Перший день слухань у Міжнародному суді ООН у Гаазі за позовом України проти Росії: що відомо

06 Червня 2023, 21:45
У Міжнародному суді ООН у Гаазі 727
У Міжнародному суді ООН у Гаазі

У Міжнародному суді ООН у вівторок почалися слухання у рамках розгляду по суті позову України проти Росії у зв’язку з порушенням двох конвенцій ООН, який Україна подала у 2017 році. 

У позові Київ аргументує, що Росія порушила першу конвенцію, озброюючи збройні угруповання своїх маріонеткових «республік» на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, і другу – своєю політикою щодо неросійських етнічних груп в окупованому Криму, інформує Європейська правда.

Посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич назвав «дуже хорошим початком» перший день слухань у Міжнародному суді ООН у Гаазі за позовом України проти Росії у зв’язку з порушенням нею двох конвенцій.

Посадовець зазначив, що нинішні слухання фактично стали кульмінацією шестирічної роботи команди Міністерства закордонних справ та юридичних радників і поклали «дуже хороший початок».

«Це перша справа України проти Росії у міжнародних судових інстанціях, яка дійшла до рівня розгляду справи по суті. Тому це справді дуже важливо. Сьогодні ми поклали дуже хороший початок. Думаю, наші факти, міжнародне право, ті аргументи, які ми застосовуємо, доводять силу нашої позиції», – зазначив Кориневич.

 

За його словами, важко визначити, скільки часу знадобиться на винесення рішення, оскільки це залежить від Суду.

«Тут ключове, що ми слухаємо справу по суті. Після слухань по суті наступна стадія – це винесення рішення», – сказав представник МЗС, додавши, що поки справа «рухається у хорошому швидкісному режимі».

Заступниця керівника української делегації Оксана Золотарьова нагадала, що під час слухань про те, чи підпадає справа під юрисдикцію Міжнародного суду ООН, слухання відбувалися приблизно у ці ж дати червня. Рішення щодо юрисдикції винесли у листопаді, однак на рішення по суті може знадобитися більше часу.

За словами Золотарьової, рішення суду буде «мінімум на сторінок 100-150».

Підрив російськими військовими Каховської гідроелектростанції є серйозним воєнним злочином та стане важливим епізодом у справах проти Росії.

Про це сказав у коментарі ЗМІ посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич, який є головним представником України у питаннях міжнародного юридичного  переслідування РФ.

 

Кориневич зазначив, що йдеться про воєнний злочин підвищеної серйозності та найбільш кричущий подібний випадок за багато десятиліть.

 

«Безумовно, в межах тих справ, які ми маємо в різних судових установах, цей епізод буде висвітлений, тому що це певно одна з найбільш жахливих атак на об’єкт, що містить небезпечні сили, мабуть, за останні десятиліття, якщо взяти різні регіони світу. Такого світ давно не бачив», – прокоментував він.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024