Вісім перших шпальт газет Великої Британії про підрив Каховської ГЕС

07 Червня 2023, 18:40
Вісім перших шпальт газет Великої Британії про підрив Каховської ГЕС 1081
Вісім перших шпальт газет Великої Британії про підрив Каховської ГЕС

 

Британія звинуватила Росію у військовому злочині на тлі заяв про те, що сили Кремля підірвали велику дамбу на півдні України

Більше, у підбірці Район.Закордон про перші шпальти газет Великої Британії про підрив Каховської ГЕС.

 Велика Британія, Шотландія «The Herald» – «Страх від вибуху дамби»

Підпис під фото: Тетяна тримає домашніх тварин Цацу та Чуню, стоячи у своєму будинку, затопленому після підриву Каховської дамби в Херсоні

Фото: Євгеній Малолєтка
Фото: Євгеній Малолєтка

    «The Scotsman» – «Україна: тікають 40 000 людей. Зеленський звинуватив Росію у вибуху дамби»

      «The Times» – «Росія «може націлитися на атомну станцію» після удару по дамбі»

Росія може планувати підірвати Запорізьку атомну станцію, попередила Україна після того, як вона звинуватила Кремль у підриві дамби.

Дамба в Новій Каховці на півдні України була розколота на дві частини внаслідок вибухів. Офіційні особи попередили, що повінь може вразити загалом 40 000 осіб на українських та окупованих Росією територіях та припинити подачу електроенергії, газу та чистої води аж до Криму.

«Руйнування дамби Нової Каховки на півдні України залишило тисячі людей без даху над головою. Україна та Росія звинуватили одна одну у катастрофі»
«Руйнування дамби Нової Каховки на півдні України залишило тисячі людей без даху над головою. Україна та Росія звинуватили одна одну у катастрофі»

        «The Guardian» - «Екологічна катастрофа»: повені накрили Україну через руйнування дамби»

      Київ заявив, що Росія підірвала дамбу, щоб зупинити контратаку

      Тисячі людей були змушені залишити свої будинки, а на півдні України вибухнула екологічна катастрофа через обвалення великої гідроелектростанції на річці Дніпро, яка, за словами Києва, була підірвана Росією, щоб відобразити український контрнаступ.

      Президент України Володимир Зеленський назвав руйнування Новокаховської греблі «екологічною бомбою масового знищення» та сказав, що лише звільнення усієї країни може гарантувати від нових «терористичних» актів. Він звинуватив російські окупаційні сили, які з минулого року контролюють греблю та прилегле місто.

«Жінка бреде затопленими вулицями після обвалення греблі у Новій Каховці». Фото: Євгеній Малолєтка
«Жінка бреде затопленими вулицями після обвалення греблі у Новій Каховці». Фото: Євгеній Малолєтка

«The Daily Telegraph»1.     - «Підрив дамби «новий мінімум» для Росії»

            Кремль звинувачують у «найбільшій техногенній катастрофі в Європі за десятиліття», щоб зупинити українські війська.

            Росію вчора звинуватили в руйнуванні дамби, щоб уповільнити контрнаступ України, що, за словами Ріші Сунака, було б «новим мінімумом (дном -прим. С.Ч)» Москви.

            Вчора вранці через дамбу Нової Каховки на річці Дніпро прорвалися потоки паводкової води, що змусило евакуювати десятки тисяч мирних жителів і залишило під водою смуги лінії фронту.

            Руйнування відбулося через день після того, як Київ здійснив численні атаки на лінії фронту в очевидному початку свого контрнаступу.

            Президент України Володимир Зеленський заявив, що російські війська попередньо мінували дамбу та натиснули на курок вчора о 2:50 ночі. За його словами, вибух став «найбільшою техногенною катастрофою в Європі за десятиліття».

            Учора ввечері прем’єр-міністр Ріші Сунак сказав: «Наші військові та розвідувальні служби зараз розглядають це, тому передчасно передбачити це та винести остаточне рішення. Але я можу сказати, що якщо це було навмисно, це стане найбільшим нападом на цивільну інфраструктуру в Україні з початку війни та продемонструє нові падіння, які ми побачили в результаті російської агресії.

            Напади на цивільну інфраструктуру є жахливими і неправильними. Ми вже бачили попередні випадки цього в конфлікті. Але ще занадто рано говорити остаточно».

            Американська розвідка «схилялася» до висновку, що повінь спровокувала Росія, повідомили вчора ввечері новини NBC.

            Джеймс Клеверлі, міністр закордонних справ, припустив, що за «огидним актом» стоїть Росія, заявивши, що «навмисний напад виключно на цивільну інфраструктуру є воєнним злочином».

            Канцлер Німеччини Олаф Шольц звинуватив Москву в нанесенні удару, щоб «припинити український наступ».

            Росія звинуватила Україну в руйнуванні дамби, назвавши це актом «диверсії», який поставив під загрозу постачання води до контрольованого Росією Криму.

            Нова Каховська гребля та гідроелектростанція забезпечували енергією три мільйони будинків. Запорізька атомна електростанція, розташована приблизно в 90 милях вище за течією, також використовувала воду для охолодження своїх реакторів. У заяві, опублікованій Міжнародним агентством з атомної енергії ООН, йдеться, що безпосередньої загрози безпеці на станції немає.

            Понад 17 000 людей евакуювали вчора, а Україна попередила, що 25 000 жителів, які застрягли на окупованих Росією територіях, також знаходяться в небезпеці. Екстрені служби на підконтрольних Росії територіях заявили, що від повені можуть постраждати близько 80 міст.

            «За всі свої роки я ніколи не бачила нічого подібного, — розповіла The Daily Telegraph херсонка Віта Лозинська. «Дерева, машини, все інше заносить повінь».

            Лебеді плавали навколо адміністративної будівлі Нової Каховки, а бобри – на вулицях Херсона.

   «FT» – «Зеленський стверджує, що Росія підірвала екологічну бомбу, зруйнувавши дамбу»

            Мешканці тікають від паводка. Вдар по планах контрнаступу в Україні. Побоювання за енергопостачання

«I» – «40 000 тікають від «воєнних злочинів» після підриву дамби»

Паводкові води знищують села та викликають екологічну катастрофу  Вплив на людей, сільське господарство та атомну електростанцію досі невідомий

 Женевська конвенція забороняє напади на дамби, якщо вони можуть завдати значних втрат цивільному населенню - тому британський міністр закордонних справ говорить про «воєнний злочин»

Кремль заперечує мінування дамби, а військові аналітики вважають, що Росія мала намір уповільнити контрнаступ з боку України

 «Daily Express» - «Руйнування української дамби є «воєнним злочином»

БРИТАНІЯ звинуватила Росію у воєнному злочині на тлі заяв про те, що сили Кремля підірвали велику дамбу на півдні України.

Читайте також:  «Дрони на Кремль, щоб убити Путіна»: про що писали світові ЗМІ

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024