Що писали провідні ЗМІ Канади, Індії та CША про підрив Каховської ГЕС

09 Червня 2023, 10:35
Що писали провідні ЗМІ Канади, Індії та CША про підрив Каховської ГЕС 1361
Що писали провідні ЗМІ Канади, Індії та CША про підрив Каховської ГЕС

Переважна більшість світових друкованих видань на своїх перших шпальтах у ці дні писали про підрив Каховської ГЕС.

Більше, у підбірці Район.Закордон про перші шпальти газет Канади, Індії та CША про підрив Каховської ГЕС.

США. «New York Times» – «Руйнування греблі кидає Україну в нову кризу»

Повінь небезпечний для міста. Експерти вважають, що причиною був вибух, оскільки винні обидві сторони

Південь України. Велика гребля на річці Дніпро на півдні України була зруйнована рано-вранці у вівторок, потоки води ринули через пролом, затопивши зону бойових дій нижче за течією, ризикуючи десятками тисяч мешканців і підвищивши ймовірність затяжних екологічних і гуманітарних катастроф.

Україна та Росія швидко звинуватили один одного у біді. Офіційні особи в Києві заявили, що сили Москви підірвали контрольовану Росією греблю в досвітній час, а президент України Володимир Зеленський вказав пальцем на «російських терористів». Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков заперечував будь-яку причетність Росії та назвав руйнацію «саботажем».

Не відразу стало зрозуміло, хто чи що спричинило руйнування Каховської греблі та ГЕС біля міста Нова Каховка.

Читайте також: Вісім перших шпальт газет Великої Британії про підрив Каховської ГЕС

«WSJ» – «Прорив греблі збиває з пантелику український фронт»

Велику дамбу та електростанцію на окупованій Росією території України було зруйновано у вівторок, звузивши можливості України для запланованого контрнаступу на півдні через викид потоку води, який спричинив серйозні повені.

Україна заявила, що Росія несе відповідальність за руйнування, яке змусило тисячі людей евакуювати з десятків міст і сіл на річці Дніпро та могло створити буферну зону для російських військ на південно-східному березі. Росія звинуватила Київ у саботажі дамби.

Західні спецслужби, в тому числі в США, працюють над визначенням відповідальних за прорив дамби, але схиляються до Росії, заявив західний чиновник.

На відео, опублікованому в Twitter президента України Володимира Зеленського, видно зруйновану електростанцію та греблю.
На відео, опублікованому в Twitter президента України Володимира Зеленського, видно зруйновану електростанцію та греблю.

«The Washington Post» – «Дуже важлива українська гребля сильно пошкоджена»

Повінь становить загрозу десяткам міст. Зеленський говорить про вибухи, оскільки обидві сторони обмінюються звинуваченнями

Критично важлива гребля на півдні України була сильно пошкоджена після повідомлення про вибух рано-вранці у вівторок, внаслідок чого вода ринула на десятки населених пунктів, у тому числі і на окуповані Росією, і змусила владу евакуювати тисячі людей через ризик катастрофічної повені.

Представники США заявили, що незрозуміло, хто або що спричинило прорив на контрольованій Росією дамбі, що є частиною гідроелектростанції.

Тетяна, жителька Херсона, Україна, тримає собак у своєму затопленому будинку після того, як вночі було пошкоджено Каховську дамбу.
Тетяна, жителька Херсона, Україна, тримає собак у своєму затопленому будинку після того, як вночі було пошкоджено Каховську дамбу.

«Los Angeles Times» – «Прорив греблі затопив міста України»

Київ і Москва обмінялися звинуваченнями, оскільки великі райони евакуйовані, посіви знаходяться під загрозою.

Читайте також:   Перші шпальти світових ЗМІ про підрив Каховської ГЕС

«Boston Globe» – «Черговий удар по Україні»

Рівень води піднявся у вівторок після того, як Каховську дамбу на півдні України було зруйновано, що поставило під загрозу тисячі людей нижче за течією, у тому числі деяких у контрольованих Росією районах. Обидві країни звинуватили одна одну в підриві дамби та гідроелектростанції, а природоохоронці попередили про величезну екологічну катастрофу.

Канада. «The Toronto Star» – «Водна небезпека. Руйнування дамби може стати ключовим моментом війни»

 «The Globe and Mail» – «Україна звинувачує Росію в тероризмі після вибуху дамби»

Повінь з річки Дніпро викликає масову евакуацію вздовж де-факто лінії фронту в Україні

Підпис піл фото: супутниковий знімок пошкодження дамби Нової Каховки в Україні. Київ і Москва звинуватили один одного в руйнуванні дамби на Дніпрі, що призвело до затоплення щонайменше восьми населених пунктів.

 

Індія. «Corriere della Sera» – «Війна Києва з росіянами: це тероризм. Москва заперечує»

Читайте також:  «Дрони на Кремль, щоб убити Путіна»: про що писали світові ЗМІ

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024