч літрів і 10 високопродуктивних насосів.

«Через драматичне становище цивільного населення після того, як Росія зруйнувала дамбу на річці Дніпро в Новій Каховці, ми з прем’єр-міністром Матеушем Моравецьким ухвалили рішення передати Україні 10 цистерн для води місткістю 18 тис. літрів і 10 високопродуктивних насосів», – написав польський міністр.

Він подякував Пожежній служби Польщі, яка надала цю допомогу.

W związku z dramatyczną sytuacją ludności cywilnej po zniszczeniu przez Rosję zapory na Dnieprze w Nowej Kachowce wraz z @MorawieckiM zdecydowałem o przekazaniu 🇺🇦 10 cystern na wodę o pojemności 18 tys. litrów oraz 10 pomp wysokiej wydajności. Dziękuję @KGPSP za zaangażowanie.— Mariusz Kamiński (@Kaminski_M_) June 7, 2023

*****

Латвія планує виділити Україні 200 тисяч євро для ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС

Латвія оголосила про наміри виділити Україні фінансову допомогу у розмірі 200 тисяч євро для ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС у Херсонській області.

Про це у Twitter написав глава МЗС і обраний президент Латвії Едгарс Рінкевичс.

За його словами, відповідне розпорядження готує МЗС.

«Міністерство закордонних справ готує проєкт розпорядження Кабінету міністрів про виділення Україні 200 тисяч євро для допомоги у запобіганні наслідків підриву російськими терористами греблі Каховської ГЕС», – зазначив Рінкевичс.

Ārlietu ministrija gatavo Ministru kabineta rīkojuma projektu par 200000 eiro piešķiršanu Ukrainai, lai palīdzētu novērst Krievijas veiktā terorakta- Kahovkas HES aizsprosta uzspridzināšanas, sekas— Edgars Rinkēvičs (@edgarsrinkevics) June 7, 2023

*****

Литва відправить допомогу Україні у зв’язку з руйнуванням Каховської ГЕС

Литва оголосила про наміри відправити гуманітарну допомогу Україні через підрив Каховської ГЕС у Херсонській області.

Про це заявила міністерка внутрішніх справ Литви Агне Білотайте.

«Ми розуміємо, що це дуже складна ситуація, і ми повинні зробити все можливе, щоб допомогти нашим друзям і братам в Україні», – сказала вона.

Литва має намір передати Україні 30 наметів, 240 розкладних ліжок і 50 тисяч євро фінансової допомоги.

Також країна готується до можливого збільшення кількості біженців з України.

******

ЄС відправляє допомогу Україні після руйнування Каховської ГЕС

Україна звернулася за допомогою до ЄС для ліквідації наслідків руйнування Каховської ГЕС у Херсонській області.

Зазначається, що ЄС застосував Механізм цивільного захисту для надання допомоги Україні. Перші внески зробили Німеччина, Австрія та Литва.

Німеччина запропонувала 5 000 фільтрів для води та 56 генераторів, Австрія хоче передати 20 цистерн для води і 10 бурових насосів, які вже на шляху до України. Крім того, Литва та Німеччина також запропонували намети, ліжка та ковдри.

«Координаційний центр ЄС з реагування на надзвичайні ситуації перебуває у прямому контакті з українськими службами з надзвичайних ситуацій, щоб відстежувати точні потреби на місцях, і готовий координувати подальшу допомогу Україні, виходячи з потреб, що виникатимуть», – йдеться у повідомленні.

******

У Конгресі українців Канади вимагають визнати Росію державою-терористом через підрив Каховської ГЕС

Підрив російськими окупаційними військами греблі Каховської гідроелектростанції ще раз доводить необхідність визнання Росії державою-спонсором тероризму.

Таку думку висловила президентка Конгресу українців Канади Олександра Хичій.«Підрив Росією Каховської дамби компрометує безпеку атомної електростанції у Запоріжжі, а це - акт ядерного тероризму. Канада й наші союзники мусять визнати Російську Федерацію державою-спонсором тероризму й запровадити санкції, які виведуть з ладу російську воєнну машину», – сказала вона.

Хичій наголосила, що руйнація греблі «спричиняє масове затоплення та наражає на небезпеку життя сотень тисяч людей, існування десятків міст, а також загрожує постачанню продовольства, екології та навколишньому середовищу південної України».

*****

Британські спецслужби встановлюють усі подробиці підриву Каховської ГЕС – Сунак

«Вони мають з’ясувати, «хто саме стоїть за підривом греблі». Про це заявив прем'єр-міністр Британії Ріші Сунак.

«Якщо буде доведено, що це сталося навмисно, то це буде, я думаю, найбільший напад на цивільну інфраструктуру в Україні з початку війни і просто продемонструє нові мінімуми, які ми побачили б від російської агресії», — сказав Сунак.

За його словами, атаки на цивільну інфраструктуру жахливі і неправильні.

«Ми вже бачили подібні випадки в цій війні, але ще занадто рано говорити про щось виразно», — додав він

Прем'єр-міністр також повідомив, що Британія негайно відреагувала на цей напад, запропонувавши Україні гуманітарну допомогу.

«Ми вже виділили ресурси та фінансування для підтримки як ООН, так і Червоного Хреста в реагуванні на подібні ситуації. І тепер вони можуть перенаправити ресурси, щоб, зокрема, допомогти гуманітарному реагуванню та евакуації в цьому районі», — додав він.

*****

Трагедія на Каховській ГЕС є ще одним прикладом жахливої ціни війни для людей – Гутерреш

Підрив дамби Каховської ГЕС Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш назвав ще одним прикладом жахливої ціни війни.

«Ми всі бачили трагічні кадри, які сьогодні з'явилися в результаті грандіозної гуманітарної, економічної та екологічної катастрофи в Херсонській області України», – сказав Гутерреш.

За його словами, її наслідки спостерігаються в Херсоні, Новій Каховці та 80 інших населених пунктах. Щонайменше 16 тис. осіб уже втратили свої домівки, а безпечне та чисте питне водопостачання опинилося під загрозою для тисяч інших, зазначив він.

«Масштабні повені, масштабні евакуації, екологічна катастрофа, знищення нещодавно висаджених посівів… І додаткові загрози для Запорізької АЕС – найбільшого ядерного об'єкта в Європі, що перебуває під великою загрозою», – додав Генсек.

Він наголосив, що ООН в координації з урядом України «поспішають надати допомогу, зокрема, питну воду, таблетки для очищення води».

«Сьогоднішня трагедія є ще одним прикладом жахливої ціни війни для людей», – заявив Гутерреш, наголосивши на необхідності встановлення справедливого миру відповідно до Статуту ООН, міжнародного права та резолюцій Генеральної Асамблеї.

******

Президентка Єврокомісії засудила дії російських загарбників, які зруйнували греблю Каховської ГЕС

«Росія має заплатити за воєнні злочини, що скоєні в Україні. Руйнування греблі, ця обурлива атака на цивільну інфраструктуру, піддала ризику тисячі людей у Херсонській області. Європа мобілізує допомогу через наш механізм цивільного захисту. Ми проводимо координацію з країнами-членами, щоб швидко доставити: помпи, пожежні рукави, човни з мобільними станціями для очищення води. Ми стоятимемо з Україною так довго, як це буде необхідним», – написала Урсула фон дер Ляєн у Твіттері.

Президентка Європейської Комісії також анонсувала передачу Україні гуманітарної допомоги.

Russia will have to pay for the war crimes committed in Ukraine.

The destruction of the dam, an outrageous attack on civilian infrastructure, puts at risk thousands of people in the Kherson region.

Europe is mobilising support through our civil protection mechanism.— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) June 6, 2023

*****

Шольц про підрив Каховської ГЕС: це «новий вимір» війни

Канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав підрив Каховської ГЕС «новим виміром» війни РФ проти України.

За словами Шольца, підрив ГЕС «вписується в те, як Путін веде цю війну».

Водночас канцлер уникнув прямого покладання відповідальності за підрив на Росію, але вказав, що є ознаки російської причетності.

Шольц додав, що Росія завжди атакує цивільні об'єкти – міста, села, лікарні, школи, об'єкти інфраструктури.

«Ось чому так важливо, щоб ми підтримали Україну – фінансово, але також і поставками зброї», – підкреслив він.

*****

Прем’єрка Естонії назвала підрив Каховської ГЕС екоцидом і масовим знищенням

Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас заявила, що підривом дамби Каховської ГЕС Росія перетворила воду на зброю, і закликала допомогти Україні перемогти у війні.

«Терористична держава Росія перетворила воду на зброю. Руйнування дамби у Новій Каховці є воєнним злочином, який зачіпає незліченну кількість цивільних осіб, несе екоцид та масове знищення. Ми повинні зупинити цей цикл агресії, допомігши Україні перемогти та забезпечивши повну відповідальність», – написала Каллас у Twitter.

Terrorist state Russia has now turned water into a weapon. Destroying #NovaKakhovka dam is a war crime affecting countless civilians and bringing ecocide and mass destruction.

We must stop this cycle of aggression by helping Ukraine to victory and delivering full accountability.— Kaja Kallas (@kajakallas) June 6, 2023

*****

ЄС: Підрив Каховської ГЕС – це новий вимір російських звірств

Євросоюз засуджує російську атаку на Каховську ГЕС, яка поставила під загрозу життя сотень тисяч цивільних осіб у близько 80 населених пунктах, включно з містом Херсон.

Про це йдеться у спільній заяві високого представника ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля і єврокомісара із питань гуманітарної допомоги та управління кризовими ситуаціями Янеза Ленарчича.

«Ця атака являє собою новий вимір російських звірств і може вважатися порушенням міжнародного права, зокрема міжнародного гуманітарного права», – зазначають представники Єврокомісії.

У заяві наголошується, що падіння рівня води через підрив ГЕС також впливає на доступ до води для охолодження реакторів Запорізької АЕС.

«Цим відчайдушним вчинком Росія також продовжує свою безрозсудну ядерну авантюру, ставлячи під загрозу належне функціонування систем безпеки та захисту ЗАЕС... Це безвідповідально і абсолютно неприйнятно», – йдеться у заяві.

*****

Президентка Грузії назвала підрив Каховської ГЕС тяжким злочином РФ

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі відреагувала на підрив дамби на Каховській ГЕС на півдні України.

Зурабішвілі наголосила, що засуджує цей злочин російських окупаційних військ.

«Я рішуче засуджую ще один тяжкий воєнний злочин, скоєний Росією. Жахлива атака на цивільну інфраструктуру – дамбу в Новій Каховці – вкотре демонструє жорстоку тактику РФ. Ці воєнні злочини мають бути покарані», – зазначила президентка Грузії  у Twitter.

I strongly condemn another severe war crime committed by Russia. Horrible attack on civilian infrastructure - Nova Kakhovka dam once again shows 🇷🇺’s brutal tactics. These war crimes must be answered by justice.

All of Georgia stands with 🇺🇦— Salome Zourabichvili (@Zourabichvili_S) June 6, 2023

******

Генсек НАТО про підрив Каховської ГЕС: обурливий акт проти цивільних і довкілля

Генсек НАТО Єнс Столтенберг відреагував на підрив дамби на Каховській ГЕС на півдні України.

«Руйнування Каховської дамби сьогодні ставить під загрозу життя тисяч цивільних осіб і завдає серйозної шкоди довкіллю.

Це обурливий акт, який вкотре демонструє жорстокість війни Росії в Україні», – написав Столтенберг у Twitter.

The destruction of the Kakhovka dam today puts thousands of civilians at risk and causes severe environmental damage.
This is an outrageous act, which demonstrates once again the brutality of #Russia’s war in #Ukraine.— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) June 6, 2023

****

Президентка Молдови засудила підрив дамби Росією, запропонувала допомогу

Президентка Молдови Мая Санду засудила підрив дамби Каховської ГЕС російськими окупантами, Кишинів готовий надати допомогу Україні у зв'язку з наслідками підриву.

«Я рішуче засуджую руйнування дамби в Новій Каховці сьогодні вранці. Атаки Росії на об'єкти критичної інфраструктури є воєнними злочинами.

Президенте Зеленський, ми готові надати допомогу у відповідь на повені та підтримати зусилля, спрямовані на пом'якшення їхніх наслідків», – написала Санду у Twitter.

****

Глава МЗС Литви: терористи не зупиняються, якщо їх не зупинити

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс після підриву Росією дамби Каховської ГЕС заявив про необхідність перемоги Україні на полі бою, оскільки терористів може спинити лише сила.

«Терористи не зупиняються, якщо їх не зупинити. Вони не ведуть переговори ні з чим, окрім сили. Вони без жалю спричиняють величезні катастрофи. Я скажу це ще раз: тривалий мир в Європі вимагає перемоги України як на полі бою, так і в суді. Ніщо інше не спрацює» – написав Ландсбергіс у Twitter.

Terrorists don't stop unless they are stopped. They don't negotiate with anything except force. They cause huge catastrophes without regret. I'll say it again: Lasting peace in Europe requires a Ukrainian victory both on the battlefield and in court. Nothing else will work.— Gabrielius Landsbergis🇱🇹 (@GLandsbergis) June 6, 2023

****

Глава МЗС Британії відреагував на підрив Росією Каховської ГЕС

Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі, який перебуває в Україні, поклав відповідальність за руйнування дамби на півдні України на російське вторгнення.

«Я чув повідомлення про вибух на дамбі і ризик повені. Ще занадто рано давати будь-яку змістовну оцінку деталям. Але варто пам'ятати, що єдина причина, чому це взагалі є проблемою, – це неспровоковане повномасштабне вторгнення Росії в Україну», – сказав він.

«Найкраще, що Росія може зробити зараз – це негайно вивести свої війська» – наголосив Клеверлі.

****

Голова Європейської Ради Шарль Мішель «шокований» підривом Каховської ГЕС

Він назвав це воєнним злочином, за який росія неодмінно відповість. Це питання порушуватимуть у Раді ЄС. Також обговорюватимуть допомогу постраждалому регіону.

Раніше ми писали про загрози від підриву Каховської ГЕС: Каховське водосховище за крок до катастрофи через російських окупантів

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024